האתגר הגדול ביותר בטרק הוא סחיבת הציוד, ככל שהתרמיל כבד יותר ההליכה קשה יותר, ההשפעה על הגוף גדולה יותר, והיכולות שלכם להנות מההליכה קטנה יותר – מהאתגר הזה נולד סגנון אולטרלייט שהולך ותופס תאוצה בארץ ובעולם.

מאת: הוד שטרלינג
תודה ליאיר קדמן על תרומתו בכתיבת הכתבה.

האם אני באמת צריך את כל הדברים האלה?

עבור חלק, השאלה הזו עולה בעודם מתמודדים עם שביל מאתגר במיוחד כאשר התרמיל מכה בגבם; עבור אחרים, תוך כדי ריצה כדי לתפוס את הרכבת בעיר במהלך חופשה בחו”ל. הציוד שאתם סוחבים צריך תמיד לשרת את הצרכים שלכם ובד בבד להיות קל, אחרת הטיול הופך להיות משא משקלים ומה ההנאה שבדבר?

כאן גישת האולטרלייט נכנסת לתמונה: לארוז חכם, ללכת יותר (וגם מהר יותר), ולחוות יותר. טיול קל משקל מפחית את הלחץ מהגוף שלכם כך שתהיו פחות עייפים, תוכלו לטייל יותר ולאורך זמן. בנוסף ציוד אולטרלייט יכול לתפוס נפח קטן יותר, כמודגם בתמונה הבאה: מימין מזרון מתנפח של OutDoor במשקל 1095 גרם מול מזרון של Therm-A-Rest במשקל 340 גרם משמאל:

אולטרלייט

מה זה בעצם אולטרלייט?

 

Ultralight הוא מונח שמתייחס לסגנון תרמילאות ששם דגש על סחיבת ציוד פשוט והקל ביותר – הסגנון  התפתח בשנות ה-2000 ע”י המטפס ג’יי ג’ארדין שכתב בשנת 1992 את הספר ‘למטיילים בשביל הרכס הפסיפי (PCT)’.

תרמילאי ממוצע נושא בדרך כלל לפחות כ16ק”ג (כ35 פאונד). משקל הבסיס שלכם הוא הסכום הכולל של כל הציוד שאתם סוחבים – תיק הגב, התכולה שלו, וכל הציוד שמחוץ לו, למעט החומרים המתכלים שמשקלם משתנה בהתאם לאורך המסלול והתנאים, כגון: מזון, מים וגז/דלק שעליהם לא נדבר בכתבה זו.

לטובת מושגי הכתבה נשתמש בשלוש קטגוריות לתרמילאים:

  1. תרמילאי ‘קל משקל‘ – 9.1 ק”ג (20 פאונד).
  2. תרמילאי ‘קל ביותר‘ – 4.5 ק”ג (10 פאונד)
  3. תרמילאי ‘נוצה‘ – 2.3 ק”ג (5 פאונד).

 

ייתכן ומרביתנו ישמחו להיות תרמילאי ‘נוצה’, אך זה לא תמיד ריאלי, ולכן נכוון להיות תרמילאים ‘קלי משקל’.

בשביל מטיילי האולטרלייט, שלוקחים את נושא המשקל בכובד ראש, לכל  חפץ שנמצא בתוך התיק צריך להיות תפקיד ואולי אפילו יותר מתפקיד אחד. לדוגמה, זוג גרביים נוסף יכול לשמש ככפפות ובגדים נוספים יכולים לשמש ככרית. לפי גישת האולטרלייט יש לקחת אך ורק מה שצריך ושמיש, אבל בהתאם לגישה הרווחת בקרב ישראלים רבים, פעמים רבות אנו נוהגים בפרנויה ואורזים משקל עודף– “בצבא סחבתי 30 ק”ג, אז עכשיו בטרק אני אחסוך על עצמי?” – כן! ועוד איך תחסוך! כך תגלה עולם חדש שעד עתה היה נסתר מעינייך, עולם שבו חסכון של כל גרם הוא משמעותי. יחד עם זאת, צריך להבין שהדברים אינם באים בקלות, ושלטייל קל דורש מאתנו – ניסיון, השקעה, יצירתיות וכמובן גם “מרשרשים”.

 

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

 

נגיד שהחלטתם שאתם רוצים להוריד במשקל התיק שלכם. מה עכשיו עליכם לעשות? מכיוון שלאנשים שונים יש דעות שונות לגבי מה חשוב ומה חיוני, אין תשובה אחת שתעבוד עבור כולם. חלק בוחרים לצמצם פריט אחד בכל פעם, בעוד אחרים בוחרים לבנות רשימת ציוד חדשה לחלוטין ולהתחיל מאפס. לכל טיול שאליו תלכו, כדאי לזכור מספר דברים ולפעול לפי הקריטריונים הבאים:

פינוק מול משקל

לדוגמה, האם הייתם מקפלים את מעיל הפוך שלכם ומשתמשים בו ככרית אם פירוש הדבר יחסוך מקום ומשקל בתרמיל? ואם והבלתי צפוי יתרחש, האם אתם מספיק מנוסים כדי להסתדר עם מה שיש לכם? כאן אתם נדרשים להפעיל את שיקול הדעת וללמוד על בשרכם מהם הגבולות שלכם – כמובן בלי להגזים.

הפקת לקחים מטיול לטיול

חישבו על הפריטים שלקחתם בעבר ולא היה בהם שימוש. אף אחד לא יכול לעשות את כל הבחירות הנכונות מההתחלה. ניתן ליצור רשימת ציוד טיולים קבועה – מסמך שיהיה שמור במחשב שניתן לצמצם אותו מפעם לפעם, אבל כל טיול והטעויות שנעשות לאורך הדרך ילמדו אתכם כיצד לבנות את תכולת התרמיל שלכם בעתיד. הסוד הוא לרצות להיות קלים יותר וללמוד על מה אנחנו מוכנים לוותר. עם הזמן תופתעו לגלות שאתם מוכנים לוותר על הרבה.

קטגוריות הציוד בטיול

רוב האנשים חושבים על רשימות הציוד שלהם במונחים שמתחלקים לארבע קטגוריות. ארבע הקטגוריות הללו מהוות את החלק העיקרי של משקל התרמיל שלך, ומשלימים אותן פריטים נוספים כמו ביגוד, ערכת עזרה ראשונה, מקלות הליכה ועוד:

  1. הסחיבה (תרמיל)
  2. המחסה (אוהל, מחסה ניילון – טארפ וכיסוי נגד גשם לשק שינה שנקרא –Bivy)
  3. המיטה (שק”ש, כרית, מזרון וכו’)
  4. הבישול (גזייה, סיר, וכן הלאה)
מזרון מתנפח

מזרון שטח Therm-A-ARest מדגם NeoAir XLite – בידוד גבוהה במשקל ונפח קטנים.

טיפים למתחילים

1. לשקול כל דבר!

המוצר הראשון שכל מטייל אולטרלייט צריך בבית הוא משקל דיגיטלי. כל משקל מטבח דיגיטלי ב- 60 שקלים יעשה את העבודה (ב’אלי אקספרס’ יש משקלים גם ב- 25 שקלים). חשוב לוודא שהמשקל מדויק עד לרמת הגרם הבודד. ברמה המעשית: צרו במחשב קובץ שמכיל טבלה עם רשימת המוצרים בצד אחד והמשקל שלהם בצד השני. היתרון של מסמך מחשב הוא שקל לערוך אתו השוואות בייחוד אם עובדים עם קובץ אקסל, אבל אם עיפרון ונייר זה הקטע שלכם, גם הם עובדים מספיק טוב. קיים אתר מקוון שניתן להכין בו רשימות ציוד- והוא עשוי להקל עליכם (https://lighterpack.com/). צריך להתרגל לעבודה אתו, אבל הוא מדליק ופרקטי. מצורפת גם רשימה לדוגמה הקיימת ברשת (https://lighterpack.com/r/74i55x).

אולטרלייט

משקל מטבח פשוט. מצרך חובה לכל מטייל אולטרלייט מתחיל ומתקדם.

2. חשבו שוב על רשימת הציוד

שלב זה חשוב כדי לדעת את ההבדל בין הצרכים והרצונות. האם אתם ממש חייבים את חפיסת הקלפים? ספל בנוסף לבקבוק שתייה רב פעמי? המצלמה הגדולה או שיש גם מירורלס קטנה יותר? הבגדים הנוספים? סביר שציוד מסוים שאנחנו לרוב נביא לקמפינג עם רכב, יהיה כבד ומסורבל וכמובן לא מתאים לטיול רגלי, ולכן חשוב שלא נמצא את עצמנו מוסיפים קילוגרמים מיותרים שאנחנו נושאים על הגב למשך כל שעות היום.

3. אריזה מחדש

את הפריטים שאנחנו רוכשים בחנויות שווה לארוז מחדש. הם לרב יגיעו עם תוספות מיותרות וציוד עודף שלאו דווקא נזדקק לו בטיול. ארגון מראש של הציוד באריזות קטנות וקומפקטיות הוא דבר הכרחי בטיול אולטרלייט. שקיות ניילון (Zip Bag) אטומות פשוטות של איקאה למשל יכולות לעשות סדר ולהקל עלייך באריזה של התיק.

אולטרלייט

4. התייעלות זה שם המשחק

זוהי דרך קלה לחתוך במשקל ולהוציא פחות כסף. מקלות ההליכה יכולים לעזור בהקמת המחסה, סיר יכול להיות גם קערה וגם כוס בשעת הארוחה, בנדנה (באפ) יכול להיות כובע,  חם צוואר, תחבושת, מגן ואפילו מגבת קטנה.

5. אחד בשביל כולם וכולם בשביל אחד

כאשר יוצאים לטייל בזוג או בקבוצה, חלק מהציוד שנסחב מיועד לשימוש של כולם – לדוגמה מסנן המים, הגזייה והאוהל. בעוד שק השינה הוא אישי והכרחי לכל אחד, את הציוד הקבוצתי רצוי לחלק שווה ואף לפצל אם ניתן (אוהל ניתן לפצל לכמה חלקים: גוף האוהל, כיסוי גשם, מוטות ויתדות). כך חלוקת המשקל עשויה להיות מיטבית וקלה עבור כולם.

חשוב לתכנן מראש ולוותר על ציוד כפול שאין בו צורך – אולי לא נרצה לחלוק מברשת שיניים, אבל משחת שיניים בהחלט ניתן! אותו הדין לנייר הטואלט, לגפרורים, למפה ועד לדברים הקטנים ביותר.

גזיה

שתי ערכות בישול. מימין כבדה ומשמאל קלה

6. הדרך ארוכה ומפותלת

לימדו כיצד להקים מחסה אולטרלייט, כמו טארפ (tarp), ותוכלו לחסוך כמה מאות גרמים. קראו חומר נוסף באינטרנט על בחירת מחנה ותוכלו לחסוך לילה של רוחות קשות ועקיצות יתושים מיותרות. לימדו כיצד למצוא מים במקומות נידחים בעזרת ניתוח שטח וקריאת מפות טופוגרפיות ולא תצטרכו לשאת בקבוקי מים רבים. אם יש לכם טיול גדול בקרוב, תבדקו קודם את הציוד שלכם (ואת הטיפים המוצעים) בטיול קצר, תלמדו ותפיקו לקחים, ותוכלו לצאת לטיול ארוך יותר ומורכב עוד יותר.

קבלו ד”ש מאסטוניה:

7. מחזירים עטרה ליושנה? אז זהו, שלא:

החומרים הנפוצים שמהם תופרים ציוד טיולים השתנו בשנים האחרונות, ואתם יכולים לחסוך משקל משמעותי על ידי החלפת פריטים מיושנים. ניתן לעשות זאת תחילה על ידי החלפת הכבד בקל, ובהמשך על ידי התאמת ציוד ייחודי ויעודי, או ציוד שיכול לשרת אותנו במספר אופנים.

אולטרלייט

תיק ‘לואו אלפיין’ מבד RipStop מימין מול תיק ‘צבריס’ מקורדורה משמאל

8. נעלי ריצת שטח במקום נעלי הרים

תרמילאים רבים בוחרים להחליף את נעלי ההליכה בנעלי ריצת שטח, דהיינו – נעליים חצאיות ולא הרים, שלרב יהיו קלות וזולות יותר. בגלל המשקל הכבד שאתם נושאים על הגב ועל הרגליים אתם מבזבזים אנרגיה יקרה שניתן להמיר אותה במרחק הליכה גדול יותר. למעשה, החלפת הנעליים יכולה מיד לצמצם באופן מידי את מספר הקלוריות (האנרגיה) שאתם שורפים ולאפשר לכם ללכת יותר קילומטרים, והכי חשוב – הנאה גדולה יותר מהטיול. זה נושא בפני עצמו שעוד נדבר עליו בכתבות עתידיות ב OUTPANEL.

 

אם לא עשיתם מנוי עד עכשיו מנוי חינם לOUTPANEL- פה: http://bit.ly/OUTsubscribe, נעדכן אתכם על הכתבות כשיצאו… מומלץ גם להוריד את האפליקציה:

אאוטפאנל

9. לארוז חכם

אתם לא צריכים להסתבך בתרחישי  “מה אם?”. אם התחזית אומרת שהשמיים יהיו כחולים, למה להביא מעיל גשם או כיסוי גשם לתיק? האם אתם באמת צריכים את שק השינה ל- 0 מעלות בתחילת הסתיו? כדאי לארוז את הציוד בצורה ריאלית בהסתמך על התנאים ומזג האוויר של האזור בו הולכים לטייל. גם בזה עוד נעמיק בהמשך!

מחשבות אחרונות

אולטרלייט לא תמיד אומר לקחת רק את הדברים הנחוצים והבסיסיים. אם אתם רוצה להביא מוצרי ‘לוקסוס’ שהופכים את זמנכם בטבע למהנה יותר (כמו ספר, פלאסק ויסקי, משקפת, קינדל, פריסבי), אל תתנו לאף אחד לעצור אתכם, אבל תתחילו קודם כל בתיק קל, ולאט לאט תצרפו ציוד נוסף שנחוץ עבורכם.

תצמצמו במשקל לפי הקצב שלכם ולפי הסדר שנראה לכם הגיוני. צאו, תחקרו, תתנסו, ותלמדו מהטעויות שלכם. במשך הזמן, תצברו בטחון ותבינו שאתם יכולים לעשות המון בלי הרבה דברים שבעבר נראו כחשובים. אם יש לכם מספיק ציוד בשביל לישון, לאכול, ולשמור על חום גופכם, אז יש לכם מספיק.

תודה ליאיר קדמן על תרומתו בכתיבת הכתבה.
מאת: הוד שטרלינג
עוד בחיתולים יצא עם אביו לטייל בכל הזדמנות, ועד גיל 16 כבר הספיק לטפס בקצ’קאר וללכת את מסלול אבו-חשייב. אחרי הצבא יצא לטיולים ארוכים בדרום אמריקה, אסיה ואירופה והוסמך כמדריך סנפלינג ומורה דרך. מדריך טרקים וטיולים רגליים אתגריים – מטיפוס על החרמון ועד הקילימנג’רו. חובב טיולים רגליים, עם העדפה ברורה לנידח ולפראי, בשנים האחרונות נדבק בקדחת האולטרה-לייט. תמיד שמח לייעץ על מסלולים וציוד. כיום עובד בחברת טיולי רדיוס כמדריך טיולים ומנהל אופרציות.