אין דרך טובה לאדם להכיר את עצמו זולת ההתבודדות והשתיקה. אם נבודד את עצמנו מרעשי הסביבה תהיה לנו הזדמנות באמת לדבר עם עצמנו. האדם הוא יצור חברתי מטבעו וההיתנתקות מהחברה כרוכה בקשיי הסתגלות עצומים ולכן על מנת לנתק את עצמך מכבלי החברה עליך לחבר את עצמך אל הטבע ואם כבר טבע אז רצוי אל המדבר שכן הוא חשוף ושקט ומשתנה. כדי לעשות זאת יצאתי למערת חריטון.

כתב וצילם: יואב נגב
מיפוי המערה: המרכז לחקר מערות

* טיול זה נמצא בשטחים (יהודה ושומרון). אם אתם בוחרים לטייל שם, יש לשקול להגיע עם אבטחה ותאום המתאימים לאזור. מומלץ לעדכן את מוקד הישוב תקוע בכניסה לאזור. טלפון 026269797.מערת חריטון

מי אתה חריטון

לאורך ההיסטוריה האנושית שימשה ההתבודדות בעיקר כדרך להתחבר אל האלוהות. בתום מעמד הר סיני עלה משה אל ההר והתבודד בו במשך 40 יום. בתום תקופה זו ירד מההר עם לוחות הברית. בתקופה הרומית והביזאנטית ידע המדבר פריחה והתיישבות מאסיבית של נזירים שרצונם היה להתבודד ולהתרחק מהכלל ומתרבות רעה. מייסד הנזורה במדבר יהודה היה חריטון, בן אקוניום שבטורקיה שעלה ברגל לארץ ובחר במדבר יהודה בעיקר מכיוון שהיה קרוב לירושלים, המרכז הרוחני באותה תקופה ומכיוון שבאיזור זה פעלו גם יוחנן המטביל וישו. חריטון מגיע לארץ ומקים את שלוש הלאורות הראשונות במדבר יהודה: מנזר פרן ליד עין קלט, הלאורה דוקה ליד יריחו ומנזר קרנטל. בעיקבותיו באים נזירים רבים וחריטון, שאינו חובב רעש מעתיק את מגוריו דרומה משם ומקים את הלאורה סוקה המוכרת היום בשם חירבת חריטון הממוקמת בין גדת נחל תקוע לישוב תקוע.


אל תפסידו כתבות מרתקות מאיתנו. עשו מנוי לניוזלטר:

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים


מערת חריטון – מערת הגיר הארוכה בישראל

נחל תקוע הוא יובלו המרכזי של נחל דרגה. הוא מתחיל באיזור בריכות שלמה ופוגש את נחל דרגה ממש מתחת למערת מורבעאת. ממש בנקודה בה מתחיל המעוק של נחל דרגה. חלקו העליון של הנחל, באיזור תקוע, נוקדים משופע במערות שאת פתחיהן קל לראות מהגדה הנגדית. רובן אינן גדולות במיוחד. חוץ מאחת – מערת חריטון.

מערת חריטון היא מערת ענק. עם 3450 מ׳ של מחילות היא מערת הגיר הארוכה בישראל. מבנה המערה מזכיר מבוך, מבנה המאפיין מערות שנוצרו מתחת למי התהום בלחץ גבוה. המערה בנויה מרשת של מאות מחילות מעוגלות וחלקות ולא פחות מ55 אולמות. רוב המחילות צרות ומצריכות זחילה או הליכה על שש.

הגעה אל המערה

המערה נמצאת לרגלי היישוב תקוע. מן היישוב יורדים בדרך המתאימה לכל רכב אל מגרש החניה של המערה. שימו לב שמגרש החניה ממוקם ממש על שרידי המנזר של חריטון.

ממגרש החניה משיכים עם שביל המסומן בשחור היורד דרומה במדרון תלול. בנקודה שבה מגיע השביל אל מצוק סלע אנכי ורציף יש פיצול שבילים, שחור ממשיך למעלה ושקוף שומר על אותו קו גובה. נבחר בשביל השקוף עד פתח מערת חריטון. פתח המערה ממוקם מאחורי שני סלעים מרובעים שנראים כמו לוחות הברית. הכניסה למערה הוסדרה במדרגות ברזל ומעקה לנוחות המטיילים ובטיחותם, וכך גם קטעים בעייתיים בתוכה. למערה שלושה פתחים סמוכים זה לזה: הצפוני גבוה ואינו נגיש, האמצעי משמש לכניסה, והדרומי סגור בסורג.

חריטון

ציוד לטיול במערה

  1. פנס רצוי פנס ראש מעל עוצמת תאורה של 100 לומנס
  2. פנס ספייר
  3. סוללות ספייר
  4. מפת המערה – https://app.box.com/s/v5die3fyhdo8vs6x9pa14nb37p2xonso
  5. ברכיות – לא חובה אך מומלץ מאד
  6. כפפות – לא חובה אך מומלץ מאד
  7. קסדה
מערנות

משקעי בריכה בקצה המערה

אופציות לטיול במערה:

הטמפרטורה במערה קבועה והיא סביב ה 20 מעלות כך שזאת אופציה מצויינת לימים חמים או גשומים.

כל המסלולים שאתאר מתייחסים למפה המופיעה באתר המלח״ם. חובה לקחת עותק מודפס ומנויילן של המפה למערה!

בכל כניסה למערה חובה לידע חבר או קרוב משפחה במספר המשתתפים בטיול, שעת כניסה/יציאה ומספרי טלפון.

מערות

המסלול הקלאסי (כשעתיים)

מסלול זה מתאים לכל המשפחה עם השגחה מתאימה של ההורים בנקודות הבעייתיות כגון הסולמות והדירגיות באולם 6, כשתמיד יש מבוגר מוביל ומבוגר סוגר ולכל ילד יש פנס.

המסלול הקלאסי (צבע ירוק במפה) מסומן במחזירי אור. צבע לבן מוביל אל תוך המערה וצבע כתום החוצה מהמערה. ברוב האולמות במסלול זה רשום מספר האולם בגרפיטי. מה שמקל על ההתמצאות.

המסלול מתחיל בכניסה למערה ועובר דרך החדרים 1א, 2, 3. יורדים בדרגיות אל אולם 6 ועולים בסולם מצידו השני. ממנו ממשיכים בסדרת האולמות ומהעברים 7 ו 8 עד לאולם 9. אולם זה הינו אחד האולמות הראשיים במערה. מנקודה זו ישנן 3 אופציות.

  1. אם די לכם אפשר לחזור חזרה החוצה באותה הדרך
  2. להמשיך אל החדרים 10, 11 ,12, 13 ואז חזרה דרך אולם 9 החוצה.
  3. מסלול מעגלי מאתגר מעט דרך מעבר הסדק (מעבר צר, לא לעבי בשר או קלסטרופובים) עד לאוטוסטרדה ואז חזרה דרך 31, 22ב ו 22א (שימו לב שהיציאה דרך 22א היא דרך בור המסומן במחזיר אור בתחתית החדר ואז חזרה לאולם 9.

** שימו לב שאתם לא מתקדמים לכיוון פיר 21 זהו פיר חלקלק בעומק 5 מטרים עם חבל המוביל לרשת מחילות תחתונה מקבילה וזהו גבול בירבור במסלול הזה.

מערה

הדרגיות באולם 6

מסלול משפחות מאתגר אל חדר הבוץ (כשעתיים וחצי)

מסלול המתאים למשפחות חובבות זחילה.

המסלול זהה למסלול הקלאסי עד לאולם 9 ומשם לאוטוסטרדה. נפנה הפעם אל 32 ו 23ב משם נמשיך דרך 24, 26 ו28 אל חדר הבוץ. שווה מאד לא לוותר על חדר 26. זהו חדר מרשים עם כיפת המסה גבוהה.

מחדר הבוץ נחזור דרך לכיוון חדר 23 ב׳ ממנו נטפס שמאלה אל המחילות המובילות לחדר 22ב׳ 22א׳. לא נפספס את הכניסה ברצפת החדר דרך סדרה של מעברים חזרה אל אולם 9 ומשם החוצה.

חריטון

מנסים להתמצא בעזרת המפה במעמקי המערה

מסלול מאתגר דרך פיר 21 (כשעתיים וחצי):

זהו מסלול הדורש קטע מאתגר בירידה לפיר 21, פיר חלקלק בעומק 5 מטרים עם חבל עזר.

המסלול הוא גם וריאציה של המסלול הקלאסי רק שבמקום הסיבוב דרך 22ב ו 22א חזרה ל 9. נגיע לאוטוסטרדה ומשם נגיע לפיר 21. בזהירות נרד אחד אחד בחבל. בתחתית הפיר מתחברים למחילה רחבה ונמוכה המצריכה הליכה על 6 עד שמגיעים לפיצול שמאלה, 14 במפה ממנו מתחברים חזרה לאולם 7 והחוצה.

** מומלץ מאד להביא חבל עזר נוסף ולאבטח את היורדים בפיר 21.

מעקף פיר 21

מסלול אל מעמקי המערה (5 – 6 שעות)

מסלול שמתאים בעיקר לחובבי מערות מנוסים ודורש יכולות זחילה טובות ויכולת קריאת מפה ברמה גבוהה מאד.

מסלול זה מתחיל כמו שאר המסלולים האחרים ומתחבר לאוטוסטרדה. הפעם נמשיך אל מעמקי המערה. נעקוף בזהירות רבה מאד את פיר 21 מצד שמאל שלו. ונמשיך באוטוסטרדה פנימה עד לחדר 54 ומשם נמשיך במחילה במחילה הימנית אל הנקודה העמוקה ביותר במערה. מומלץ לבקר גם במחילה השמאלית. בנקודה שבה כתוב (נטיפים) למעשה אין אלה נטיפים אלא משקעי בריכה יפהפיים בצורות מדהימות.

מנקודה זו נחזור לאולם 44, נאתר את המעברים מהאוטוסטרדה לכיוון אולם 45 כשהשאיפה היא להגיע אל אולם הבריכה. מאולם 45 מומלץ לבחור את הדרך הקצרה ביותר (ימינה) לכיוון אולם 48. שימו לב שמדובר בזחילות ארוכות וקשות.  מאולם 48 נרד דרך סדק אל אולם הבריכה. מאולם 48 אין חיבור לכיוון 23, 24. אין ברירה צריך לחזור את כל הדרך חזרה לאוטוסטרדה. בדרך החוצה שווה לבקר בחדר הבוץ כמו שמתואר במסלול המתואר לעיל ואז לצאת החוצה מהמערה דרך פיר 21 כמו שמתואר במסלול הקודם.

** למי שמעוניין לשנות, להוסיף או לקצר חלקים מהמסלול, שימו לב שאתם כל הזמן מאופסים על המפה.

** מומלץ לאבטח את העוקפים את פיר 21.


רוצים השראה מדהימה לאיכות חיים ואאוטדור?
הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו! פה: https://t.me/OUTPANEL – או לחצו על הכיתוב: