כמה פעמים יצאנו לטייל וחשבנו שאנחנו עושים הכל כשורה? כמה פעמים יצא לנו לשמוע על חילוצים מיותרים שיכלו להסתיים אחרת? אבל לא העלנו בדעתנו שגם לנו זה יכול לקרות? האם אנחנו מטיילים בצורה נכונה או שרק חושבים כך? בכתבה ראשונה בסדרה נדבר בעיקר – על החמ”ל, אבל לא רק.

אנסה להאיר קצת את הנושא ולתת כמה טיפים ומידע שימושי בכדי שתוכלו לטייל בצורה נכונה יותר ובצורה בטוחה יותר. המאמר מתבסס על מעקב אירועים וחילוצים שקורים בארץ ויכלו להסתיים בצורה בטוחה ומהירה יותר. לצאת לטיול זה הרבה מעבר ללקחת תיק, מים, פלאפון ולצאת לטייל. כדי שנוכל לטייל בצורה בטוחה ולהימנע מצרות מומלץ להקפיד על כמה דברים לפני שיוצאים לטיול. 

מאת: ולאד בביקוב

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

סקר סיכונים והכנה מראש

כאשר בוחרים מסלול לטיול – בין אם זה מסלול של חצי יום או מסלול של יומיים, כדאי ליצור מעין סקר סיכונים:

לקרוא על המסלול ולנסות לברר מהאינטרנט כמה שיותר מידע על המסלול ועל תוואי השטח. איזה חיות מסתובבות שם בדרך כלל? האם ישנן נקודות שהן מעט מסוכנות למעבר ואיך מתמודדים איתן? האם יש נקודות למילוי מים, ואם כן איפה? האם ישנם מקטעים שהם פחות מתאימים לאנשים לא מנוסים או להליכה עם ילדים?

איפה יש נקודות קרובות לכבישים ראשיים? זה חשוב בכדי שניתן יהיה להגיע לשם במקרה הצורך של פינוי למקום מיושב בסביבה. לפי פרמטרים אלו ואחרים ניתן לדעת מה צריך לקחת לטיול וככל שנדע יותר, נתמודד טוב יותר עם מצבים לא נעימים שיכולים לקרות לכל אחד מאיתנו- למנוסים יותר ולמנוסים פחות.

החמל

האם המסלול מתאים לרמה שלנו? מחשבה לפני מעשה

חשוב לראות האם המסלול מתאים לנו, מה הרמה שלנו ורמת המסלול. רמת המסלול לא בהכרח קשורה לאורכו, אם כי גם הוא נתון שחשוב לשים עליו לב. ישנם טיולים שמתאימים למשפחות, ישנם טיולים שמתאימים למיטבי לכת. ישנם מסלולים שהם מעגליים וקלילים גם מבחינת מרחק וגם מבחינת תוואי שטח וישנם מסלולים שהם דורשים כושר מעט מעבר לממוצע. יש לקחת בחשבון שישנם מסלולים עם תוואי שטח קשוח, מבחינת עליות, ירידות, זוויות טיפוס, שימוש בכוח ידיים וכדומה.

זאת לא בושה לדעת שלפעמים עשויים להיות מסלולים שהם לא לרמה שלנו, ועדיף לדחות את הטיול בהם לזמן שבו באמת נרגיש ונדע שאנחנו מוכנים. כמו כן לא מומלץ בשום פנים ואופן ללכת לבד למסלולים, בעיקר למסלולים שהם פחות מטוילים. הסיבה לכך היא שאם יקרה לנו משהו, אף אחד לא ידע שאנחנו בצרה ובמקרה הטוב ידע רק החמ”ל, אם בכלל השתמשנו בו (על החמ”ל- בהמשך הכתבה). לעומת זאת כאשר נצא עם עוד מישהו – במידה ומשהו קורה לאחד, השני תמיד יכול להזעיק את העזרה ולדווח לגופים שצריך. כמובן שאסור להשאיר פצוע בשטח וזאת במידת האפשר כמובן – במידה ואין במקום קליטה וצריך למצוא נקודה להתקשר. חייבים לזכור איפה  הפצוע בכדי שנדע להכווין את הכוחות לשם. בכל אופן – עדין כדאי שיהיה חמ”ל.

בדיקת מזג אוויר לפני שיוצאים – מתי מומלץ לצאת לטייל ומתי לא?

לאחרונה קיבלנו תזכורת לאיך מזג האוויר יכול להשפיע על הטיולים שלנו. ההמלצה היא לא לצאת לטייל כאשר יש חשש לשיטפונות ובטח שלא כאשר יש עומס חום גבוה. ישנן המון אפליקציות בנושא מזג האוויר והמון אתרי חיזוי אשר מדווחים על סכנת שיטפונות ועל הטמפרטורות המצויות בחוץ. חשוב להקשיב להם ולהמלצות שלהם, בעיקר כשאותן ההמלצות הן לא לצאת. לא מעט אנשים פשוט לא מקשיבים לחזאים ויוצאים בכל מקרה כי “מה כבר יכול לקרות”.

הרי הדבר הכי טוב שאפשר לעשות בכדי לא להיכנס למצב לא נעים כמו להיתקע בשיטפון או לקבל מכת חום – הוא להימנע מלצאת כאשר יש חשש לזה. לפעמים עדיף להישאר בבית עם ראש שקט – ולא רק בשבילכם, גם בשביל אותם אנשים שיודעים שיצאתם לטייל וסביר להניח שמאוד מאוד ידאגו לכם.

החמ"ל

צרו לכם את החמ”ל שלכם

חמ”ל הוא בסיס הבית שלכם ויהיו בו אנשים שאליהם תדווחו על הטיול, מיקומכם, שעות יציאה וחזרה, והמצב שלכם על המסלול. החמ”ל יהיה מצויד מראש ברשימת הקשר של השותפים שלכם לטיול, בטלפונים של יחידות החילוץ באזור, ורצוי שיהיה בו מישהו שיודע להסתכל על מפה והוא טייל מנוסה בעצמו.

מידיי פעם אני מעדכן את החמ”ל באיזה מצב אנחנו, מעדכן כאשר אנחנו עושים הפסקה, וכשיש עיכוב (כדי שלא יזעיקו חילוץ לחינם). במידת האפשר וכמובן כשיש קליטה, אני אפילו שולח להם מיקום על מנת שידעו באיזו נקודה אחרונה הקשר נוצר ונותק (אם נותק). כך יש מעקב על מסלול הטיול שלי.


הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו! פה: https://t.me/OUTPANEL

יש לנו אפליקציה לאנדרואיד- תורידו פה: http://bit.ly/RPAndroidAPP

וגם לאייפון תתקינו מפה: http://bit.ly/RPappiPhone


למה צריך חמ”ל?

לחמ”ל יש כמה יתרונות. כמובן היתרון המובהק זה לשמור עלינו מרחוק ולדעת שיש אנשים שיודעים איפה אנחנו נמצאים, מה מצבינו מבחינת המסלול, מבחינת מים, ואיפה אנחנו מטיילים.

היו לא מעט מקרים שבהם רק אנשים שעברו במקרה ראו שאדם זקוק לעזרה – לפעמים זה היה כשמצבו היה טוב , ולפעמים זה כבר היה מאוחר מידי. האם החמ”ל היה פותר את הבעיה? ובכן אולי לא ברוב המוחלט של המקרים אך בחלק בהחלט יתכן.

אותם אנשי החמ”ל יקבלו את הפרטים שצריך על מנת לעזור לנו בשעת הצורך וכמובן יפעילו עבורנו את הקריאות והתאום ליחידות החילוץ.

הם ידעו פחות או יותר איפה אנחנו נמצאים ויוכלו למקד את כוחות החילוץ שם. הם יוכלו לדעת מה הבעיה ומה קרה וזאת כמובן במידה ונצליח לדווח להם.גם אם לא נצליח לחזור הביתה מסיבות כאלה ואחרות הם ידעו לדווח. חשוב שגם ידעו אם אנחנו מתעכבים בחצי שעה מרגע הזמן שבו אמרנו שאנחנו מסיימים את המסלול. אין צורך ישר לדווח ליחידות החילוץ, יש צורך להמתין ולנסות ליצור קשר ובאמת להיות בקשר אחד עם השני.

על כך ישנה אחריות גם שלנו וגם שלהם (של החמ”ל) – האחריות שלנו היא לדווח להם בעיקר בסוף המסלול שסיימנו והכל כשורה ושלהם- לא להתקשר ישר לכוחות החילוץ. כמובן שצריך לקחת הכל בחשבון ולדעת שיש עיכוב לפעמים, ולפעמים אולי שוכחים לעדכן מיקום – ולכן גם החמ”ל אמור מידיי פעם לשאול האם הכל בסדר והאם סיימנו את המסלול.

לסיכום

טיול דורש הערכות אחראית ומקדימה. ככל שתערכו טוב יותר תשפרו את הבטיחות שלכם. בדקו את המסלול, למדו אותו, והכינו לכם חמ”ל שידע מי בטיול, יקבל עידכונים על מיקומכם בשלבים שונים של היום, ויוכל לתמוך בכם במקרה צרה.

מאת: ולאד בביקוב