לפני אי אלו שנים צמח לו טרנד ההנעלה המינימליסטית. זה סיפור ארוך ששורשיו בספר ״נולדנו לרוץ״. זמן רב חלף וכדרכם של טרנדים רבים, הטרנד הזה לא נעלם, אלא קטן, וצבר לו קהל מעריצים יציב וקבוע. אחת מחברות ההנעלה הפועלת בתחום מגרמניה עם שורשים ישראליים היא Wildling.
מאת: אריה פישלר
צילומים: Wildling
כאדם סקרן, מצאתי את עצמי מתעניין ולומד על הנושא. אני מתרחק בדרך כלל מקביעות נחרצות המנסות להגדיר מה יותר בריא ו״נכון״ ומאמץ לעצמי את מה שמרגיש טוב וניתן להבנה פשוטה ומיידית. מרגע שהתחלתי ללכת ביום-יום עם נעלים מינימליסטיות לא חזרתי לאחור. הנוחות ניצחה את הכל. אלה סנדלים בקיץ ונעלים בחורף. תחושת הקרקע, הדמיון החזק להרגשה של ללכת יחף וחוסר ההגבלה של כף הרגל, גורמים לי לדבוק בהנעלה הזאת בצורה קבועה. גם ב-Wildling נתקלתי במהלך המסע הזה והייתי שותף קטנטן לדרך. ילדיי נעלו כמה מאבות הטיפוס ואני, בהיותי בעל כף רגל קטנה זכיתי לבדוק כמה מהדגמים הראשונים עוד לפני שמידות המבוגרים היו חלק מהסטנדרט. רן ואנה מגלמים בעיני את היופי של לחלום חלומות מלאי תשוקה על מוצרים שהם הרבה מעבר לצרכנות בסיסית. יש קסם עצום בנעלים שלהם שהופך אותם לא רק לנעלי יום-יום עירוניות אלא לנעלי אאוטדור לכל דבר, משהו שהופך את הטיול בטבע לחוויה גם ברמת ההליכה. הפשטות והמינימליסטיות לא יתאימו כנראה לכל אחד, אולם מי שאוהב לחוות את הדרך בצורה בלתי אמצעית וטבעית יגלה עולם שלם של חוויות.
ברוח ימי הקורונה ובעיקר כי רן ואנה לא חיים בארץ, ״ניפגשתי״ עם רן יונה לשיחה מרוחקת שמסכמת את הדרך של Wildling עד הלום.
מי אתם רן ואנה? ספר קצת מאיפה הגעתם
אשתי ואני הכרנו לפני 15 שנים בערך ויחד סיימנו לימודים; אנה תואר במזרח תיכון וספרות אמריקאית באוניברסיטת תל אביב ואני לימודי ספורט-תרפיה בוינגייט. יחד עברנו לחוף הכרמל להקים משפחה. עם הילד השני, נולד גם חדר הכושר Homerun שהפעלנו במשך שנתיים והיה חלום חיי. לפני 7 שנים ועם התינוקת השלישית, הרגשנו שהבית עבור ילדינו עשוי להיות יותר נכון בגרמניה, ארץ הולדתה של אנה. בלב כבד מאד מכרנו את Homerun ונפרדנו מקהילת חוף הכרמל, אותה למדנו לאהוב במשך 5 השנים שגרנו שם. את המעבר עשינו באפריל 2013, ככה שמזג האוויר עוד היה נוח והילדים שלנו, שהיו בארץ כמעט כל הזמן יחפים, המשיכו להסתובב ככה גם כאן. גם בעיר. עד שהגיע החורף. בארץ, גם בחורף, אפשר היה למצוא אותם במושב כרם מהר”ל רצים יחפים בשלוליות, אבל כאן זה היה סיפור אחר. אז קנינו נעליים, מינימליות כמובן ופתאום ראינו איך צורת ההליכה והריצה שלהם משתנה. כאילו הביטחון שהיה להם בתנועה, נפגע. במיוחד הבן שלנו, שמעד כל צעד שני שלו. אז אמרנו נעשה מעשה, נכין להם נעליים בעצמנו.
אחרי קצת גישושים, למדנו כמה רחבה בעיית ההנעלה בקרב ילדים. ולא רק בקהילה המינימלית. כמעט כל הורה מספר שהילד/ה שלו שונא נעליים, כואב להם ובדרך כלל המידה קטנה מדי. אז קיבלנו החלטנו ש…יאללה, הולכים על זה (תרתי משמע). היו המון הסתייגויות מהסביבה ששטחו בפנינו טיעונים קבילים, כמו יחס מחיר/עלויות ייצור, שוק קטן, סוף הגל של ההנעלה המינימלית, במיוחד עבור ילדים. למרות זאת, עדין נשארנו משוכנעים שנוכל להציע אופציה טובה יותר. כמובן שגם הסתמכנו על ״יהיה בסדר :)״. יצרנו קשר עם מעצב נעליים ונסענו לפורטוגל לחפש מקום להכין את האבטיפוס הראשון.
היינו אז בעיצומה של הצפייה במשחקי הכס. דיבר אלינו במיוחד, הרעיון של הפראים מעבר לגדר. כשחשבנו על הנעל, ברור היה לנו שהיא תהיה מחוץ להגדרה ושננסה להגביר דרכה את התחושה וההתחשבות בטבע. כמו ה-Wildlings מעבר לחומה. המשמעות של השם היא Wild קטן, פרא קטן. מכיוון שהתחלנו עם נעלי ילדים הכל התחבר לווילדלינג. יחד עם הסוליה הייחודית, הסלוגן Run Wild והשועל במסיכה, Wildling התחילה לרקום עור וגידים (ופרווה).
מה מיוחד בנעלים שלכם? מה הקטע עם הנעלים?
אנחנו שמים דגש ענק על קיימות והחומרים בהם אנחנו משתמשים מהרגע שהתחלנו. כותנה ממוחזרת או אורגנית, המפ, טנסל ופשתן טבעיים, הם החומרים העיקריים איתם אנחנו עובדים ויש עוד הרבה התפתחויות בתחום. למשל זמש סינטטי עשוי 70 אחוז סוכר ו 30 אחוז פוליאסטר ממוחזר, שאמור להיות בשימוש בשנתיים הקרובות. הסוליה עשויה 50 אחוז גומי ממוחזר ושעם מפורטוגל. הצמר שלנו גם כן ייחודי ומגיע מהאי רוגן בגרמניה, שם מתרוצצים זנים שאחרת היו כבר נכחדים. אנחנו בעצם מקיימים גם פרוייקט שימור, עם אנשים אחראיים לסביבה ולכבשים.
אבל, לב הנעל זו הסולייה. גם אנשים שהתנסו בנעליים מינימליות אחרות במשך שנים, נשבעים אמונים לחריץ הזה תחת כף הרגל. כשעבדנו על העיצוב בהתחלה, המטרה היתה לנסות להגיע לסוליה שלא תגביל לשום כיוון. מכיוון העקב לבהונות זה קל יחסית וסוליה גמישה ודקה מציעה פתרון סביר, אבל הגמישות לצדדים נשארת די מוגבלת. לכן השסע בסוליה. אצל ילדים שכף רגלם עדיין מתפתחת, העניין בא לידי ביטוי אפילו בצורה משמעותית יותר. הסוליה מאפשרת לכף הרגל לקבל עוד כמה מילימטרים, כשהדבר נדרש, תחושת הקרקע מוגברת וכל צעד הופך לחוויה ייחודית. היום הסוליה, יחד עם השועל במסיכה, הפכו לסימן ההיכר של החברה (יש אפילו שקעקעו את השועל).
ספר סיפור אחד מרגש שקרה בזכות הנעלים?
יש כל כך הרבה, אבל אם הייתי חייב לבחור אחד זה הסיפור של הילד עם 6 הבהונות בכל כף רגל. זו תופעה המכונה Hexadactyly וכדי שכף הרגל תתאים לנעל קונבנציונלית פשוט חותכים את הבוהן העודפת. אבל Wildling מעוצבת כך שהיא תקבל את צורת כף הרגל של הנועל ולא הפוך. לפני כ-4 שנים בערך משפחתו גילתה אותנו ומאז ועד היום עזרנו לילד ואמו להיות מאושרים מדבר בסיסי כמו הליכה. ויש עוד כמוהם. הם חסכו ניתוח ונהנים מכף רגל עם כוח של גיבור על. עוד על הסיפור, בפוסט הבא.
איפה מיוצרות הנעלים? איך הגעתם לשם?
הנעליים מיוצרות בפורטוגל, סמוך לעיר פורטו. כבר מההתחלה היה חשוב לנו להיות קרובים למקום הייצור של הנעלים, מבחינת יכולת לשמור על תנאי ייצור הוגנים, קירבה פיזית שתיצור פחות זיהום סביבתי כתוצאה משינוע של הנעליים לגרמניה. חשובה לנו מאד גם יכולת הייצור בכמה פעימות, לעומת ייצור כמות גדולה בפעם אחת, מה שעוזר לנו לייצר פחות עודפים ועוזר לנו בבקרת האיכות. ובכלל, פורטוגל פשוט מדינה קסומה עם אנשים צנועים ומלאי כבוד הדדי. המפעלים בפורטוגל מתגאים (בצדק) במסורת מפוארת של ייצור נעליים איכותיות (תחת תנאים הוגנים) ואנחנו ביקשנו לעשות נעל שהיא ההיפך הגמור מכל מה שהם מכירים ומתמחים בו; ללא תמיכה בכף הרגל, עשויה בד, נטולת חיזוקים שיתנו לה צורה של נעל ובעלת סוליה פתוחה. לפעמים גם לנו זה נשמע מפרט ממש הזוי, עד כדי כך שלא ברור מאיפה בכלל העזנו ללכת על זה.
היינו אחרי שוטטות של שבוע בפורטוגל, כשהתמזל מזלנו והצלחנו למצוא את השותפים המתאימים, חלקם מלווים אותנו עד היום. אנחנו בקשר יומי, נפגשים באופן קבוע כל כמה זמן, ובפעם האחרונה שהם באו לבקר במחסן שלנו, הם אמרו משהו שנחרט על לוח ליבנו: “כשבאתם אלינו בפעם הראשונה לפני חמש שנים, לא היה לכם מושג מה זה נעל. עדיין אין לכם וזה היתרון הכי גדול שלכם”.
הערת המראיין: תציצו על הסירטון. הוא קצר ומקסים וממחיש את חווית ייצור הנעל (א.פ)
כמה אנשים עובדים בWildling?
נכון להיות עובדים איתנו 140 נפשות, 80 אחוז נשים וחוץ מעובדי המחסן ושני חדרי התצוגה בברלין וקלן, כולם עובדים מהבית. עוד לפני המגפה העולמית, זה הבסיס עליו הקמנו את Wildling, ללא משרדים, וללא צורך “לדפוק שעון”. יש מטרות ותת מטרות תחומות בזמן, ומי שאחראי, בוחר איפה ומתי להקדיש לכך את הזמן. זה גם חלק משינוי שזכינו לקחת חלק בו, ההבנה שרוב העבודות המשרדיות בסביבה של היום, יכולות בקלות להיעשות מהבית. הזמן הופך גמיש יותר, רואים יותר את המשפחה, בנוסף, בגלל שאין צורך להשתמש בתחבורה כדי להגיע לעבודה, זיהום אוויר מצטמצם ובכלל חוסכים המון עצבים וזמן, שיוצאים בדרך כלל על פקקים והתרוצצויות.
מה אתה יכול לחלוק על ההתקדמות העיסקית שלכם? איך בעצם מוכרים נעליים?
אנחנו גדלים אורגנית ועוברים בעיקר מפה לאוזן ודרך תוכן ברשתות חברתיות ושיתופי פעולה שונים. למזלנו זכינו להכיר את האנשים הנכונים בזמן הנכון, בלעדיהם הכל היה עלול להיראות אחרת. אנה שמנהלת את הכל, אומרת ש-Wildling היא בעצם תקלה. כשהתחלנו, המטרה היתה למכור מהבית כמה עשרות או מאות נעלי ילדים בחודש. אבל עם הזמן והדרישה, הצטרכנו להוסיף מידות לפעוטות וגם למבוגרים (18 עד 48) והיום אחרי חמש שנים בערך, Wildling הפכה לחברה בולטת, גם מחוץ לעולם ההנעלה המינימלי.
מה הייעוד של הנעלים מבחינת השימוש שלהם?
עם הנעליים אפשר לעשות הכל. האני מאמין שלנו זה Performance feet, not performance shoes. ואכן יש שרצים איתן, מטפסים, משחקים כדור יד, גולשים, רוקדים, עושים הייקינג. הכל כולל הכל וכמובן המון Outdoor. אנשי רפואה רבים, שמסתובבים כל היום על הרגליים, גם נהנים מהן. ישנה מחלקה קרדיולוגית שלמה בדורטמונד שכל הצוות נועל Wildling.
ברגע שכף הרגל חזקה, באמת שאין הרבה דברים שאי אפשר לעשות עם נעל כמו שלנו. עבור מבוגרים תהליך ההסתגלות למעבר לנעל יחפה, עלול לקחת זמן בחלק מהמקרים (כמו שיקום פיזיותרפי). עם ילדים, הסיפור שונה – הם פשוט לובשים אותן (לא נועלים), מסתכלים על כפות הרגליים בהשתאות, ופשוט טסים (בדרך כלל מלווה גם בשחרור של צרחת חופש רעשנית). כיף וזכות גדולה להיות נוכח ברגע כזה. במיוחד להורים שלא מבינים מה קרה. ישנם גם רבים, הנמנים על האוכלוסייה המבוגרת שעברו לנעליים שלנו, כי מרגישים בטוחים יותר. כמו גם אלה עם קשיי ראייה שיכולים “לראות” יותר טוב דרך כפות הרגליים.
ספר קצת על כמה אתגרים ומכשולים שהתגברתם עליהם
אנחנו בעיצומו של אחד. כשהמגיפה העולמית רק התחילה, חוסר הוודאות היה נורא וכל אספקט בפרוייקט היה בסיכון. לשמחתנו, נוכחנו לדעת כמה הצוות מלוכד ומרגיש שותפות הדדית. אחת ההצעות שעלו, היתה להוריד לכולנו 30 אחוז מהשכר, כדי שאף אחד לא יישאר מאחור. הדאגה הכי גדולה היתה, מה יקרה אם יהיה סגר כללי ולא נוכל לשלוח נעליים. גם כאן החברים התגייסו וקיבלו למקום מגוריהם מאות זוגות של נעליים. כך, גם במקרה שהיינו נאלצים לסגור את המחסן עדיין הייתה קיימת האפשרות לעבד ולשלוח הזמנות מהבית.
לאן אתם רוצים להגיע ואיך אתם מתכננים לעשות את זה? מה הייתם רוצים לשפר?
אנחנו במירוץ מתמיד אחרי הנעל המינימלית האולטימטיבית, כזו שתראה כמו נעל רגילה, אבל תתנהג כמו Wildling. שתהיה דינמית, מגיבה לתנועות ולשטח ובעלת טביעת רגל סביבתית, ולא רק כזו ניטרלית, אלא אקטיבית במובן החיובי. מלבד תחושת החופש שמתאפשרת ומורגשת אצל כל מי שמתנסה בהן, הנעלים יהיו אמצעי למטרות האלו ואף יותר – אנחנו נמשיך להשתפר ובסופו של דבר נגיע גם לנעל מתכלה ולמערכת ייצור סגורה, בה אין בזבוז של חומרים. אבל מטרת העל של Wildling, כוכב הצפון שלנו, הוא להחזיר לסביבה. להיות חלק מהמאבק להבריא את הסביבה. לדאוג שחומרי הגלם שנשתמש בהם, לא רק שלא יגזלו משאבים מהסביבה, אלא יעזרו לשקם אותה דרך גידולים אחראיים המתבצעים ברוטציות. עד כמה שזה עלול להשמע פרדוקסלי, זה כיוון שחברות סטארטאפ רבות מחפשות היום. התגבשה ההבנה שאי אפשר להמשיך לקחת ללא סוף ויחד עם זה, כדי שפרויקט סביבתי יצליח באמת, הוא עדין צריך להיות רווחי. זהו סוג של סגירת מעגל; התעשייה תעזור לסביבה להשתקם במקום מה שהיה עד כה. איתנו בצוות, ביולוגית, ומומחה חקלאות התחדשותית (Regenerative Agriculture) שאמונים על בניה ושיתוף פעולה עם פרויקטים של החייאת הסביבה בגרמניה ובפורטוגל, על ידי תמיכה בגידולי המפ, שתילת עצים ושיתופי פעולה לשימור יערות השעם המפורסמים של פורטוגל.
מעניין? הצטרפו לדיוור הלא מציק שלנו והמרתק תמיד:
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:
יש דגם ספציפי שהוא הכי נמכר?
לדגמי הטאנוקי יש מקום מיוחד ב-Wildling. כשיצא לנו לקרוא על מיסטר איטוי (Itoi) ובד הקסם שלו שעשוי נייר הרגשנו שאנחנו חייבים ליצור איתם קשר. הם, ממש באותו הזמן כמעט, קראו גם עלינו במקום כלשהו. המייל אחד לשני, משני הכיוונים נשלח בהפרש של שניות. מאז היחסים התחזקו והתעבו והיום הטאנוקי הוא דגם שאנחנו וגם הם גאים בו. השמות של הדגמים שלנו נלקחים מעולם החי והצומח וטאנוקי הוא הדביבון היפני. ישנם אפילו סיפורי ילדים יפנים על החברות בין הטאנוקי לשועל (Wildling).הבד עשוי 70 אחוז נייר מסורתי יפני שנקרא Washi (כמו זה במחיצות היפניות המפורסמות והקימונו), שמיוצר מצמח האבקה (Abaca) ומחוזק עם 30 אחוז פוליאסטר ממוחזר. לנעל תחושה של אוויר על כף הרגל ואנחנו היחידים בעולם שמייצרים נעל שעשויה 100 אחוז Washi.
איפה אפשר להשיג את הנעלים בישראל?
Wildling עובדת ללא חנויות או משרדים והכל נעשה און ליין. גם בשני חדרי התצוגה בקלן וברלין אין מלאי, רק מספר זוגות למדידה והתנסות. הקניה נעשית באתר והנעליים נשלחות מהמחסן. זה מאפשר לנו להציג מחיר אטרקטיבי למרות ייצור באירופה, שמירה על שרשרת ייצור אחראית וחומרים מהאיכות הכי גבוהה שיש. אנחנו שמחים ורוצים מאד להגיע לקהל בישראל, וישנו גרעין קטן שמכיר אותנו. באמצעות הדפסה של תבנית הנעל, אותה מורידים מהאתר, אפשר להגיע למידה המדויקת ללא מדידה. יחד עם זה, אנו מודעים לאתגרים של דואר ישראל והמיסים. ברור גם כי לחלק מהמתעניינים יש רצון עז להרגיש ולמדוד את הנעל בצורה מוחשית. המשיכה הטבעית לישראל והנסיבות בהן אחת מנשות הצוות שלנו חזרה ארצה לא מזמן, עשויים לשנות את התמונה. אנו נמצאים כרגע בשלבי גישוש ראשונים לראות איך ואם נוכל לפתוח חנות בארץ. מקווים להתפתחויות מעניינות בקרוב.