אי שם בדולומיטים. אני תלוי בין שמים לארץ על בורג בתוך הקרח. למעלה קרח. למטה קרח. כל העמק מאחור קפוא. הקרפונים תקועים בתוך המפל הקפוא והידיים כבר עייפות. עוד מאמץ קטן ומגיעים ואז יורדים למטה. איך הגעתי לסיטואציה הזו?  

מאת: שי לחוביצר
צילומים – שי לחוביצר, טל ניב, יובל רביד, אורי רוזן

החוויה האנכית והקפואה  

קר בחוץ והנופים מהפנטים ולבנים. היינו חבורה של 8 ישראלים שם על גבול אוסטריה איטליה, בעיר Fussen. יצאנו לשם במסגרת קורס טיפוס על מפלי קרח אצל טל ניב – הבעלים של ביה”ס הבינ”ל לטיפוס הרים ושלג עמוק Mountains. טל ניב ממאונטין הוא מדריך אלפיני מנוסה, דובר עברית, גרמנית ואנגלית. חי בגרמניה. נושם אלפיניזים וטיפוסי הרים וקרח על סוגיהם השונים. ההמלצות עליו מכמה חברים שכבר נמצאים בתחום היו גורפות בפה אחד. אז מה עושים עם זה?

טיפוס קרח מתחלק לשניים:

  1. טיפוס על מי קרח- נפוץ על צוקים בהם מים זורמים שקפאו. הסוג הזה מיועד לאתגר שמציב הקרח בטיפוס, פעילות שמאופיינת באתגרים טכניים ופיזיים. פה המטרה היא האתגר והטיפוס על הקרח הוא היעד. רוב החברה בקורס הגיעו למטרה הזו כשהטיפוס האנכי הוא הקטע העיקרי שלהם.
  2. טיפוס על קרח אלפיני – למטרת טיפוס אל פסגת ההר, כשהקרח הנו חלק מהדרך, ויש לשלוט בו כדי להגיע ליעד אחר: הפסגה. זו היתה המוטיבציה שלי: הגעתי לטובת שיפור מיומנות בדרך אל פסגת ההרים שאני מתכנן עוד להגיע אל פסגתם.

הפעילות מצריכה רמה טובה של כושר, וגם ידע מוקדם בטיפוס סלע- הובלה ואבטחת הובלה בקיר או בחוץ. אין צורך בידע מוקדם או ניסיון בטיפוס קרח או הרים. אני הגעתי עם ידע מינימלי, ושאר החברה הגיעו עם ידע מצטבר רב בסלע, בולדרים וטיפוס קירות. רק ביום האחרון הבנתי כמה ניסיון בטיפוס סלע יש לחברה האלה: סרטון של 10 עליות מתח על 2 אצבעות סגר לי את הנושא- החברה בכושר טיפוס מעולה וחזקים מאד.

טיפוס קרח

הדרכה וציוד

עלות לשבוע כולל הדרכה ביחס ל 1-4, מלונות, אוכל וציוד (למעט נעלים ולבוש)- כ 1500$ +טיסה. לאתר מאונטיינס.
רשימת הציוד ארוכה: הכל טרמי, הכל חייב להיות קל ולא מסורבל. למשל: כפפות סקי לא הולך ומצד שני עם כפפות דקות קר מידי ולכן חייבים כפפות טיפוס עמידות לקור. בתחתית הרשימה רשום תרמוס. לא הבאתי, איזו טעות (הסבר בהמשך…)!  

בטיפוס בכלל ובטיפוס קרח בפרט לציוד, לשמישות ולסדר חשיבות עליונה. טל מחלק ערכת ציוד: רתמה, אמצעי חיכוך, ראנרים, טבעות ננעלות, חבל טיפוס, קרמפונים( crampons- הם מתקן חודים מפלדה, המורכב על נעלי טיפוס הרים ומונע החלקה בזמן הליכה וטיפוס על שלג וקרח). זוג גרזנים “ice axe” – כלי רצחני המשמש לאחיזה בקרח והתקדמות במעלה המפל. ברגי קרח ( 2 גדלים) ובורג אישי. הבורג הנו צינור מתכת (פלדה או טיטניום, בד”כ) שעליו הברגה חיצונית, המוחדר לתוך קרח ומשמש כעגינה. לאחר כמה תנועות והחדרת הבורג משתמשים במנואלה שמורכבת בכל בורג ועוזרת בתהליך ה”קידוח”.

טיפוס קרח

קרמפון מיועד לטיפוס קרח

נסיעה ארוכה לתוך הקרח

אירופה קרה בחורף ומלאה שלג. לא בכל מקום יש מפלי קרח קפואים. טל מוביל אותנו לעומק האזור הקפוא. מטפסי הקרח לא אוהבים שמש והמיקום נבחר בין השאר לפי המפנה שלו לשמש: מוסתר ככל שניתן.
נסיעה של  4 שעות לתוך הדולומיטים האיטלקיים. אנחנו באיטליה אבל השלטים והשפה גרמנית והאזרחות איטלקית.
Hotel-Dolomiten בעיירה Alta Pusteria מספק את הסחורה בענק: נקי, נוח, אווירה מקומית ובעל הבית שהוא גם השף “מתקתק” ארוחות מקומיות עם 5 מנות כל ערב. תענוג ובמחיר מדהים ללילה  של 45 יורו בוקר+ערב.

מלון דולומיטים

Hotel-Dolomiten- אווירה ביתית ואוכל מקומי

יום ראשון – מפל ראשון

המלון ממוקם בלב העמק.המפל הראשון מאד קרוב למלון. הוראות בטיחות מעל לכל ובראשון- קסדה. מפל קרח זה כמו “אתר בנייה” שבו גושי קרח יכולים לעוף, גרזן יכול ליפול  ועוד הפתעות יכולות להתרחש עם תמיכה של כוח הכבידה.
מתחילים- רתמה, טבעות, ראנרים, רצועות, ברגים, קרפונים וגרזנים. יש סדר ומקום לכל פריט, אם לא מסדרים נכון יהיה יותר מסובך לתפעל את כל זה על המפל, בין שמים לארץ.

ציוד טיפוס

איך מתקדמים על קרח ב 90 מעלות?

בניגוד לאלמנטים בקיר הסלע, בטיפוס על הקרח הגרזנים עצמם מהווים את נקודת האחיזה לידיים. ככל שהמכה רחוקה יותר ההתקדמות והיעילות טובים יותר. מבנה הגרזן מצריך מכה קשתית. הקרח קשה, לוקח זמן להבין איך לנעוץ את הגרזן. לאחר הנעיצה מטפסים עם הדוקרנים של הקרפונים עד למצב של ברכים קרוב ל 90 מעלות  ומתיישרים.
נשמע קל, אבל זה ממש לא! צריך לתזמן את העבודה של הרגלים והידיים, צריך לבחור את המיקום של הרגלים, התנועה צריכה להגיע מתחת ליד הגבוהה עם המשקל של הגוף מתחת.

ציוד טיפוס

לחובבי ציוד

במידה והטכניקה לא טובה הידיים מתחילות להחזיק את משקל הגוף במקום הרגליים. “הידיים מתפמפמות”- והשרירים לא יכולים להחזיק. מנערים ידיים ומנסים שוב.

טיפוס קרח

תרגול “הליכה גרזנית”. צילום יובל רביד

טופ רופ

כל היום הראשון מוקדש ללימוד טכניקה ולטיפוס טופ רופ שהוא טיפוס על חבל כשבן הזוג מאבטח למטה. החבל עובר דרך תחנת עיגון עליונה. בניגוד לסלע שם למאבטח למטה ממש נח, בטיפוס קרח המאבטח למטה קופא במינוס 12 מעלות. אתה מסיים טיפוס מזיע לגמרי ומיד עומד בנקודת האבטחה. תרמוס משפר דרמטית את המצב. בטוח שבפעם הבאה לא אשכח להביא!

למאבטח למטה תפקיד סופר חשוב: הוא עם הידיים על החבל, וצריך להיות מוכן לנעילה על אמצעי החיכוך עם ערנות של 100%- חיי החבר שלמעלה בידיו.

טיפוס

על הקרח. צילום- אורי רוזן

מטפסים ברוסלנה

רוסלנה נמצאת במרחק נסיעה קצרה מהמלון ועוד תוספת של 40 דקות של טיפוס בשלג די עמוק אל  הלוקיישן. הנוף מטרף מסביב- הכל לבן, מיוער ומרחוק רואים את המפלים על רקע ההר. השלג והסלע שמבצבץ מהצדדים מבליטים את המפל.

קרח

אימונים בטכניקה


טל ופיליפ, המדריך הנוסף, פורסים 4 מסלולי טיפוס. אנחנו לבד שם, על מפל פרטי. על כל 4 מטפסים מדריך צמוד. החבר’ה הצעירים מטפסים ממש יפה- יש להם את היתרון של טכניקה טובה וניסיון בטיפוס על סלע. לי לוקח זמן ואני לא ממהר לשום מקום. מתחילים לטפס מפל בגובה 10-12 מטר. השיטה עובדת.

מפלי קרח

מטפסים במספר לוקיישנים מדהימים של מפלי קרח

בסוף כל יום עורכים תחקיר וידאו כדי ללמוד מטעויות ולהשתפר. כל אחד הוסרט במהלך הטיפוס, ונבחנות חמש זוויות תחקור: עבודת ידיים, עבודת רגליים, טכניקה, אגן וזרימת הטיפוס. אנחנו יוצאים עם 2 תובנות לשיפור בהן נתמקד בתרגול שנבצע למחרת. השיטה של טל פשוטה ויעילה. טל לא מוותר: כל טיפ וכל הערה חשובה.

טיפוס קרח

הליכה מאתגרת לרוסלנה. צילום יובל רביד

הובלה בטיפוס מפלי קרח

ההובלה היא ללא ספק נושא מאתגר בקרח. איך זה מתבצע: מספר 1 מתחיל לטפס ללא נקודת אבטוח.
בהתאם לתוואי המפל, מתבצעת בחירת מיקום העיגון. אז נשלף בורג קרח מהרתמה והוא מוברג לתוך הקרח,  בהתחלה עם היד בתנועת “למה מה”. מספר הברגות עם היד ולאחר מכן עם ידית אינטגרלית – סוג של מנואלה קטנה. מבריגים אותו לכל אורכו עד הסוף. הכל מתבצע ביד אחת, כשהיד השנייה אוחזת בגרזן. הבורג מחזיק 18 קילו/ניטון שזה משקל רב מאד. הרבה מעבר למשקל הגוף שנופל והבורג צריך להחזיק אותו.בשניות שאתה יכול לחשוב על משהו אחר – עוברת המחשבה: איך הדבר הזה מחזיק אותך? עדיף לא לחשוב.
מקליפ ראנר לבורג, מקליפ את החבל לטבעת וממשיך לטפס. בכל הזמן הזה מספר 2 מאבטח למטה. מהי האבטחה? לרתמה של המאבטח יש אמצעי חיכוך. החבל עובר בתוך האמצעי חיכוך ונעילת החבל מונעת את המשך הנפילה במקרה של תקלה.
ככה מתקדם המטפס על הקרח כאשר כל מספר מטרים ובהתאם יוצר עוד נקודה. תוואי המפל קובע והמרחק האופטימלי בין הברגים 3-4 מטר. ככל שהמרחק בין נקודות האבטחה יהיה קטן יותר, הנפילה תהייה קצרה יותר, וככל שהמרחקים בין העיגונים יגדל, גובה הנפילה (והסיכון) יגדלו. לכל זוג ישנם 8 ברגים.

טיפוס הובלה

טיפוס בהובלה. אין מקום לטעויות!

מספר 1 יוצר עיגון עם בורג קרח  + בורג קרח לביטחון. מאבטח את עצמו ומספר 2 מתחיל לטפס, אוסף  את כל הברגים והראנרים בדרך למעלה ומאובטח כל הזמן על ידי מספר 1, עובר אותו והופך להיות המוביל.
לא פשוט האתגר הזה… עבודה ביד אחת, מאמץ פיזי לא פשוט, אחריות על עצמך ועל בן הזוג… אה כן,  אמרנו כבר: בחוץ מינוס 12 מעלות.

אלפיני

מתרגלים אוכל אלפיני – בשר מיושן

גן עדן של מפלים

הכל מתנקז ליום החמישי בשבוע –  כל הציוד בתרמיל, טיפוס בשלג של כ-  40 דקות.
גלישה עם חבל של 60 מטר לתוך העמק, התמונה שמתגלה מטורפת: נהר זורם בין השלג לקרח. למעלה מזדקרים מפלי קרח לכל הכיוונים. 4 מסלולי טיפוס: טופ רופ, מולטי פיץ, מולטי פיץ קרח וסלע. יום מטורף.

גלישה

גלישה  60 מטר לתוך עמק המפלים

איך חוזרים?

כמובן בטיפוס קרח אבל בדרך הפחות תלולה. טל עולה לאמצע המפל ומאבטח אותנו בעליה. שני החברה המתקדמים מטפסים 90 מעלות החוצה דרך המפל את כל ה60 מטר. העייפות ניכרת בהם, לא מוותרים. מנוחות על החבל ובנקודת ביניים על הסלע, זה לוקח זמן. מותשים מיום ארוך של טיפוס ותרמיל על הגב עם משקל לא קטן. זהו, הגיעו, כולם בחוץ, איזה יום!

לסיכום

חוויה מטורפת, ללא ספק. העולם האנכי הקפוא במלוא הדרו. מי שמחפש אתגר, קרח, נוף קרחוני ופעילות טכנית ופיזית… זה המקום! תודה לכל החברה הנפלאים שעזרו, תמכו, הצחיקו והפציצו בטיפים. תודה לטל על שבוע בלתי נשכח. אה כן, תודה שחזרתי בחלק אחד.

מאת: שי לחוביצר
צילומים – שי לחוביצר, טל ניב, יובל רביד, אורי רוזן
על הכותב: שי הוא מטפס הרים בתחילת דרכו. לאחר מספר שנות אופני שטח, סקי ,צלילה טריאתלונים, מרתונים ואיש ברזל החליט שהגיע הזמן לעלות למעלה – להרים הגבוהים. אוהב לטייל בעולם ולצלם.