יש מקום במדבר יהודה שאפשר לטייל בו בקיץ? לאחר התשובה הצפויה “כמובן שלא, חם אש” תמיד עולה המסלול שלעולם לא מאכזב. נחל פרת משתרע לאורך כ-30 קילומטר והוא מקור למגוון מסלולי טיולים לאורך כל ימות השנה.

פרולוג

למה אני כאן? למה אתם כאן?
לאן נגיע כשלא נתקיים כאן?
האם יש משהו מעבר?
מקווה שחלק מזה אגלה…

אבל בינתיים, אל תוותרו על החלומות שלכם
כי חלומות לא יתגשמו מעצמם
תטיילו, תחוו, כל עוד המציאות
שלנו פה מאפשרת את זה

מאת: ילנה גרנברג ז”ל 1995-2022

מדבר יהודה בקיץ

“יש מקום במדבר יהודה שאפשר לטייל בו בקיץ”? לאחר התשובה הצפויה “כמובן שלא, חם אש” תמיד עולה המסלול שלעולם לא מאכזב. נחל פרת משתרע לאורך כ-30 קילומטר והוא מקור למגוון מסלולי טיולים לאורך כל ימות השנה. החל ממיטיבי לכת שיצעדו לאורך אמת המים או באפיק הנחל הכולל גם עליה וירידה ביתדות, ועד כאלה שרוצים רק לטבול את הרגליים בלי להזיע, יבואו על סיפוקם. משפחות שלמות ירבצו בצל העצים הנטועים בעין פרת או עין מבוע ויכנסו למי המעיינות לקול צהלות השמחה של הילדים, בעוד ההורים נהנים מקפה שבושל במקום או מבקבוק בירה קרה.

בנחל פרת ביקרתי השנה מספר פעמים, עם קבוצות חברים שונות ובמקטעים שונים שלו והפעם יצאתי עם קבוצת המטיילים חשמבא (חברים שבאמת מטיילים בארץ) לטיול של חצי יום במקטע המערבי של הנחל, בהקשר מזעזע.

הצטרפו אלינו לקבוצה של אאוטפאנל בווצאפ:
הצטרפו לקבוצות אאוטפאנל

ילנה גרנברג, שנה לזכרה

ילנה גרנברג הייתה בלוגרית טיולים שאהבה מאוד את הארץ ואת שביליה. בין השאר, הצטרפה לקבוצת חשמבא באחד הטיולים, יחד עם ידיד שלה, שרצח אותה. בשנה שעברה טיילנו יחד עם משפחתה והשנה התאספנו ביום השנה למותה לטיול בנחל פרת. למה דווקא נחל פרת? כי ילנה הייה מחוברת מאוד אל הנחל הזה וזו נראית דרך לכבד את זכרה.

לנחל פרת יש כמה כניסות, חלקן דורשות תשלום לרט”ג. ההתכנסות במצפור עין שחרית בנופי פרת הייתה אמורה להיות בזריחה תוך הכנת קפה באחד המצפים היפים על נחל פרת. אבל מספיק אנשים העדיפו לישון עוד טיפה ולזריחה איחרנו. מכאן הקפצת רכבים לתחילת מסלול מהישוב ענתות. מענתות ישנן שתי אפשרויות לירידה לנחל, אנחנו ירדנו בשביל הכחול שמתחיל מחוץ לשער הישוב. הירידה לא תלולה ומתאימה למטיילים מנוסים. בנוסף, מזג האויר עדיין לא היה חם, כך שאפשר להתחיל בהליכה מתונה תוך שיחות עם חברים. 

לא הייתי אמור להזיע בשלב זה ולכן התפלאתי כשחשתי נוזל זורם במורד גבי. עצירה, הנחת התרמיל על הקרקע ובדיקה שלו מגלה שהסגר של השלוקר שקניתי בעלי אקספרס נפתח והמים נוזלים. לשמחתי הקפדתי להניח את הפתח הגדול של השלוקר בתרמיל למעלה וגם לתפוס אותו בסקוטש של התרמיל כך שמלבד הרבה בוץ כתוצאה מהנחתו על האדמה, הנזק לא היה גדול. במדבר, כל טיפת מים חשובה.

לפני הכניסה לנחל מתגלה מערה יפיפיה שממנה ניתן להשקיף על מנזר דיר פיראן, המנזר פעיל כיום אבל לא נכנסנו אליו. ממול המערה והמנזר ישנו קיר טיפוס רשמי, הקיר זקוף ומאתגר ולנו נותר רק לדמיין את המטפסים.

עוד כמה מטרים של ירידה ואנחנו בערוץ הנחל.

תיונים

הגענו לעין פרת שהתחיל להתמלא במשפחות נופשות שמגיעות בנסיעה עד המעיין והנחל ומבלות בצל העצים הרבים. דילגנו על החלק הזה ופנינו ישירות לבריכה הראשונה שהיא גם היחידה המסודרת, כולל מציל, הלא היא בריכת התמר. נכנסנו לבריכה שהייתה מלאה בילדים והוריהם, שם פגשתי מורה שלימד את הבן שלי לפני כמה שנים וניצלתי את ההזדמנות להודות לו על העבודה עם בני. כיף להיזכר לפני תחילת שנת הלימודים, במורים שבאמת אכפת להם.
ארוחת בוקר על ספסלי השמורה ותוך כדי כך חבשוש, מוביל הטיול, הולך להסדיר את התשלום על הכניסה לשמורה. 

נחל פרת

עכשיו מתחילה ההליכה לאורך הנחל

ההליכה בחלק זה של נחל פרת מאוד קלה מלבד מקום אחד שדורש עליה וירידה במצוק קטן בסיוע יתדות הקיימות בשטח. ניתן להימנע מכניסה למים תוך כדי ההליכה למרות שנדרשת חצייה של הנחל מצד לצד מידי פעם. לאורך הנחל ישנן בריכות רבות, קטנות וגדולות. בחלקן יש מים מתחת גובה הברכיים, שבהן אפשר להשתכשך קלות. בחלקן העומק קרוב לשני מטר ולכן הכניסה אליהן היא בשחיה. 

מול היציאה לישוב “בני אדם” נכנסנו לבריכה הראשונה שאין לה שם. המשכנו לבריכת “העיזים” שבה העדפתי לעמוד בצד ולצלם את הנכנסים. הלאה לבריכת “החרוב”, שם תלינו את דגל ישראל ועשינו אזכרה לילנה יחד עם כל מי שהיה בבריכה באותה עת. הקראנו דברים שהיא כתבה ודיברנו על כבוד האדם. 

נחל פרת

משם לבריכת “הנקיק”

זו בריכה ענקית שנמצאת במעבר בתוך נקיק גבוה. זו הבריכה העמוקה ביותר במסלול שלנו ובסופה מפלון שעושה מסאז’ לגב. מראש המצוק קופצים בני נוער לתוך הבריכה וגם עולים משני צידיו בטיפוס נינג’ה. אני פחדתי לקפוץ והסתפקתי בצפיה בנועזים.

כאן אפשר להמשיך בנחל, לפני מספר שבועות המשכתי בו אבל אנחנו סיימנו את טיולנו, או יותר נכון לומר שחשבנו שסיימנו. מכאן הדרך לרכב שנמצא בנופי פרת היא במעלה ההר. אמנם השביל כבוש ברובו, אבל השעה כבר שעת צהריים והחום כבד. כדי להקל את העליה נכנסנו לתוך המים עם הבגדים עד שהם היו ספוגים היטב, כך שהבגדים קררו לנו את הדרך, או לפחות חלק ממנה.

מזמינים אתכם להצטרף אלינו:

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

טיולי תיונים בחשמבא

למה תיונים? כי ישנה מסורת בחשמבא להיכנס לכמה שיותר מאגרי מים: מעיינות, נחלים, בריכות, הכל. יש מי שנכנס כמו שהוא עם הבגדים והנעליים ויש מי שנכנס עם בגד ים ומתלבש ביציאה. כמו תיון שנכנס לתוך כוס תה ויוצא ממנה פעם אחר פעם, בלי להתעייף. כי כמו שאמרה ילנה, לחוות כל עוד אפשר, למצות את החיים כמו תמצית תה. אגב, כשהגענו לרכב, הבגדים היו כבר יבשים.

נחל פרת

סיכום:

  • נחל פרת מלא מסלולי טיול בכל רמות הקושי, מטיולי משפחות וילדים, עד מיטיבי לכת. הפעם יצאנו לטיול בעקבות אהבתה של ילנה גרנברג ז”ל, טיול קצר ונוח
  • אפשר לטייל בנחל פרת גם בקיץ, למרות שהוא במדבר יהודה. לשים לב לצאת מוקדם, לקחת מספיק מים ולעצור למנוחה הרבה פעמים
  • במסלול שבו הלכנו, אין חובה להיכנס למים, אפשר לחזור יבשים, אך לא רצוי
  • יש מלא מקומות, בריכות ואיגומים בנחל שניתן וכדאי להיכנס אליהם, כדאי להירטב בקיץ
  • השמות של הבריכות הם לא שמות רשמיים, כך קוראים להם המטיילים וכך הם רשומים בחלק מהמפות
  • צאו לטייל ושמרו על עצמכם

מאת: ינון אלרואי

אם קראתם עד פה את הכתבה של ינון, שתפו אותה לתודה! פה, עם הכפתורים האלה למטה: