טיול יכול להיות חוויה נפלאה כאשר מצטיידים בציוד טיולים מתאים, או סיוט מתמשך כאשר בוחרים ציוד שאיננו מתאים. ברוב המקרים קהל המטיילים מוציא סכומי כסף מיותרים על ציוד שאינו מתאים, ואנחנו כאן כדי למנוע זאת. רוצים לדעת כיצד לקנות את הציוד המתאים למטרותיכם? כל זאת ועוד במדריך הבא:
הקשר שלי לעולם ציוד הטיולים
אפתח בקשר שלי לעולם ציוד הטיולים: בשנת 1998, נפתחה חנות ציוד טיולים בעיר מודיעין, בשם “תופעת טבע”. מודיעין של אותה תקופה הייתה עיר לא גדולה, עם מעט חנויות ועוד יותר מעט מרכזי קניות. רשתות ציוד הטיולים של אז טרם פתחו את סניפיהן בעיר, ושנתיים מאוחר יותר, בראשית המילניום ואני – נער בחטיבת הביניים, חניך בחוגי הסיירות של החברה להגנת הטבע, הוקסמתי מהחנות החדשה שנפתחה.
רצה הגורל, ובחופש הגדול של כיתה ט’, המשפחה שלי נסעה לחו”ל בלעדיי, ומצאתי את עצמי די משועמם. פניתי אל מנהל החנות החדשה, אלון, בבקשה לעבוד בחנות. בקשתי נענתה בחיוב, ומצאתי את עצמי “יונק” מאלון את כל הידע שיכולתי לקלוט על ציוד טיולים (ועוד הרבה ידע על החיים…). ה”רומן” שלי עם תופעת טבע נמשך עוד שנים רבות, גם אחרי שהחנות הספיקה להפוך לרשת ולהסגר. בחלוף השנים עסקתי בהדרכת טיולים, בריכוז טיולים, וכן בעבודות בחנויות ציוד טיולים. בשנת 2013 פתחתי את קבוצת הפייסבוק הראשונה והגדולה ביותר למכירה וקניה של ציוד טיולים, שנקראת “ציוד טיולים יד שניה”, שכיום חברים בה מעל 60,000 חברים. קישור לקבוצה.
חשיבות ציוד הטיולים, או “למה אני לא יכול לצאת לטרק עם נעלי ספורט”?
כמובן שאפשר לצאת לטיול עם ציוד זול, ונעלי ספורט, אך החלטה כזו עלולה להפוך את הטיול לחוויה מפוקפקת, ולעיתים אף מסוכנת. דמיינו לעצמכם שאתם יורדים את מצוק ההעתקים של מדבר יהודה בנעלי ספורט, ללא אחיזת שטח, ויכולים הלכה למעשה להידרדר במדרון – סכנת נפשות. או לחילופין, דמיינו לעצמכם שיצאתם לטיול חורפי, עם שק שינה ישן, ובקור מקפיא עצמות בנגב מצאתם את עצמכם קופאים מקור באמצע הלילה? ציוד טיולים מתאים הוא אחד ממפתחות ההצלחה לטיול מוצלח ונעים, ללא כל ספק. במדריך הבא נפרט את השלבים והטיפים העיקריים בקניית ציוד טיולים.
הצטרפו לניוזלטר – פעם בשבוע בלבד עם תכנים מעולים מהפאנל:
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:
מאשר משלוח פרסום ועדכונים
מה הצרכים שלכם?
לפני שאתם מתחילים בתהליך רכישת הציוד, תחשבו טוב טוב מה הצרכים שלכם – האם אתם טסים לטיול שחרור לחו”ל, או שמא אתם טיפוסים של טיולי יום עם ילדים כאן בארץ? לכל סוג טיול יש את האופי הייחודי שלו, וכנגזרת, את הציוד הנכון עבורו. לדוגמא, אם יעד הטיול הוא יעד קר, אזי יש צורך בהצטיידות בביגוד חם מספיק, באוהל שמגן מפני הגשם ואולי עוד ציוד חיוני. אם אתם טסים לחו”ל, לטרקים ארוכים עם לינה בשטח, חשוב לקנות תרמיל גדול מספיק, אך אם הטיול שלכם דווקא עובר בין כפרים בהם תלונו, עם אפשרויות להצטיידות במים ומזון, אז אולי התרמיל לא צריך להיות גדול מדי. מיפוי הצרכים שלכם הוא שלב בסיס חיוני מאוד שפותח את תהליך הקניה, ומומלץ שלא להקל בו ראש ולקחת אותו ברצינות.
מה התקציב שלכם?
אחרי שמפיתם את הצרכים שלכם, הקדישו מחשבה לנושא התקציב. לא פעם, אנשים מגיעים לחנויות ציוד טיולים ומוציאים סכומי עתק על ציוד, הרבה מעל למצופה. או לחילופין, מגיעים לחנות, נבהלים מהמחירים, ובעקבות החלטות פזיזות לא קונים ציוד מספיק טוב או מתאים. ציוד טיולים טוב הוא בהחלט דבר לא זול. על ציוד טוב משלמים, אך קיימות דרכים להפחית את החור בכיס כתוצאה מהקנייה. אנחנו ממליצים לתכנן תקרת תקציב לקניית הציוד בצורה מודולרית, כלומר – מה סכום הגג אותו אתם מתכוונים להשקיע ברכישת הציוד? קחו בחשבון שהסכום עשוי להשתנות, אך מומלץ מאוד לתת הערכה לגג התקציב העומד לרשותכם. היכן לקנות את הציוד זוהי שאלת השאלות! אז ככה – אין תשובה אחת. בגדול, בארץ קיימות רשתות ציוד טיולים גדולות, וחנויות קטנות יותר שהן לא חלק מרשתות. קיימים גם אתרי אינטרנט של רשתות, וכמובן אתרי קניות של רשתות בחו”ל.
קניה בחנויות
לקניה בחנויות יש את היתרונות של לראות את בעיניים ולהרגיש אותו, וחשוב מכך, למדוד אותו. בחנויות יש בדרך כלל צוות מקצועי, שיוכל להמליץ לכם על הציוד המתאים. קחו בחשבון שהמוכרים מעוניינים למכור, אז לא תמיד חייבים לקנות את כל מה שהם מציעים, ותרגישו חופשי לשאול אותם שאלות ביקורתיות בקשר להמלצותיהם. הקניה בחנויות לרוב יקרה יותר מאשר באתרי אינטרנט, אך בחלק מהרשתות יש תקופות של מבצעים שווים, וגם חלק מהחנויות מקבלות תלושים ותווי קניה, שזה לא רע בכלל. טיפ קטן – תגיעו לחנות בשעות/ימים לא עמוסים, ולא לקראת סגירת החנות כשצוות החנות כבר ממש רוצה לסיים את המשמרת, והדבר האחרון שהוא רוצה זה להדריך אתכם בסבלנות.
הצטרפו לאאוטפאנל בווצאפ:
קניה באינטרנט
קניה באינטרנט היא לעיתים זולה יותר, אך צריך לקחת בחשבון מספר נקודות חשובות מאוד.
- מידות – אם מדובר בביגוד, אם זו חברה מוכרת שאתם סגורים על המידה שלכם במסגרת מוצרי הביגוד שלה, אז אין בעיה לקנות. אבל אם זו חברה שאינה מוכרת לכם, מאוד מומלץ לא לקנות באינטרנט בשל הסבירות לטעות במידה. מידות יכולות להיות שונות בין חברה לחברה, והדבר האחרון שאתם מעוניינים בו זה לקנות נעליים או מכנסיים במידה לא נכונה. מלבד המידה, יש למוצרי ביגוד גם גזרה, שלא תמיד מתאימה לכולנו.
- זמן מחסן – כשמזמינים מהאינטרנט, המוצרים לעיתים הם מעונות קודמות, וישבו זמן בלתי ידוע במחסנים. בנעליים זאת נקודה קריטית כיוון שמעל זמן מסוים במחסן, הדבק מתחיל להתייבש, והתפרים נחלשים. אתם עלולים למצוא את עצמכם עם נעלים שיתפרקו במהלך הטיול הראשון. מומלץ לקנות מוצרים מהעונה הנוכחית, או עונה אחת קודם.
- אחריות – לחלק מהמוצרים שנקנו בחו”ל, אין אחריות שתקפה בישראל. במידה ורוכשים מוצר מאתר אינטרנט בארץ, יש לוודא כי ניתנת אחריות. מומלץ לשמור אצלכם את הוכחת הקניה למקרה שתצטרכו לשלוח את המוצר לתיקון.
- החזרות – לא תמיד תוכלו להחזיר את המוצר לחנות האינטרנטית, במידה והמידה לא מתאימה – קחו זאת בחשבון.
קניה מיד שניה
בשנים האחרונות, בעיקר עם עליית השימוש ברשתות החברתיות ובאינטרנט, נכנסה לעולם ציוד הטיולים האפשרות של קניית ציוד טיולים מיד שניה. קיימות ברשתות החברתיות קבוצות ייעודיות לנושא, אשר בתוכן ניתן למצוא ציוד מגוון למכירה, במחירים זולים יותר בהשוואה לציוד חדש. אם החלטתם לקנות ציוד טיולים יד שניה חשוב מאוד לשים לב לנקודות הבאות:
- מה סוג הציוד הנמכר? נעליים משומשות פחות מומלץ לקנות, אך פריטי ביגוד וציוד נלווה אולי כדאי.
- מה מצבו של הציוד? האם הציוד במצב חדש, ונמכר בשל מידה לא נכונה, או שהציוד משומש וטחון? היות ולא תמיד ניתן לראות את הציוד טרם הרכישה, בקשו מהמוכר תמונות או סרטון של הפריט הנמכר.
- מחיר – האם המחיר המבוקש משתלם, או זול משמעותית מקניית אותו פריט במצב חדש? תעשו סקר שוק של המוצר הספציפי באינטרנט, ותבינו האם המחיר המבוקש באמת משתלם.
- אחריות – לא תמיד המוצרים הנמכרים נקנו בארץ, וגם עבור מוצרים שנקנו בארץ, לא תמיד יש עליהם אחריות – הנושא שווה בירור עבור כל מוצר בנפרד.
נעלי טיולים
סוג הנעל – סוג הנעל היא נגזרת של סוג הפעילות, של המשקל אותו אתם צפויים לשאת, ושל העדפה אישית. כשאתם מתייעצים עם המוכר בחנות לגבי סוג הנעל, פרטו בפניו את סוג הטיול, או הטיולים אליהם אתם מתכוונים לצאת. קחו בחשבון שבטווח זמן הקצר אתם מתכננים טיול מסוים, אך בעוד שנה-שנתיים אתם יכולים למצוא את עצמכם מתכוננים לסוג טיול אחר, לכן מומלץ לכוון לסוג נעל שתענה על מגוון הפעילויות שלכם. קיימים מספר סוגים עיקריים של נעליים, לדוגמא – נעלי hiking, נעלי trekking, נעלי ריצת שטח חצאיות ועוד). כל סוג נעל מותאמת לסוג פעילות שונה, אך כמובן שיש גם את ההעדפה האישית שלכם לסוג מסוים. לדוגמא – יש מטיילים שמעדיפים לקנות נעלי ריצת שטח חצאיות גם לטיולים ארוכים. המגמה החזקה של מטיילים רבים היא לעבור יותר ויותר גם לנעלי ריצת שטח, בעיקר בטיולים חד יומיים עם משקל קטן על הגב, אבל כמובן שצריך לקחת בחשבון שיקולים כגון הגנה על הקרסוליים, נשיאת משקלים ועוד.
החומרים מהם עשויות הנעליים – מלבד סוג הנעליים, יש חשיבות לסוג החומרים מהם עשויות הנעליים. לדוגמא, יש נעליים המיוצרות מעור מלא, ובתנאי חום קיצוני זה יכול להיות מעיק ולגרום להזעה מיותרת שתקשה עליכם את ההליכה, או מנגד, יש נעליים מאווררות יותר, שעשויות מחומרים סינטטיים, שדווקא יתאימו לאקלים חם. חשוב לזכור שחלק מהנעליים אטומות למים בצורה מלאה/חלקית, באמצעות ממברנת Gore-Tex – דבר שיכול להועיל מאוד בשמירת הרגליים והגרביים יבשות כאשר חוצים אפיק נחל רדוד למשל. בבואכם לרכוש נעליים, זכרו תמיד את הסעיף הראשון של הכתבה – “מה הצרכים שלכם”, ולפי התשובות לשאלה זו, יהיה לכם קל יותר לדעת מהו סוג החומרים שאתם מחפשים (עור, בד, אטימות למים וכ”ו).
סוליה – הסוליה היא חלק חשוב מהנעל, והיא משפיעה על אחיזת השטח של הנעל, ועל יכולת הליכה בסביבה משתנה, ולעיתים אפילו על סלעים חלקים. פעם היה נהוג לחשוב שלא קונים נעליים, אלא אם כן הסוליה היא לא מחברת Vibram, אולם היום העובדה הזו פשוט לא נכונה. אמנם סוליית Vibram היא מאוד איכותית, אולם חלק גדול מחברות הנעליים פיתחו בעצמן סוליות עם טכנולוגיות מתקדמות.
מדידה – נעליים חייבים למדוד! תרגישו את הנעל על הרגליים שלכם, ותראו שיש מספיק רווח בקצה הנעל. מומלץ להוציא את המדרסים לעמוד עליהם, ולראות שיש מספיק רווח בחלק הקדמי (ראו תמונה להדגמה). לחלק מחברות הנעליים יש גם מידת רוחב, כך שאם הרגל שלכם רחבה, ניתן לקחת נעל רחבה יותר. נעליים בדומה לתרמילים, מגיעות בדגמים לפי מגדר (לנשים או לגברים), וגם קיימות נעליים במידות ילדים.
קחו בחשבון שלא כל הנעליים יהיו נוחות מהרגע הראשון – לחלק מהנעליים לוקח זמן להסתגל, לכן מומלץ ללכת עם הנעליים בחנות, וגם לאחר הרכישה, ללכת עם הנעליים בתוך הבית, להרגיש אם הן נוחות, ובמידה ולא, להחליף. בעיקרון לכל רשת יש את מדיניות ההחלפה שלה. חשוב למדוד את הנעליים עם גרביים עבות, ולזכור שבהליכה הרגל מתנפחת מעט.
זמן מחסן – כפי שכבר כתבנו מעלה, מומלץ לקנות נעליים מהדגם של השנה הנוכחית, או שנה לפניה, בכדי לחסוך התפרקויות מיותרות של הנעליים כתוצאה מהתייבשות הדבק, או התפוררות התפרים.
בדיקת הנעליים – חשוב מאוד לבדוק ששתי הנעליים באותה מידה, ולבדוק שהסוליה מודבקת היטב, שהתפרים אינם פרומים ושהנעל נראית תקינה ולא ישנה.
תרמיל
סוג התרמיל – בדומה לנעליים, ולכל ציוד אחר, לכל סוג פעילות יש את סוג התרמיל שמתאים לה. כמובן שיש תרמילים שהם רב תכליתיים, ומתאימים לסוגי פעילות שונים. תחשבו לאיזו מטרה אתם צריכים את התרמיל, ולפי זה תבחרו את סוג התרמיל (האם זהו תרמיל יום, תרמיל גדול, או אולי תרמיל טכני לפעילות טיפוס או רכיבת אופניים).
מידות התרמיל – תרמילים מגיעים בנפחים (גדלים) שונים, ובמידות שונות כתלות במגדר ובאורך הגב. לגבי הנפח – חשוב שתכוונו לתרמיל שיכיל את מה שאתם מתכננים לקחת, לא פחות ולא יותר. כאשר קונים תרמיל גדול מדי, יש לו נטיה להתמלא בציוד מיותר, שמכביד על הגב. לתרמילים יש מידות אורך למערכת הגב, כתלות באורך הגב ובמגדר (יש תרמילים שמיועדים לנשים, וכאלו לגברים). לכן, גם בדומה לנעליים, חשוב מאוד למדוד את התרמיל על הגב, עם משקל בתוכו, על מנת לוודא שהוא מתאים לכם.
חברה – קיימות מספר חברות עיקריות המייצרות תרמילים. בגדול, חשוב לזכור שיש חברות שמשתמשות בחומרי גלם טובים יותר וזה + הטכנולוגיה עלול להשפיע על עלות התרמיל. בתרמיל טוב צריך להשקיע כסף, עדיף לקנות תרמיל שמיוצר מחומרים איכותיים, כי לרוב הוא גם יהיה קל יותר.
מערכת גב – חשובה מאוד ומשפיעה על נוחות נשיאת התרמיל, במיוחד כשמדובר על משקל כבד. בדקו היטב האם לתרמיל יש מערכת גב ראויה, נוחה ומתאימה לגב שלכם. קיימות מספר טכנולוגיות של מערכות גב אשר לכל אחד מהסוגים יש יתרונות וחסרונות. למשל, קיימת מערכת גב מסוג רשת, שמשולבת בעיקר בתרמילי יום. היתרון של מערכת גב זו היא יכולת אוורור טובה, ומניעת הזעה, אך היא מביאה עימה גם חסרון של פוטנציאל קריעה גדול יותר. כאשר מדובר בתרמילים גדולים, חשוב מאוד לשים לב שמערכת הגב נוחה לכם, כיוון שהמשקל שתשאו על עצמכם גדול יותר מאשר בתרמילי יום, ולנוחות יש חשיבות מכרעת.
רצועות כוונון וחגורת מותן/בטן – מטרת רצועות מסוג זה היא לחלק את משקל התרמיל בין חלקי הגוף (כתפיים, אגן וכ״ו). שימו לב שלתרמיל יש חגורת מותן, רצועת חזה ורצועות כוונון ומתיחה נוספות.
כתפיות – שימו לב שהכתפיות רחבות מספיק, ומרופדות, כיוון וזה עלול להשפיע על נשיאה לא מיטבית של התרמיל על הכתפיים. רצועת החזה מחברת את הרצועות ושומרת עליהן במקומן ומקלה מאוד בנשיאה.
חלוקה פנימית וחיצונית של התרמיל: לכל תרמיל יש מבנה תאים וחלוקה פנימית וחיצונית שונה. בדקו האם החלוקה של התרמיל ותאיו מתאימה לצרכים שלכם. לדוגמא, קיימים תרמילי שק, אשר מאופיינים בתא מרכזי גדול ללא חלוקה, ומנגד, קיימים תרמילים עם מגוון תאים, כולל מחיצה לשלוקר, תא כובע, תא תחתי ותאי צד לבקבוקי מים. לכל אחד יש את העדפותיו באשר לחלוקה.
ביגוד
בניגוד לנעליים ותרמילים, כאן ההזדמנות שלכם להיות גמישים יותר. ביגוד זהו תת התחום של ציוד הטיולים, אשר במסגרתו ניתן לחסוך די הרבה כסף. חשוב מאוד לקנות ביגוד שיתאים לכם, ירגיש נוח, ותאהבו את הנראות שלו, אבל לא תמיד הביגוד הזה חייב להיות של מותג עילית. ניתן לקנות ביגוד ברשתות זולות יותר, אך כמובן לא לשכוח לשים לב שהוא עשוי מחומרים איכותיים, ושהוא אכן מתאים לסוג הפעילות או יעד הטיול שלכם. לדוגמא – אם אתם קונים מעיל, חשוב שהוא באמת יבודד מקור, ולא לקנות משהו גרוע וזול, אבל אם אתם מעוניינים לקנות חולצת טיולים מבד מנדף, בהחלט ניתן לקנות מחברה פחות מוכרת ולחסוך לא מעט כסף. את הביגוד חשוב למדוד, או לחילופין, אם זאת חברה שאתם מכירים את הגזרות והמידות שלה בצורה טובה, אין בעיה להזמין מהאינטרנט, או אפילו לקנות יד שניה אם המוצר במצב תקין.
שקי שינה ואוהלים
כאן יש חשיבות להתאמת הציוד לסוג הפעילות, ליעד הגאוגרפי ותנאי האקלים שלו, ולעונות השנה. לגבי שני המוצרים האלו – מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע טרם הקניה, או לקרוא ביקורות על המוצרים. במוצרים מסוג זה יש גם חשיבות למשקל – יש שקי שינה מבודדים, אך קלים מאוד, וזה קשור לסוג החומרים ולטכנולוגיה. חשוב מאוד לבדוק את המוצר טוב טרם הקניה, לראות שאין בו חורים, פגמי או בלאי. אוהל עם קרע יכול להוביל ללילה רטוב במיוחד. לגבי שקי שינה – מומלץ לא לקנות שקי שינה שישבו במחסן הרבה מאוד זמן מקופלים, כיוון והדבר עשוי להשפיע על יכולת הבידוד שלהם (לשלילה כמובן).
ציוד נלווה
לגבי הציוד הנלווה, מומלץ להפעיל שיקול דעת בנושא. הכינו לעצמכם רשימת ציוד לטיול, ובדקו בצורה יסודית מהם פריטי הציוד אותם אתם צריכים לקחת. לדוגמא – האם אתם צריכים לקחת בנזיניה, כי ביעד הטיול שלכם לא ניתן לרכוש בלוני גז, או שגזיה תספיק לכם? איזה סוג של פנס ראש אתם צריכים? שק אטום למים?, מזרון שטח, אולר וכ”ו. אם אתם קונים בחנות, תזהרו שלא ימכרו לכם מוצרים שאינכם זקוקים להם. עקבו אחרי רשימת הציוד שלכם, הצטיידו בהתאם לתכניות.
סיכום
ציוד טיולים איכותי יכול להחזיק מעמד ולשרת אתכם שנים רבות. לפני הקניה חשבו היטב על הצרכים שלכם, על התקציב שלכם, ומה באמת אתם צריכים. חשוב גם שתתחברו ותאהבו את הציוד שאתם קונים – א. שיהיה לכם נוח איתו, ב. שתאהבו את הנראות שלו ותתחברו אליו. אל תנסו לחסוך כסף היכן שחשוב להשקיע אותו (לדוגמא נעליים, תרמיל), והיכן שכן ניתן לחסוך (לדוגמא בביגוד), צאו לתור את המותגים הפחות נחשבים, ואל תהססו לקנות מיד שניה, בהינתן והמוצר במצב תקין ושמור.
בהצלחה, ושיהיה טיול מהנה ומוצלח!
מאת: רותם אלינסון
כתב: ד״ר רֹתם אלינסון
הכנת תמונת השער: יותם לאור
הצטרפו לניוזלטר – פעם בשבוע בלבד עם תכנים מעולים מהפאנל:
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:
מאשר משלוח פרסום ועדכונים
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו: