בחירת אוהל, מה יכול להיות מסובך בזה? בסך הכל יריעה מבד כלשהו, עומדת באמצעות מוט ומספקת לכם הגנה מינימלית בזמן לינת שטח. באמת מאד פשוט, עד שמתחילים לחשוב לעומק על הצרכים האמיתיים שלכם ומה נדרש כדי שיתקיימו. הפעם נתמקד באוהל יחיד. מה באמת צריך לדעת ולקחת בחשבון כשניגשים לבחור אוהל למטייל בודד?

בחירת אוהל – למה ליחיד?

מי לא אוהב להתפרש על כל המיטה, למתוח רגליים וידיים ולהתרווח בכיף? זה ברור שיותר שטח זה יותר נוח. אין על זה עוררין. אולם, כמו כל דבר בחיים, גם בבחירת אוהל, תמיד יש מחיר. הכתבה הזאת עוסקת ברכישת אוהלים לטיולי שטח רציניים. מה הכוונה רציניים? לא מדובר בסיטואציה בה הגעתם בלילה לחניון עם הרכב, פתחתם את הבגאז׳ ופרקתם חצי מהבית כולל אוהל ענק ומרווח שקניתם בתחנת דלק קרובה. אני מכוון יותר לאנשים שהחליטו לצאת לטיול עומק עם לינת שטח, כל הציוד על הגב. מה שלא לקחתם אתכם באירוע הזה – תאלצו להסתדר בלעדיו.

במקרה הזה, אנו עדים בשנים האחרונות לעליה פופולרית בפורמט טיול האולטרלייט. לא מדובר ב״עוד טרנד״. יש כאן פיזיקה פשוטה. ככל שהתיק על גבכם יהיה קל יותר, ההנאה מהחוויה רק תגדל. המשקל הוא אולי הגורם המשמעותי ביותר לתחושת המאמץ הפיזי בטיול. חלפו הימים של ״בית על הגב״, תיקי ענק עמוסים כל טוב וסחיבת ציוד ללא הגבלה. טוב, אולי הם לא בדיוק חלפו. עדין רוב המטיילים שתיתקלו בהם בשבילים רב יומיים סוחבים על עצמם הרבה יותר ממה שצריך. אנחנו כאן כדי לעזור. לא הופכים למטייל אולטרלייט ביום אחד, אבל כדאי להתחיל כבר.

אם נחזור לנושא אוהל יחיד – אפשר לסחוב אוהלים גדולים ומרווחים על הגב, אבל הם כנראה יהיו יותר כבדים. אנחנו מחפשים למזער את המשקל ולכן במינימליזם אופייני, ננסה להסתפק במה שצריך להכיל אותנו ואותנו בלבד – אוהל לאדם אחד.

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

מספר הסתייגויות קיימות לעניין הזה – אם אתם אנשים גדולים, ההתמקדות בחירת אוהל ליחיד אינה תמיד ברורה מאליה. יש גבול למינימליזם ולא תמיד שווה לשלם בנוחות. במקרה הזה כדאי שתבדקו לעומק את התאמת האוהל. בידקו אצל חבר, אולי בחנות (אם לא תזמינו באינטרנט) ועשו את המקסימום לראות אם אתם נכנסים בתוכו בנוחות האהובה עליכם. לפעמים על פי טעמכם והרגשתכם יהיה מתאים יותר ללכת על אוהל זוגי.

במידה ואתם בטיול זוגי, והכוונה כאן לטיול בפורמט שאתם בהחלט רוצים להיצמד בלילה אל בן או בת הזוג ולא רק מטעמי חימום, יהיה כדאי גם כאן לשקול אוהל זוגי. במקרה הזה ניתן לחלק את מרכיבי האוהל בין שני תיקים. למשל אחד יסחוב את האוהל הפנימי והשני את היריעה החיצונית, מוטות ויתדות. כך עלות המשקל של אוהל כפול מתבטלת וכל אחד נושא משקל הדומה מאד לאוהל יחיד. 

סוגי אוהלים

הפרמטר המשמעותי ביותר בבחירת האוהל נובע מקטגוריית העל של אוהלים – אוהלים העומדים בעצמם (freestanding) או אוהלי יתדות. זוהי הפרדה משמעותית ומרכזית לעניין ההחלטה.

אוהלים העומדים מעצמם

הם אוהלים יותר פשוטים לתפעול. הם כוללים בדרך כלל את כל המוטות הנדרשים להעמדה של האוהל, לא חובה לחברם באמצעות יתדות לקרקע היות והם – עומדים מעצמם. במקרה כזה, במיוחד אם יש רוח, כדאי לוודא שיש מספיק משקל בתוך האוהל על מנת שהוא לא יעוף. זה יכול להיות אתם, או לחלופין הציוד שלכם או סתם אבנים כבדות מספיק. אוהל כזה יגיע כנראה גם עם יתדות. אוהלים שעומדים מעצמם נחשבים פחות עמידים לרוח חזקה. במקרים קיצוניים, ניתן לחזק אותם באמצעות היתדות המצורפות. אוהלי יחיד עומדים מעצמם יכולים להיות ממש פשוטים להקמה ופחות מאתגרים מאוהלי יתדות שעליהם נדון בהמשך.

יתרון: הקמה קלה, אין אתגרים של תקיעת יתדות בקרקע

חיסרון: כבדים יותר בגלל מוטות השדרה. הורדת משקל מתבצעת באמצעות שימוש בחומרים קלים אך יקרים יותר משמעותית. פחות עמידים לרוח חזקה.

בחירת אוהל עומד בעצמו

אוהל עומד בעצמו, freestanding. לא הדגם הטיפוסי של אוהל קל משקל, אבל תודו שזו תמונה יפה. צילום: Jesse Gardner, Unsplash

אוהלי יתדות

הם אוהלים פשוטים וקלים יותר (במשקל). הם אינם מסתמכים על חוזק מבני באמצעות מוט אחד או יותר המשמשים כעמוד שידרה. אוהלי יתדות משתמשים בדרך כלל במוט הליכה אחד או שנים כדי לספק את הגובה הנדרש לאוהל. זה בהחלט חוסך משקל, במידה ואתם נעים גם כך עם מוטות הליכה. ניתן למצוא מוטות ייעודיים לרכישה בנפרד ובכל מקרה מדובר בדרך כלל במוט פשוט, קצר ולא כזה העובר לאורך כל מבנה האוהל. 

השימוש ביתדות לקיבוע האוהל מספק לו עמידות גבוהה יותר לרוח, אולם לוקח זמן רב יותר להקים אותו. במידה והקרקע לא מתאימה לתקיעת יתדות, תיאלצו להשתמש בסלעים בשטח באמצעות קשירת חוטים מנקודות העגינה של האוהל.

יתרון: משקל קל, מחיר זול

חיסרון: זמן הקמה ארוך יותר, צורך להתחשב בתנאי הקרקע לתקיעת יתדות.

בחירת אוהל יחיד

Tarptent מדגם Stratorspire, אוהל מוטות ויתדות לאדם יחיד
צילום: Robert Dunne מתוך אתר Tarptent.com

אוהלי טארפ (Tarp)

לכאורה, טארפ אינו אוהל. מדובר על יריעה, עשויה מבד. יש בדים מסוגים שונים. בדרך כלל תירצו לרכוש טארפ מבד קל אבל עמיד מאד למים (בהמשך נדבר על גשם וההתמודדות איתו). לטארפ טוב יש מבחר נקודות עיגון בהיקף כדי לאפשר צורות הקמה שונות. היות ומדובר ביריעה ריבועית או מלבנית, ניתן להשיג טארפ בגדלים שונים. גודל פופולרי לטארפ יחיד יהיה 3X3 מטר. גודל זה מאפשר הקמה נוחה המספקת מרחב מרווח מאד בהשוואה לאוהלי יחיד. טארפ מתאים יותר לקטגוריה של אוהלים המוקמים באמצעות יתדות. ההעמדה שלו היא באמצעות יתדות, חוטים ומוטות הליכה.

היתרון העצום של טארפ הוא הוורסטיליות שלו. תוכלו למצוא ביו-טיוב אינספור סירטונים העוסקים בצורות הקמה שונות המשמשות למטרות שונות. החל מהקמת הטארפ כמחסה מוגן היטב וכלה בהעמדה שלו כמחסה קליל להגנה מהשמש בלבד. בצד החיסרון, מדובר בהתעסקות וצורך בניסיון כדי להגיע למבנה הרצוי לכם, יתדות חבלים, מוטות כאלה או אחרים. בנוסף, מרכיבים בסיסיים שמגיעים כחלק מאוהל, דורשים התאמה נפרדת וייחודית לטארפ שלכם – החל מרצפה וכלה ברשת נגד יתושים.

יתרון: משקל קל, מחיר זול, אפשרויות הקמה מגוונות

חיסרון: זמן הקמה ארוך יותר, משלמים על פשטות בפונקציונליות (כמו חוסר רצפה)

בחירת אוהל

שקיעה על אזור האגמים בבריטניה לצד אוהל x-mid של Dan Durston
צילום: חשבון האינסטגרם durstongear

גשם ובחירת אוהל

היתרון הכי גדול של אוהל הוא יכולתו להעניק הגנה מגשם. זה פחות רלבנטי בקיץ הישראלי, אבל בטיול במדינות אירופאיות או כל מדינה עם מזג אוויר משתנה בתדירות גבוהה – תידרשו לחשוב על הנושא. שימו לב, שכל הכתוב כאן אינו מתייחס לעונת החורף. במילים אחרות, מדובר על אוהלים המתאימים ל-3 עונות. אוהלים לתנאי חורף קשים (לא חורף ישראלי) הם קטגוריה בפני עצמה ואין כאן התייחסות אליהם.

כדי לספק הגנה בגשם, אוהל חייב להיות מצוייד בשכבה חיצונית שאינה חדירה למים. בנוסף, התפרים חייבים להיות מכוסים בחומר אטימה. רוב האוהלים יגיעו כבר מהמפעל עם אטימה מלאה אולם יש כאלה שדורשים לבצע אטימה בעצמכם עם חומר אטימה ייעודי.

כשמדובר בגשם או פשוט לחות גבוהה יש לקחת בחשבון אם מדובר באוהל דו שכבתי או כזה בעל שכבה יחידה בלבד. אוהל חד שכבתי הוא פשוט אוהל העשוי יריעה אחת. בינכם ובין היריעה אין שום דבר נוסף. לעומת זאת אוהל דו שכבתי, עשוי בדרך כלל גוף רשת, מחובר לרצפה אטימה למים. מעל גוף הרשת העיקרי יש יריעה המשמשת ככיסוי גשם. היריעה החיצונית נתיקה בדרך כלל, כלומר ניתן להעמיד את האוהל גם בלעדיה.

למה כדאי שתי שכבות? בסביבה עתירת לחות, גם אם יריעת האוהל עמידה למים בצורה מעולה, יווצרו טיפות מים בחלק הפנימי של האוהל, בגלל הפרשי הטמפרטורות בין החוץ (קר) לפנים (חמים יותר, אתם נושמים שם ופולטים חום). כשאין דבר נוסף המפריד ביניכם ובין טיפות המים האלה, כל נגיעה ביריעה יכולה לגרום לטיפטוף מים עליכם בזמן השינה. לא הכי כיף. כשקיימת שכבה נוספת, אפילו אם היא רשת אוורירית, טיפות המים יתפזרו עליה ותישארו יבשים יותר. יש לציין שיש אוהלים חד שכבתיים המגיעים עם תוספת של יריעה פנימית חלקית (Liner) רק כדי ללכוד את טיפות המים. 

כמו תמיד יש פה טרייד אוף – אוהל חד שכבתי צפוי להיות קל יותר, פשוט בגלל שהוא מכיל פחות חומר. אוהל דו שכבתי לעומת זאת יהיה יותר וורסטילי. כך למשל, ביום קייצי חמים ויבש, אפשר להסתפק בהקמה ללא כיסוי גשם ולזכות באוורור נעים.

טיפ קטן: איך מקימים אוהל בזמן גשם? כשיש סיכוי ליום גשום, מומלץ לארוז את האוהל במקום הכי נגיש בתיק. אם מתחיל גשם, האוהל נשלף ראשון. פורשים אותו ומיד מכניסים את הציוד פנימה. כעת ניתן להקים אותו, כאשר הציוד שלכם לא ירטב. אם גם תתלבשו היטב בשלב הזה – מעיל ומכנסי גשם, גם אתם תרטבו רק במינימום.

אוהל טיול גרינלנד

התפאורה שווה הכל. אוהל בגרינלנד. צילום: שי יגל

דברים נוספים שכדאי לדעת

יתדות – אם האוהל שלכם לא מגיע עם יתדות איכותיות אל דאגה. ניתן למצוא יתדות איכותיות וחזקות בנפרד, במשקל לא גבוה ומחיר סביר. לדוגמא, סט יתדות MSR אצל היבואן.

חומרים – אוהלים עשויים מבדים שונים. הטופ של החומרים הוא DCF או בקיצור Dyneema) Dyneema Composite Fabric). מדובר בצירוף הפלא של חומר חזק מאד וגם קל משקל. כבר למדנו שאין טוב בלי קצת רע וכאן פרמטר המחיר הוא זה שנשלם עליו (תרתי משמע). אוהלים העשויים מבדי Dyneema יהיו יקרים מאוד ושייכים לקצה היוקרתי של ציוד הטיולים. 

הגנה – כדי לספק לתחתית האוהל הגנה מפגעי השטח וגם הגנה למזרן השטח שלכם, במיוחד אם מדובר בכזה מתנפח, מומלץ להוסיף עוד שכבה מתחת לאוהל. שכבה זו מכונה באנגלית Ground sheet או Footprint, היא עשויה בד עמיד יותר ובמקרים רבים מגיעה עם האוהל עצמו, למרות שלעיתים תידרשו לרכוש בנפרד. 

מה נשאר? קצת דוגמאות. יש המון אפשרויות בשוק, אני מניח שבטח לא שמעתי על כולן. בשנים האחרונות נחשפתי ללא מעט מותגים אבל עדיין, אינני מתיימר לכסות את ההיצע האדיר. מבחינת משקל, אוהל יחיד במשקל טוב ישקול פחות מ-1 ק״ג. כמו תמיד, ככל שתרדו במשקל המחיר יעלה. אשתדל שהדוגמאות יכסו מוצרים וחברות המתאימים להגדרה זאת.

מה זול?

במשך השנים, התוצרת הסינית השתכללה. בצער יש לומר כי הסינים מחקים דגמים של אוהלים מוצלחים שהומצאו במקום אחר, אבל באותה נשימה הם גם עושים את זה לא רע ומתקבלים אוהלים טובים, קלים במחירים ממש מוצלחים. 

בקטגוריה הזאת אפשר למצוא את ה-Lanshan, אוהל פופולרי מאד המיוצר על ידי חברת 3F UL הסינית. מדובר באוהלי יתדות המוקמים עם מקלות הליכה (או מוט אוהל ייעודי, חליפי). מיוצרים בגרסאות שונות – לאדם אחד או שניים (יכול להתאים לאלו המחפשים מרחב מחיה גדול יותר). בגרסאות הראשונות יוצרו כאוהל דו שכבתי במבנה רשת עם כיסוי גשם אולם עברו בהמשך לאוהל חד שכבתי. 

אוהל לאנשן דו שכבתי

לאנשן דו שכבתי – הדגם המקורי

אם כבר אוהלים סיניים, ה-Cloud Up של NatureHike, חברת ציוד טיולים מעולה (מיובא לארץ על ידי TrekMarket), הוא אוהל פנטסטי ומאד נוח להקמה. מדובר בסדרת אוהלים לאדם אחד או יותר. האוהל הוא אוהל עומד בעצמו, כלומר מוקם עם מוטות אלומיניום ייעודיים, ולא חובה לחבר יתדות בתנאים רגילים. המוטות הם חיצוניים ולא בשיטת ההשחלות הישנה. המשקל סביר, בטח כשמתחלק על שני אנשים והוא מאד נעים ונוח לשימוש.

מה יקר?

נפתח בחיבור לקטגוריה הזולה. ה-Cloud Up נחשב חיקוי של אוהל אחר, של חברת ביג אגנס, חברת בוטיק אמריקאית. לא בטוח שמדובר בהעתק אחד לאחד, אולם מבנה שלד מוטות האלומיניום המחוכם, נראה זהה לדגם הטייגר וול. לביג אגנס מבחר דגמים למטרות שונות. התמחור יקר. היתרון כאן הוא יבואן מקומי, כך שאפשר לקפוץ ולהתרשם מאוהלים אלה ממש מקרוב.

עוד חברת בוטיק היא Zpacks, המייצרת מבחר גדול של אוהלים מבוססי החומר המופלא Dyneema®. אוהלי מוטות הליכה, כמו גם אוהלים עומדים עצמאית. לכל אוהל ניואנסים משלו ואם יש בידיכם את התקציב הנדרש (ממש לא זול), תוכלו להתאים בדיוק לצרכים שלכם.

Tarptent היא חברה דומה עם ליין מוצרים מרשים מאד לאוהלים מאדם אחד לשלושה, במבחר ייעודים וצורות הקמה. שוב, מדובר באוהלים לא זולים, אבל כאלה שמאפשרים לכם לבחור במדויק את מה שנדרש לכם משלל הדגמים הרחב וצורות ההקמה השונות. גם כאן, Dyneema® זה שם המשחק להשגת משקל נמוך במיוחד מבלי להתפשר על עמידות האוהלים.

בחירת אוהל יריעת טארפ

יריעת טארפ. באמצעות יתדות, חוטים ומוטות מקבלת צורות מגוונות, היכולות להידמות לאוהל.
צילום: DD Hammocks

דן דרסטון, יצרן קנדי פיצפון הצליח כנראה לעשות משהו ממש טוב. האוהלים שלו, עומדים באמצעות מקלות הליכה ויתדות. משהו בתכנון ובביצוע תפס היטב ויצר קהל אוהדים עצום. ירידה מדהימה לפרטים. הבעיה, זה הפתיע גם אותו. יכולת הייצור שלו ממש קטנה ובעצם לא ממש ניתן להשיג את האוהלים שלו המיועדים לאדם אחד או שניים. מדי פעם הוא משחרר איזו כמות למכירה ובמקרים האלה, האוהלים נעלמים תוך דקות לאכזבת רוב הממתינים. דן מבטיח שהוא נערך לייצור יותר מאסיבי וזה כנראה יקרה החל מסתיו 2022.

טארפ אפשר להכין לבד די בקלות, בסוף מדובר ביריעת בד מלבנית. טארפ מקצועי, קל, עמיד למים ומכיל את כל הלולאות הנדרשות להקמה מגוונת אפשר לרכוש והוא ילך איתכם דרך ארוכה. DD Hammocks מייצרים סוגים שונים של טארפים מקצועיים וספציפית נציין את הטארפ הקל במיוחד שלהם. הגודל כאן מתאים לאדם יחיד בצורה מרווחת מאד ולמעשה יכול לעבוד גם לשני אנשים.

טארפ אוהל

כך הופך טארפ לאוהל. אמנם אין רצפה אבל המחסה מושלם מגשם. צילום: DD Hammocks

לסיכום

לצערנו, בבחירת אוהל כמו בכל דבר בחיים, לרוב נאלץ להתפשר על משהו, אלא אם באמת התקציב אינו מוגבל. בדקו מה מתאים לכם מבחינת שיטת הקמה. זו נקודה קריטית שיחסית קל לבדוק. אם אתם לא אוהבים התעסקות, ממש מעדיפים הקמה פשוטה ונטולת מאמץ, כנראה שאוהלי freestanding יתאימו יותר. לעומת זאת, אם אתם בקטע של משקל ממש קל וגם לא אכפת לכם אם ההקמה לוקחת קצת יותר זמן ודורשת מתיחות, יתדות והתאמה לתנאי השטח – תוכלו ללכת לכיוון אוהלי היתדות. אם אתם בעד פשטות גמורה, מחיר רצפה ותרצו גם ורסטיליות מושלמת שדורשת עוד קצת מאמץ והתאמות – טארפ זו כנראה התשובה. מכאן, מה שנשאר לכם במסע של בחירת אוהל, זה רק למצוא את היצרן המועדף עליכם.

מאת: אריה פישלר