נפגשנו עם יובל שמלא בקיר הטיפוס כדי לראות איך הוא מתכונן לקראת התחרות המכריעה על כרטיס הכניסה לאולימפיאדה ולנינג’ה ישראל עונה שלישית
כתבתו של: גיא חלמיש
אתרי הפאנלים: outpanel לטיפוס ואאוטדור, וfitpanel לנינג’ה!
כדי להצליח כספורטאי אולימפי חייב יובל שמלה למצוא את המיקוד ולנטרל הסחות. אל השקט של הטיפוס – ספורט שהיה מנת חלקה של קבוצה איכותית וקטנה, נכנסה בסערה מפלצת הרייטינג נינג’ה ישראל. נפגשתי עם יובל שמלא במאנקיז – קיר הטיפוס בנתניה, כדי לשמוע ממנו על הדרך לטוקיו – אותה אולימפיאדה שהיתה אמורה להיות הקיץ, ושהוא היה אמור להתמודד על כרטיס הכניסה אליה, וכמובן – איך לא, על נינג’ה ישראל שמתחילה עונה שלישית בקרוב.
הצטרפו לערוץ הטלגרם של outpanel.co.il
כבר לא צריך להסביר מה זה טיפוס…
“במשך שנים הייתי רגיל להגיד לאנשים שאני מטפס והם לא היו מבינים מה זה, היו מרימים גבה: מה זה טיפוס? על מה אתה מטפס? למה אתה מטפס? אתה יודע התגייסתי לצבא בתור ספורטאי מצטיין בטיפוס, כל פעם שבאתי לאנשים ואמרתי להם שאני מטפס, הם לא הצליחו להאמין לי שיש דבר כזה ספורטאי מצטיין בטיפוס. היו אומרים לי “מה זו הקומבינה הזו ספורטאי מצטיין בטיפוס”… ואז אחרי הנינג’ה פתאום הספורט הזה קיבל את החשיפה הזו את הבמה שבאמת מגיעה לו.
זה אחד מענפי הספורט הכי מדהימים שיכולים להיות, הוא משלב כ”כ הרבה דברים, והוא באמת גם פשוט ספורט כל כך כייפי. הוא מקבל גם חשיפה בכל העולם, הוא נכנס לאולימפיאדה בפעם הראשונה, בכל מדינה הספורט הזה צומח וממשיך לגדול. אחת הסיבות שלא הכירו את הספורט הזה לפני כמה שנים זה לא רק כי לא עשו תוכנית טלויזיה, אלא גם כי זה ספורט מאוד חדש.”
האולימפיאדה – זה מאוד מרגש, אבל היא נדחתה…
“כן לגמרי הטיפוס נכנס לראשונה לאולימפיאדה של 2020 אבל דחו אותה בגלל המצב ל 2021 וכרגע רוב ההכנות שלי זה לקראת המטרה: להשיג את הקריטריון. עדיין לא השגתי את הקריטריון האולימפי – יש לי עוד הזדמנות אחת שזה באליפות אירופה שתתקיים בנובמבר, וכרגע כל ההכנות שלי זה לקראת התחרות הזו.”
בתחרות אחת בודדת כל ההמשך הזה יקבע? כן, אליפות אירופה, נשאר רק עוד כרטיס אחד, אנחנו יוצאים גם משלחת גדולה מהארץ: יהיו גם רם לוין, נמרוד מרכוס ואלכס חזנוב כשאחד מאיתנו ינסה להשיג את הקריטריון הזה”. יש מתח ותחרות פנימית הוא מספר אבל האווירה והחברות נשמרים- זה רק היבט אחד בתוך מכלול והטיפוס בעינהם הוא כל כך כיף בשל עצמו שההיבט התחרותי, גם אם קיים, הרי שלא מעיב על החוויה והחברויות. “אנחנו מטפסים גם בטבע, על צוקים, במיוחד בתקופה האחרונה כשלפעמים לא יכולתי לטפס בקירות טיפוס הייתי יוצא לטפס בשטח על צוקים, ובכללי זה נקרא הטיפוס האמיתי – בשטח”
הפורמט השתנה לאולימפיאדה וההכנה מורכבת יותר
“הטיפוס מחולק לשלושה מקצים עיקריים: בולדר, להובלה ולספיד:
- בולדר – שזה המקום שאנחנו נמצאים בו המטרה היא להצליח כמה שיותר מסלולים, הקירות טיפה יותר נמוכים, וזה מעל מזרון, ולרוב המסלולים האלה הם הרבה יותר קשים עם קפיצות, עם צעדים טכניים- צעדים קשים.
- הובלה – קירות גבוהים של 20-30 מ’ ששם המטרה זה להגיע כמה שיותר גבוה, ויש לך רק נסיון אחד על המסלולים האלה.
- ספיד- זה אותו קיר בכל העולם והמטרה זה פשוט לעשות אותו כמה שיותר מהר.
באולימפיאדה זה פשוט שילוב של שלושת המקצים האלה, יצטרכו לעשות אותם אחד אחרי השני ומי שהכי טוב במצטבר בשלושת התחרויות האלה הוא זה שזוכה. האמת שזה הפך את האימונים להרבה יותר מורכבים, הרבה יותר קשים כי עד לפני שנתיים, כשהכריזו שהטיפוס נכנס לאולימפיאדה, הייתי רגיל להתאמן רק בשביל המקצה של ההובלה, ועכשיו לקראת האולימפיאדה אני מנסה להתאמן בכל המקצים האלה, וזה באמת אימונים מאוד שונים אחד מהשני, צריך לכל אחד יכולות קצת אחרות, ואני מנסה להגיע להיות מוכן לכל אחד מהמקצים האלה. זה קצת כמו להתאמן לשלושה ענפי ספורט בשביל הקרב-רב הזה באולימפיאדה.”
מתאמן רוב הזמן
“אני מתאמן רוב הזמן, יש לי באמת הרבה יחידות אימון כל שבוע. אני מתאמן בערך 6 שעות ביום לפעמים גם יותר מזה. אני קם בבוקר עושה אימון, נח בצהריים ועושה אימון בערב. יש לי גם יום-יומיים מנוחה בשבוע ובאמת האימונים שלי מתחלקים בין הבולדר, להובלה ולספיד. וגם לנינג’ה! החלטתי לחזור לעונה השלישית שמתחילה בקרוב, אז גם לנינג’ה אני מנסה לעשות איזה אימון פעם או פעמיים בשבוע כדי להגיע כמה שיותר מוכן!”
מתעניינים בטיפוס קירות ומצוקים? כנסו לכתבות הטיפוס ב-outpanel
אל תפסידו כתבות שלנו: הצטרפו לדיוור (רק פעם ב… ואפשר להסיר בכל עת בתחתית):
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו: