הטיפוס לחרמון המושלג יכול להיות לחוויה כמעט אלפינית מאתגרת אך נהדרת, ובאותה מידה יכול האתגר להיות לסיוט רטוב וקר. ההבדל בין שתי החוויות נמצא במקום אחד – איך אתם מתלבשים, ומה הציוד שאתם לוקחים איתכם. כמה כללים בסיסים יכולים להיות ההבדל בין כיף לסבל, בין חוויה לטראומה. כדי שתסיימו את הטיפוס על הצד הטוב הכנתי עבורכם כמה עקרונות מנחים שנכונים לכל טרק אלפיני וכמובן גם לטיפוס לחרמון המושלג. 

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של אאוטפאנל- בלחיצה כאן:

הצטרפו לקבוצות אאוטפאנל

שיטת השכבות

עקרון הבסיס במזג אוויר קר הוא שיטת השכבות (layers). למרות מה שרואים לא פעם אצל מטיילים בארץ, לבוש בשכבות לא אומר שפשוט לובשים חולצה קצרה, מעליה סווטשירט, ואז מעיל. זו לא שיטת השכבות זה פשוט בגדים אחד על השני. בשיטת השכבות לכל שכבה יש תפקיד. בחירה נכונה של השכבות תאפשר הליכה בתנאי מזג אויר מורכבים ללא צורך לעסוק בהורדה ולבישה של הבגדים – הליכה בלי להזיע יותר מדי מצד אחד ועדיין לשמור על חום גוף מצד שני. בשיטה הזו אנחנו משתמשים בפרטי לבוש טכניים שלכל אחד מהם תכונות אשר רלוונטיות לתפקידו במערכת. 

לא בכל פעם נבחר להשתמש בכל השכבות, או באותם פרטי לבוש. אחד היתרונות הבולטים של השיטה היא הורסטילוית שלה, לפני תחילת ההליכה ובמידת הצורך גם תוך כדי תנועה. חשוב להבין שהשיטה נועדה לשימוש תוך כדי פעילות. אין ממש טעם להשתמש בה כאשר מדובר על צורך סטטי כמו קמפינג במזג אוויר קר, וגם בטרק כשאתם כבר מגיעים לחניון הלילה בסוף היום. פה כבר חוזרים לפשטות, אם קר אפשר פשוט ללבוש יותר בגדים.

שכבת בסיס (base layer): בידוד ראשוני והרחקת זיעה מהגוף.

שכבת הבסיס היא השכבה שצמודה אל הגוף שלכם. בישראל יש כאלו שמשתמשים ביטוי שלא ברור מאיפה הוא הגיע ״ביגוד טרמי״. כשכבה שנוגעת בגוף, תפקידה מלבד בידוד הוא קודם כל הרחקת זיעה מהגוף. זיעה שנשארה על הגוף מורידה את היכולת שלכם לשמור על חום גוף ואת היכולת של הבגדים שלכם לבודד. שכבת הבסיס יכולה להיות מחומר סינטטי יעודי או מצמר מרינו אבל לעולם לא מכותנה. היתרונות של חומרים סינתטיים, הם שהם יותר זולים, עמידים יותר, מתייבשים יותר מהר ונעימים יותר לרוב האנשים. יש כאלו שצמר, גם אם זה מרינו, לא נעים להם במגע צמוד עם העור.

מצד שני, צמר מרינו לא מסריח, ככה שאפשר ללבוש אותו בכיף גם כמה ימים ברצף. הוא מרחיק את הזיעה מהגוף בצורה יעילה יותר, עובד טוב גם שהוא לא מאוד צמוד לגוף והוא מבודד טוב יותר. ביגוד מכותנה מטי-שרט דרך סווטשירט ועד תחתונים, זה פשוט רעיון לא טוב בטיולים באופן כללי ורעיון גרוע שמדובר על סביבה קרה ורטובה. הכותנה מאבדת לחלוטין את היכולת לבודד כשהיא רטובה. מתייבשת לאט מאוד ולא מרחיקה את הרטיבות מהגוף. שילוב תכונות שהופך את הזיעה שלכם ואת רטיבות מבחוץ למשהו שהורס לחלוטין את היכולות שלכם לשמור על חום הגוף.

שכבת הבסיס מגיעה במגוון עוביים ומשקלים, שצריך להתאים למזג האוויר הצפוי. כמובן כמה שהשכבה יותר עבה היא תהיה מבודדת יותר. באופן אישי אני מעדיף שכבת בסיס יחסית דקה וצמודה ואת הבידוד הנוסף לקבל משכבות אחרות, אבל יש כאלו שדווקא יעדיפו שכבת בסיס עבה יותר ומבודדת ואז שכבות אחרות קלילות יותר, ואפילו ללא שכבת בידוד נוספת בכלל. שיטת השכבות

שכבת ביניים (mid layer) נותנת את עיקר הבידוד.

ביום חורפי שקר לנו, אנחנו לובשים מעיל סינטטי עם פליז מתחת. בשנים האחרונות, יותר ויותר מעילי פוך. כל אלו הן בעצם שכבת בידוד אבל כזו שמתאימה לפעילות סטטית ותהיה הרבה יותר מדי כבדה, וחמה כאשר אנחנו בתנועה. בזמן פעילות נרצה שכבת בידוד נוחה להליכה ולא מבודדת מדי. כמעט כל חומר מלבד כותנה מתאים לשכבת בידוד. אני באופן אישי מעדיף שכבת מיקרו פליז אבל אפשר להשתמש בצמר מירנו, בידוד סינטטי או פוך. גם פה חשוב מאוד להתאים את שכבת הבידוד למזג האוויר הצפוי.

הרבה פעמים יש נטיה להשתמש בשכבה מבודדת מדי במיוחד בקרב אלו שמטפסים לחרמון ופוגשים תנאים שהם לא רגילים אליהם בדרך כלל. שכבת פוך לדוגמא תהיה over kill וחמה מדי כמעט תמיד, ולכן בטיפוס לחרמון, כמה שזה נשמע מוזר, דווקא מעיל פוך יהיה כנראה הפריט הכי פחות שימושי עבורכם. יש היום מגוון גדול מאוד של מיקרו פליזים או ביגוד צמר שיהיה הרבה יותר מדויק למערכת שכבות אלא אם מדובר בטמפ׳ מאוד מאוד נמוכות. באופן אישי לא אקח מעיל פוך אם מדובר בטמפ׳ של מעל מינוס 7 מעלות. שיטת השכבות

שכבה חיצונית (Outer Layer) הגנה ממזג האוויר.

במערכת שכבות טובה השכבה הזו אינה מבודדת בכלל או מבודדת מעט. אפשר לחלק את הביגוד בשכבה הזו לשני סוגים: הרדשל (hardshell) וסופטשל (softshell).

  • הרדשל יהיה בדרך כלל ללא בידוד כלל, ויתן הגנה מלאה מגשם (waterproof)
  • סופטשל יהיה נעים יותר למגע, גמיש יותר, לרוב גם יתן בידוד מסוים אבל יתן הגנה טובה פחות מגשם (water-resistant).

שני הסוגים מגיעים במגוון רחב מאוד של מחירים ויכולות. את הסופטשלים הזולים והבסיסים אנחנו פוגשים היום כמעט בכל מקום, זה אלו שאתם מכירים מהצבא, תנועות הנוער וכו׳. הם לרוב כבדים, עם יכולת הגנה מגשם מאוד בסיסית, בידוד רע ולא נושמים כלל, אבל יש היום גם סופטשלים מצויינים, שהתנועה איתם מאוד נוחה, הם יחסית נושמים ויכולים בהרבה מקרים להחליף שכבת בידוד. הם יתנו מענה לתנאים רטובים כמו בחרמון המושלג או בשלג אבל לא יהיו יעילים מספיק במקרה של גשם משמעותי.  

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

המגוון בהרדשל דומה, יש פה מנעד גדול מאוד של מחירים ויכולות. מעיל גשם בסיסי יהיה זול, יתן מענה לרטיבות וגשם אבל לא יהיה יעיל אל מול הרוח. לא יהיה נושם והתנועה איתו תהיה מסורבלת יותר. הרדשל איכותי מגורטקס טוב, יגן עליכם גם בתנאים קשים של רוח חזקה, גשם או שלג וגם יהיה נושם ויאפשר יציאה של אוויר ולחות מהגוף החוצה, ככה שאתם תישארו יבשים מזיעה גם בפעילות אינטנסיבית. שיטת השכבות

לסיכום

שימוש נכון במערכת שכבות יכול לאפשר לכם לטייל בצורה נוחה כמעט בכל מזג האוויר. מגוון החומרים והאפשרויות היום הוא ענק וקשה להבין מה עובד טוב יותר ומה עובד טוב פחות. אני אוהב לנסות ולמצוא ביגוד שיהיה ורסטילי ואיכותי. כזה שלא מתפשר לא על החומרים ולא על העיצוב. כזה שאוכל להשתמשים בו במגוון רחב של אפשרויות ואם הוא גם שימושי ליום יום אז בכלל זה נהדר. 

מאת: שי יגל
אם אהבת את התוכן שלנו, שתף אותו לקבוצות הווטסאפ והפייסבוק שלך – הנה פה במלבנים האלה: