האם להשיג את הציוד הקל ביותר שאפשר הוא הגביע הקדוש של עולם הטיולים, או שצריכים לאזן צרכים ויכולות אחרות בציוד שלנו? הרהורים לגבי ציוד אולטרהלייט.
כולנו מכירים את החבר המעודכן, זה שיש לו תמיד את הדגם הכי חדש שיצא השנה והצליח לחסוך כמה גרמים. אבל מחיר מירוץ החימוש אל התיק הקל ביותר שניתן להשיג לעתים כואב ועובר דרך ציוד קרוע, לילה קשה על מזרון מפונצ’ר, קווילט שלא מחמם מספיק, ואוהלים מתנפנפים ברוח או מטפטפים עלינו מי התעבות.
רק 2-3 הודעות בשבוע עם תוכן אאוטדור איכותי – מצטרפים לערוץ אאוטפאנל בווצאפ:
הגישה של המטיילים למשקל משתנה
התפתחות ציוד הטיולים שאנחנו נושאים קשורה ישירות להתפתחויות טכנולוגיות, אבל גם להתפתחות התפיסתית של המטיילים. היות ולפני כמה עשרות שנים יציאה למסע של כמה ימים או חודשים בטבע היתה עניין מסוכן למדי מבחינת היכולת להתמודד עם איתני הטבע ומצבי מצוקה בלתי צפויים – הציוד תוכנן במחשבה על עמידות ויכולת לעמוד במצבי קיצון. היום יש טכנולוגיה לא רעה לחזות מצבים, להיחלץ ממצבי מצוקה, ובמיוחד לייצר חומרים עמידים וקלים יותר. אבל המהפכה הגדולה דווקא תפיסתית: מקובל לייחס לטיול באפלאצ’ים של אמה גייטווד את נקודת המפץ הגדול. היא יצאה למסע של אלפי קילומטרים עם וילון אמבטיה, נעלי טניס, בהסתמך בין היתר על ליקוט מזון. שם החלה המטוטלת לנטות לציוד קל, רב שימושי, תושיה של המטייל, ותנועה מהירה שמתאפשרת בזכות המשקל הקל.
הביקוש לציוד אולטרלייט מרקיע שחקים
מאז כבר נוסרו אלפי מברשות שיניים, נקנו אלפי צ’ופסטיקס מטיטניום, רוטשו אלפי פלציבים חסרי ישע, והביקוש לציוד אולטרלייט מרקיע שחקים. החברות הקטנות שסיפקו אותו הפכו לתאגידים בשווי עשרות מיליוני דולרים. אפילו חברות המיינסטרים החליטו להצטרף לחגיגה, והתחילו לייצר ציוד שמתהדר בתווית והילה של אולטרלייט. כרגע נראה שהטרנד בשיאו, והמשוואה של קל יותר שווה טוב יותר שולטת גם בחסות הרשתות החברתיות. עידן היפר צרכני, שמתחרה על כל גרם משקל מופחת ברשימות ציוד. דיונים אינסופיים וטרחניים על משקל מזערי, שאפשר להוריד עם שיוף עור מת בפצירה.
האם קל יותר זה טוב יותר?
השאלה האם באמת תמיד קל יותר שווה ציוד טוב יותר לדעתי מצריכה מחשבה נוספת. במיוחד בהנחה שלכל אחד צרכים שונים בטיול, תוואי טיול שונים, ובוודאי תקציב שונה. לא כולם יכולים לרכוש כמה סטים וציוד ייעודי לכל טיול. החיסכון במשקל נוצות בשק שינה לא יחמם בלילה את מי שמתפשר ולא ישן טוב. מי שאוכל אוכל לא טעים ורעב במהלך הטיול, ישאר עם תיק קל, בטן ריקה ושרירים דואבים.
מה זה ציוד לייט? ומהם יתרונותיו?
זהו ציוד שנמצא על התפר בין ציוד הטיולים הסטנדרטי של החברות הגדולות והידועות לציוד אולטרלייט אוורירי שזוכה לפופולריות הולכת וגוברת. זו קטגוריה של ציוד שהוא “אמצע הדרך” מבחינת משקל, מחיר, ופשרות שצריך לקבל תוך כדי טיול והכנות לטיול. יש לו כמה יתרונות:
- נוחות – לעומת ציוד אולטרלייט, בציוד קל משקל יהיו פחות פשרות מבחינת פתרונות אחסון, צורך בהכנות מיוחדות בהקמה, נפח אחסון, בחירת מקומות לינה וכדומה
- ורסטיליות – ציוד קל משקל מאפשר פתרונות ליותר תרחישים מבחינת תוואי מסלול, עונות שנה, אפשרות למשקל נישא גבוה יותר. זה מכתיב פחות פשרות באיכות החיים ובמקומות לינה ונדרשות פחות מיומנויות מיוחדות הנדרשות לשימוש בציוד אולטרלייט
- משקל – ציוד לייט בד”כ יהיה קל יותר ממקביליו הקונבנציונליים
- עמידות – ציוד לייט עשוי מחומרים איכותיים ועמידים יותר מחומרי ציוד אולטרלייט אופייניים
- מחיר – ציוד לייט בד”כ זול יותר מציוד אולטרלייט יעודי, שעשוי מחומרים מתקדמים ויקרים ועל כל גרם שיורד
חסרונות ציוד לייט
- מחיר – ציוד לייט בד”כ יעלה יותר מציוד טיולים קונבנציונלי, אם כי בקניה בחו”ל ניתן לאזן את הפער
- זמינות – הרבה מהמותגים אינם זמינים בארץ. בגלל המחיר לא משתלם להזמין אותם מחו”ל, וקשה למצוא עליהם מידע וסקירות בתנאים של טיולים בארץ
- משקל – לעומת ציוד האולטרלייט והמשתמשים בו השואפים למשקל בסיס קליל ככל האפשר על חשבון תועלות אחרות, בציוד לייט קלילות אינה שיקול עיקרי והוא כבד יותר מציוד אולטרלייט
מדוע אני מטייל עם ציוד לייט
אני מדריך טיולי שטח, עם מספר רב יחסית של ימי טיול ולינת שטח. אני מטייל הרבה עם כל הציוד על הגב. לעיתים קרובות אני מטייל עם משקל גבוה יותר מהמינימום הנדרש – עבור צרכים של הקבוצות אותן אני מדריך (ערכת בישול ואוכל, ציוד עזרה ראשונה מסיבי יותר משל מטייל בודד, כמה בקבוקי מים למקרה ואצטרך להשלים עבור מטיילים). טיולים שאני מטייל להנאתי לעיתים קרובות מסתמכים על מקורות מים שאינם אמינים (גבים במדבר) ולכן אני נושא איתי יותר מים מהנדרש למקרה בו לא אמצא מים לטיהור. מכל הסיבות האלו, קלילות אינה השיקול הראשון במעלה כאשר אני בוחר ציוד טיולים, וציוד לייט הוא פשרה נכונה מבחינתי. חשובה לי יותר עמידות הציוד בתנאי שטח, מאשר קלות משקל. אני מעדיף ציוד שאני יכול לסמוך עליו שלא יכשל ויקרע, בשביל השקט הנפשי וגם כדי לצמצם עלויות של קניית ציוד חדש, או המתנה למשלוחים מחו”ל. כמו כן, אם אני לא מכין קפה בבוקר, יהיה מאוד לא נעים עד מסוכן ממש לטייל איתי.
קבלו כתבות איכותיות פעם בשבוע באימייל: הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:
ציוד קל ועמיד או קליל ועדין?
במנעד של נוחות/ עמידות/ משקל, הדגש שלי הוא יותר על עמידות ונוחות מאשר על המשקל. אבל גם משקל הוא עניין חשוב שיש לשקול בכובד ראש ובמלוא ברכיים ולכן האיזון ביניהם הוא שמוביל את ההעדפה. בהמשך אסקור ציוד שיותר מתאים ל”אמצע הדרך”, הוא בזמינות גבוהה בחו”ל, ולמיטב ידיעתי לא נסקר בעברית בתנאי השטח של הארץ.