מזה תקופה ארוכה לא כתבתי המלצה על מסלול. כנראה היו אלה הסגרים והמגבלות שנתנו לי אפשרות להסתכל אחרת על הטבע ועל הריצה בה. קבלו מבט “פוסט-סגר-שני” על מסלול ריצה בתוך שמורת סנסן.
מאת: ודים לינצקי
צילום: ודים לינצקי, תמיר בנוש
בסוף השבוע הראשון אחרי הסגר השני, אחרי טחינה דקה של כל המסלולים שאני יכול להגיע אליהם בריצה מהבית, סוף סוף אפשר לנסוע לפעילות ספורט ברכב! זה הרגע שיודעים להעריך משהו שהיה ונלקח מאיתנו – החופש. פתאום כל האפשרויות פתוחות.
בהתייעצות זריזה עם חבר ותיק ושותף נאמן ללא מעט הרפתקאות שלי, הוחלט להשלים פער שנפתח עוד בטרם הסגר – לרוץ בתוך שמורת סנסן. עבור אלה מכם שהרימו גבה ושאלו את עצמם “איפה זה יוצא?” אל תרגישו לא בנוח, כי גם אני לא בדיוק ידעתי להצביע על המפה ולהגיד “זה כאן” לפני שפתחתי את קובץ הניווט. מדובר בשמורת טבע הנמצאת בין צור הדסה במזרח ומושב אביעזר במערב, דרומית לכביש מס’ 375.
שמורת סנסן היתה עד 1967 אזור גבול, וגם לאחר מכן האזור כמעט ולא עבר פיתוח ועל כן נשמר בו חורש ים תיכוני מגוון ושמור במיוחד. שם השמורה הוא צורה עברית של השם הערבי סנאסין, שפירושו רכס או רכסים. השם העברי הוא בהתאם לפסוק “אמרתי אעלה בתמר, אוחזה בסנסניו” (שיר השירים ז’, ט’), כאשר סנסן (או סנסנה) הוא הענף עליו נישאים פירות התמר. עד כאן המידע היבש.
למרות שהקיץ עדיין מתקשה להיפרד מאיתנו ויש ימי שרב מפתיעים, הבקרים בתקופה הזו כבר ממש נעימים על גבול הקרירים, לכן החלטנו להתחיל את הריצה עם אור ראשון. ללא ספק, מדובר בפינוק: במקום להתחיל באמצע הלילה, הפעם לא קמים לפני הציפורים וגם אפשר להנות מהנוף מהרגע הראשון ולא רק אחרי עלות השחר. תחילת הריצה היא מול שדה אנטנות של עמק האלה ומאוד קרוב למושב אביעזר.
ניצנים ראשונים של אור שבקושי מספיק בשביל להאיר את השביל, הזניקו אותנו למסלול שתחילתו ממש צמודה לצומת עציונה. כביש אספלט חקלאי עתיק ומשובש ליווה אותנו בכמה מאות מטרים הראשונים ואז עברנו לדרך 4×4. בלימוד המסלול בבית על מפות שבילנט שמתי לב שחלקים ממנו כלל אינם מסומנים על המפה הרשמית, אלא רק על מפות שיתופיות. על החלק הלא מסומן הראשון עלינו בכניסה לנחל סנסן ליד מאהל בדואי. נביחות צרודות של כמה כלבים בדואים ששמרו על עדר כבשים הכניסו אותנו לסינגל טכני שמדלג בין שתי גדותיו של הנחל.
הסינגל תחילה שמר על קו גובה ואז התחיל לטפס עד לשביל 4×4. כאן כבר ניתן היה לקבל פרספקטיבה על מה שעברנו עד כה בערוץ נחל סנסן: צמחיה נמוכה צפופה שברובה הצהיבה בקיץ שעבר עליה כמו פחית בירה שעברה עליה משאית בטון. ככל שמתקרבים לערוץ הנחל – יש הרבה יותר ירוק שמקבל אומץ לצמוח לקצת יותר גובה בערוץ עצמו. הסינגל חרוש לפרקים ע”י אופנועים, אבל עדיין מאוד כיפי ויפה. הגבהות מסביב והשקט נותנים תחושה של מקום מאוד מבודד, אבל אחרי כמה דילוגים בין סינגל לשביל עפר מתחילים לשמוע את רעשי הכביש מעל (כביש 375 לישוב מטע וצור הדסה).
בשלב מסויים הסינגל פתאום מקבל סימון (אדום) והופך לשביל שב”חים. בקבוקי פלסטיק ריקים זרוקים בשיחים, עטיפות ממתקים וקופסאות ריקות של סיגריות עם כיתוב בערבית לא משאירים ספק בקשר למה שמתרחש על השביל על זה במהלך השבוע וחבל.
סינגל אדום מעלה אותנו למרגלות הר סנסן ולמרות שהוא לא היה על המסלול, החלטנו לטפס עליו על מנת לראות את הנוף. 745 מ’ גובה מפריד בין הר סנסן לגובה פני הים והנוף שנפתח ממנו מהפנט.
מצד אחד – צור הדסה עם הבניה היפה והצפופה, גבעות עם כרמים וחורש נמוך קומה. מצד שני – כפרים קטנים שחלקם בצד שלנו וחלקם – מעבר לגדר הפרדה. אי אפשר להגיד שמדובר בנוף בראשית בגלל הבניה, אבל בהחלט נוף ארצישראלי טיפוסי של האזור. פשוט יפה ומרגיע.
אחרי ירידה מהר סנסן, שהייתה קצרה ומאוד טכנית, השביל לקח אותנו על דרך פטרולים ישנה שהיה במגמת ירידה מאוד נוחה. השיפוע היה בדיוק מתון במידה שאפשרה ריצה רצופה בקצב מהיר ללא בלימה. רק לשים לב לחריצים ואבנים בשביל מדי פעם ולעוף קדימה.
אחרי קילומטרים ספורים על שביל הפטרולים שטסו להם מאוד מהר, המסלול לקח אותנו לחלק השני הלא מסומן על מפות שבילנט – סינגל שחיבר בין כמה שלוחות ובסופו של דבר הפך לנאקב שכן היה מסומן על המפה. הנאקב עבר בין כמה אזורים עם שאריות התיישבות קדומה, ספק חירבה ספק משהו אחר. שביל ברמה טכנית קלה פלוס שממנו כבר התחלנו לראות את סוף המסלול עם שדה האנטנות שמולו התחלנו.
כאן כבר הרגשנו את החום העולה ולמזלנו החלק האחרון של המסלול היה חצי מוצל. כך, אחרי קצת פחות מ-3 שעות ו כמעט 20 ק”מ (כולל כמה בירבורים) הסתיימה לה ריצת החופש הראשונה מחוץ לאזור המגורים שלי. לכאורה – דבר של מה בכך, אבל, מעבר למסלול המיוחד והיפה, היה בה משהו סימבולי של יציאה לחופשי שתיבל את כל החוויה בתיבול שונה ומיוחד.
תרצו להתעדכן בעוד מסלולים? קבלו כתבות במייל:
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:
מאשר משלוח פרסום ועדכונים
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו: