יצאנו אל נחל סנין, הממוקם בסמוך ליקנעם עילית, במרחב הגיאוגרפי של רמת מנשה. האחו הפורח הזה הוא מרחב שיטוט מקסים, שיתכן ובעתיד יהפוך לשכונה של יקנעם. רוצים לדעת מה כל כך יפה באחו, ומילה וחצי על השטחים הפתוחים וגבעות הקירטון של רמת מנשה בפרט? מוזמנים לקבל הצצה בכתבה הבאה:

תקציר טכני

  • אורך: משתנה כתלות במסלול. ניתן גם לצאת לטיול קצר של כ-ק”מ, או גיחה לפיקניק בנחל או במדרנות.
  • דרגת קושי: קלה
  • סוג: מעגלי או אורכי
  • ציוד נדרש: מים, כובע, מזון, נעלי הליכה סגורות
  • נקודת התחלה וסיום: ביג יקנעם-חניה אחורית – לחצו לניווט באמצעות WAZE (שימו לב: בשבת החניה האחורית סגורה, ומומלץ לחנות ברחובות בקרבת הביג).
  • *בתחומי המסלול פזורים בורות מים ומערות. על מנת להימנע מנפילה, יש לצעוד בשבילים ובדרכים.

מי את רמת מנשה? – קצת רקע גיאוגרפי-גיאולוגי

רמת מנשה היא אזור הממוקם בין הרי אום אל פאחם בדרום, ורכס הכרמל בצפון. או אם תרצו, בין כביש 6 צפון לכביש 65 (ואדי ערה) בדרום, ובין מרחב בנימינה – חוטם הכרמל במערב, וכביש 66 במזרח. רמת מנשה ניתנת להגדרה ברורה בשל האופי הגאולוגי שלה. זהו למעשה קער (מלשון קעור), שבו מצוי מסלע קירטוני מתקופת האאוקן. סלעי הקירטון משפיעים על תצורת הנוף באזור, וכך מתקבל נוף מקסים של גבעות קירטון. סלע הקירטון הוא סלע משקע ימי, שנוצר בים עמוק, וניתן למצוא אותו באזורים נרחבים בישראל כמו מדבר יהודה, שפלת יהודה, גבעות אלונים ונוספים.

נחל סנין

נחל סנין בזרימה (ינואר 2024)

במפה הגאולוגית המצורפת, ניתן להבחין בצבעים שונים שמתייחסים לסוגי מסלע שונים. מצפון לרמת מנשה ניתן להבחין בגוונים ירוקים שמאפיינים את המסלע הגירני של רכס הכרמל, וכן גוונים ירוקים מדרום, שמאפיינים את הרי אום אל פאחם, בין שני היחידות הללו, ישנם גווני הכתום והצהוב, שמאפיינים את המסלע הקירטוני הצעיר יותר של רמת מנשה. בתוך כל הצהוב-כתום-ירוק הזה, ניתן גם לראות כתמים אדומים קטנים, שמתייחסים למסלע געשי צעיר בהרבה. כך למעשה המטייל באזורים הללו יוכל להנות מסוגי מסלע שונים, להם השפעה מהותית על הנוף.

הצטרפו לניוזלטר!
פעם בשבוע בלבד עם תכנים מעולים מהפאנל:

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

המבנה הטופוגרפי של רמת מנשה הוא א-סימטרי, כך האזור המזרחי של רמת מנשה מתנקז בתלילות אל עבר עמק יזרעאל, באמצעות נחלים קצרים יחסית, (לדוגמא נחל השופט) ואילו האזור המערבי מתנקז במתינות ולאורך נחלים ארוכים יותר, (לדוגמא נחל תנינים). עד כאן גאולוגיה וגאוגרפיה, ועכשיו מילה על הצומח. בשל האופי הגאולוגי, תצורת הצומח ברמת מנשה מגוונת, וכוללת בתוכה צומח טבעי של בתה (צומח נמוך, ולרוב צומח חד שנתי), יחד עם עצי אלון פזורים ויערות אלון תבור, וכן יערות נטע אדם.  

מפת רמת מנשה

מפה גאולוגית של אזור רמת מנשה (בגווני צהוב-כתום). קרדיט למפת הרקע: המכון הגאולוגי לישראל

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

האחו הפורח של נחל סנין

באחד מימי השישי השמשיים של חודש ינואר, חיפשנו מה לעשות עם הילדים. תהינו “לאן נסע הפעם”? אז בעקבות טיול מתוכנן לאזור, החלטנו לצאת לסיור הכנה לנחל סנין, הממוקם בשטחים הפתוחים של רמת מנשה, סמוך ליקנעם. החנינו את רכבנו על יד “ביג” יקנעם, וכבר בתחילת המסלול ראינו שיש איזושהי התרחשות של אירוע במרחב. לא, לא היה מדובר באירוע בטחוני, אלא באירוע מחאה של קבוצה של תושבי האזור, כנגד בניה עתידית על נחל סנין. התחלנו לצעוד בנחל, לעינינו נגלה אחו קסום, עם פריחה של מרבדי כלניות בשלל צבעי הקשת!

 

 

 

בין הגבעות מתפתל לו נחל סנין, שהוא יובל של נחל השופט המוכר והנודע. נחל סנין הוא נחל שחותר בגבעות הקירטון (אותן כבר הכרתם מהפסקה למעלה), ובו זרימת מים בעונת החורף והאביב. מילה על “תצורות גאולוגיות” שהן למעשה “שם פרטי” של סוג סלע בעל מאפיינים דומים, שנוצר בתקופה דומה. במפה הגיאולוגית, כל תצורה מופיעה בצבע שונה, ושמה נגזר מהמקום הראשון בו התצורה הוגדרה. למשל בנחל סנין, התצורות הגיאולוגיות הן תצורת עדולם, שמאופיין במסלע קירטוני (חבל עדולם ממוקם בשפלת יהודה), ותצורת תמרת (היישוב תמרת ממוקם בשולי רכס נצרת). מלבד שתי התצורות הללו, נחל סנין עצמו מכוסה באדמת סחף (אלוביום), שנסחפה ממדרונות.

מפת רמת מנשה

מפה גאולוגית של אזור רמת מנשה (בגווני צהוב-כתום). קרדיט למפת הרקע: המכון הגאולוגי לישראל

 

תוך כדי הטיול קבלנו הסברים על החשיבות האקולוגית של הנחל כבית גידול עבור החי והצומח. עד כאן טרם הזכרתי את בעלי החיים באזור, אז כעת הזמן לכך.

נחל סנין הוא בית גידול ייחודי, אשר בו חיים בעלי חיים שחלקם בסכנת הכחדה. למשל טריטון הפסים, שחי בנחל, הוא דו חיים קטן (עד 12 ס”מ), שמדינת ישראל היא גבול התפוצה הדרומי שלו בעולם כולו. הטריטון חי בבתי גידול לחים (המצויים גם בנחל סנין), והוא פעיל בעיקר בלילה. כולנו מכירים את הסלמנדרה הכתומה/שחורה, אבל הטריטון הוא דו חיים לא פחות חשוב, שלצערנו לא זכה ליחסי ציבור משופרים כמו הסלמנדרה.

 

נחל סנין

מקטן ועד גדול – כולם מטיילים במרחב

 

מלבד הטריטון במרחב נחל סנין חיים גם בזים אדומים, ששטחי הבתה הם בית גידול נהדר עבורם, המאפשר ציד מוצלח, וכן קוקיה אירופאית, בה גם זכינו לצפות במהלך הטיול. מלבד כל אלו, רמת מנשה ומרחב נחל סנין מהווים בית גידול לצבי ארצישראלי, אשר גם בו ניתן להבחין מדי פעם בשטח.

ציפור קוקיה

קוקיה אירופית

חזרה לצומח

כפי שהזכרתי בהתחלה, רמת מנשה ברובה היא אזור של בתה ים תיכונית. זוהי תצורת צומח ייחודית, שבגדול מייצרת נוף פתוח. הבתה הופכת ירוקה בעונת החורף והאביב, והמראה מלבב. מלבד זאת, בראשית החורף, המדרונות מתמלאים בפריחה מטריפה של מרבדי כלניות! אנחנו לשמחתנו זכינו לצפות בכך בביקור שלנו.

נחל סנין

מרבדי כלניות בנחל סנין (ינואר 2024)

חשיבות השטחים הפתוחים 

כפי שציינתי, בתחומי נחל סנין מקודמת תכנית בניה של הרחבת יקנעם, כולל שכונות מגורים, בית מלון וכן מאגר מים פתוח בנחל עצמו.השטחים הפתוחים בישראל הולכים ומצטמצמים נוכח צרכי דיור, והם למעשה משאב טבע שהולך ונעלם ונופם הופך נוף בנוי. 

הצטרפו לקב’ הווצאפ השקטה של אאוטפאנל:
הצטרפו לקבוצות אאוטפאנל

רמת מנשה היא אחד האזורים היחידים בארץ, שמאופיין ברובו כשטח פתוח טבעי, עם מיעוט של יישובים כפריים בתוכו. מה גם שברמת מנשה מתקיימות מערכות אקולוגיות בעלות חשיבות, ובהם חיים בעלי חיים (אשר חלקם מינים אדומים בסכנת הכחדה), ומיני צומח שונים ומגוונים. מלבד החשיבות האקולוגית של השטחים הפתוחים באופן כללי, ושל רמת מנשה בפרט, לשטחים הפתוחים תועלת רבה עבור האדם.

נחל סנין ממוקם בצמוד לשכונות המגורים של יקנעם, ומהווה אתר ביקור ללא עלות עבור תושביה, וכן עבור מבקרים מהאזור ושאר אזורי הארץ. למרחבים אלו חשיבות גם עבור מסגרות חינוכיות, אשר יכולות לקיים במרחב פעילויות חינוכיות וטיולים, או עבור משפחות ש”סתם” מתחשק להן לצאת ולטייל באחו הקרוב לביתם. אכן, יש חשיבות ביצירת פתרונות דיור, אך בעיניי יש צורך מהותי לשקול חלופות שונות לכל אפשרות פיתוח.

יקנעם נחל סנין

המחשה לקרבה של שכונות יקנעם אל השטחים הפתוחים

נחל סנין – כדאי לכם גם

לסיכומו של דבר – נחל סנין יכול להיות יעד מקסים לטיול חורפי/אביבי עם מספר אפשרויות לטיולים נוספים באזור. אז סעו לתחיל המסלול, קחו מגדיר צמחים ומגדיר ציפורים, משקפת, צידה לדרך, וצאו אל האחו המקסים הזה!

  • פריחת הכלניות מתרחשת רק בתקופה מצומצמת סביב חודש ינואר, אך האזור מומלץ גם בחורף ובאביב, לא רק כשהכלניות פורחות.
  • באזור רמת מנשה קיימים מסלולי טיול נוספים, דוגמת נחל גחר, נחל תנינים, גבעת הרקפות ועוד, אותם ניתן לשלב ביום טיול באזור. 
כלניות נחל סנין

פריחת הכלניות במרחב (אל דאגה, אף כלנית לא נרמסה בצילום)

כתב וצילם: ד״ר רֹתם אלינסון
אם אהבת את התוכן שלנו, שתף אותו לקבוצות הווצאפ והפייסבוק שלך – הנה פה במלבנים האלה: