ישראלים אוהבים לטייל והרבה. בעולם בטוחים שאנחנו מדינה של מליונים רבים מרוב מטיילים ישראלים. אחרי הקורונה אפשר באופן רשמי להודיע שגם בעולם היין אין לנו במה להתבייש לא בשתייה ובטח שלא בייצור. אז למה לא לחבר את הטיולים עם היין ולהנות מכל העולמות. 

כמעט כל מי שטייל פעם ברגל באירופה מכיר את הרגע הזה, לפעמים זה בסוף הטיול ולפעמים בבקתת הרים נידחת באמצע הטיול. שולחן עץ פשוט, נוף הרים מדהים, מניחים רגע את התרמיל בצד, לוקחים נשימה ארוכה ומזמנים כוס יין או כוס בירה מקומית, מאפה או עוגה, שותים ואוכלים לאט ופתאום זה מרגיש הדבר הכי מדויק בעולם. החיבור שבין הטבע וההליכה בו מצד אחד לבין הנאות החיים הקטנות והחיבור לתרבות האוכל והיין המקומי, הוא חיבור שהופך את הטיול לחוויה סינרגטית שגדולה מסך החלקים הבודדים שלה. האוכל והיין בלי ההליכה לא היו אותו דבר, וההליכה וההרים בלי האוכל והיין גם היו חסרים לבדם. אז יש לנו מסורת יין של אלפי שנים, ומסורת טיולים ברגל של עשרות שנים אז למה כל כך מעט פעמים אנחנו עושים את החיבור הזה שאנחנו פה בארץ?

הצטרפו לקבוצה השקטה של אאוטפאנל בווטסאפ:
הצטרפו לקבוצות אאוטפאנל

יש לנו טרואר ישראלי

לא מזמן, מועצה אזורית מטה יהודה הכריזה על אזור טרואר שייחד את כל היינות המיוצרים באזור למשהו יותר מפוקח ומיוחד. טרואר הרי יהודה, זהו שמו. אנחנו אהבנו את הכיוון ויצאנו לגלות מה זה טרואר ואיך אפשר לחבר את זה למה שאנחנו הכי אוהבים לעשות, לטייל.

מיתוג קרקעות והפיכתן לשם מותג בייצור חקלאי, כבר רץ הרבה מאות שנים. עוד ביוון העתיקה נהגו לסמן על הכדים את האזור ממנו יצרו את היין. אזורים מסויימים קיבלו מוניטין מיוחד בזכות התוצר שלהם. המושג טרואר התפתח עם הזמן, בעיקר בצרפת, על בסיס הבחנה של שוני היינות על בסיס סוג הקרקע, סוג הכרם ותנאי האקלים. הטרואר מתאר את המאפיינים הייחודיים של מקום מסוים המעצבים את היין המיוצר בו.

בארץ, בוקר אחד קם לו טרואר אזורי – הרי יהודה. את האמת, זה מתבקש, יש מלא יקבים בארץ והם נפרשים על פני כל המדינה. ברגע שיש אזורים שונים עם שינויים באקלים, בסוג הקרקע ובזני הענבים הגדלים, אפשר להתחיל למתג אופי לכל אחד מאזורים אלו. יש הבדל מורגש בין יינות מהמדבר ליינות מהגולן, אפילו אם מדובר באותו זן ענבים. הרי יהודה מאפשרים תנאים מיוחדים לגידול הכרמים ויש סביב 40 יקבים הנמצאים באזור ומפיקים יין מצויין. 

יקב

חותמת הרי יהודה מתחילה להופיע על בקבוקים חדשים

איך מחברים לטיולים?

הרי יהודה הוא אחד מחבלי היין של ישראל. הוא גם המקום לשנות סדרי עולם, להביא את איטליה לישראל, ולחבר טיולים ויין. הרי כל פעם שאנחנו טסים לחופשת הליכה באיטליה או במדינות השכנות לה, אנחנו דואגים למלא את המצברים במגוון רחב של חוויות. הטיול הוא אמנם עיקר החוויה, אבל היא מלאה במעטפת של ריגושים. אם זה עצירות אספרסו, ביקור בחוות חקלאיות וכמובן יקבים וטעימות. אז למה לא לבנות מיני חופשות כאלו בטיולים שלנו בארץ? אפילו אין צורך בכרטיס טיסה והחתמת דרכון. התשתיות כבר קיימות ולנו נשאר רק לנצל אותן.

קפצנו לפסטיבל היין האזורי שמתרחש פה בחודש יוני ומאפשר לטעום, ללמוד ולהכיר את חלק מ 40 היקבים שצצו פה בשנים האחרונות, וחשוב לא פחות לשלב את זה עם טיולים. זה הרי לא רק אזור היין של ישראל, אלא גם אזור עם היסטוריה של אלפי שנים יערות ומסלולי טיול לרוב. אנחנו בקיץ אז משימת הטיול הופכת למעט מורכבת יותר, מזל שבאזור יש את אחד הדברים שהכי כיף לגלות ואפשר לעשות גם לגמרי בקיץ, ביקור וזחילה במערכות מסתור ומערות עוד מימי בר כוכבא. האזור מלא בהן, חלקן מוסדרות וקלות לגישה כמו זו בחורבת מדרס או כמובן בגן הלאומי בית גוברין, אבל יש מאתגרות יותר שמטיילים מעט יותר מנוסים יהנו לחקור בעצמם. כמו באזור מושב אמציה עם מערכת מדהימה במקום שנקרא ראס א-רסום או בחורבת זכריה ליד מושב לוזית, פנסים חובה ובגדים ארוכים מומלץ מאוד. 

אזור נפלא לטייל ברגל, באופניים ובמערות וקרוב מאוד לכמה מהיקבים הכי טובים באזור הוא פארק עדולם, את חורבת מדרס כבר הזכרנו אבל אל תפספסו את חורבת בורגין היפה. אזור נוסף מצוין גם בתקופה זו הוא אזור הגבוה יותר של נס הרים וצובה, שם אפשר לטייל ברגל בקלות בשעות הבוקר של הקיץ, במסלולים קלאסיים כמו חרבת בית עיטב, נחל קטלב, תל צובה הסטף ועוד… באופן לא מפתיע הם כולם בקרבת יקבים נהדרים. 

יקב

מנגישים את התענוג עד הסוף

כדי לעשות את הדברים אפילו יותר פשוטים, הכנו כמה מסלולים שמתחילים או נגמרים סמוך למקום טוב לשתות ולאכול. 

המסלולים

  • טיול בפארק עדולם שעובר בין כמה מערות מרשימות ומסתיים בפתח היקבים.
  • פארק בריטניה – סיבוב שמתחיל עם ארוחת בוקר טובה בכניסה למושב עגור, ומסיים עם יין נהדר באותו מקום. 
  • מסלול קלאסי מתחתית הסטף ועד לפתחו של יקב צובה המצוין, בין מעיינות תילים ונופים.
  • עוד קלאסיקה של הרי ירושלים עם מושבים שמאכלסים יקבים נהדרים. מנס הרים דרך חורבת בית עיטב לבר גיורא, הכרמי הענבים הרבים בדרך יכינו אתכם ליין שבסופו.

משק יין הנס שטרנבך

בקצה מושב גבעת ישעיהו, בסופה של עליה, שוכן יקב שטרנבך או בעצם משק יין משום שהם אחראים על תהליך ייצור היין כולו. מנטיעת הכרם, דרך הבציר ועד לבקבוק המיוחל. זהו יקב בוטיק קטן אשר משקף במידה רבה את התהליך שעובר על האזור. את היקב מנהל היום אדם שהוא דור שני ליקב, נולד אל תוך עולם היין והכרמים אבל לקח את זה לשלב הבא ויצא ללימודים מקצועיים בגרמניה, וחזר כשהוא משלב את מסורת היין המקומית יחד עם ידע מקצועי. התוצאה היא יינות בגוון מקומי, המחוברים אל מרחב. כל אחד מיוחד במינו, החל מרוזה צונן שבא בול לרענון קיצי מפנק או בלנדים על בסיס סירה עם עומק ומורכבות תואמים. אווירה כפרית פשוטה עם נוף לגבעות חבל עדולם, יין טוב, ותמחור מאוד הוגן, מי אמר ספרד ולא קיבל? מקום מושלם לסיים או להתחיל בו טיול בפארק עדולם הסמוך, אפשר בצורה הכי מילולית של זה לצאת מהיקב ישאר לפארק.

יקבים

יקב מטלר 

היקב או יותר נכון מתחם האירוח מטלר נמצא בכניסה למושב עגור. איך שנכנסים למקום שני דברים אי אפשר לפספס, אחד הוא כרם שנמצא ממש במרחק נגיעה מהשולחנות, והדבר השני הוא המרחב המזמין שעוד לפני ששותים ואוכלים משהו, פשוט כיף לשבת פה. המקום הוא קודם כל מרחב אירוח עם צימרים ועם מסעדה שנותנת חוויה כפרית מוקפדת. טעימות מיקב בוטיק קטן של כמה אלפי בקבוקים בשנה משלים את החוויה של עיצוב מקומי, אוכל טרי ויין מיוחד. המיקום שלו ממש מתחת לפארק בריטניה היפה, בעצם קרוב לכל אזורי הטיול של שפלת יהודה הופך אותו לנקודת מצוא מצויינת לטיולים, בכל עונות השנה, בחורף ובאביב זהו אחד האזורים הכי יפים לראות מרבדי פריחה, בקייץ ובסתיו אפשר להתמקד בשפע האתרים האריכולגים הפזורים בכל האזור.

יקבים

יקב צובה

על ראש ההר באחת מנקודת השיא של שביל ישראל בהרי ירושלים, רגע לפני שנכנסים לעיר עצמה, שוכן יקב צובה. יקב בוטיק מצד אחד אבל לא קטן עם כמעט 60 אלף בקבוקים בשנה ומוניטין מכובד. נחמד והכיף לבוא לפנ עם האוטו לשתות יין אל מול נוף ההרים המרשים, אבל הגעה לפה ברגל למנוחה או בסיום הטיול בזמן טיול על שביל ישראל או טיול במסלול מקומי, היא חוויה אחרת לגמרי שכאמור מחברת נופים, וטיילות עם חקלאות ויצירה מקומית לחלוטין. היקב כשר ולכן לא פתוח בשבתות אבל עם מגוון לא קטן של יין וסיפור מרתק של היינן, זו בהחלט תחנה מומלצת בשאר הימים. בנוסף מגישים פה פלטת גבינות טעימות וממרח ארטישוק שאי אפשר לשכוח.

יקבים

אז למה אתם מחכים?

אנחנו כבר עמוק בתוך עסקי הטיולים, הרכיבה והריצה המשלבים הנאה. התחלנו בטיולים באיטליה והמשכנו עם זה גם בארץ בפאנפאנל עם רכיבות סוף שבוע בגולן עם ביקור ביקבים תוך כדי. אזור המרכז מלא בפוטנציאל ולא חסרים מקומות לשלב תוך יציאה בודדת לשטח או לבנות מזה חופשה של יומיים. אמנם במסגרת הפסטיבל ביקרנו בשלושה יקבים, אבל ישנם עוד הרבה מומלצים. הפסטיבל של המועצה נמשך עד סוף חודש יוני, ושווה לבקר ולטעום מהתוצר הישראלי. לפני, אחרי או תוך כדי.

רגע של בטיחות, יין הוא משקה משכר ולא מומלץ לצרוך מעל הכמות המותרת בחוק אם נוהגים. שתו בהתאם, כוס עם חברים, זה כל ההבדל.

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

שתו וכתבו: שי יגל ויוג'ין לויט
צילום: יוג'ין לויט
אם אהבת את התוכן שלנו, שתף אותו לקבוצות הווטסאפ והפייסבוק שלך – הנה פה במלבנים האלה: