במשך אלפי שנים הסתובבו בני אדם במרחבי הנגב והשאירו אחריהם סימנים, ציורים, ואפילו כתובות שמספרים את סיפור חייהם. מה אכלו, ממה פחדו ואל מי התפללו. התיעוד הארכיאולוגי הזה נגיש לכולם רק צריך לדעת איפה לחפש. בדיוק בשביל זה אנחנו פה.

חרותות סלע במדבר, לא רק בהר כרכום

בכל רחבי הר הנגב פזורות אלפי חרותות סלע – חרותות פרימטיביות המתארות בסמלים פשוטים, את החיים במדבר לפני אלפי שנים. את הציורים המסתוריים אפשר למצוא במקומות רבים בהר הנגב, המפורסם שבהם הוא הר כרכום, המציג עשרות אלפי חרותות בפסגתו השטוחה. ריבוי החרותות יחד עם ממצאים נוספים הביאו כמה חוקרים לזהות את המקום כהר סיני המקראי. אולם אין צורך לעשות את המסע הארוך אל הר כרכום כדי להכיר את חרוטות הסלע, למעשה כמה מקבצים יפים שלהן נמצאים סמוך לכביש או למסלולי טיול אחרים. גם הנוודים הקדמונים אהבו לשבת אל מול הנוף ולהרגיש קרובים לאלוהים, ולכן רבים ממקבצי מקבצי החרותות נמצאים אל מול נופי מדבר פתוחים. 

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

החרותות נוצרו לאורך תקופה ארוכה כאשר גיל הקדומות ביותר יכול להגיע עד 15 אלף שנה, וגילן של החדשות יכול להגיע למאות שנים בודדות. את החרותות יצרו ע״י הקשה בעזרת איזמל על קרום שחור שנוצר על גבי סלעי גיר לבנים. הקרום שנקרא פטינה נוצר ע״י מינרלים הנמצאים בתוך סלעי הגיר שהופכים כהים על שכבת הסלע החיצונית. הקשה על הקרום הדק חושפת את צבעו הלבן של הגיר ויוצרת את חרותות הסלע. גם לאחר יצירת החרותה ממשיך הקרום להיווצר מחדש. לכן חרותה בצבעים כהים עתיקה יותר מאשר כזו שצבעיה בהירים. רוב החרותות שניתן לראות כיום הן מהתקופה הביזנטית ומהתקופה המוסלמית הקדומה, כלומר בערך משנת 300 לספירה ועד שנת 900 לספירה. זהו תור הזהב של הר הנגב, מאוחר יותר כמעט ולא הייתה בו התיישבות קבע והחשיבות שלו כציר מסחר ירדה מאוד. 

הר ערקוב 

את הגן הלאומי בעבדת – על כביש 40 בין שדה בוקר למצפה רמון – מכירים רבים, כמו גם את בורות רמליה הסמוכים. אולם את הר ערקוב שנמצא ממש מעל בורות רמליה מעטים מכירים, וחבל. המקום הוא אוצר בלום של נופי מדבר פתוחים, שרידים ארכיאולוגיים וכמובן מקבצים יפים של חרותות סלע. אל ההר אפשר להגיע גם ברגל, גם ברכב שטח וגם באופניים. נקודת המוצא לכל האפשרויות היא תחנת הדלקת שמתחת לגן הלאומי עבדת, משם יוצאים אל בורות רמליה: סדרת בורות מרשימה החצובה על גדת נחל צין. זהו מקום ששווה ביקור גם אם לא עולים על ההר. מסלול הליכה קלאסי יוצא מבורות רמליה, עולה אל ההר, עובר באתריו היפים ביותר וחוזר אל הבורות. 

הר ערקוב חרותות

הר מחיה – מצפור ליפא גל (פארק חרותות הסלע)

גם הר מחיה נמצא באזור רמת עבדת, וממש בסמוך לו נמצאת חוות כרמי עבדת המקסימה. בעלייה להר, בדרך המתאימה לכל רכב הוקם מצפה קטן ונחמד, הצופה אל מרחב רמת עבדת וחלק מבקעת צין. מלבד זאת שמדובר בנקודה יפה ששווה עצירה בפני עצמה, המצפה הוא נקודת מוצא לשביל קצר המוביל אל מקבץ יפה של ציורי סלע. אל המקבץ מוביל שביל קצר, מציאת המקום היא משימה קלה. במקום יש ממש פארק חרותות סלע עם שבילים מוסדרים והסברים מאירי עיניים. ההגעה מאוד פשוטה, חפשו ״מצפור ליפא גל״ בwaze וצאו לדרך. 

חרותו סלע הר מחיה

ביר חפיר

בעומק המדבר הרחק מכל מקום ישוב או כביש, יש באר שהמים בה טובים וקרירים כל השנה. הבאר עמוקה, להנות ממימיה לא ניתן, ורק הבדואים הרועים פה את גמליהם התקינו במקום שוקת עם אבן ודלי המאפשרים הוצאת מים. בסמוך למקום ישנו בית קברות בדואי קטן, בו קוברים מעט הבדואים החיים עדיין באזור את מתיהם. בערוץ קטן סמוך לבאר נמצא מקבץ יפה של חרותות סלע המתארות גמלים ויעלים. ההגעה למקום דורשת נסיעה ארוכה בשטח או הליכה מאתגרת והעובדה שמדובר בשטח אש פעיל מקשה על ההגעה עוד יותר, המקום המרוחק מרגיש כאילו נלקח מארץ אחרת רחבת ידיים הרבה יותר מארץ ישראל הקטנה.  

ביר חפיר ארכיאולוגיה

הר כרכום

לא באמת אפשר לדבר על חרותות סלע בלי לדבר על “הר האלוהים”. קשה לשים את האצבע על מה הופך את ההר – שפסגתו היא בעצם במה שטוחה וענקית – למיוחד כל כך. אולי מיקומו המרוחק כל כך או העובדה שהוא נטוע בלב שטח אש פעיל המאפשר הגעה רק בפסח או בסוכות (!), יצרו למקום כוח משיכה שיש למקומות בלתי מושגים. אלפי ציורי הסלע הפזורים עליו והמקדש עם צורות האבן דמויות אדם, בשילוב עם נוף בראשית שסמני הציוויליזציה כמעט ולא ניכרים בו, יוצרים מקום מיוחד שלא רבים כמותו.

בשבועיים שלפני ואחרי יום ההיפוך (היום הקצר בשנה 21.12) ניתן לחזות בסביבות שעות הצהרים את התופעה שזכתה לכינוי ״הסנה הבוער״. השתקפות אור השמש על מערה קטנה בהר יוצרת הילה בהירה של אור שנראה לא טבעי. מי שיש לו זמן וכוח ימצא את המסע בין ארבעת הימים, ממצפה רמון אל ההר, כחוויה שאינה נופלת מהביקור עצמו.

ההגעה ברכב שטח כוללת נסיעת שטח של יותר משלוש שעות באחד מהאזורים הנידחים בארץ או המתנה לפתיחה של כביש 10 לתנועה. אירוע שקורה פעם בחודש באחד מסופי השבוע וכן בסוכות, חנוכה ופסח. בזמנים כאלו משך הנסיעה מתקצר לשעה. כדי להגיע דרך כביש 10 נוסעים ממצפה רמון אל הר חריף, פונים דרומה ונוסעים כחצי שעה עד לשלט חום המורה אל הר כרכום. מפה מתחילה דרך עפר באורך כעשרה ק”מ עד למרגלות ההר. שימו לב, הדרך הזו מתאימה לרכבי שטח בלבד (לא ג׳יפונים רק רכבי שטח ממש). 

הסנה הבוער בסרט:

שמירת טבע ועתיקות:

חרותות סלע הן ממצאים נדרים ורגישים ועתיקים ויש לשמור עליהן, כללי זהב לשמירה על החרותות והאזור סביבן, כפי שפורסמו ע״י רשות הטבע והגנים:

רשות הטבע והגנים עתיקות

מאת: שי יגל