קניונינג במים זורמים (canyoning) שונה לגמרי מפעילות גלישת המצוקים אותה אנו מכירים בארץ. המים מהווים את הגורם המרכזי אליו אנו נערכים ועימו אנו מתמודדים ולכן גם הציוד של הקניוניר יהיה שונה מהציוד של גולש המצוקים ומותאם לסביבה הזורמת והרטובה של הקניון והסכנות היחודיות שבו
כתב וצילם: ירון רוזינר
גורמי הסיכון בקניונינג
קניונינג, כפי שתיארתי במאמרים קודמים, הינו ספורט אתגרי העוסק בהתקדמות בקניון (נחל) זורם והתגברות על מכשולים בעזרת עזרים שונים. באופן טבעי הציוד בו נעזר נועד לאפשר לנו מצד אחד לעסוק בו בהנאה ומצד שני להתמודד עם גורמי הסיכון השונים.
בכל מעבר קניון, כמו בגלישת מצוקים, אנו מתגברים על המכשולים האנכיים (מפלים) בעזרת חבל ואמצעי חיכוך שעוזרים לנו לרדת בבטחה. מכיוון שקניונינג קורה בסביבה רטובה וזורמת (אקוואטית בז’רגון שלנו) הרי שהציוד שלנו נועד לעזור לנו להתגבר גם על הסכנות וגורמי הקושי שמביאים עימם המים הזורמים כגון משקל, קור, החלקה, רעש, מלכודות מים וכן הלאה.
הציוד של הקניוניר
נעלי קניונינג וגרבי נאופרן
אחד הדברים שמטריפים אותי בארץ זה לראות אנשים מגיעים למסלול רטוב (בין אם בגלישה ובין אם סתם לטיול) עם סנדלים, כפכפים או נעלי שורש. הרעיון המטופש של “לא להרטיב נעליים” הוא משהו ייחודי לתרבות הישראלית והוא אחד הגורמים המרכזיים לכמות התאונות הגבוהות שיש במסלולים רטובים בארץ. הסנדלים מחליקים, לא מספקים אחיזה לרגל ולקרסול ולא הגנה לאצבעות. הם מתכון בטוח לתאונה ולטעמי מראים על חוסר מקצועיות וחוסר רצינות מצד המטייל שנעזר בהם.
מי שבאמת מעוניין לטייל בנוחות ובבטחה במסלול רטוב וחלק יטייל עם נעלים. מי שרוצה גם להנות יצטייד כמונו עם נעלי קניונינג להן יש סוליה עם אחיזה משופרת שמגיעה מעולמות הטיפוס יחד עם יכולת ניקוז גבוהה של הנעל דרך חורים ייעודיים.
המים בקניון קרים (לעיתים מאוד) ולכן בתוך הנעליים נשתמש בגרבי ניאופרן שעוזרות לשמור על חום הגוף ויאפשרו לנו להחזיק מעמד זמן רב בלי היפותרמיה.
חליפת ניאופרן
לא, זו לא חליפת צלילה. כן, כמו בצלילה נעזר בחליפת ניאופרן על מנת לשמור על חום הגוף אבל בחליפה שלנו יש כמה דגשים ייחודיים:
א. שני חלקים – את החלק העליון נפתח בשלבי ההליכה על מנת לקרר את הגוף ונסגור כאשר נכנס למים הקרים.
ב. כובע – נשים סביב הראש בקפיצות כדי להגן על הראש והאוזניים מהקור.
ג. אזורים ממוגנים – בד”כ באזור הישבן, הברכיים והמרפקים החליפה תהיה מאובזרת בשכבת מגן (מעין גומי) שיגן על החליפה בשפשוף עם המסלע.
כמה עבה? החלק התחתון הוא בעובי של 5מ”מ והחלק העליון גם כן. זה אומר באזורים רגישים של הגוף והחלצים יש לנו 10מ”מ נאופרן להגן עלינו מקור. לא פעם גם זה לא מספיק.
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:
כפפות
אחד הוויכוחים הגדולים בעולם הקניונינג: יש את אלו שלא ישימו כפפות בשום מצב בתואנה שזה מפריע להם לשליטה בחבל ויש את אלו (כמוני) שטוענים שבלי כפפות היד פשוט כל כך קפואה שהיא לא תצליח לאחוז בחבל.
כמה עבה? בד”כ נשמש בכפפות של 2-3 מ”מ. המהדרין גם יודעים לשים כפפת עבודה דקה על כפפת הנאופרן על מנת להגן עליה מקריעה.
תיק קניונינג
כל מי שטייל עם תיק רגיל בנחל או גבים שדורשים שחיה מכיר את הבעיה: מים נכנסים לתיק והוא נהיה כבד ולעיתים עלול אף להטביע אותנו. תיק הקניונינג עשוי מחומר שלא סופח מים (מעין ברזנט) ובעיקר מצויד בהמון המון חורים לניקוז המים. יכולת ניקוז זו מאפשרת לנו לשים את התיק בקלות אחרי הטבילה במים וגם להעזר בתיק לציפה ושחיה בקניון.
זנב פרה וג’ומר
זנב הפרה הינו אלמנט חבל מחובר לרתמה. זנב הפרה מורכב משתי רצועות/חתיכות חבל אחת קצרה ואחת ארוכה ובסופם טבעות. אנו נעזרים בזנב הפרה על מנת להתחבר ולאבטח בשפת המצוק, לשמור עלינו מנפילה כאשר ננוע לאורכו של קו חיים ולביצוע פעולות מתקדמות כגון מעבר קשר בגלישה.
לטבעת שנמצאת בקצה זנב הפרה הארוך נחבר ג’ומר. זהו מכשיר טכני שמאפשר לחבל לנוע רק בכיוון אחד ומונע תזוזה של החבל לכיוון השני בעזרת שיניים קטנות שננעצות במעטפת החבל. הג’ומר ישמש אותנו לפעולות שונות כגון אבטוח, מתיחת חבל וכמובן ככלי עזר לטיפוס במצב בו נצטרך לעלות בחבל ולא לגלוש בו.
משרוקית
אמצעי חירום ואמצעי תקשורת חשוב ביותר בקניון. המים הזורמים במפל מייצרים רעש אדיר שמונע כל אפשרות לשיחה (אפילו בצעקות). על מנת להתגבר על בעיה זו נוצרה שפה מוסכמת של שריקות בהם אנו נעזרים על מנת להעביר מידע מתחתית או אמצע המפל לעומדים בראשו. נעזר בשריקות להעביר מידע בסיסי שנדרש לנו לתפעול ומעבר המכשול כגון עצור (שריקה אחת), OK (שתי שריקות), הורד חבל (שלוש שריקות) וכן הלאה.
קסדה- על הראש תמיד
בקניון רטוב הסכנה של אבנים נופלות די נמוכה. שלא כמו בקניון יבש, המים הזורמים בד”כ ינקו מהמפל כל אבן רופפת. אז למה לא נוריד את הקסדה אף פעם? מעל הקניון עוברים אנשים וחיות והם מדרדרים אבנים לקניון שעלולות לפגוע בנו. בנוסף נגן מפני סכנת ההחלקה וחבטת הראש בסלע כתוצאה ממעידה פשוטה וקטנה על סלע חלקלק או נסתר בתוך המים.
טוב עשינו כבר סרט בכתבה על הנקיק השחור, אז יאללה- תהנו ממנו שוב:
רתמה
לרתמה שלנו יש מגן תחת עשוי ברזנט שעוזר לנו לשמור על החליפה. מכיוון שמבלים לא מעט זמן על התחת… בנוסף הרתמה של הקניונינר תגיע עם טבעת חיבור אופקית ולא אנכית, על מנת לאפשר חיבור של מכשיר החיכוך ישירות לרתמה. זה שונה מעולם הגלישה שם נעזר בד”כ ברצועת ההארכה.
מכשיר חיכוך
מסיבות שאפרט במאמר אחר הנוהג הקיים בעולם הקניונינג הוא לגלוש בדרך כלל עם חבל אחד ולא חבל כפול כפי שנהוג בארץ. מכשיר החיכוך בו נשתמש מתאים למתאר גלישה עם חבל יחיד או חבל כפול ובעיקר מאפשר הכנסה והוצאה של החבל ללא צורך לנתקו מהרתמה וללא חשש שהוא יפול ויטבע
לא נשכח את הפריט הכי חשוב – מצלמה… היא יושבת בתיק האדום המיוחד שיש עלי (מרכז התמונה) ומוכנה להשלף בכל מצב. (לכתבת טיפים על צילום אקסטרים עם גופרו לחצו פה)
אהבתם? הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו פה: https://t.me/OUTPANEL