בקעת בית נטופה הממוקמת בגליל התחתון המרכזי היא פנינת נוף מהממת, שאחת לכמה שנים מוצפת במים. בחורף האחרון (פברואר-מרץ 2024), הבקעה הוצפה במידה ניכרת, ואנחנו יצאנו לצפות בפלא הזה ולהגיש לכם את המראות הנפלאות. קבלו הצצה בכתבה הבאה:

מי את בקעת בית נטופה?

בקעת בית נטופה ממוקמת בגליל התחתון המזרחי, בין הרכסים טורעאן מדרום, ויטבת מצפון. אורכה של הבקעה כ-17 ק”מ, ורוחבה המקסימלי כ-3.5 ק”מ (בין הרכסים). הגליל התחתון המרכזי בנוי מרכסים שכיוונם הכללי מזרח-מערב, וביניהם בקעות. הרכס הדרומי ביותר הוא רכס נצרת, צפונית אליו בקעת טורעאן, צפונית אליה רכס טורעאן, ומשם יורדים לבקעת בית נטופה, מטפסים צפונה אל רכס יטבת (ידפת), יורדים אל בקעת סכנין, מטפסים צפונה אל רכס שגור – שיא הגובה שלו הוא הר כמון (602 מ’), שהוא גם שיא הגובה של הגליל התחתון, ומשם יורדים לבקעת בית כרם, שהיא הגבול הצפוני של הגליל התחתון. בקעת בית נטופה היא הרחבה והמרשימה (לפחות בעיני), מבין הבקעות. הבקעה היא פסיפס של חלקות חקלאיות בגדלים שונים (שנוצרו כך בשל חלוקת בעלויות). השאלה למה הבקעה כולה (או רובה), מנוצלת לגידולים חקלאיים, טמונה בסוג הקרקע. הקרקע בבקעה היא קרקע אלוביאלית (אדמת סחף), שהיא קרקע פוריה ביותר, אך גם חרסיתית ביותר, מה שמקשה על חלחול מים בחורף, וזו הסיבה של הצפות הבקעה (ספוילר להמשך הכתבה..).

הצטרפו לניוזלטר – פעם בשבוע בלבד עם תכנים מעולים מהפאנל:

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

קרקעות אלוביאליות ניתן למצוא באזורים נוספים בארץ, הדוגמא הטובה ביותר בצפון הוא עמק יזרעאל, אך גם באזורים נוספים דוגמת בקעת סנור בשומרון, או במישור החוף. גבולה המזרחי של הבקעה הוא כביש 65, שממוקם על קו פרשת המים הארצי, בין אגן נחל ארבל (המתנקז לכנרת), לבין אגן נחל ציפורי (המתנקז אל נחל קישון ואל הים התיכון). הבקעה תחומה מדרום ברכס טורעאן, ומצפון ברכס יטבת (ידפת), והיא נצפית משני הרכסים הללו בצורה טובה מאוד. בבקעה עצמה אין יישובים, אך היישובים ממוקמים בתפר שבין הבקעה למורדות הרכסים. כך ניתן למצוא יישובים בגדלים שונים, דוגמת בועיינה-נוג’ידאת, עוזייר, רומאנה, וכפר מנדא. הבקעה ייחודית מאד גם מבחינה אקולוגית (קינון של עפרוני ענק, גיבתון שחור-ראש – שני מינים בסכנת הכחדה), ועוד מיני צומח אדומים. 

בית נטופה

מבט מפני המים לכיוון דרום-מערב. משמאל – בקצהו המערבי של רכס טורעאן. צילום: יעקב יוליס

כיצד בקעה הופכת לאגם

אז מה כל כך מיוחד בבקעת בית נטופה? בחלק מעונות החורף והאביב, כאשר יש הרבה משקעים, הבקעה מוצפת בחלקה במים. כיצד זה קורה? שילוב של שני גורמים – האחד, שיפוע קרקע מינימלי ביותר, שמשפיע לשלילה על זרימת המים והניקוז, ואילו השני הוא סוג הקרקע – קרקע אלוביאלית חרסיתית וכבדה, עם ניקוז גרוע ביותר. שילוב של שני הגורמים הללו, יחד עם חורף גשום, הופכים את הבקעה לאגם, שגודלו משתנה. ההצפה המשמעותית ביותר עד לשנת 2024 קרתה בחורף 2004, כאשר חלקים גדולים מהבקעה הוצפו מים.

הצפה מודל 2024

חורף שנת 2024 הוא אחד מהחורפים העוצמתיים שישראל חוותה בשנים האחרונות. בשל כמות משקעים נכבדה, בקעת בית נטופה החלה מתמלאת מים, שהפכו אותה לאגם. התחלתי לצפות בסימנים על כך מהרשתות החברתיות, בדמות פוסטים רבים על מטיילים שנסעו לצפות באגם העונתי הגלילי הזה. לפי מדידות מתצלום לוויין, נראה ששטח ההצפה (נכון ל5.3.24), מסתכם בכ-10 קמ”ר, עם אורך של כ-7 ק”מ, ורוחב מירבי של כ-2.2 ק”מ. באמצעות תמונת לוויין מיוחדת, ניתן לראות בשטח ההצפה שצבוע בטורקיז, ושאר השטח שלא מוצף נצבע בגווני אדום:

בית נטופה

תצלום לוויין של הבקעה המוצפת. *הקרדיט מופיע על גבי המפה

נסענו לבדוק בעצמנו את התופעה בבית נטופה

אז לאחר כל השמועות, נסענו בעצמנו לצפות בפלא הזה. ארזנו את עצמנו ואת הילדים, ונסענו בבוקר של שבת חורפית אל עבר רכס יטבת. פנינו מזרחה בצומת הכבישים 784 ו7955 (מערבית ליישוב ידפת), והתחלנו בנסיעה מזרחה על כביש 7955 למציאת נקודת תצפית על הבקעה המוצפת. הנסיעה על הכביש הזה בעצמה חווייתית, עם הרבה ירוק מסביב, ומבטים לצפון ולדרום אל עבר הבקעה. הבקעה המוצפת מציצה לסירוגין לאורך הכביש, אך אנחנו צפינו בה מאזור היישוב הררית, וככה היא התגלתה לעינינו הסקרניות:

בית נטופה

בקעת בית נטופה מוצפת, 9.3.24. צילום מרכס יטבת לכיוון דרום מערב. צילום: רתם אלינסון

המראה היה פשוט מ ד ה י ם ! חלק גדול מהבקעה הוצף מים, והשדות והחלקות הפכו לאגם. את עינינו תפס אי של שתי גבעות שלא הוצפו, בשל גובהו היחסי מעל פני השטח. היה מעניין לראות את התפר בין השטח שהוצף, לבין השדות הירוקים, כך למעשה נוצר קו חוף חדש בישראל (למרות שהוא זמני). 

“אי ירוק בים” גבעות משאר לא מעובדות, שבשל גובהן היחסי לא הוצפו:

 

טיולים בארץ

קו התפר בין השטחים שהוצפו לבין החלקות החקלאיות שנותרו יבשות, (צילום: רתם אלינסון):

טיולים

תמונות מגובה מפלס המים בבית נטופה

מלבד התצפית שלנו על הבקעה המוצפת, חברים שלנו נסעו לבדוק את האגם העונתי מקרוב, ירדו לגובה פני המים, אל תחתית הבקעה. התמונות מדברות בעד עצמן, וניתן לחזות באגם העונתי היפיפה והמיוחד הזה:

בית נטופה

האגם בשעת שקיעה, מבט לכיוון מערב. צילום: יעקב יוליס

המלצה לנקודות תצפית על בקעת בית נטופה

בבקעה המוצפת ניתן לצפות ממספר נקודות אפשריות:

  • מצפור לאודרמילק, בכניסה לקיבוץ בית רימון
  • מצפור נטופה, על כביש 65 לכיוון דרום מערב
  • דרך מסלחית, פניה בסמוך ליישוב אבטליון, מכביש 7955, לכיוון דרום
  • מצפור ביישוב הררית

 הנקודות מופיעות במפה המצורפת:

ניתן לטייל גם כשהבקעה איננה מוצפת

ניתן לטייל בבקעת בית נטופה והאזורים הסובבים אותה גם כשהבקעה איננה מלאה מים. מדובר באזור ייחודי ומעניין גם בעונות אחרות. למשל, בעונת הסתיו ניתן לבקר בידפת העתיקה, ולצפות בפריחה מרשימה של חצבים (ראו כתבה על טיול בידפת העתיקה שפורסמה בעבר).

ניתן גם לשלב טיול רכוב בדרך נוף רכס טורעאן, גם בעונת הקיץ, ולצפות בבקעה הממוקמת צפונית לרכס. בכלל, כל המרחב העוטף את הבקעה הוא מרחב ירוק ומרשים, של חורש טבעי ויערות נטע אדם, עם דרכי רכב, ופינות יפות לפיקניק. חשוב: אם ירדתם לבקעה, אל תיכנסו למים. הקרקעית מאוד בוצית, ועלולים לשקוע ולטבוע!

הצטרפו לקב’ הווצאפ השקטה של אאוטפאנל:
הצטרפו לקבוצות אאוטפאנל
בית נטופה

האגם בשעות הבוקר, מבט לכיוון מערב. מימין-רכס יטבת, משמאל, גבעת משאר שנותרה יבשה. צילום: ד”ר דרור קפוטא

כתב: ד״ר רֹתם אלינסון
אם אהבת את התוכן שלנו, שתף אותו לקבוצות הווצאפ והפייסבוק שלך – הנה פה במלבנים האלה: