“אנשים אמרו לנו שהם רוצים נעליים שיאפשרו להם לנוע בטבעיות” אומר מנהל המוצר של ה Merrell Trail Glove 5 – נעל הריצה או נעל הטיולים המינימליסטית של מירל. זה עניין אותי, אז קפצתי ל”חיה של חנות” (חנות אאוטדור ענקית במעגן מיכאל) ולקחתי אותה למבחן בהליכה ובאימוני כח בלבד (לא בריצה) לראות מה הקטע הזה של המינימליזם.

Trail Glove 5 – כרטיס ביקור

אם תביטו היטב תראו שלא מעט פיזיותרפיסטים, מטפסים, חובבי “תנועה” ומתחרי נינג’ה ישראל משתמשים בנעליים מהז’אנר. החברה מתארת אותה כנעל ריצת טרייל מינימליסטית, אבל אני אדגיש שזו גם נעל הליכה מינימליסטית שמתאימה גם לשטח (בניגוד להרבה אלטרנטיבות מינמליסטיות שסולייתן דקיקה מדי עבור אנשים שאינם רגילים והליכה על חצץ ואבנים חדות). היא תומכת בהעברת תנועת כף הרגל בהליכה ובריצה, ובהעברת התחושות מהקרקע.  

מירל מסבירים שהטרייל גלוב בנוייה סביב מבנה כף הרגל (בניגוד לרוב הנעליים האחרות), והיא מיועדת לאפשר לכף הרגל לסייע לשליטה וייצוב מקסימליים של הגוף בשינויי כיוון מהירים. השימוש שלי והמבחן הזה הוא להליכה בלבד. כמו כן גיליתי שאני אוהב אותה לאימונים בחדר הכושר.

מירל

התכונות העיקריות: 

  • קופסת אצבעות רחבה הנותנת מקום מרווח לאצבעות להפרש
  • כניסה ברורה העוטפת לתוך הקשת המרכזית בכף הרגל
  • הצמדות ועטיפה בחלק האחורי המסייעת להצמיד את הנעל לעקב בתנועה באמצעות פס Hyperlock™ TPU 
  • הרחבה מסוימת באזור המרכזי המאפשרת למרכז כף הרגל להגדיל מגע ולקבל יותר יציבות.
  • רשת מאווררת בגפה
  • סגירה קלאסית עם שרוכים
  • טיפול אנטי בקטריאלי למניעת ריחות M Select™ FRESH
  • רפידה פנימית משולבת בנעל (היא אינה יחידה נפרדת כבנעליים רגילות)
  • לוחית הגנת בסוליה מפני אלמנטים חדים בקרקע (TrailProtect™)
  • סוליית ויברם Vibram® TC5+
  • גובה כולל של הסוליה: 11.5 מ”מ (דרופ אפס) – כולל סוליה תחתונה, 3 מ”מ בלטים, רפידה וכו’. 
  • משקל מוצהר: 196 גר’

מיקומה על מדרג המינימליזם של מירל

יש רמות שונות של מינימליזם: למירל יש שני דגמי barefoot מובילים:

  1.  Vapor Glove – מינימליסטי יותר בשם עם סוליה דקיקה ומאוד גמישה 
  2. 5 Vapor Trail Glove – זו שפה במבחן, שהיא פחות מינימליסטית ולכן יותר מתאימה להתנסות ראשונה עם הז’אנר, וכאמור גם להליכה בטיולים ובשטח.  

אם אתם רוצים למתן עוד יותר את המעבר לכיוון מינימליזם, תמצאו במירל קטגוריית ביניים הנקראת Bare Access שיש לה עיצובים שיותר מזכירים נעלי ריצה קלאסיות: דגם ה Bare Access XTR מציג דרופ אפס וסוליה דקה יחסית אבל נראה כבר כמו נעלי ריצה “נורמליות”. 

הצטרפו לקב’ הווטסאפ השקטה של אאוטפאנל:
הצטרפו לקבוצות אאוטפאנל

נעליים מינימליסטיות – עיצוב וסקסאפיל 

לנעליים מינימליסטיות יש את הלוק שלהן. הן מאוד שונות מנעליים רגילות ולכן העין צריכה להתרגל. הן שטוחות כאלה, לא רק בסוליה ובפונקציונליות, אלא בכל המראה שלהן. זה מיצר פרופורציה שונה לגמרי לכף הרגל ולנעל ביחס לבגדים. 

ספציפית בדגם הזה היה צבע שחור אפור שמרני אבל יש גם גרסאות קצת יותר משמחות עם כתום למשל בסוליה ומאחור. רוב הקהל דווקא מעדיף את השחורות המתונות והולך על בטוח ופחות מוחצן. 

אם אתם במלייה של יוגיסטים, מטפסים קירות, אנשי נינג’ה, פיזיותרפיסטים ומטפלי גוף אחרים ועוסקים בתנועה, אולי העין שלכם כבר רגילה למראה הזה, אבל אני לא מהז’אנרים האלה ומודה שקצת קשה לי להתרגל.

merrell bare foot

מה אתם אומרים, מתאימה גם ליום יום?

גפה עליונה מפתיעה

הגפה העליונה ממש הפתיע אותי! 

איכשהו במחשבה על נעל מינימליסטית דמיינתי לי איזה סוג של לבד רך שעוטף את הרגל בעדינות כמו איזה כפכף של ספא… NOT! מדובר בחלק עליון שמתאים לחברה שמייצרת נעלי טיולים הארדקור: יש לו נוכחות, יש לו מבנה ברור, הוא עשוי חומרים שמונעים מתיחה לא רצונית ומייצרים קשר מאוד הדוק בין הסוליה לחלק העליון. זה הכרחי כדי באמת לדאוג שתנועת הרגל תתורגם לתנועה בסוליה. זה גם חלק מהרעיון של הנעל הזו- התאמה לשטח אמיתי. טרייל של ממש, כולל התנגדות לענפים וסלעים פה ושם שמאיימים על המש בקריעה. זה מוצר שמרגיש מאוד איכותי ומאוד נוכח!

ואם כבר מדברים על הרשת- זו בעצם עוטפת מבנה שלדי של סנדל שטח, ומאפשרת נידוף ואוורור מצוינים. 

Merel

אחיזה ועטיפת הרגל

עם נעליים מינימליסטיות אתם לא מצפים שאחיזת כף הרגל תהייה משמעותית. הסברנו את זה בצורך להעביר את התנועה, אבל פה חלה הפתעה מסוימת. אחיזת העקב נעשית באמצעות הצמדות ועטיפה בחלק האחורי המסייעת להצמיד את הנעל לעקב בתנועה באמצעות פס Hyperlock™ TPU. זה עובד – העקב הוא האיזור הצר של הנעל והיא נצמדת ועוטפת אותו מעולה. 

בדיוק כמו שתאר היצרן – אכן יש כניסה ברורה העוטפת לתוך הקשת המרכזית בכף הרגל. שריכת השרוכים מיצרת ממש תחושה צמודה של כל המקטע מהעקב ועד לאמצע הרגל. הנוכחות הזו משמעותית ולמדתי תוך כדי המבחן שבנעל הזו צריך לקשור חלש יחסית בתחילת השריכה (בחלקה העליון) כדי שהפסים הלא אלסטיים שיש בצד הנעל לא ימשכו אותה מהסוליה אל השרוכים לכדי הידוק מוגזם בקשת. מה שבטוח שזה מייצר תחושה נפלאה של שליטה והיגוי ברור. אין גמישות מיותרת, לא פלברות באוויר, אלא תנועה שבאמת מתורגמת למעשים. 

חלק קדמי רחב

הרעיון של הרחבת החלק הקדמי בנעליים הולך ותופס תאוצה, והפך כבר כמעט למוסכמה. אני רואה את המגמה הזו ממשיכה מכמה יצרנים ראשונים שקידמו אותה אל רבים נוספים, גם בנעליים מסורתיות. אבל המובילים שלה היו תמיד תומכי התנועה הטבעית שראו בחופש לאצבעות חלק מהחופש שצריך לאפשר בתנועה טבעית. 

הגישה בנעל המינימליסטית היא שאת תפקיד החיזוקים והקיבועים שואפים להמיר במתן פידבק מדויק וחופש תנועה לאצבעות- וכך לאפשר לאדם להניח את כף הרגל טוב יותר, נכון יותר, ולייצב עצמו עם חישה מדויקת יותר של מה מצבו על הקרקע. כזה קורה, מגיעה לאחר מכן הנחת כל המשקל הרגל ובאמצעות הפידבק שאינו קהה כמו בנעליים רגילות, מתאפשרים זהירות ודיוק בתנועה. זה, טוענים תומכי הגישה, מונע מראש את הצורך בכל מסת הנעל המסורתית שמגנה על הרגל בגלל משהו שהיא עצמה גרעה ממנה… את החישה.

אני חייב להודות שבשימוש אני משתכנע מכך ומאוד נהנה לחוש את הרגל, להפעיל אותה. לפעמים ממש משחק עם כף הרגל והשימוש באצבעות בתנועת יתר כדי להנות מהפעלתה. 

נעליים מינימליסטיות אבל סוליה פחות

הסוליה התחתונה היא סוליית ויברם Vibram® TC5+ כאמור, עם בלטים של של 3 מ”מ שמייצרים אחיזה לא רעה בטרייל (אם כי 3 מ”מ זה לא 6 מ”מ…) ומתחתם לוחית הגנה מפני אלמנטים חדים בקרקע (TrailProtect™). הגובה הכולל של הסוליה: 11.5 מ”מ וכמובן שהדרופ אפס כמו בכל נעל פרוגרסיבית מהעידן החדש, שמאתגר את החשיבה המסורתית בתכנון נעליים. 

הגובה הזה הוא לא גובה מינימליסטי טהור ששואף לחיקוי מקסימלי של הליכה יחפה, אבל פה מדובר בנעל שטח. היא רוצה לאפשר לכם ללכת גם על אבנים קטנות, במדבר ובמקומות נוספים שיהיו לא נעימים עם פחות מכך (אלא אם אתם מאוד מאוד מורגלים ללכת יחפים באמת בשטח קשה). לטעמי זו גישה מנצחת ורק איתה אפשר באמת להרחיב את מעגל ההתנסות בסגנון ההנעלה הזה. הסוליה מרגישה מאוד איכותית ועמידה. זה לא מבחן ארוך טווח אז אולי נעדכן פה בעוד שנה, עם דיווח נוסף. 

Trail Glove 5 – נעליים מינימליסטיות של מירל

אותי עניין לבחון נעליים מינימליסטיות בהליכה, ובלי קשר לטענות הביצועים בריצה, הפחתת פציעות וכו’ שאני סקפטי לגביהם. אני מתעניין בתחושות ובהרגשה בעיקר. בשנים האחרונות לאחר לא מעט מבחני נעליים במגזין הריצה שלנו RUNPANEL עם דגמים שונים בעלי סוליות, שיכוך, חיזוקים ודרופים מגוונים התחלתי לאט לאט לפתח טעם לגבי נעליים בהליכה. יש לאמר טעם שונה לגמרי אצלי בין ההליכה לריצה. בעוד שבריצה אני רוצה סוליה אמיתית, לא מקסימליסטית ודרופ של 4-8 מ”מ, הרי שבהליכה אני נהנה מהפעלת כף הרגל. זה פשוט עניין של תחושה והרגשה ולא של אפקטיביות למען השגת מטרה כמותית כלשהי. 

ה Merrell הזו יושבת אצלי בארון ברגשות מעורבים: מצד אחד קשה לאמר שאני אוהב את איך שהיא וכל הז’אנר המינימליסטי נראה. אני גם לא רץ איתה, למעט אולי חימום קצר בחדר הכושר. לריצה אני בכל זאת רוצה סוליה עם שיכוך. 

במקביל, בהליכה, ככל שעובר הזמן אני רוצה להשתמש בה יותר! זה סוג של מדלית הצטיינות למוצר הזה- שכן אם אתם לא מתחברים למראה של נעל אבל התחושות והשימוש בפועל מנצחים את זה, וגורמים לכם לרצות להשתמש בה יותר, זו הצלחה. אם אתם אוהבים את הלוק והעיצוב- בכלל נגמרת ההתלבטות. 

ללא ספק: היא מאוד איכותית, בנייה מוקפדת, חומרים טובים מאוד, ויש סוליה של ממש שמגנה בשטח ומאפשרת להכנס לתחום המינימליסטי בהדרגה. מוצר שמרגיש מיידית כמוצר שמצדיק את ההשקעה בו. 

אני משתמש בה לא מעט- ביום יום וגם בבית לעתים, והיא הפכה לנעל המועדפת עלי לאימוני משקולות: הפידבק הזה טוב לא רק לסינגלים ולשטח אלא גם לייצוב הגוף בתרגילים, והשימוש באצבעות ובמנח הנכון לי, מרגיש מדויק יותר. אין שיכוך שמבחינתי בחדר הכושר הוא מיותר לגמרי- אני רוצה שם דווקא את הדיוק והתחושה. 


אהבתם? הצטרפו אלינו לניוזלטר השבועי (תמיד ניתן להסיר):

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים