כשאנשים שואלים אותי מה המקום הכי יפה שהייתי בו בשביל ישראל, אני תמיד אומרת להם שאני לא אובייקטיבית. אני זוכרת מקומות לפי האנשים שהיו איתי שם, ולפי איך שהרגשתי ונהנתי בכל מקום. כמו שאתם משקיעים מחשבה בלבחור את הנופים, כך חשוב להשקיע מחשבה בלבחור פרנטר לטיול. 

דמיינו רגע את הסיטואציה הבאה – אתם מחליטים לטוס לטרק בפירנאים / הרי רילה / אנאפורנה / אנאערף. ארזתם את התרמיל, קניתם כרטיסי טיסה, השקעתם כנראה לא מעט זמן וכסף בתכנון – אבל כשאתם מגיעים ומתחילים לטייל אתם מבינים שזה פשוט לא זה. הנוף מושלם, המסלולים נהדרים אבל משהו בחיבור עם הפרנטר לטיול לא עובד – השיחות לא זורמות, השתיקות מעיקות, לוקח לכם נצח להחליט איפה לאכול, ואם יש בלת”ם מתחילים הוויכוחים. ממש לא מה שחלמתם עליו כשעליתם למטוס בנתב”ג.

אז מה עושים ואיך מתכננים ובוחרים נכון מראש כדי לא לסיים כמו הסטטיסטיקה?

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

לא טוב היות האדם לבדו

רבותינו כבר אמרו ש“חופשי זה לגמרי לבד”, ובכל זאת, די הרבה אנשים מעדיפים לא לטייל לבד. למה? כי לטייל עם עוד אדם מעניק תחושת ביטחון, שיחות טובות, ומישהו שיצלם אותך במקומות הכי יפים בעולם. כל עוד החיבור עובד. אבל, כשהחיבור מקרטע, שום דבר אחר לא שווה את זה.

ולכן החלטתי לצאת למשימה ולקבץ את 5 הטיפים לזהות את הפרטנר המושלם לטיול.

מי אני? מה אני?

בתור התחלה כדאי לחשוב בכנות איזה סוג של מטיילת את? אוהבת שהכל מתוכנן מראש לפרטים הקטנים? או מעדיפה להישאר ספונטנית? 

לפעמים אנחנו אוהבים לחשוב על עצמנו כאנשים מאוד ספונטנים וקלילים, כאשר למעשה בפועל אנחנו נעדיף שהכל יעשה עם מינימום סטיות מהתכנון. אין טוב ורע, אין סגנון רצוי או לא רצוי, אבל כדאי להסתכל במראה ולחשוב בכנות על האופן בו אתם מעדיפים לטייל, על איך אתם מרגישים אחרי יום שלם בחברת אדם אחד, ועל איך כל זה משתנה כשאתם נמצאים בסיטואציה של טיול. 

אם קשה לך להכריע או “לאבחן” איזה סוג מטייל אתה, תמיד תוכל לבקש מחברים ומשפחה לשקף לך. המחשבה המפוקחת על סוג המטייל שאתה, מתחילה לעזור להבין מי יכול להיות הפרטנר האידיאלי עבורך.

פרנטר לטיול

פרנטר לטיול – מי את/ה מה את/ה

אחרי שהבנת מה טוב לך, צריך לנסות להעריך את הצד השני, השותף. זה עניין די מורכב, כי פסיכולוגיה של אנשים היא דבר מורכב. התנהגות במפגש קצר על קפה לפני טיול אינה מרמזת בהכרח על ההתנהלות בחלל משותף לאורך זמן, או על אמפתיה, יכולת לוותר, העדפות כאלה ואחרות. 

אפילו נחמדות כללית אינה אמיתית כשהיא אינה במבחן או תחת קצת לחץ שטיול מאתגר יכול להניב. לעתים תתגלה אישיות אחרת לגמרי כשהתנאים משתנים או קונפליקטים צצים. בקיצור, מרווח הטעות פה גם אם אתם אלופי האבחון והפסיכולוגיה, די גדול. לכן ככל שתקופת הטיול המשותף הצפוי ארוכה יותר ובמיוחד ככל שמורכבות הפירוק של השותפות במהלכו גבוהה יותר, כדאי להתחיל במים רדודים, כדי להיכנס למסע והתחייבות בראש שקט יותר – למשל טיולי הכנה משותפים ומקדימים קצרים יותר. 

פרנטר לטיול

רמת כושר ונסיון בשטח 

אני הולכת לאט. אני מגיעה לאן שצריך לפני החושך, אבל אני עושה את זה בקצב שלי. זה יכול להיות מאוד מתסכל למי שאוהב לרוץ בעליות, וזה יכול להיות פנטסטי למי שאוהב להשקיע בצילומי נוף וטבע. 

רמת הכושר והניסיון בשטח תשפיע על החוויה ועל ההתאמה. בסופו של דבר זה מה שאתם הולכים לעשות רוב הזמן, לטייל. כדאי לנסות להבין מראש אם אתם מתאימים מבחינת הכושר והאופן בו אתם אוהבים ללכת, המשקלים שאתם מסוגלים ומעוניינים לסחוב, והמקומות לינה שאתם מעוניינים לישון בהם. מי שמטייל פעם ראשונה באירופה, ומי שמנוסה כבר – כנראה יהיו עם יכולות וציפיות שונות מהמסע. דרך אגב, יכול להיות שאתם באופן מודע בוחרים לטייל עם מישהו עם רמת יכולות שונה משלכם, העיקר שאתם שקופים לגבי זה. יש אנשים שתהיו מוכנים ללכת איתם יותר לאט, ולא תהיה לכם בעיה להקים את האוהל גם בלי העזרה שלהם, ויש אנשים שלא תהיה לכם את הסבלנות הזו.

פרנטר לטיול

תיאום ציפיות

תיאום ציפיות הוא מושג מאוד רחב ויש לחלק מהאנשים קונוטציה שלילית אליו. למי מכם שהיו בשיחת תיאום ציפיות בסיטואציות ובמסגרות שונות יכולים להבין למה אנשים נרתעים ממנה. חוץ מהדברים הברורים מאליהם ששותפים עתידיים למסע צריכים לדבר עליהם, תיאום ציפיות הוא מעבר על כל מיני מצבים שעלולים לקרות במהלך הטיול והתגובות שלכם אליהם. לפעמים יהיו אלה מצבי קיצון שאליהם אתם עלולים להיקלע והתגובה שלכם אליהם, ולפעמים סיטואציות יומיומית שכדאי להכיר אחד על השני.

טיול הכנה אחד משותף יכול להיות סוג של תיאום ציפיות. אם טיול היעד שלכם מתוכנן להיות זוגי, כלומר רק שניכם, אל תזמינו עוד אנשים לטיול ההכנה – אתם רוצים שהחוויה תהיה כמה שיותר קרובה לאירוע האמיתי.

מה שאתם רוצים לקבל בתור תוצאה של תיאום ציפיות זו ידיעה ברורה “מה יהיה אם…”, כלומר “לדובב” את המצבים האפשריים בצורה הדדית.

נקודות שכדאי לדבר עליהן בתיאום ציפיות:

  • מה חשוב לכם בטיול? (ספונטניות? שקט? שיחות? מפגש עם מקומיים?)
  • מה מפריע לכם בטיול? (מישהו ששורק לידך? מישהו שלא מפסיק לצלם? מישהו שלחוץ להגיע?)
  • מה התקציב שאתם מעוניינים להוציא על הטיול?
  • מה עושים אם אחד הצדדים רוצה להתפצל או להמשיך לטייל לבד?

גמישות וזרימה

אולי עשיתם הכל נכון, ואיכשהו בכל זאת אחרי שהתחלתם לטייל ביחד הבנתם שזה לא זה. כמו בכל זוגיות בריאה המפתח הוא תקשורת. להציף שמשהו לא מתאים, ולנסות לחשוב איך פותרים את זה. אז השאלה היא האם אתם יודעים להתגמש? בין אם זה להחליט שמטיילים היום בנפרד ונפגשים בבקתה בסוף היום, או להחליט ממש לפרק את החבילה ולהתפצל לדרכים שונות בלי רגשות אשמה. בסופו של דבר הנכונות לזרום ולהגיב לסיטואציות משתנות היא אחד הדברים הכי חשובים בטיול בכלל, ובטיול של שני אנשים בפרט.

פרנטר לטיול

לסיכום

אז המצפה מעל הגן הגיאולוגי של קריית שמונה אהוב עליי בגלל זוג השביליסטיות שפגשתי שם, ושמורת חוף השרון בגלל שהייתי שם לבד מול הים הכחול (ואולי גם בגלל שאני ירושלמית עם חסך ים), והרי אילת כי טיילתי עם חבורה מופלאה שלא הפסקנו לצחוק ביחד. לעומת זאת רוב הזיכרונות שלי מבולגריה הן מהדינמיקה החורקת שהייתה לי עם הפרטנר שלי משם.

זו הסיבה שהחיפוש אחר הפרנטר לטיול המדוייק כל כך חשובה בעיני, החוויה של הטיול מושפעת מכל כך הרבה דברים שונים, ולפעמים בשביל זוגיות טובה, וזכרונות טובים – שווה להשקיע.

כתבה: ענבר חסידים
סייעו בכתיבה: גיא חלמיש, ודים לינצקי
צילומים: ענבר חסידים, דרור פרץ