רוצים לטייל בירדן ולא יודעים מאיפה להתחיל? ריכזנו את עיקר הדברים שצריך לדעת כדי להתחיל את לתכנן את הטיול הבא שלכם בממלכה השכנה. מקומות היסטוריים, קניונים מרהיבים, מדבר קסום וחוף ים מפנק הם רק חלק קטן ממה שיש לירדן להציע.

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

דמיינו את החצבני או את הדן. נחלים גדולים עם מים זורמים בעוצמה כל השנה, אבל במקום בעמק החולה הם זורמים באמצע המדבר בתוך קניונים צרים עם סלעים מרשימים במגוון צבעים. עם גנים תלוים מסביב וכמעט ללא אנשים. זהו לא חלום, זו המציאות במדינה השכנה. מדריך למטייל בירדן. נשמע כמו משהו שלא קיים באמת, בטח שלא משהו שאפשר למצוא בלי לעלות על המטוס. אבל לא רק שזה קיים זה נמצא ממש פה במדינה הצמודה אלינו – ממלכת ירדן. זה רק קצה הקרחון של מה שאפשר למצוא במדינה עם המדבר הכי מגוון שיש. מדבר שיש בו את פטרה, את ואדי רם, מעיינות חמים, שבילים עתיקים, נחלים שוצפים ואפילו חוף ים לא רע בכלל. אז אחרי שעשיתי לכם חשק אגלה לכם שזה אפילו ממש פשוט לטייל שם, וגם לא יקר. 

לטייל בירדן

סוכן או לא סוכן זו לא שאלה

כדי לעשות את הסיפור קצר, נתרכז בעיקר ונתחיל מהסוף. ישראלים שנוסעים לטייל בירדן חייבים לעשות זאת בעזרת סוכן, מדריך מקומי, ולפעמים גם שוטר אם מדובר בקבוצה גדולה. אין טעם להגיע למעבר הגבול אם אין סוכן מקומי שמחכה לכם בצד השני, אתם פשוט לא תעברו. אז הדבר הראשון שאתם צריכים, זה למצוא סוכן. חיפוש מהיר ברשת או בפייסבוק ותמצאו מגוון שמות. מצאתם סוכן יופי, דרכו אפשר לעשות הכל. להזמין מקומות לינה, להתייעץ על מסלולי טיול וכו׳ אבל חשוב לזכור שהאינטרס של הסוכן הוא לא תמיד האינטרס שלכם, ומה שמתאים לו או לתיירים אחרים לא חייב להתאים לכם. לכן כדי מאוד לבוא מראש אם מה אתם רוצים לעשות, בטח אם מדובר במשהו מעבר לכמה ימים בפטרה ובואדי רם. 

איפה ישנים ומה אוכלים?

במקומות התיירותים של ירדן פטרה וואדי רם יש מגוון גדול למדי של אפשרויות. בואדי רם זה יהיה בעיקר חאנים (קאמפים) באמצע המדבר אבל חלקם ברמה מאוד גבוהה ומעוצבים. חלקם פשוטים ומאוד בסיסיים – המחיר בהתאם. באזור פטרה יש מלונות בכל הרמות, ככה שכל אחד יכול למצוא את מה שמתאים לו. מחוץ לאזורים האלו יש בעיקר מלונות יחסית בסיסים. רובם נקיים ונוחים אבל אל תצפו לרמה גבוהה במיוחד, אבל מתאימים לכל כיס. בעקבה יש בעיקר ריזורטים לאורך החוף שגם הם מגיעים ברמות שונות מבחינת המחיר והתמורה, אין פה מקומות מאוד זולים נוסח סיני אלא רק ריזורטים שחלקם בסיסים יותר וחלקם סופר יוקרתיים, אבל כמעט בכולם יש חוף פרטי ובריכה. 

לישראלים נוח לאוכל בירדן, האוכל שם בצורה לא מפתיעה מזכיר מאוד את האוכל הערבי בארץ. פלאפל וחומוס, הרבה אורז עם ירקות או בשר. לקינוח בקלאווה וכנפאה לפי המסורת. ברוב המלונות מציעים גם ארוחות והן לרוב לא רעות. מומלץ לצאת לפחות פעם אחת למסעדה בעיר ולאוכל איפה שכולם אוכלים, תשאלו את המדריך הוא כבר ידע לקחת אתכם למקומות הטובים. לא בכל מקום יש איפה לאוכל, במיוחד עם בכוונתכם לצאת לטרקינג. לכן כדי מאוד לעצור במכולת מקומית ולהצטייד באוכל שיהיה איתכם במסלולים מיד אחרי שעוברים את הגבול. הכי נוח זה פיתות שהן זולות פה בצורה יוצאת דופן משהו כמו 2 שקלים ל-10 פיתות בגלל סבסוד ממשלתי. 

כנאפה ירדנית

כמה עולה? 

ירדן כמובן זולה משמעותית מישראל, במיוחד בכל מה שקשור לכוח אדם. אבל זו לגמרי החלטה שלכם, וזה בא ביחס ישיר לרמת ה״מצרכים״ שאותם אתם בוחרים. כל אחד פה יכול להתאים את החבילה הנכונה לו, בהתאם לרמת השירות הוא צורך. דברים זולים היו לרוב בסיסים למדי בין אם זה אוכל לינה או הרכב שמסיע אתכם ממקום למקום. מצד שני, אפשר לשלם יותר ולקבל שירותים ברמה הכי גבוהה שיש. 

כמה דוגמאות למחירים:

שלושה ימים – שני לילות טיול בנחלים כולל לינה, אוכל, נסיעות, הדרכה, בקיצור כולל הכל מלבד מעברי גבול עולה כ-3000 שקל. 

חאן בוואדי רם עולה כ-100 שקל לאדם כולל אוכל (ילדים בדרך כלל משלמים חצי ופעוטות חינם), אבל יש שם גם מקומות יקרים שעולים מאות שקלים לילה ומציעים חוויה שהיא הרבה יותר מאוהל או חושה בסיסית. 

ריזורט בעקבה מתחיל באזור ה500 שקלים לחדר כולל ארוחת בוקר וערב, ומגיע עד לאלפי שקלים (כמעט כמו באילת) במלונות סופר יוקרתים כמו קמפינסקי עקבה. 

ארוחת ערב מלאה כולל בשר עולה כ-50 שקל, כמובן תלוי במסעדה. מנת פלאפל בעקבה סביב 5 שקלים. 

לאן מטיילים?

בגדול אפשר לחלק את אפשרויות הטיול בירדן לארבע קטגוריות מרכזיות. כמובן שיש עוד המון אפשרויות אחרות אבל אם זו הפעם הראשונה שלכם בירדן, שווה להתחיל בארבע המרכזיות – ואדי רם, פטרה, קניוני מואב, עקבה והחוף. טיול יכול לכלול כל אחת מהאפשרויות האלו בפני עצמן או שילוב של כמה יחד. 

ואדי רם

הוא אזור של מדבר קשוח, יפה ומרשים בדרום ירדן. לא רחוק מעקבה. לא תמצאו פה הרבה מסלולי הליכה ארוכים, הטיול הקלאסי בואדי הוא נסיעה בג’יפים בין מקומות יפים בשילוב עם מסלולי הליכה קצרים. ברחבי האזור פזורים חאנים המכונים פה קמפים, אשר מציעים מגוון אפשרויות לינה באווירה ייחודית בלב המדבר. אם אתם באים לפה, מומלץ למצוא את החאן שהכי מתאים לכם מבחינת אווירה ומחיר בעצמכם בעזרת בוקינג ולא להשאיר את זה לסוכן. חשוב לזכור שהאזור חם מאוד בקיץ ולכן העונה המומלצת להגעה היא מאוקטובר עד אפריל. 

ואדי רם דרום ירדן

פטרה

המקום הכי מפורסם בירדן, מאות אלפי תיירים באים רק לפה וממשיכים ליעד הבא. זהו באמת אתר מרשים מאוד, אחד היפים בעולם. למרות העומס שווה לבקר פה לפחות פעם אחת בחיים. לדעתי האתר פחות מתאים לילדים מתחת לגיל 11-12 אלא אם מדובר בחובבי ארכיאולוגיה נלהבים במיוחד. אפשר לראות את האתרים המרכזים של פטרה ביום אחד או לשלב טיול ארוך יותר ולבלות באזור יומיים. הכניסה לאתר יקרה למדי ועולה כ-70$ ובקייץ החום לא באמת מאפשר להנות מכל מה שיש לאתר להציע. 

קניוני אדום ומואב

שם כולל לכל הנחלים שיורדים מהרמה אל הערבה וים המלח. יש עשרות קניונים כאלו ולכל אחד אופי אחר. חלקם יבשים ומתאימים יותר לטיול בחורף. חלקם מלאים מים שאפשר לטייל בהם לאורך כל השנה. בצורה גסה אפשר להגיד שיש שתי אפשרויות לטייל בקניונים אלו.

  • להיכנס בחלקו העליון ולרדת עם ערוץ הנחל עד למוצאו על כביש הערבה הירדני. מסלולים אלו יכולים לדרוש שימוש בחבלים ואף לינה בשטח, דבר שכרגע לא אפשרי. אבל את חלקם אפשר לצלוח ביום הליכה אחד. לרוב יום ארוך שמתאים למיטיבי לכת. חשוב לזכור, ברגע שהתחלתם ללכת, אין באמצע המסלול אפשרות לצאת וצריך להגיע עד למטה.
  • הליכה הלוך וחזור אם מחלקו העליון או התחתון של הנחל. זה אומנם קצת מבאס ללכת הלוך חזור, אבל זה מאפשר לכם לקבוע בדיוק כמה בא לכם ללכת ולהתאים את ההליכה אל אופי הקבוצה. כל פעם שעשיתי הליכה דומה של הלוך וחזור, גיליתי שזה ממש לא מרגיש כמו אותה הדרך. דברים נראים שונים ויפים בשני הכיוונים. חשוב לדעת שהירדנים לא תמיד מאפשרים כניסה לכל הנחלים, וזה אחד הדברים שצריך לבדוק עם הסוכן. 

דוגמאות לקניונים קלאסיים ממש על קצה המזלג:

ע׳וויר – אחד הנחלים היפים בירדן, לא המון מים אבל קניון מקסים ומגוון, באורך של 12 ק״מ שמתחיל אי שם בהרים ונגמר סמוך לכביש הערבה הירדני. אל תתנו למרחק הלא גדול לבלבל אתכם זו לא הליכה קלילה ומהירה אבל מאוד מרשימה ומוצלת ברובה. אפשר גם ללכת בקניון הלוך וחזור שנכנסים מחלקו העליון, גם זה טיול נהדר למי שמסלול המלא פחות מתאים לו. 

נחל ע׳וויר ירדן

ואדי איבן חמד – אחד המקומות הכי מיוחדים בירדן. קניון שמתחיל במעיינות חמים וזרימת המים החמה והנעימה. ממשיך בקניון אבן חול  עם מלא מים. זו היא שמורת טבע והכניסה עולה כ-5 דינר (25 שקלים) למבוגר, חינם מתחת לגיל 12. ההליכה במורד הנחל כוללת מעבר בסולם של המפל, ומלא מקומות נהדרים לשבת ולראות את המים זורמים מכל עבר. אם הולכים הלוך וחזור אפשר לסיים ברחצה בחמם הסמוך לכניסה לנחל. בחלקו העליון של הנחל במיוחד ליד הכניסה, נוטה להיות עמוס במקומים בסופי שבוע ובמיוחד בימי שישי. אבל אם הולכים במורד הזרם מהר מאוד נפרדים מההמון. 

ואדי איבן חמד

ואדי חסה – אחד הקניונים הכי יפים והכי מפורסמים של ירדן, כמויות גדולות של מים, מעיינות חמים וקרים, גנים תלוים ועוד. המסלול הקלאסי כולל הליכה של כמה ימים עם לינה בערוץ הנחל. לצערנו הירדנים לא מאפשרים את זה היום, ולנו נשאר ללכת הלוך וחזור ממוצא הנחל עד שנמאס. אבל אל חשש גם בהליכה זו תפגשו עם נחל מדהים ומלא פנינות להתפאר מהיופי הירדני.

ואדי חסה

ואדי אלמוג’ב (ארנון) – הנחל הגדול ביותר במואב. נחל שכל מה שאכתוב לא יתאר את עוצמתו וייחודו. זו היא שמורת טבע מוסדרת, שמחייבת הליכה עם מדריך, חגורת הצלה ותשלום בכניסה. זו חוויה יוצאת דופן של כמויות מים אדירות בלב המדבר הצחיח. הנחל סגור בדרך כלל עד תחילת אפריל ולעיתים גם עד אמצע מאי בגלל זרימת מים חזקה בעונת החורף. חשוב לבדוק מראש אם אפשר לטייל בנחל לפני שנוסעים. 

עקבה 

המוצא היחיד של ירדן אל הים הוא רצועת חוף באורך של כ-15 ק״מ מגבול ישראל ועד גבול סעודיה. כאן נמצאת העיר עקבה. עיר הנמל של ירדן. עקבה היא לא סיני, אין חושות לאורך החוף, אין אווירת שנטי אלא בתי מלון במגוון רמות ובמחירים זולים בהרבה מאילת. פשוט כנסו לבוקינג ותראו מה מתאים לכם מבחינת תקציב. נחמד לשלב יום או יומיים בעקבה אחרי טיול מפרך בטבע הירדני. בעיר עצמה יש שוק נחמד, כמה מסעדות טובות, ופלאפל נהדר וממש זול. 

עקבה ירדן

אז איך הופכים את כל המידע הזה לטיול?

כמובן שאפשר לשלב את כל האפשרויות שרוצים, אבל בכל זאת הנה דוגמאות לכמה מסלולי טיול אפשריים בהמלצה שלנו:

5 ימים קניונים וחוף

טיול קלאסי דווקא לתקופה החמה יותר. הטיול משלב שלושה ימי הליכה בנחלים הזורמים של מואב עם יום וחצי מנוחה על החוף באחד המלונות של עקבה. 

תקופה מומלצת – מתאים בעיקר מאפריל ועד אוקטובר
יום ראשון – חוצים את הגבול ונוסעים לנחל ע׳וויר (כשעתיים נסיעה) לינה בדנה או בכרכ.
יום שני –  נחל איבן חמד
יום שלישי – ארנון או חסה ונסיעה לעקבה
יום רביעי – נחים במלון
יום חמישי – חוזרים הביתה. 

5 ימים הכל מהכל

חמישה ימים עם קצת מכל הטוב שיש לירדן להציע. ההתחלה באחד הנחלים היפים של ירדן. מעבר לאתרים ששמו את ירדן על המפה העולמית – פטרה וואדי רם. יום בעקבה כדי לסגור את הגיוון עם חוף ים או בעיר עם קצת שוק, אוכל מקומי, ואווירה ירדנית. 

תקופה מומלצת – אוקטובר עד סוף אפריל
יום ראשון – ואדי ע’וור
יום שני – פטרה
יום שלישי – ואדי רם
יום רביעי – עקבה
חמישי – הביתה

שלושה ימים לחורף

אם אתם באים בחורף ואין לכם הרבה זמן, זה המסלול הקלאסי של ירדן. רוב התיירים שבאים לירדן עושים בדיוק את המסלול הזה ובצדק, נותן טעימה ממה שיש לירדן להציע קרוב לגבול ופשוט לביצוע. 

יום ראשון – ואדי רם
יום שני – ואדי רם לינה בפטרה
יום שלישי – פטרה וחזרה הביתה. 

שורה תחתונה

למרות שכל עניין המדריך והבירוקרטיה די מעצבן, ירדן היא יעד נפלא לכל סוגי הטיולים. גם למיטיבי לכת, גם למשפחות ואפילו לכאלו שלא ממש אוהבים ללכת ברגל. המרחק הקצר, הנופים הנפלאים, המים, ההיסטוריה, האוכל והמחירים גורמים לי כל פעם שאני חוזר הביתה, לשאול את עצמי למה אנחנו לא עושים את זה יותר. 

מאת: שי יגל