החרמון מתחפש להר ואנחנו ממהרים להתחפש למטפסי הרים שנכונים לטפס אליו. הנה כל מה שצריך לדעת רגע לפני שנוגעים בלבן הלבן הזה: המדריך המלא לטיפוס לחרמון.

בארץ שלנו אין הרים. יש ים, יש מדבר, יש מצדה ויש ים המלח אבל הרים אין. אין טעם לבכות או להתלונן. אבל לפעמים בימים הקרים ביותר של השנה, הר אחד – שאינו הררי במיוחד ברוב ימות השנה – מתחפש להר. ממש הר, עם שלג, רוח, ערפל ואפילו קצת אי וודאות והתרגשות. זו הזדמנות לכולנו, אנשי יובש שמוכנים ללכת יום שלם במדבר הצחיח רק כדי להגיע לגב מרוחק, להתחפש גם אנחנו לאלפינסטים. להוציא מהארון את נעלי הגורטקס הגבוהות, להתלבש היטב בשכבות, למלא תרמוס בתה ולהחליף את הכובע רחב השולים בכובע צמר.

שי יגל (להצטרפות לטיול שיוביל בקרוב) נותן את הטיפים הדרושים לגישה ייחודית אל השלג:

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

טיפוס לחרמון – מתי ולמי?

כמובן שכולנו רוצים שלג, הרי בדיוק בגלל זה אנחנו פה, אחרת כבר היינו בסובב רמון או בהרי אילת. לכן קודם כל צריך שירד שלג ועדיף שירד בכמות יפה. עכשיו צריך להחליט אם עולים תוך כדי שיורד השלג או תוך זמן כמה שיותר קצר אחרי שהוא מפסיק לרדת. התשובה לשאלה תלויה בשני דברים: מהי החוויה שאתם רוצים ומה הניסיון והיכולות שלכם בהליכה בתנאי שלג. 

רגע אחרי שהרוח יורדת והשלג מפסיק, השקט שאחרי הסערה, הוא כנראה הזמן המתאים ביותר לעלות אל החרמון המושלג. השלג בתולי, הראות מושלמת, והשמים כחולים. אל תתנו למזג האוויר המושלם לבלבל אתכם, השלג הצחור עדיין עמוק ומאתגר, הטמפ׳ נמוכות, והטיפוס אינו קל. אבל החוויה כשמגיעים אל ראש הגבעה המושלגת, בלב הנוף הלבן והדרמטי, שווה את כל הקור והמאמץ. טיפוס בתנאים כאלו (של מזג אויר טוב יחסית) ובטח אם נעזרים במדריך עם ניסיון בשלג, אפשרי כמעט לכל אחד שיש לו כושר הליכה טוב כולל ילדים בני 13-14. חוויה מומלצת לכולם. 

מי שבוחר לעלות בזמן שיורד שלג, יקבל חוויה קשוחה הרבה יותר. שלג (כמו גם גשם) מגיע בדרך כלל יחד עם מזג אויר סוער, רוחות חזקות, טמפ׳ נמוכה וכנראה גם ערפל משמעותי וראות נמוכה. כאשר השלג כבד יחסית יהיה צורך בניווט מורכב, ופריצת שביל בשלג דבר שמשפיע על רמת הקושי בהליכה בצורה משמעותית. מהצד השני תתקבל חוויה אלפינסטית אמיתית עם אתגרים פיזיים ומנטליים שלרוב לא נתקל בהם בהם בהליכה בארץ. החוויה הזו מתאימה למי שיש לו כבר ניסיון בתנאי שטח מהסוג הזה, במיוחד בניווט שגם עם הטכנולוגיה שיש לנו היום הוא עדיין מורכב ומאתגר. בקיצור כיף גדול. 

שלג בחרמון

מסלולי טיפוס לחרמון

כשמדברים על טיפוס לחרמון מדברים בעצם על עליה להר חבושית, כאשר אתר הסקי לא פתוח ועדיין יש מספיק שלג אפשר להגיע עד לרכבל העליון. כאשר האתר פתוח יש מסלול סקי שחוצץ בין הר חבושית לרכבל ובאופן עקרוני אסור לחצות אותו. כדי לעלות להר חבושית יש להגיע אל הקופות הישנות של אתר החרמון (בנקודת ההתחלה של שביל הגולן) ומשם שביל מסומן ירוק מוביל אל פסגת הר חבושית. רגע לפני שאתם מתחילים לחפש את הסימונים, חשוב לזכור שהשלג כיסה אותם ואם לא הלכו במסלול לפניכם לא יהיה זכר לשביל. 

אפשרות ראשונה – מהקופות לחבושית

אם אתר החרמון פתוח תוכלו לעלות אל הקופות הישנות ברכב, ולהתחיל את ההליכה על השביל המוביל להר חבושית משם. המסלול נמשך כאמור לאורך השביל הירוק ויש בו כמה כקטעים מעט תלולים, אבל בסה”כ זו לא הליכה ארוכה או מורכבת במיוחד, אידאלי למי שרוצה להרגיש הליכה משמעותית בשלג אבל לא רוצה יום הליכה ארוך. בצד החסרונות יש קודם כל את התור בעלייה לחרמון, כשהאתר פתוח התור יכול להימשך כמה שעות והעלייה ברגל יכולה להיות מהירה יותר ומתסכלת פחות. בגלל שלא מדובר במסלול ארוך אין סיבה להגיע מוקדם מאוד בבוקר ולעמוד בתור הארוך גם אם תגיעו ב9-10 בבוקר תוכלו להספיק את המסלול בקלות עם הרבה פחות עמידה בתור. 

טיפוס לחרמון

אפשרות שניה – שביל הגולן ממג׳דל שמס

כדי לחסוך את התור בעלייה לחרמון ובכלל כדי לעלות אם האתר עצמו סגור, אפשר להשאיר את הרכב במג׳דל שמס ולהתחיל את העלייה מהכפר על בסיס שביל הגולן. במידה ויש עדיין שלג וקרח באיזור או שצפוי לרדת עוד שלג במשך היום, עדיף להשאיר את הרכב סמוך לצומת הכניסה למועצה המקומית מג’דל שמס להתחיל את ההליכה משם, ולא להסתכן בתנאי נהיגה מסוכנים בשטחה. העלייה אינה קשה מיוחד ומוסיפה נפח ונופים לטיפוס. אחרי שמגיעים אל הקופות הישנות ואל סופו של שביל גולן בעצם ממשיכים כמו באפשרות הראשונה. 

אפשרות שלישית: טיפוס לחרמון מנווה אטיב דרך ציר 5

זו האפשרות הארוכה והמאתגרת ביותר, מתחילים את ההליכה בישוב נווה אטיב ומטפסים לאורך דרך הג’יפים שנקראת גם ציר 5 אל האוכף שמאחורי הר כחל. ממנו ממשיכים בהליכה נוחה אל הקופות הישנות דרך בריכת מן. מהקופות הישנות ממשיכים כמו באפשרות הראשונה אל פסגת החבושית. היתרון הכי גדול במסלול הזה הוא הנופים הנהדרים הנשקפים בדרך, והביקור בבריכת מן – כשהיא מכוסה מעטה קרח היא נראית ממש כמו אגמון אלפיני למהדרין.

הבהרה: עליה להר חבושית וההליכה בציר 5 דורשים תיאום ואישור מהצבא. מבצעים חטיבת חרמון:

04-6966336 | 04-6966203

חבושית שביל הגולן נווה אטיב

הציוד – מה לוקחים להר?

קודם כל נתחיל במה לא צריך – לא צריך גרזן קרח, לא צריכים קרמופנים להליכה בשלג ולא צריכים שום סוג של חבלים או רתמות. כבר אמרנו, בסופו של דבר החרמון רק מתחפש להר. גם כותנה לא לוקחים. ביגוד כותנה לא עובד טוב עם שלג, נרטב ולא מתייבש לעולם, וגם לא ממש מבודד מוצלח. אז את הטי-שרט סוף מסלול תשאירו לטיול אחר. 

מה כן לקחת?

כשאנחנו מטיילים בהרים במזג אוויר קר, הדבר שאנחנו הכי רוצים להשיג הוא שליטה טובה בטמפ׳ שלנו. כשהולכים מהר מאוד נהיה חם, כשעוצרים נהיה קר. השמש נעלמת ומופיעה שוב במהירות ומחממת ואותו הדבר קורה עם הרוח. המטרה היא שלא נצטרך לעצור כל רגע ולהתלבש, וגם שנשאר כמה שיותר יבשים. משלג ומזיעה. לכן צריכים להיות מדויקים בבחירת הביגוד ולהתלבש בשיטת השכבות. הנה כמה דגשים.

  • נעלים אטומות למים – כנראה שלא משנה מה תעשו אם אין לכם מגפי טיפוס הרים אז הרגליים שלכם יהיו רטובות בשלב כזה או אחר. נעליים אטומות למים יתנו לכם כמה שעות של חסד.
  • שכבת בסיס – ישראלים מכנים חולצת בסיס בשם חולצה טרמית ומשתמשים בה בעיקר בערבים כשקר ופחות בזמן הליכה. כאשר הולכים במזג אוויר קר חשוב ללבוש חולצה כזו, צמודה לגוף. היא מרחיקה זיעה ומאפשרת לשמור על הגוף יבש גם בפעילות מאומצת. 
  • שכבת בידוד – מעל שכבת הבסיס נרצה שכבה שתיתן לנו בידוד נוסף. מיקרו פליז יהיה מצוין עדיף כזה שיש לו לפחות חצי רוכסן שמאפשר לשחק עם הבידוד. אבל לא מעיל פוך או לא מעיל בכלל, שיהיו חמים מדי לתנאים הצפוים בחרמון. לבישת מעיל בזמן הליכה תגרום לכם להזיע הרבה יותר, וכנראה שתוותרו עליו באיזשהו שלב ואז תישארו בלי שכבת בידוד וזה עלול לא להספיק לכם. 
  • שכבה חיצונית – שכבה שאינה מבודדת כמו מעיל גשם או רוח תגן עליכם מהרוח והשלג מבלי להוסיף בידוד, היא גם תאפשר לכם בקלות יחסית לקרר את עצמכם במידה וחם לכם מדי (פשוט פותחים את הריצ׳רץ’).
  • כובע, כפפות, חםצוואר – כך תנהלו את טמפרטורת הגוף שלכם בקלות ובצורה מדויקת.
  • ציוד נוסף: תרמוס עם תה חם, מקלות הליכה,  חותלות (אפשר לקנות בזול בדקטלון ויכולת להיות ההבדל בין רגלים רטובות לרגלים יבשות).

שלג בחרמון טיול

טיפוס לחרמון – יש בכל זאת סיכונים

נכון רוב ימי השנה החרמון הוא הר מחמד, לא מאיים ולא מסוכן, אבל במעט הימים שבהם הוא מתכסה שלג, הרוחות נושבות בעוצמה והטמפ׳ צונחת מהירות, חשוב לבוא מוכנים, עם הציוד הנכון, עם זמן מספיק, ועם מסלולים מוכנים מראש. ההליכה בשלג היא חוויה מיוחדת והנוף מדהים לגמרי לא מפה, ומצד שני היא מורכבת יותר ואנחנו כישראלים רגלים בה הרבה פחות, צאו להר באחריות. 

בריכת מן בחרמון

בריכת מן. מי שעולה מציר 5 יעבור ממש לידה

מאת: שי יגל