חם… כמה חם? כל כך חם שאי אפשר ממש לטייל ביום בשטח אלא אם יש מים ורצוי זורמים עם שחיה רעננה. הזאכי שנפתח סוף סוף לציבור נותן יופי של מענה לטיול חצי מאתגר בתקופה הזו

מאת: ירון רוזינר 

קצת על הנחל (תודה לוויקיפדיה) ולמי זה מתאים

“הזאכי הוא בעצם שפך נחל משושים (“נַחַל מְשֻׁשִּׁים, בערבית: ואדי פח’ורה, ואדי אל הווא, ואדי זכי”) שבגולן לאחר שמתחבר אליו נחל הזוויתן. זהו נחל איתן שזורם כל השנה. “אורכו של נחל משושים הוא כ-30 ק”מ והוא הארוך בנחלי הגולן. באגן ההיקוות שלו כ-40 מעיינות שמרביתם נובעים כל השנה. תחילתו במורדות הדרומיים של הר אביטל, בגובה 900 מ’ מעל פני הים, וסיומו בכנרת, בגובה כ-210 מ’ מתחת לגובה פני הים – הפרש גבהים של יותר מ-1,100 מ’ פירוש המילה “זאכי” בערבית הוא צלול ומילים אלו מתארות לכאורה את איכות המים הזורמים בנחל (בד”כ). החלק הנקרא הזאכי ובו נטייל נמצא באזור בקעת בית ציידא בצפון הכנרת ובתחומי שמורת טבע “הבטיחה” הכוללת בתוכה גם את שפכי נחלי הגולן האחרים (והידוע בהם הוא המג’רסה – שפך נחל דליות)”

המסלול עצמו רטוב, ארוך וכולל הליכה בתוך המים בינות סלעים חלקים, שיחי פטל חביבים שמנסים לנעוץ את קוציהם בגופכם וכמובן בריכות שחיה עמוקות וארוכות. אם אתם לא יודעים לשחות, לא רגילים להליכה על משטח חלק ובין סלעים וטיול של 5 שעות רצופות כבד עליכם אזי המסלול יהיה עבורכם אתגרי מאוד. אם זה נראה לכם קשה פשוט וותרו מראש ועברו למסלול המג’רסה השכן שהוא ממש מסלול פשוט למשפחות אך לא מתקרב לזאכי ביופיו ובחוויה שהוא מציע.

שימו לב – בנקודה מסוימת תראו שלט שמודיע שבבדיקות שנעשו נמצא חשש לזיהום במים ממקור לא ידוע. השלט שם מזה זמן רב ולא ברור אם ומתי בכלל נעשו הבדיקות. בטח לא ברור מה משמעות התוצאה וה”חשש”. אחד הפאנליסטים דיווח לנו על מקרה שהיה לפני שנה וחצי וממנו יצאו הוא ומשפחתו עם חום ושלשולים מהמקום, אולם אין דרך לדעת באמת האם בעת נתונה המצב תקין או פחות. כמובן שההחלטה אם להקשיב לשלט לא ברור או להתעלם ממנו היא לשיקולכם האישי ועל אחריותכם בלבד….  

הגעה

תחילתו של המסלול קל למציאה: רושמים בוויז “מג’רסה – הבטיחה” ויוצאים לדרך. בצומת מעלה גמלא פונים מערבה לדרך משולטת שמובילה לכיוון המג’רסה. הכביש יפנה ימינה והופך לדרך עפר עם סימון שבילים כחול. בנקודה זו מתעלמים בעדינות מהשילוט והדגלים שינסו לנתב אותכם לשמורת הטבע המוסדרת בתשלום ופשוט ממשיכים בשביל שממשיך ישר עם על סימון השבילים הירוק עד לנקודה בה יש שילוט לחניית רכבים פרטיים בנקודה זו כדאי להשאיר את הרכב ובה תמצאו גם פח אשפה גדול לזריקת האשפה בסיום. 

ממשיכים מכאן ברגל כמה עשרות מטרים עד שמגיעים לכניסה לנחל דרך פרצה ברורה בצמחיה. נכנסים ומתחילים לעקוב אחרי זרם המים.

טיול רטובהמסלול עצמו

זה קל, פשוט הולכים במים 🙂 לאורך הדרך ניתקל בבריכות שבהם אפשר לשחות ולצוף ומגוון של צמחים. בעונה – כל התאנים יבשילו ויהיה גם טעים. ברי המזל יצפו בלא מעט בעלי חיים. כל כמה מאות מטרים נתקל מצד שמאל ביציאת חירום רחבה ומסודרת שמחברת את הנחל לשביל הג’יפים שרץ משמאל בשילוב שלט מאיר עיניים וממוספר. לטעמי האישי השמדה איומה של הטבע ללא צורך אבל בישראל של 2020 זו כנראה הנורמה והנחת היסוד היא שאנחנו כמטיילים זקוקים לבייביסטר צמוד.

יש נקודה בנחל שבה עם קצת תושיה אפשר לחבר את החבל שהבאתם לעץ ולעשות “טרזן” כיפי למים שיחסית עמוקים שם. איפה היא? גלו לבד…

כאשר תגיעו ליציאת חירום מספר 7 יראה לכם כאילו המסלול נגמר. במים תראו שני גזעים גדולים שכאילו חוסמים את המעבר להמשך הנחל. אל תתפתו לצאת. מנקודה זו מתחיל בעצם החלק היפה ביותר בנחל שכולל שחיות ארוכות בבריכות עמוקות ומהנות כשמסביב מיני ציפורים ובעלי חיים. 

זאכייציאה

בסופה של בריכה ארוכה תגיעו למעין סוללה או שביל מאבנים בתוך המים. זהו מעבר הג’יפים שחוצה את הנחל ואי אפשר לפספס אותו. פונים שמאלה ומיד שוב שמאלה וחוברים לשביל הג’יפים שרץ לאורכו של הנחל ואליו מתחברות יציאות החירום אותם עברנו. נלך לאורכו עד נקודת ההתחלה בה השארנו את הרכבים. 

לחצו פה: אל ערוץ הטלגרם של מגזין האאוטדור הטוב בישראל! 

מה להביא?

  • מים.. הרבה מים. כשהגוף טובל במים לא מרגישים צמא אבל המסלול חשוף בהרבה מקומות לשמש וחשוב מאוד לשתות והרבה. כמובן להביא כובע. 
  • נעלי הליכה – המים ברוב המסלול הם בדיוק בגובה הנכון לשבור קרסוליים ואצבעות. מצד אחד הם גבוהים מספיק להחביא סלעים גדולים ומצד שני לא מספיק עמוקים לשחיה או יציבות. הוסיפו לכך את העובדה שאין דבר חלק יותר מבזלת רטובה ותבינו שמי שינסה לעשות את המסלול עם סנדלים ולא נעלים יצטער על כך ומאוד. מי שיבוא עם כפכפים פשוט יברח בנקודה האפשרית הראשונה. 
  • מקלות הליכה – מומלץ בחום לשיפור האחיזה. אפשר גם לאסוף מקלות מהקנים שגדלים לאורך הנחל אבל פחות מומלץ.
  • אוכל ונשנושים – המסלול ארוך ויש לאורכו לא מעט פינות יפות לעצירה. 
  • שקיות אטימה – המסלול הנו רטוב עם בריכות שדורשות שחיות ארוכות. הכל נרטב… לגמרי. אין שום סיכוי אמיתי להחזיק תיק מעל הראש שלא ירטב ולכן כל דבר שעלול להינזק במים חייב להיות בשקית אטימה או קופסא אטומה.
  • טיפ: רצוי להוסיף לתיק לפחות בקבוק פלסטיק ריק אחד כדי להציף אותו!
  • 10 מטר חבל אם אתם רוצים לבנות “טרזן”.
  • שקיות זבל לאסוף את כל מה שהבאתם (גם אורגני אל תשאירו בשטח ובטח לא ניירות טואלט ומגבונים)

הזאכי

פרטים טכניים

  • ללא תשלום
  • הלוך – 2 ק”מ בתוך המים
  • חזור – 1.5 ק”מ בשביל ג’יפים יבש
  • משך – 4-5 שעות בקצב רגוע
  • אפשרות מילוט – אין שום בעיה. לאורך הנחל 7 יציאות חירום ממוספרות ומוסדרות
  • קליטת סלולר – אין בעיה לאורך כל הנחל

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים