לטייל במדינה בעשרה ימים – במערבולת החיים קשה למצוא זמן לקחת חופשה והתחושה היא של מרוץ מתמשך נגד השעון. אבל לפעמים כל מה שצריך זה עשרה ימים. השאלה היא, איך מכניסים כל מה שרוצים לראות בכל כך מעט זמן ולא יוצאים בתחושת החמצה?
לגלות מדינה שלמה, מהדרום ועד הצפון בעשרה ימים, זה סוג טיול שדורש תכנון רב מצד אחד, ומצד שני גמישות וזרימה. אם אתם זוג, קבוצה של חברים או אם אתם מטיילים לבד, אני ממליצה בחום לנסות את השיטה. אני יצאתי לטיול כזה עם חברה, שתינו מאוד זורמות בטיולים וכבר יצא לנו לטייל הרבה ביחד. בהחלט כדאי שגם החברים שאתם מטיילים איתם יהיו בראש שלכם.
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:
השיטה
הטיול שהפעלנו עליו את השיטה היה לוייאטנם: קבענו טיסה, התחלנו לקרוא על מקומות, דברים לעשות ופחות או יותר עשינו כל מה שעושים מטיילים אחרים. ישבנו ודיברנו על מה בא לנו לעשות בעשרת הימים עד שהבנו שאם נעשה את כל מה שאנחנו רוצות, מדובר בטיול שדורש חודשיים. רצינו יותר ממה שהזמן אפשר לנו. השלב הראשון לטיול בעשרה ימים, זה תחקיר שלאחריו אפשר לשבת עם הפרטנרים לטיול ולשים על השולחן את כל מה שהייתם רוצים לעשות.
בשלב השני, הכנסנו לרשימת המקומות שנבקר בהם, את מה שחשוב, את מה שאי אפשר לוותר עליו ומה ששתינו הסכמנו ששווה ביקור: במקרה שלנו זה היו המקומות האנוי וסאפה. אחר כך, הסכמנו על סוג הטיול בו אנחנו רוצות להתמקד. כמובן שאם מתמקדים במשהו אחד זה לא מונע את שאר התחומים. אנחנו החלטנו שאנחנו רוצות לראות טבע ולהתערבב עם מקומיים. הלכנו גם למנזרים וטיילנו בערים, אבל מטרת הטיול יותר ממוקדת לכיוון הטבע. יש כאלה שירצו להתמקד באוכל, ערים, מסיבות או ארכיאולוגיה. העיקרון נישאר זהה. אחרי שהתמקדנו באופי הטיול, קראנו שוב את הביקורות על המקומות הרבים שהצענו. וככה הגענו להסכמה על פי הקריטריונים שהצבנו לעצמנו.
בשלב הבא תכננו מה יהיה משך הימים בכל מקום ואת המסלול, בהתאם לכמות האטרקציות שרצינו להספיק. למשל, בהאנוי היינו שלושה ימים אבל בהוי אן היינו ממש כמה שעות, הגענו לפנות בוקר בתחבורה ציבורית, ובערב כבר תפסנו טיסה להאנוי.
חסכון בזמן
ניתן לתכנן לעבור בין ערים בעיקר בלילות. נכון, זה לא נוח. אבל יש לזה שני יתרונות: חסכון בזמן שהוא הגורם שנמצא במחסור וחיסכון בכסף ומקום לינה. המקומות רחוקים אחד מהשני, ומכיוון שיש צורך לעשות את הנסיעה הזו בכל מקרה אז עדיף לעשות אותה בלילה תוך כדי שינה באוטובוס וכך לחסוך גם כסף על מלון. עדיף להיות עייפים כדי להירדם מהר ובבוקר כבר תגיעו ליעד אחרי שינה קלה ומוכנים לגלות אזור חדש. בנוסף, תמיד יש את האופציה לטיסה, אם אתם רוצים לקנות עוד זמן ויש לכם את האמצעים. יש לברר לפני, אבל לא תמיד חייב לקבוע טיסה מראש, ניתן לקבוע את הטיסה מעכשיו לעכשיו ובזה לקנות עוד כמה שעות במקום שאתם עוברים בו רק לכמה שעות.
תחב”צ זה נושא חשוב שכדאי לחקור לפני היציאה: מה האופציות? מאיפה אפשר לקחת טיסה/אוטובוס/רכבות? האם הם פועלים בלילה או רק במהלך היום? חשוב לזכור שבמדינות גדולות, האוטובוסים לא תמיד מגיעים לכל מקום. אם אתם נמצאים בצפון אולי לא יהיה אוטובוס שייקח אתכם ישירות לנקודה הכי דרומית. צריך לבנות מסלול מציאותי שמסתדר עם סוג הטיול שאתם רוצים לעשות. להיות יעילים, אבל גם לנסות לעמוד בציפיות שהצבתם לכם.
הרפתקה מתוכננת
גמישות בטיול של 10 ימים נשמע כמו משהו לא מחייב, כביכול הכל מתוכנן מראש ואין על מה לשבור את הראש. אבל כמו בכל טיול, יכול להיות שדברים ישתבשו ולא ילכו כמו שתכננתם או שפתאום תרגישו שאתם רוצים להתעכב במקום עוד יום. צריך לקחת את זה בחשבון, ככה שאם יש דברים שמאוד חשובים לכם, שאתם מרגישים שבשביל זה טסתם, תשריינו לכם תכנית ב’ ואפילו ג’. אם יש אטרקציות או מקומות שנמצאים בתחתית, אני ממליצה לאלתר.
אם אתם הרפתקנים אתם יודעים במה מדובר, לאלתר זה יותר כיף וזה מוריד את הלחץ של הטיול. עדיף לא להסתובב בתחושה של “חייבים להספיק”, באנו להנות אחרי הכל. בטיול שלנו לוייאטנם, הלכנו לפי הקווים של התכנון שעשינו אבל בפועל לא קבענו שום דבר מחייב מראש. לא קנינו כרטיסים לאוטובוס או טיסה ואפילו לא סגרנו גסט-האוסים מהארץ. הזמן הוא קצר, ולכן תכניות יכולות להשתנות. לא רצינו לקחת את הסיכון ולבטל בדקה ה-90 ושלא נקבל בחזרה את הכסף. ביטול של לוקיישן אחד יגרור את שאר התכנונים, ומכיוון שמדובר רק ב-10 ימים עם מעבר מהיר בין ערים, החלטנו שלא כדאי לקחת את הסיכון.
סיכום
זה טיול עמוס ומלא חוויות, אבל עם תכנון נכון וגישה טובה אפשר להספיק המון. בכל מקום, אפשר לעשות רשימה של כל האטרקציות שאתם מתכננים לעשות, ככה שלא “יתבזבז” זמן בחיפוש עצמי. באופן כללי כשיוצאים לטייל עם חבר/ה, אפשר וכדאי לעשות תיאום ציפיות. השיטה יכולה לסייע לצמצם את הפערים, לשפר את הטיול, ובארבעה שלבים לגלות מדינה שלמה בעשרה ימים.
מאת: מור אלן
צילמה: מור אלן