אם בחודשים האחרונים הייתם בטרק נידח בארץ רחוקה, מנותקים מציויליזציה ואמצעי תקשורת, אתם כנראה לא יודעים מיהו היועץ-יודע-הכל שמטריף את העולם ומרעיד את הביצים בגוגל. צ’אט GPT הוא הדבר הכי חם בעולם האינטרנט אז יצאתי לשאול אותו מה כדאי לקחת לטיול רב יומי.
מה זה צ’אט GPT?
אם בכל זאת לא שמעתם עליו, מדובר במהפכה הגדולה ביותר מאז גוגל. וגוגל היתה חתיכת מהפכה. הבעייה עם מנועי חיפוש היא שגם אם יהיו מדויקים מאד, הרבה פעמים נמצא את עצמנו נכנסים לכמה וכמה קישורים מרשימת תוצאות החיפוש. לא תמיד הביטוי שחיפשנו מביא לנו ישר את תוצאת החיפוש הנכונה אליה כיוונו. אם תחשבו על זה טוב, אנחנו שורפים לא מעט זמן על חיפוש באינטרנט ונבירה בשלל התוצאות האפשריות.
אם יש לנו זמן עודף, לא עדיף להשקיע אותו בטיולים בשטח במקום בשיטוט באינטרנט?
צ’אט GPT הוא רובוט הצ’אט הראשון שאתם לא חוטפים עליו עצבים. במקום רובוט צ’אט מעצבן שבדרך כלל נראה כמו גרסה כתובה של מענה קולי לניתוב שיחות, מדובר במשהו שלרגע נדמה לנו אנושי. הוא יודע הכל, עונה בנימוס, סבלנות אינסופית וגם, הכי חשוב, עונה ממש לעניין. נסו לשאול אותו שאלות מתחכמות כמו “איך קוראים לאמא שלך?” ותיראו שהוא מתמודד יפה. אמנם כישורי העברית שלו רחוקים משלמות, אבל תכלס זה עובד. בכל מקרה, אנגלית היא שפת האם שלו ושם הדברים נראים הרבה יותר מהוקצעים. השימוש בצ’אט GPT חינמי כרגע, אולם תצטרכו להרשם ולפתוח חשבון. זהירות, החוויה ממכרת.
הצטרפו לערוץ הווטסאפ של אאוטפאנל- בלחיצה כאן:
איך מתחילים?
פתחנו את השיחה בדברי נימוסין מחייבים. רובוט או לא, אני עושה כבוד לבן שיחי המכובד, במיוחד שהוא יודע הכל. במהרה ניגשתי לעניין. “מה היית לוקח איתך לטיול רב יומי?” שאלתי אותו. באנגלית המונח המתאים הוא backpacking trip. הוא מתאר יפה שמדובר בהעמסה על הגב ולא סתם טיול יומי קליל עם ציוד מינימלי.
מודה שלא חשבתי על השאלה עד הסוף. ידידי המלומד ענה ברשימה כללית של פריטים נדרשים, כאילו הייתי מטייל מתחיל ולא אחד שמתעניין בפרטי הפרטים שרובוט AI מלומד יקח איתו למסע רב יומי שכזה.
כן – ברור לי שנדרש אוהל, שק”ש, מזרן וכד’, אבל אני באתי לבחון איך הוא מזקק את הרשימה לדברים מאד ספציפיים.
כשניסיתי למקד אותו ב”הבנתי את הרעיון, אבל בוא תן לי יצרנים ספציפיים”, GPT ידידנו, כאילו להכעיס, שלף לי שמות של יצרנים לכל קטגוריה – יש לך North Face ו-Patagonia, Therm-a-rest ו- “כן, חבר, הבנתי את זה. אבל לכל יצרן שציינת יש כל מני אפשרויות. לנורת’ פייס יש מבחר אוהלים, לפטגוניה הרבה סוגי מעילים ולתרמרסט, לא מעט סוגי מזרונים. בוא נתקדם…תן לי פריטים ספציפיים בבקשה!”
כאן נכנע ידידנו המתחכם ושפך לפניי רשימת פריטים מומלצת. אחרי שבחנתי אותה, נזכרתי שמה שחשוב אצלי בעדה, זה המשקל. אז ביקשתי ממנו להתמקד בציוד אולטראלייט. עכשיו כשכל המידע זמין לי, אשמח לשתף איתכם את רשימת הציוד הקל, המומלצת על ידי Chat GPT ואני ברשותכם אוסיף את הערותיי. אף אחד לא אמר שאני חייב להסכים איתו.
הפריטים ההכרחיים לטיול רב יומי אלה הדברים שמכונת ה-AI מצאה לנכון להמליץ כפריטים הכרחיים למסע רב יומי. הכיסוי הוא כמעט מושלם. חסרים כמה דברים, אבל אין ספק שמדובר בקטגוריות מדויקות והכרחיות עם כוונונים קטנים לסוג הטיול הרלבנטי.
- מקלט – אוהל, טארפ או סתם ביווי, שהוא מעין כיסוי מינימלי אטים לגשם שאפשר להלביש על השק״ש. על בחירת אוהל יחיד לטיול שלכם תוכלו לקרוא עוד בכתבת העבר שלי.
- ציוד שינה המורכב משק שינה ומזרן
- ציוד בישול
- מים ואוכל
- ביגוד שכבות מתאים וציוד גשם – תלוי מיקום גיאוגרפי כמובן
- הנעלה – נעלי טיולים וגרביים
- עזרה ראשונה
- אמצעי ניווט – מפה, מצפן או מכשיר עם אופציית GPS
- פנס
- היגיינה אישית – מברשת ומשחת שיניים, אלכוג׳ל ונייר טואלט (או מגבונים)
אחרי שניערתי קצת את הרובוט קיבלתי ממנו כאמור רשימה מדוייקת יותר של פריטים הכרחיים, עם דגש על משקל קל. הרי היא לפניכם.
אוהל: MSR Hubba Tour 2 Tent
עם 2.38 ק״ג משקל, האוהל של MSR המוצע ע״י צ׳אט GPT הוא לא פחות מאשר בחירה גרועה לאוהל קל משקל לאדם בודד. ל-MSR אוהלים מצויינים אולם בהחלט לא על הקצה הקל של הסקאלה. בכל מקרה, המועמדים הקלים ביותר הם דגמים אחרים. יש לשים לב שכשמדובר באוהלים קלים במיוחד, בהחלט מקובל לקחת אוהלים המתאימים לשני אנשים גם למטייל יחיד. זה מאד נוח שיש הרבה מקום.
כשלחצתי אותו ספציפית על נושא האוהל והטלתי ספק בבחירה המוזרה – הוא התנצל והציע חלופות. הגיוניות יותר יש לציין:
Big Agnes Fly Creek HV UL – ביג אגנס חברה מעולה והפליי קריק הוא אוהל העומד ״חצי עצמאית״, כלומר אוהל מבוסס מוטות ייעודיים שדורש רק עיגון יתדות מינימלי באחד הצדדים. מאד נוח ומהיר להקמה. במשקל גבוה קצת מקילו לגרסת שני האנשים, מדובר בהחלט באוהל קל – גם אם אינו עשוי מחומרי קצה כמו DCF.
אני אישית גרופי של האוהל המבוקש ביותר בתחום האולטראלייט כנראה – אוהלים של Dan Durston. בעבר היו להם מלאים מוגבלים מאד אולם נכון לתקופה זאת מסתמנת תחילת ייצור המונית יותר והוספת דגמים קלים יותר עשויים מ-DCF. מדובר באוהלים מבוססים על מוטות הליכה.
המלצת בינה מלאכותית – Big Agnes Fly Creek HV UL
המלצת הפאנל – X-mid from Dan Durston
מזרן: Therm-a-Rest NeoAir XLite
תרמרסט מייצרים ציוד תרמילאים מעולה. במיוחד ידועים המזרונים המתנפחים שלהם. איכותיים מאד ויש להם בידוד מעולה, במיוחד לגרסאות הנשים, המגיעות עם בידוד גבוה יותר (מתוך הנחה שלנשים יותר קר בדרך כלל). גרסת ה-XLite קלה במיוחד, אולם היא גם רגישה יותר לפנצ׳רים.
אני ממליץ על המגמה המתקדמת יותר בתחום, המעבר למזרונים נוחים יותר, רחבים יותר, המאפשרים התהפכות בלילה בלי ליפול מהמזרן. מדובר על רוחב ׳׳25 בניגוד ל-׳׳20. הם קצת כבדים יותר אבל שינה טובה בלילה שווה את זה – Nemo Tensor Insulated
המלצת בינה מלאכותית – Therm-a-Rest NeoAir XLite
המלצת הפאנל – Nemo tensor insulated
שק שינה: Enlightened Equipment Revelation Quilt
לזוועתי, תוך כדי כתיבת רשימה זו, ראיתי פתאום כי אין שק שינה ברשימת הציוד. מסתבר שגם מכונת AI מתוחכמת יודעת לחפף או סתם שוכחת דברים כאחד האדם. מה שכן, כשאתה מעמת אותו עם המציאות הקשה, צ’אט החביב לוקח אחריות, מתנצל בחינניות ומיד מתקן ומשלים את החסר.
הקפדתי לבקש ממנו להמליץ על שק שינה או קווילט והוא אכן בחר ללכת על המלצה מעולה לטעמי. קווילט הוא מוצר פופולרי למטיילים עם אכפתיות למשקל, אבל לא רק בגלל הגרמים. יש היום שקי שינה מעולים וקלים. היתרון של קווילט הוא בקירבה לשינה בלילה, במיטה עם שמיכה. מדובר בשק שינה ללא רוכסן, הנפתח כשמיכה ממש. הרוכסן היחיד שיש (לא תמיד) הוא באזור כפות הרגלים שם נרצה סגירה הרמטית יותר לשמירה על חום. הקווילט מתחבר למזרן עם רצועות אלסטיות כדי לשמור כמה שיותר על הצמדה ומינימום בריחת חום. נוח מאד לישון בקווילט, להתהפך בכיף מצד לצד ולא להרגיש חנוקים בשק שינה מומיה צר.
החברה שמזוהה אולי יותר מכל עם קווילטים היא Enlightened Equipment, המייצרת קווילטים בהתאמה אישית עם מבחר פרמטרים לשחק איתם. לעצלנים כמוני יש גם מבחר קווילטים מוכנים מראש הנשלחים מיידית ללא המתנה. ה-Relevation הוא הדגם הפופולרי ביותר, מתאים למבחר טמפרטורות ב-3 עונות ומומלץ בחום, תרתי משמע.
המלצת בינה מלאכותית – Enlightened Equipment Revelation
המלצת הפאנל – מצטרף להמלצה
גזייה: MSR stove
בעניין אוכל אין להקל ראש. מעבר לאוכל מוכן וזמין במשך היום, בערב נעדיף ארוחה חמה ומזינה. יש מבחר מעולה של גזיות קלות ומתקני בישול. MSR מייצרת כמה אפשרויות מצויינות – החל מ-PocketRocket וכלה ב-WindBurner, מוצר שהתפתח בשנים האחרונות והוא מערכת בישול הכוללת גזייה עם הגנת רוח מובנית וסיר בישול קטן ואינטגרלי. כשמדברים על גזיות טובות, מעבר למשקל נמוך מתמקדים גם ביעילות המערכת, כלומר ביכולת שלה לחמם במהירות בצריכת גז מינימלית.
אם תשאלו אותי, אני מעדיף להימנע מבישול על גזייה ומסתפק באוכל טכני מיובש, המאפשר הכנת ארוחה למופת בהוספת מים רותחים בלבד. זה חוסך מים, גז, התעסקות עם ניקוי כלים ובסך הכל פשוט וטעים והאוכל מוכן תוך 10 דקות. הגזייה הספציפית שלי היא ה-Soto Windmaster, הדומה מאד ל-PocketRocket עליה המליץ צ’אט GPT. שתיהן מעולות.
המלצת בינה מלאכותית – MSR PocketRocket
המלצת הפאנל – Soto Windmaster
נעליים: Altra Lone Peak
זהו דיון נצחי בקהילת הטיולים. עם השנים אנחנו רואים מגמה הולכת וגוברת של מעבר לטיול עם נעלי ריצת שטח במקום נעלי טיולים כבדות ומסורבלות. נעלי ריצת שטח גמישות, קלות יותר ומאד מאד נוחות יחסית לדגמים שאנו מכירים מתחום נעלי הטיולים. זה כמובן מגיע עם מחיר מסויים – עמידות נמוכה יותר וגם הגנה היקפית פחותה. הליכה רצינית עם נעלי ריצת שטח דורשת אימון וניסיון על מנת לקבל ביטחון. אני יכול להבטיח לכם שאחרי ניסיון של שנים – קשה לחזור אחורה. כרץ שטח, המעבר לנעלי ריצה לטיולים היה טבעי בשבילי ואני חסיד גדול של הפורמט.
נעלי Altra וספציפית דגם ה-Lone Peak צברו תומכים רבים במשך השנים ובקהילת האולטראלייט הם כמעט שליט בלעדי. אלטרה השכילו לפתח דגם שטח מעולה המספק מצד אחד המון אחיזה וביטחון ומצד שני נוחות, ומרחב לכף הרגל. מדובר בדגם המשתכלל כל הזמן. החסרונות שאני מוצא בדגמים הנוכחיים של הלון פיק הם רכות קצת מוגזמת ויותר גרוע מזה, אחיזה ירודה מאד בתנאים רטובים. נעלי ה-Topo Terraventure 3 שגיליתי בשנה האחרונה דומים מאד ללון פיק אבל מספקים קשיחות ועמידות גבוהים יותר והם מועדפים עלי היום, למרות שאינם מיובאים לארץ.
צ׳אט GPT ידידנו תקוע קצת בעבר וממליץ על הלון פיק דגם 4.5, אולם לאחרונה יצא דגם ה-7 החדש ולפיכך הדגם הקודם, המעולה יש לומר, 6 – נמכר כבר במחירים מצויינים.
המלצת בינה מלאכותית – Altra Lone Peak
המלצת הפאנל – Topo Terraventure 3
ביגוד
ביגוד טיולים גם הוא עולם ומלואו. ככלל, בביגוד טיולים מקובל להתלבש בשכבות. מה שחשוב בביגוד טיולים הוא לאו דווקא ״רמת החימום״ של הבגדים, אלא ניהול הזיעה. אנחנו שואפים לנדף החוצה כמה שיותר מהזיעה המצטברת במהלך פעילות ההליכה ומצד שני, כשאנחנו עוצרים, נעדיף להוסיף ביגוד שישמור על חום גופנו. ביגוד טיולים מורכב מ:
- שכבת בסיס, אותה לובשים כשקר, לרוב לעיתים נדירות בזמן ההליכה עצמה, אולם בלילה היא תהיה מעולה כבגד שינה.
- חולצת טיולים דקה – יכולת נידוף זיעה גבוהה, רצוי חולצה ארוכה, המגנה גם מהשמש.
- שכבת ביניים – חולצה ארוכה עבה יותר, כאשר יש רוח או טמפרטורות נמוכות יותר
- מעיל גשם – מעיל דק וקל אך אטים מאד השומר עלינו יבשים ולפיכך שומר על חום הגוף בזמן גשם
- מעיל פוך – בעיקר למחנה הלילה, כאשר אנחנו לא בתנועה ונדרשים לבגד עבה וחם יותר
בואו נראה מה ממליץ צ׳אט GPT לגבי כמה פריטי לבוש. באופן ספונטני הוא ישר זרק לכיווני את חברת פטגוניה. זו באמת חוכמה קטנה היות ופטגוניה מייצרת ביגוד מגוון ומצויין. מדובר במותג המחובר זה שנים לטבע באופן מרשים וחיובי. פטגוניה נמצאת ברף הגבוה יותר של המחירים.
החלטתי לשאול את צ׳אט כמה שאלות יותר חודרות, כי בביגוד יש המון אפשרויות. הוא בחר להציע את Montbell כבחירה טובה למעיל פוך. אני לעומת זאת, ראיתי המלצות חוזרות ונשנות על המעיל Trek 100 של דקטלון. מעיל פוך קליל ב-280 ש״ח. הוא אינו מעיל קצה אבל בתור בעלים גאה כבר שנתיים של המעיל המדובר, הוא בהחלט עושה את העבודה לטרקים של 3 עונות או חורף ישראלי ומספק שכבת הגנה מעולה למחנה הלילה.
המלצת בינה מלאכותית – Montbell Ultralight Down Jacket
המלצת הפאנל – Decathlon mt 100 Jacket
מעיל גשם, פריט הכרחי לטרקים הרריים. מעיל דק ומגן מרטיבות ומשמש גם כמגן רוח מעולה בזמן תנועה. צ׳אט GPT הלך על מעיל גורטקס של Marmot ה-Minimalist Rain Jacket. כאן רואים במיוחד את חוסר ההבנה הרובוטית, הנתפס כנראה למינימליסטיות בשם המוצר, כאשר בפועל מדובר על 377 ג׳ שהם הרבה מאד למעיל גשם קליל. מעיל גורטקס, כנראה אטים היטב למים ובאיכות טובה – אולם בהחלט לא בצד הקל של הסקאלה.
אני ממליץ על קטגוריית מעילי גשם לריצה – ספציפית המעיל של דקטלון, מעולה ויחסית זול. יש לי ניסיון עשיר איתו בגשם. הוא לא נושם במיוחד אולם כשרוצים להשיג אטימות מלאה לגשם – מוותרים לא מעט על תכונה זאת ושלא יבלבלו אתכם.
המלצת בינה מלאכותית – Marmot Minimalist Rain Jacket
המלצת הפאנל – Decathlon Trail Running waterproof rain jacket
רגע, מה עם תיק טיולים?
מבחינת פריטים משמעותיים לטרקים, נראה שכיסינו את כל הדברים החשובים וקיבלתם המלצות לא רעות ממכונת ה-AI הפופולרית ביותר בעולם, אבל גם מכתב מגזין עלום שם שכמוני. מכונת ה-AI לא חפה מטעויות, המלצות מוזרות וחפפנות קלה. רק בשאלות חודרות הצלחתי לקבל ממנה תשובות מתקבלות יותר על הדעת. אחד הדברים התמוהים מבחינתי היא העובדה ששכח להציע תיק טיולים אליו יש להכניס את כל פריטי הציוד שיש לקחת. גם את זה הייתי צריך להזכיר לו והוא מיהר להציע את ה-Osprey Atmos AG 65.
Osprey חברה חביבה מאד על מטיילי ארצנו. היא מייצרת כמה תיקים קלים יחסית ויתרונה הגדול מלבד העובדה שהמשתמשים אוהבים את הנוחות, הוא בכך שמדובר בתיק טיולים סטנדרטי עם כיסים וחלוקות שונות של הנפח. יש לציין כי בעולם הציוד הקל, 2 ק״ג כמו ששוקל האטמוס, הוא משקל מוגזם לכל הדעות והנפח שלו גם הוא גדול מדי. לציוד קל ומינימליסטי ניתן בקלות להסתפק בתיקים בעלי נפח 40-55 ליטר השוקלים קילו ומטה. אלה בדרך כלל תיקי צינור, בעלי תא אחד, ללא כיסים ולרוב ללא מערכת גב.
את הכתבה הזאת אסיים בהמלצה אישית לתיק כחול לבן, מיצרן מקומי שהצליח להקים מותג מכובד המוכר גם מעבר לגבולות ארצנו, במיוחד בקהילת האולטראלייט. סברה גיר ומאחוריה ערן מן, מייצרת מבחר פריטי טיול אולם גולת הכותרת, ללא ספק, היא תיקי הטיולים – ה-Butterfly הגדול או ה-Rocket, המינימלי יותר. תיקים קלים וחזקים שאולי אינם מצטיינים בים של פיצ׳רים, אך מבטיחים נוחות ועמידות מעולים ומעל לכל שירות מעולה ללא תחרות של ערן. טיול נעים והנאה רבה מהציוד שבחרתם.
המלצת בינה מלאכותית – Osprey Atmos AG 65
המלצת הפאנל – Sabra Gear Butterfly
שורה תחתונה
בחירת ציוד לטרקים היא עניין רציני. אם תשאלו אותי, עדיין לא בשל הזמן לקבל המלצות ממכונה, גם אם היא יודעת הכל. יותר מדי שאלות המשך נדרשות כדי לקבל המלצה טובה ויש דקויות שבינתיים מוח אנושי מצטיין בהן יותר. כך או כך, לא משנה ממי תיקחו את ההמלצות – אם מילאתם את התיק, צאו לדרך והפיקו את המקסימום מהציוד, בשטח.
דרך אגב, לאחר מחקר מעמיק, נודע שהצ׳אט מאומן על נתונים עד תאריך מסויים ולכן יש פער בין הדגמים שהוא מציע לדגמים שקיימים כיום.
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו: