כתבנו יצא אל בלטיסטן לחופשה חקלאית בכפר התיירותי הכי מרוחק בהודו, והביא פרופיל וטעימה מהחיים המקומיים שם, במבט אוהד ומשועשע.
הודו? פקיסטן? בלטיסטן
הכפר Turtuk נמצא בקצה עמק Nubra בלדאק, כ – 200 ק”מ או שמונה שעות נסיעה מLeh והוא אחד המיוחדים שהייתי בו. הכפר נמצא קרוב לגבול עם פקיסטן בטריטוריית האיחוד ההודי של לדאק בין רכס קרקורם להרי ההימלאיה. קרוב לקו השליטה, כינוי לקו הגבול שנוצר בעקבות מלחמות הודו-פקיסטן ולמעט Tyakshi והוא המערבי ביותר שאפשר לתיירים להגיע אליו.
לקראת סיום המנדט הבריטי, הבריטים כהרגלם עשו בלאגן וחילקו את האזור להודו ופקיסטן. ג’אמו וקשמיר היתה באותה העת ממלכה עצמאית. הפקיסטנים חשקו מאוד באזור והכניסו כוחות צבא, אז ממלכת ג’אמו וקשמיר בקשה את עזרת ההודים בתמורה לחסות וברצף של שלוש מלחמות הכפר Turtuk החליף ידיים עד שבמלחמה האחרונה ב 1971, הכפר נכבש ועבר סופית לשליטת הודו.
הכפר ועוד ארבעה כפרים נוספים בגוש שונים מהכפרים האחרים באזור. הם שייכים לבלטיסטן, התושבים הם מוסלמים בלטים והם דוברי השפה הבלטית. בכפר יש מספר מסגדים ואפילו מנזר אחד (בודהיסטי) אך הוא לא פעיל, אין לו ביקוש התושבים כאן מוסלמים.
הצטרפו לקב’ השקטה בווטסאפ לקבלת עוד מאאוטפאנל:
אצל עלי בילקיס Isu homestay
ב Turtuk בחרנו לישון אצל בילקיס ועלי בקצה המזרחי של הכפר, היא סונית ועלי שיעי. הילדים הולכים לפי האבא, שיעים. למרות שהכפר הוא מוסלמי החופש כאן הינו ביום ראשון, המשק הוא אוטרקי וצמחוני, בינות לבתים חלקות חלקות ירוקות של ירקות וחיטה.
לבילקיס ועלי יש פרה, יאק, שלושה חמורים, שמונה תרנגולות, שלושה כבשים ושני עיזים. ה homestay כולל ארוחות בוקר וערב ממאכליה של בילקיס. הארוחות בניגוד לסטנדרטים מערביים מסתיימות בתה מנטה, ובכפר לא עושים עוגות- זה לא בריא וסוכר הם לא מייצרים. האופנוען השווייצרי עב הכרס לידי מגלה סימני מצוקה מתוך תשוקה לאיזה פאי, מוכן למכור כלייה בעבור שטרודל, הוא ממלמל מתחת לשפם “דיי נמאס כל היום צ’פאטי צ’פאטי צ’פאטי”‘, אשתו מנסה להרגיע, ממש מתבקש כאן איזה עוגת משמשים. אחרי הארוחה כולם מוזמנים לגג של Durduk hotel שם מכבים את האורות, שוכבים על הגב וסופרים כוכבים נופלים.
ילדים עושים בחורף
הכפר פעיל רק בחודשי הקיץ, כמו הנמלים כולם אוגרים בקיץ כדי לשרוד את החורף. בחורף כולם מורידים דופק ונכנסים לתרדמת. לא סתם כל הילדים נולדים בנובמבר, ילדים עושים כשקר, במינוס 25 אוכלים ישנים ועושים ילדים.
למרות שמדובר בעולם שלישי בכפר הזה גם הגברים עובדים. בכפר יש 300 גברים ו 300 חמורים, רובם הם פורטרים של הצבא. כל יום בארבע בבוקר עלי מעמיס את החמורים בסחורה ועולה אל הבסיס הצבאי בגובה 5400- אלפיים חמש מאות מטר טיפוס. בשתיים הוא כבר מספיק לחזור כדי לעזור לבילקיס בעבודות הבית.
עבודה עברית בבלטיסטן
בשעת בוקר מוקדמת כולם בשדה, קוצרים חיטה או מלקטים משמש. אנחנו צופים בנשים העובדות בשדה החיטה, כל אחת תולשת אלומת שיבולים, מכה עליה עם מגל קטן וקושרת את האלומות, מייד גלית האגרונומית נרתמת לעבוד, דיי מהר היא מנסה לשנות סדרי עולם של אלפי שנים, לייעל את העבודה וליצר סרט נע. אחת תולשת אחת מנערת ואחת קושרת, העבודה מתחילה לזוז וההפסקה ממהרת להגיע, הנשים מזמינות אותה לישיבה במעגל לצ’אי עם חלב וצ’פאטי ומפנקות בדובדבנים צידה לדרך. אותי ואת סונאם הגברים המוקצים שולחים לשבת בצד, סוג של הפרדה מגדרית… מעגל הנשים עולה שלב וגלית נשאלת אם מדובר ב love marriage כי היא בשפת סימנים נראית מיליון דולר ואני גג כמה רופי.
גשם של גוגואים בור ערבי בור יהודי (יוסי אלפנט)
יתר הכפר אוספים משמשים. כולם נאספים: הטובים למאכל, אחרים ליבוש. כמויות של גוגואים בכל פינה, מהקליפה הקשה מחלצים את הבפנוכו, מייצרים שמן אפריקוט. בכל מקום בכפר מוכרים שמנים, משמשים מיובשים ומיץ משמש. מייחסים לגלעינים המכילים חומר הנקרא אמיגדלין סגולות רפואיות וכך התושבים לא סובלים ממחלות “מערביות” כמו סכרת, השמנה, אירועים מוחיים, לבביים או סרטן.
ערימות של גוגואים בכל פינה, אג’ואים אצל הירושלמים, זהב בעיניים של ילד ישראלי של שנות השמונים, המנצח הגדול של “צליפות” או “מי קרוב לקיר” וכאן הילדים הולכים ליד אוצר. אין בורות ערביים להטיל מספר זוגי החוצה ואף אחד לא משפשף את הקליפה ליצור חור למשרוקית או שני חורים לשרשרת. לרגע חשבתי שהכל כאן פרקטי ואין פה משחקים עד שפגשתי את הילדים מאלתרים נדנדה על ערימת חול.
החוף של טורטוק
לכפר שני חלקים מחוברים בגשר מעל לערוץ הזורם אל ה Shyok. לפני החיבור אל ה Shyok הבוצי הערוץ יוצר לגונת חוף המכונה “החוף של טורטוק”. התיירים מגיעים לרבוץ ולהרגיש קצת בגואה והמקומיים מנסים למשוך תשומת לב במופע אקרובטיקה במים רדודים.
הטלסקופ של חוסיין
בקצה הכפר חוסיין מנהל את מלון Stone palace. אפשר להכנס אליו לסיבוב הסברים בטלסקופ שאצלו בגינה, הוא מראה את ההר בשליטת פקיסטן ואת ההר בשליטת הודו ואת הבסיס ההודי שמפרנס את משפחות הכפר.
בכפר יש מספר Traditional house שניתן לבקר, כולם בגובה נמוך גג מטר וחצי, בגלל החורף והצורך במקום חם. במוזיאונים האלו אפשר לראות תאי אגירה לאחסון חיטה, לבוש מתפורר וכלי מטבח כמו סירים מאבן.
הניוזלטר של אאוטפאנל יגיע אליכם פעם בשבוע בלבד, והוא מעניין, מבטיחים!
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:
מאשר משלוח פרסום ועדכונים
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:
המלך האחרון
בכפר יש גם “ארמון” ובו נמצא מלך Turtuk, האחרון בשושלת Yabgo שמלכה על טורטוק ועל שלושה כפרים נוספים. יש למלך יורש עצר שלא יזכה לרשת אותו כי הודו דמוקרטית ומוסד המלוכה פסח מן העולם. תאמרו שהוא מלך מטעם עצמו אבל היי כמה הזדמנויות יש לכם בחיים להצטלם עם בן למשפחת אצולה ועוד במחיר מציאה של מאה רופי?
הארמון נבנה במאה ה-16 ועל הקיר חרוט העץ המשפחתי ואחרון מתנוסס שמו של המלך הנוכחי yabgo mohd khan kacho, שנולד ב- 1958 בארמון גם מפה של ממלכת בלטיסטן על עשרת מיליון תושביה שנבלעה בתוך פקיסטן.
הכפר Tyakshi
בניסיון להגיע כמה שיותר לכיוון פקיסטן התקדמנו ארבעה ק”מ אל הכפר המערבי ביותר בעמק. לאחר הצגת הפרמיט בעמדת הצבא, אחרי השלט Welcome to the border village tyakshi, the edge of india
התחלנו לטפס אל צלע ההר. בכפר לא תמצאו גסטהאוסים ולא מסעדות, הכפר כמו טורטוק בנוי סביב אמות מים ועצי משמש. הילדים שלא רגילים לזרים מייד מציעים לנו תה ואנחנו מוצאים את עצמנו עם מורה הכפר, הסבא של הילדים שותים צ’אי עם צ’פאטי ומדברים על החיים.
אני פותח Google map ורואה ממש ממול את כל ההרים הפקיסטנים שמככבים בסרטים של נטפליקס: K2 מ-14 הפסגות של נימצ’ה, Broad Peak ובו מסופר על המטפס הפולני שחזר אל ההר לאחר 25 שנה מפני שהתגלה שהוא פספס את הפסגה במטרים בודדים (מקווה שלא עשיתי ספוילר).
עמק אריאן
למי שמעוניין בטיול תרבותי לכפרים אחרים בלדאק הרי שעמק אריאן יכול להתאים. עמק אריאן הוא המקביל לעמק נוברה ונמצא על גדות נהר ה Indus ארבע שעות נסיעה מ Leh. הכביש הוא הכביש הישן אל קרגיל (למי שמבקש לנסוע לקרגיל העמק יכול להוות עצירה בדרך), גם כאן יש ריבוי בסיסים חיילים עקב רגישות האזור. בעמק עשרה כפרים בודהיסטים הבנויים על צלעות ההרים הבולטים בהם Hanu ,Dah, Garkon ו-Darchik הידועים בתור הכפרים האריים האחרונים של הודו. מבט ב Google map מגלה שעמק אריאן הוא במרחק של 60 ק”מ מ turtuk אבל הדרך הצבאית המחברת ביניהם לא פתוחה לתיירים כך שצריך לעשות הקפה של 360 ק”מ דרך Leh.
שבטי האריאן בעלי מסורת ותרבות פרה-הינדית, מרכיבים קהילה מיוחדת המכילה מגוון של זהויות אתניות שמקורן כנראה באזורים שונים של אירופה ומרכז אסיה. הדעה הרווחת שמקורם של התושבים הוא חייליו של אלכסנדר מוקדון. לשבטים אורח חיים מיוחד המשלב חקלאות של פירות הדר ומאופיין בלבוש של קישוטי ראש כגון פרחים, חרוזים ותכשיטי כסף שהם צורפים בעצמם.
אפשר כמובן ללון ב homestay אבל גולת הכותרת כאן היא לינה במחנות אוהלים משל היינו בלודג’ מפנק באפריקה. לודג’ אחד נמצא ב Garkun בצידו השני של הנהר שההגעה אליו הינה על גשר העץ הארוך ביותר שיש לנהר להציע והשני על צלע הר בכפר beema בינות לעצי תפוח, שזיף גפנים ומשמשים בשם arian valley camp.
בלטיסטן- המלצות לינה
עמק נוברה
- turtuk isu homestay . בילקיס i+91946930055, עלי 919469501501+
- בהונדר מחנה nubra organic retreat hundar
עמק אריאן
- מחנה אוהלים 1 – beema aryan valley camp
- מחנה אוהלים 2 – arya nature camp garkon