כשאתם מטיילים במקומות נידחים, הזמינות של מכשיר תקשורת לוויני יכולה להציל אתכם בקלות מסיטואציות קשות. תאונות ותקלות מסכנות חיים אינן שכיחות, אבל ברגע שתיקלעו לאחת כזאת, ההבדל בין חיים ומוות יכול להיות קטן מאוד ובעלות לא גדולה.

מוזמנים לקרוא את הפרק של החילוץ

מכשירי חירום לוויניים לא נמצאים בראש סדר העדיפות של המטייל הישראלי. זה אולי נראה מיותר במדינה כל כך קטנה, זה נתפש כפיתרון יקר (מה שהיה נכון בעבר) ובאופן כללי אנחנו לא מאמינים שנגיע לסיטואציה קיצונית שתדרוש חילוץ מורכב באזורים נטולי קליטה סלולרית. בחלק הראשון של כתבה זאת אני מתאר איך בצורה די פשוטה הגעתי למצב מסכן חיים שדרש חילוץ באמצעות מסוק. ללא מכשיר חירום לוויני כל האירוע היה יכול להסתיים בצורה טראגית. אם השתכנעתם, זה הזמן להבין איך פועלים המכשירים השונים הזמינים בשוק ואיזה מהם מתאים לכם משיקולים שונים.

הצטרפו לקבוצה השקטה של בייקפאנל בווטסאפ:
הצטרפו לקבוצות אאוטפאנל

איך עובדים מכשירי החירום ולמה אתם צריכים אחד

הטלפונים הסלולריים שלנו משתמשים ברשת אנטנות על מנת לאפשר את התקשורת החוצה ואת העברת המידע. חברות הסלולר הן אלה שמניחות את תשתית האנטנות כדי לאפשר קליטה. הקמת התשתיות האלה עולה הרבה כסף ולכן חברות הסלולר ישאפו תמיד להעמיד מינימום אנטנות ויחד עם זה לספק שירות מספיק טוב ללקוחותיהן, שלא יסבלו מחוסר תקשורת ואי שביעות רצון מהשירות. הגיוני הדבר שבטבע המרוחק מיישובים יהיו הרבה פחות אנטנות וככל שמדובר בשטח נידח יותר, האות הסלולרי יהיה חלש יותר ולפעמים לא קיים בכלל. בארץ, אם תסתובבו באזורים המדבריים תתקלו בקלות בשטחים עצומים ללא כיסוי סלולרי. 

המערכת היחידה המספקת אמינות מקסימלית ותקשורת רציפה היא מערכת המבוססת על רשתות הלווינים הפזורות סביב כדור הארץ. למערכות האלה יש אפשרות להעביר תקשורת מכל נקודה בעולם ובלבד שאתם נמצאים במקום פתוח. זוהי טכנולוגיה שונה לחלוטין מתקשורת סלולרית ולכן כדי לעשות בה שימוש נידרשים מכשירים ייעודיים. לאחרונה החלה חברת אפל לשלב במכשיר האייפון 14 יכולות לתקשורת לווינית, ולכן בשנים הקרובות אנו צפויים לראות מהפכה גם בתחום הזה שיהפוך כנראה לסטנדרט במכשירים הסלולריים. 

בכתבה זו אסקור את האפשרויות השונות הזמינות לשימוש מטיילים כאמצעי חירום ואתמקד ספציפית במכשיר ה-Garmin InReach Mini אותו אני נושא ובו השתמשתי כדי לסייע במצב חירום אליו נקלעתי.

מכשירים לוויניים

יש הרבה מאד מכשירים המאפשרים תקשורת לווינית דו כיוונית. היות וההקשר שלי הוא בעיקר טיולים רגליים, אתייחס למכשירים המותאמים לפורמט זה. היות ואני גם מאמין גדול בטיול עם ציוד קל ככל הניתן, אסקור את האפשרויות הקלות ביותר בשוק.

גרמין אין ריץ׳ Garmin inReach

גרמין היא חלוצה בתחום מכשירים המשתמשים בלווין לתקשורת. היא מפתחת מכשירי ניווט שונים ומגוונים המסתמכים על יכולות הניווט, GPS, של רשתות הלווינים. הזכרנו תקשורת דו כיוונית כבסיס למכשירים למצבי חירום וזה המקום לציין כי מכשירי הניווט, GPS, אינם בדיוק כאלה. מכשירי הניווט הינם מקלט בלבד, המקבל אותות מהלווינים. באמצעות תקשורת עם 4 לווינים לפחות הם יכולים לבצע חישוב די מדויק של מיקומנו בעולם ולהציג אותו על מפה. זה מעולה להתמצאות, אולם לא מאפשר לנו לבצע שום פעולה רצינית של התקשרות בזמן חירום.

גרמין מפתחת גם סידרה של מכשירי תקשורת דו כיוונית. אחד מהם הוא ה-Garmin InReach Mini. כיום נמכר דגם ה-2. זהו מכשיר קטן וקל השוקל 100 גרם בלבד. ה-InReach הוא מכשיר Messaging. כלומר, הוא מאפשר העברת הודעות טקסטואליות לשם תקשורת אבל אינו טלפון לוויני המאפשר שיחה קולית. זה בהחלט מספיק. 

מכשיר

Garmin InReach 1 – המכשיר הפרטי שלי

איך זה עובד? 

ה-InReach הוא כנראה המכשיר הנפוץ ביותר בתחום. יש כמה אפשרויות להגיע אליו. אם אתם מטיילים הרבה, מטיילים לבד, מסתובבים במקומות נידחים – מומלץ מאד לרכוש אחד כזה לעצמכם. זה מה שאני עשיתי. הדרך הכי פשוטה היא להזמין מאמזון. 

עלות: $350 ועל זה יש להוסיף מע״מ שאמזון יגבו מכם ברכישה. המשלוח לארץ, חינם.

כאן לא נגמרות ההוצאות – בדומה למכשיר סלולרי רגיל, בשימוש במכשיר לוויני תצטרכו לרכוש תוכנית על מנת להפעיל אותו. כבסיס יגבו מכם דמי מנוי שנתיים ומעבר לזה יש אפשרויות שונות המאפשרות מס׳ תוכניות. 

התוכניות עובדות על בסיס הפעלות חד פעמיות, כל פעם לתקופה של חודש, או פעילות רציפה במשך כל השנה בה תשלמו מדי חודש את דמי המנוי. למשל, אני מפעיל את המכשיר האישי שלי רק בפעמים שאני יוצא לטרקים בחו״ל או לטיולי עומק במדבר בארץ, במיוחד אם אני לבד. התוכניות מאפשרות יכולות שונות כתלות בסוג התוכנית:

  • הפעלת SOS – התכונה החשובה ביותר המספקת חיבור למוקד חירום הזמין תמיד ומאפשר הפעלת יחידות חילוץ בכל העולם
  • הודעות טקסט קבועות מראש למבחר אנשי קשר מוגדרים
  • הודעות טקסט חופשיות למבחר אנשי קשר מוגדרים
  • עדכוני מזג אוויר למיקום בו אתם נמצאים
  • אפשרות לקבל תשובות על הודעות שאתם שולחים
  • שידור מיקומכם באופן שוטף כך שקרובים וחברים דואגים יוכלו לראות בכל רגע איפה אתם נמצאים על המפה

לחלופין, אם אתם לא ממש רוצים להשקיע את הכסף ונדרשים למכשיר כזה מספר פעמים בודד בשנה, תוכלו לשכור אותו במחיר סביר לחלוטין מחברת מגנוס או עולם קטן. הם ידאגו לכל התפעול של המכשיר וכל ההגדרות הנדרשות ויציידו אתכם במידע הנחוץ לשם שימוש נבון במכשיר. במקרה חירום המכשירים השכורים מחוברים למוקד מקומי של חברות ההשכרה והן אלה שיפעילו את שירותי החילוץ וגם את הביטוח שלכם במידה וצריך. 

במכשיר אישי, המופעל מול גרמין אתם מחוברים למוקד גרמין העולמי והם מפעילים ישירות שירותי חילוץ במדינת היעד בה אתם נמצאים. במקביל יודיעו לאנשי הקשר שלכם לזמן חירום, אשר יצטרכו להפעיל את הביטוח במידה ויש הוצאות נלוות.

יש לציין כי למכשיר הגרמין יש מסך קטן ואין לוח מקשים. כתיבת ההודעות היא מסורבלת מאד ולכן רצוי ודי חיוני להשתמש באפליקציה בטלפון שלכם המאפשרת חיבור למכשיר באמצעות בלוטות׳ וכך להעביר הודעות בכתיבה טקסטואלית רגילה כאילו היו אלה הודעות SMS.

המכשיר מוקשח מאד ועמיד בפגעי מזג האוויר ושטח. בדרך כלל הוא יוצמד אל התיק שלכם, למרות שתמיד עדיף שיהיה ממש על גופכם. מבחינת זמן סוללה – מניסיון אני יכול לציין שבשידור מיקום כל 10 דקות המכשיר יעבוד כיומיים ללא טעינה כלל. ללא שידור מיקום שוטף, זמן הסוללה יהיה ארוך יותר.

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

Zoleo 

זוליאו הוא שירות מתחרה לגרמין. בניגוד למעצמת גרמין המפתחת מגוון עצום של מכשירי תקשורת לווינית, זוליאו מספקת מכשיר בודד וקטן במשקל 150 גרם. המכשיר נטול מסך ולכן חובה להשתמש באפליקציה על מנת לתקשר עם המכשיר. בדומה לגרמין מדובר במכשיר מוקשח ועמיד.

חשוב לציין שבדומה למכשיר הגרמין השירות מחובר לחברת התקשורת הלווינית אירידיום ולכן מוקד החירום בו משתמשים שני המכשירים הוא זהה לחלוטין ודרך הפעלת מצבי החירום היא אחידה. יחד עם זאת, עצם העובדה שבזוליאו ניתן להשתמש לתקשורת שוטפת והודעות רק עם אפליקציית טלפון, יכולה להיות חיסרון במקרה והטלפון שלכם מושבת. המכשיר עצמו מאפשר שליחת אות SOS ודיווח שוטף של ״הכל בסדר״ באמצעות כפתורים על המכשיר עצמו – אבל מדובר בפונקציונליות מצומצמת מאד. במצב חירום תידרשו ללא מעט תקשורת עם מוקד החירום המנסה להבין מי המעורבים ומה פרטי האירוע על מנת לדייק את החילוץ ככל שניתן.

יתרון גדול של המכשיר יחסית לגרמין הוא מחיר הבסיס: זוליאו נמכר ב-$150-200. מבחינת השוואת מחירי התוכניות קצת יותר קשה היות והיכולות של התוכניות קצת שונות – בגדול העלות נראית דומה למדי בין שתי החברות.

זולאו

Spot Gen 4

ספוט הינה חברה וותיקה בתחום מכשירי איתור מיקום קטנים ואמצעים לדיווח בשעת חירום באמצעות לווינים. מערכת דור 4 שלה מתאימה למכשירים הניסקרים בכתבה זו.

מדובר במוצר דומה למכשירים שהוזכרו למעלה. מערכת דו-כיוונית לתקשורת לווינית במשקל 140 גרם. מכשיר זה הוא הזול מכולם ונמכר ב-$99. מבנה התשלומים דומה וגם הוא דורש אקטיבציה שנתית חד פעמית ותשלום חודשי לתוכניות כאשר ניתן להתחייב לתוכנית שנתית או לתוכנית גמישה, בהפעלות בודדות (כמו בגרמין).

למכשיר יכולות הפעלת חירום, משלוח הודעות צ׳ק אין (״אני בסדר״) והודעות מוגדרות מראש לפי רצונכם. המכשיר מכיל גם כפתור למשלוח בקשת עזרה שאינם חירום (SOV), כלומר אנשי הקשר שלכם יקבלו בקשת עזרה אבל לא משהו שכרוך בחילוץ של חיים או מוות. כל התפעול מתבצע על המכשיר עצמו באמצעות כפתורים וללא מסך, למכשיר זה גם לא ניתן לצמד אפליקציית טלפון – זה הופך אותו למאד מוגבל בעיני. דווקא אחיו הגדול, ה-Spot X, הוא מכשיר המצויד במסך ומקלדת מלאה והכי נוח לכתוב בו הודעות. יחד עם זאת הוא גדול וכבד יותר, אם כי עדיין בגבולות הסביר.

חיסרון נוסף של מכשירי ספוט הוא השימוש ברשת הלווינית Globalstar, ולא Iridium, הנחשבת נחותה טכנולוגית ולכן גם פחות אמינה. אני אישית לא אהבתי את ריבוי הכפתורים לכל כך הרבה מטרות.

ספוט

iPhone 14

אפל כהרגלה מובילה מהפכות. בהכרזת המכשיר האחרון הציגה אפל יכולות חדשות בטלפון המשנות סדרי עולם. אם עד עתה תקשורת לווינית היתה נחלתם של מכשירים ייעודיים כפי שתיארתי פה למעלה, הרי מעתה, יכולות אלה יהיו זמינות ישירות בטלפון הסלולרי שלכם. אם כמובן רכשתם iPhone. במידה רבה מזכיר את המהפכה שעבר הצילום הדיגיטלי. כמה אנשים עדיין לוקחים מצלמות ייעודיות לטיולים שלהם? כנראה מעט מאד. הרוב משתמשים בעיקר בטלפון על מנת לתעד ולהנציח זיכרונות מטיולים. האם זה מה שיקרה למכשירי התקשורת הלווינית המשמשים כאמצעי חירום? ימים יגידו. בינתיים, סביר כי חברות הטלפונים המתחרות ימהרו ליישר קו גם עם הפונקציונליות הזאת.

אז מה יש כאן? אפל הציגה עוד מזמן ממשק משתמש לזמן חירום המאפשר התקשרות פשוטה ומהירה עם מוקד החירום המקומי. יתכן כי שמתם לב שלפעמים הטלפון שלכם מראה כי אין קליטה אולם עדיין מצוין ״emergency calls only”. מדובר ברשת המאפשרת שיחות חירום בלבד אולם אינה בהכרח זמינה וקיימת בכל מדינה. בכל מקרה, ממשק החירום של iPhone מאפשר שיחה מיידית ללא חיוג למוקד החירום המקומי ומעביר לו גם את המיקום המדויק שלכם. אולם, כל זאת אינו שימושי בכלל אם אין קליטה ואין רשת חירום.

ב-iPhone 14 הרחיבה אפל את יכולות ממשק החירום ובמידה ואין קליטה כלל – המכשיר יבצע שליחת אות SOS באמצעות תקשורת לווינים. מכאן תפתח אפשרות להעברת הודעות בדומה ל-SMS כדי לתקשר עם מרכז החירום ולהעביר את כל הנדרש. אם תגדירו אנשי קשר לחירום הם יקבלו במקביל את ההודעות הנשלחות למרכז החירום.

חרום של אייפון

השירות ניתן ללא תשלום למפעילים iPhone 14 למשך שנתיים – יתרון עצום על המכשירים הלווייניים הדורשים תוכניות ניפרדות בתשלום נוסף. יחד עם זאת יש לציין כי השירות אינו ניתן כרגע (מאי 2023) בכל העולם והוא ניפתח בהדרגה במדינות שונות. עד עתה: קנדה, ארה״ב, צרפת, גרמניה, אירלנד, בריטניה. במהלך החודש יפתח למדינות נוספות: לוקסנבורג, אוסטריה, בלגיה, איטליה, הולנד ופורטוגל.

לאייפון ממשק הדגמה המאפשר לכם להתנסות בתפעול ממשק החירום ״על אמת״ בלי להפעיל אותו באמת.

מבחינת יכולות – מעבר לתקשורת עם מרכז החירום יש מעט מאד אפשרויות. בניגוד למכשירים הייעודיים המאפשרים שליחת מיקום וגם הודעות שונות לאנשי קשר ללא מצב חירום, באייפון תוכלו רק לשלוח מיקום בצורה ידנית לאנשי הקשר הרלבנטיים אבל לא מעבר לזה, אלא אם מדובר במצב חירום אמיתי המערב את מוקד החירום. 

חסרונות: כשמשתמשים בממשק הדמו נראה שתהליך החיבור ללווינים הוא קצת מסורבל. בעוד שבמכשירים הייעודיים לא עושים כלום מלבד לשלוח את ההודעות, באייפון תצטרכו להתחיל להסתובב לפי ההוראות כדי שיצליח להתחבר ללווינים. לא הכי נוח ומעצבן ובטח לא הדבר האידיאלי לזמן חירום. אפל בחרה גם היא ברשת של Globalstar אליה כבר התייחסנו.

חיסרון גדול בעיני הוא דווקא השילוב של פתרון החירום בתוך מכשיר הטלפון. הטלפון אינו אמצעי עמיד במיוחד. נפילה למים, חבטה בסלע – יכולים להשבית אותו בקלות. במיוחד כאשר משתמשים במכשיר להרבה דברים נוספים והוא אינו ״נח״ בתיק – אנחנו מתכתבים, מדברים, מצלמים וקוראים מידע כמעט כל הזמן באמצעות הטלפון שלנו. במצב כזה הוא בהחלט חשוף לתקלות ופגיעות. המכשירים הייעודיים משמשים רק לחירום ובנוסף לכך ניבנו בצורה מוקשחת ועמידה לפגעי טיולים. אם אתם חרדתיים, יתכן ותירצו בכל זאת להחזיק סוג של גיבוי או פיתרון עמיד יותר למצבי חירום.   

שורה תחתונה 

אם אתם מטיילים בארצות אחרות או באופן כללי במקומות נידחים ללא קליטה טובה, אפילו בחלק מהזמן, אמצעי לתקשורת לווינית הוא פריט שיכול להציל חיים. אל תתעלמו מזה. מבחינת השוואת המכשירים השונים הייתי מסכם את הבחירה לפי הפרמטרים החשובים ביותר בעיניי: משקל, אמינות, יכולת עבודה עצמאית. מכשיר הגרמין הינו המצטיין ביותר בקטגוריות אלה:

  • המשקל די דומה בין כל המכשירים הייעודיים
  • גרמין וזוליאו עובדים על רשת ה-Iridium הנחשבת אמינה יותר. יחסית לטלפון – כל המכשירים קשיחים ועמידים יותר
  • רק לגרמין יש מסך משלו ולמרות חוסר הנוחות בתפעול, עדיין אפשר לתקשר בצורה מלאה דרכו ללא אפליקציה נוספת וצורך בטלפון נייד עובד ותקין
מאת: אריה פישלר
אם אהבת את התוכן שלנו, שתף אותו לקבוצות הווטסאפ והפייסבוק שלך – הנה פה במלבנים האלה: