טיולי שטח תמיד טומנים בחובם סכנה לאירוע חירום. כל מטייל רציני בונה לו עם השנים את ערכת החירום שאמורה לעזור לו בעת צרה. יציאה לקניון זורם ורטוב מוסיפה סיכונים נוספים שדורשים מענה בהבט ציוד העזרה ראשונה והחירום שניקח איתנו.
מאת: ירון רוזינר
לטייל זה מסוכן
כל מטייל שיוצא לשטח יודע שבמוקדם או במאוחר הוא יתקל באירוע חירום. בין אם זה משהו שיקרה לו או למישהו אותו הוא יפגוש בדרך. גם לאותו מטייל לייט שיוצא רק לראות תצפית יפה יכול משהו להתפקשש. רגל ניתן לעקם בכל מקום ולפעמים אפשר בלי לשים לב פשוט לאבד את המסלול.
באופן טבעי ככל שרמת הסיבוך והסיכון של המסלול עולה כך גם עולה הסיכוי לפגיעה ובמקביל עולה החשיבות של להיות מצויד בהתאם על מנת למנוע פגיעה בנפש. אם נקע על השביל בנחל אלעל מקסימום יסתיים בהמתנה על התחת לצוות החילוץ הרי שאירוע דומה, בלי ציוד מתאים ובתוך קניון מבודד יכול בקלות להביא למוות כתוצאה ממגוון גורמי סיכון.
גורמי הסיכון בקניונינג
כל סוג טיול וכל ספורט אתגרי טומן בחובו סיכונים ספציפים אבל אם תפתחו ערכת עזרה ראשונה וערכת חירום של מטיילים מנוסים תגלו דמיון רב בין כולם ללא קשר לספורט או לתחום בו הם עוסקים בתוספת כמה דגשים ייחודיים.
פעילות קניונינג במהותה מתאפיינת בתנועה בתוואי שטח מבודד, פראי וקשה להגעה וחילוץ. בתוך הקניון אין לנו כמעט סיכוי למצוא קליטה סלולארית (ולעיתים קרובות אפילו קליטה לווינית לא אפשרית) וכמובן נמצא את גורם הסיכון והפגיעה הגבוה ביותר – מים זורמים.
יחד עם היופי של התנועה בתוך המים והאתגר בלעבור את מכשולי המים השונים מגיעים גם סיכונים יחודיים כגון שטפון, החלקה, היפוטרמיה וכמובן טביעה במלכודת מים. גורמי סיכון אלו משפיעים על הציוד שניקח איתנו והדגשים עליהם ניתן את הדעת.
ערכת עזרה ראשונה
ערכת העזרה ראשונה שלנו לא שונה מזו של כל מטייל מנוסה. נמצא בה החל מפלסטרים ועד תחבושת אישית כשהמטרה היא לטפל בכל פציעה פשוטה בתוך הקניון. בגלל הסיכון הגבוה לפגיעת גפיים (נקע / שבר) ומגבלת יכולת החילוץ, הערכה שלנו בדרך כלל תתן דגש ליכולת קיבוע של גפיים ונסיון לאפשר תנועה גם במקרה פגיעה. בערכה האישית שלי נמצא גם:
- תחבושת אלסטית – טיפול בנקעים קלים
- משככי כאבים חזקים – שיכאב פחות
- SAM SPLINT – כלי נפלא לקיבוע שברים ונקעים
תקשורת לווינית
כמו שהוסבר קודם בתוך הקניון אין לנו סיכוי להשיג קליטה סלולארית ובכל מקרה קניונים רבים נמצאים פשוט במקומות בהם אין כיסוי סלולרי. מכיוון שנרצה להיות מסוגלים להזעיק עזרה בשעת חירום בלי להתעכב זמן רב עד יציאה בטוחה של מזעיקי החילוץ מהקניון אנו נעזרים במכשיר לוויני המחובר למרכז חירום שיודע להזעיק עזרה בעת צרה. ניתן לרכוש מכשיר כזה ישירות מחברת GARMIN ולהירשם לשירות שלהם באופן פרטי או לשכור מכשיר כזה מחברות ישראליות כגון RESCUE ONE, MAGNUS, או SMALL WORLD שמספקות את המכשיר ואת שרות חדר המצב.
המכשיר הלוויני לא תמיד יקלוט עמוק בקניון אבל הוא פתרון נפלא לאזורים ללא כיסוי או כאשר הקניון לא ממש ממש צר.
בעת חירום פשוט לוחצים על כפתור SOS וזה יוצר קשר דרך הלווין עם המרכז שמצידו מתכתב איתך באמצעות הודעות טקסט להבנת מצב החירום ולהפניית כוחות החילוץ הרלוונטים לאזור. אם לא ברור אז נדגיש – זה לא בא להחליף ביטוח לספורט אתגרי וביטוח לחילוץ כי הרי בסוף מישהו יצטרך לשלם למסוק שיבוא לחלץ ועדיף שזה לא תהיו אתם…
ערכת חירום
בנוסף לעזרה ראשונה והמכשיר הלוויני יש לנו ערכה עם כמה כלים שנועדו לעזור לנו להתמודד עם הסיכונים היחודיים של הקניון. מה נמצא בא?
שמיכות מילוט – קשה להבין כמה קר בקניון ברגע שלא נמצאים בתנועה. המים הזורמים (שבד”כ מראש קרים) והעדר או השמש מורידים את הטמפרטורה וההיפוטרמיה מגיעה מהר מאוד. על מנת לשמור על חום הגוף אנו נתעטף בשמיכת מילוט שתחמם אותנו ובמקביל תעזור לנו להיות בולטים לכוחות החילוץ (בד”כ צבעים בולטים של כסף/זהב/כתום). תמיד נסחוב איתנו לפחות שתי שמיכות מילוט כי גם עם מישהו נשאר עם הנפגע הוא חשוף להיפוטרמיה.
אוכל – חטיף חלבון, ג’ל אנרגיה או כל מאכל רב קלוריות אחר חשוב מאוד. הקניון הוא שטח קשה להגעה וחילוץ ובד”כ עובר זמן רב מרגע האירוע עד רגע הגעת החילוץ.
מצית – חום ושוב חום. בלא מעט קניונים נמצא עצים ושיחים אותם אפשר להדליק בעת צרה. נכון, יהיה קשה להדליק כי הרוב די רטוב אבל זה אפשרי ואפילו אש קטנה תעשה שינוי גדול.
פנס ובטריות ספייר – מאוד לא נעים לחכות לחילוץ בחושך ועוד פחות נעים שאין איך לאותת להם על מיקומך.
משרוקית – האמת שכזו קשורה לנו תמיד לקסדה כי איתה אנחנו מתקשרים בתוך הקניון (ארחיב על זה במאמר נפרד) אבל באירוע חירום נהוג לשרוק שלוש שריקות קצרות וחזקות כל כמה שניות. ברוב העולם מי ששומע שריקות אלו יודע שיש בקרבה אדם שזקוק לעזרה.
נר חירום – שמיכת המילוט היא לא פתרון מלא לקור וכאשר יש רוח ונתזים של מים היא לא מצליחה תמיד לעזור. מדורה לא תמיד אפשר להדליק פשוט כי אין חומרי בערה ולכן יש לנו בערכה נר חירום שמספיק להמון שעות. נר כזה מייצר להבה קטנה אך כשזו מוכנסת תחת שמיכת המילוט הרי שיש לנו תנור משובח שמספק חום נפלא.
דאק טייפ – נפלא לפתרון כל בעיה החל מסוליה שנתלשה דרך קרע בחליפה. את הדאק טייפ אני נוהג לעטוף סביב המצית.
מטהר מים – מודה שלא תמיד אנחנו סוחבים את זה אתנו (הי, זה קניון זורם ויש בו מים…) אבל כשיוצאים לקניונים יבשים במקומות חמים ובעיקר אם יש בהם גבים אזי זה פתרון נפלא למים זמינים.
למי יש כח לסחוב את זה
ציוד החירום הוא כבד, מסורבל ובד”כ לחלוטין לא בשימוש. כל מטייל מוצא את עצמו לא פעם מתפתה לוותר על הציוד או על חלקו או לא לרענן אותו. תמיד יש תירוצים נפלאים כגון זה מסלול פשוט, אני מכיר את המסלול, יש עוד אנשים שיביאו ציוד/יזעיקו עזרה וכן הלאה.
רק מי שהתנסה באירוע חירום אמיתי ומסכן חיים מבין עד כמה המצאות הציוד היא קריטית. באותם רגעים קצרים של האירוע אתה מבין עד כמה דברים היו יכולים להיגמר אחרת בלי הציוד הנכון.
מאחל לכולכם שלעולם לא תתקלו במצב כזה.
מאת: ירון רוזינר
אם תרכשו פה את המוצרים המוזכרים בכתבה – תסייעו לאאוטפאנל, ללא תוספת תשלום עבורכם: