אם תבחרו את ציוד השינה הנכון ותעשו את ההכנה הנכונה – כל יציאה לשטח ושינה תחת כיפת השמיים תהייה אפקטיבית, בטוחה והכי חשוב – מהנה. צוות מומחי השטח של “חיה של חנות” בשיתוף פעולה חדש עם בלוג-מגזין OutPanel מביא לכם את המדריך השלם לשינה בקמפינג ובטיולי שטח.
מאת: יוסי ארד
צילום: מאור אדר
בשנים האחרונות יותר ויותר ישראלים מגלים את ההנאה שבשינה בטבע, באוהל או תחת כיפת השמיים. השינה בשטח מעניקה לנו את ההזדמנות הייחודית ליהנות מהקרבה לטבע בצורה האבסולוטית ביותר והיום אפשר לעשות זאת מבלי לוותר על נוחות, חום ותנאים.
ציוד לשינה מחוץ לבית
בין אם אתה ג’יפאי, תרמילאי או בקמפינג עם המשפחה, הדרך לישון שינה עמוקה וטובה מתחילה בבחירת הציוד הנכון. הבחירה תשתנה על פי מין המטייל, גודלו והסביבה בה הוא הולך לשהות.
שק שינה- יש לבחור את שק השינה לפי הסגנון והטמפרטורה המתאימה ליעד שלך. בנוסף, כדאי גם לוודא ששק השינה מתאים למידות שלך. ישנם שקי שינה רחבים המספקים מרחב תנועה גדול יותר אבל פחות טובים בשמירה על חום הגוף (לא מומלץ ללילות קרים אבל מומלץ לאנשים גדולים). לתרמילאים שבינינו מומלץ ללכת על שקי שינה המותאמים לתרמילאים. הם מגיעים בצורת מומיה (צמוד ומאורך) לשמירה על החום ומצטיינים במשקל קל וגודל קומפקטי לאריזה קלה וקטנה. רובם עשויים מפוך.
מזרון שינה- ישנם שלושה סוגים של מזרוני שינה: מתנפחים עצמאית, מזרוני אוויר ומזרוני קצף. אם יוצאים לטיול ברכב ואין צורך לסחוב את הציוד על הגב והמשקל אינו מהווה פקטור, אפשרי ליהנות ממזרון גדול וכרית מפנקת. אבל כשיוצאים לטרק עם ציוד על הגב המשקל הוא נושא קריטי ולכן חשוב לבחור במזרן קל וקומפקטי ככל האפשר. וכמובן שגם הנוחות היא פקטור וכל מטייל בוחר את המזרון שלו גם על פי הנוחות האישית שלו.
כרית- כרית היא פריט שמטיילים רבים מתעלמים ממנו או פשוט לא חושבים עליו בהקשר של שינה בשטח. אני ממליץ על השימוש בכרית מכיוון שאנחנו רגילים להשתמש באחת בכל לילה ולילה. אפשר להביא כרית מתקפלת קטנה מהבית או להשתמש בציוד שיש לנו וליצור כרית אלטרנטיבית (פריט לבוש יהיה תחליף נפלא). בשקי שינה מסוימים ישנו בראש השק כיס ייעודי להכנסת בדים/בגדים ולהפוך אותו לכרית.
כיסוי עיניים ואטמי אוזניים– פריטים אלה יכולים לעזור לכם להעביר את הלילה בצורה טובה יותר, בין אם אתם ישנים באזור קמפינג עם חברים רעשנים או במידה ואתם רגישים לאור השמש ורוצים להרוויח עוד קצת שינה כשהשמש יוצאת.
התארגנות לשינה
חשוב מאוד, גם לאחר יום הליכה ארוך, לארגן בצורה הנכונה את אזור המחנה ואת האוהל לפני רדת החשכה. ארגון נכון מאפשר לנו זמן להירגע ולהנות מהערב בלי הלחץ מהחשכה המתקרבת. בנוסף, התארגנות מוקדמת תעזור לנו לא לאבד כלום בשטח וכמובן – רק לסייע לשנת לילה טובה וחסרת דאגות. כמובן שאוהלים מוצלחים הם חשובים מאוד לאיכות החיים בטיול, אבל יש עוד הרבה דברים וטיפים נוספים לתת:
- בחרו אתר אוהלים מתאים- הצעד הראשון הוא קודם כל לשים לב שאתם בונים את האוהל שלכם על אזור שטוח, נקי ממקלות וסלעים.
- וודאו שיש אור שימושי בהישג יד- אתם עוד תופתעו כמה חשוך הלילה בחוץ. לכן, מומלץ להצטייד בפנס ראש או לדאוג שיהיה בקרבתכם פנס יד (ולוודא כמובן שיש בו בטריות טעונות/חדשות).
- שמירה על שגרה- חזרו על רוטינות מוכרות מהבית. אם צחצוח השיניים הינה הפעולה האחרונה שלך כל לילה, עשה זאת גם במחנה. לילדים קטנים – מומלץ גם להביא פריט מיטה מוכר מהבית על מנת להקל עליהם (ועליכם) את הליך ההרדמה.
- אחסנו את המזון וכלי הרחצה הריחניים מחוץ לאוהל בצורה אטומה ובטוחה.
- שנו בבגדים נקיים ככל האפשר. מומלץ לשמור על סט אחד רק לשינה. לבוש בגדים נקיים משפיע על איכות השינה.
- במידה וקר לכם בתוך שק השינה אל תלבשו עוד בגדים. לבוש עודף עלול לפגוע בטכנולוגיה של שק השינה ולגרום לכך שהוא יחמם פחות. במידה ושק לא מחמם אותכם בצורה מספקת מומלץ ללבוש רק סט תרמי דק ומנדף ככל האפשר.
- לכו לשירותים לפחות פעמיים לפני השינה- אין דבר יותר מבאס מלצאת משק השינה החמים באמצע לילה קר.
- שתיה- מומלץ להחזיק בקבוק מים צמוד לשק השינה, שתוכלו לשתות במקרה הצורך.
שמירה על חום גוף בזמן הלילה
בלילות חמים ייתכן שאפילו לא תצטרכו לסגור את שק השינה עד הסוף (או אפילו בכלל), מכיוון שהוא יחמם אותכם לטמפרטורה גבוהה מידי. אך כאשר ישנים במזג אוויר קר עצות אלה יסייעו לכם להעביר את הלילה בצורה חמימה ואופטימלית:
- ארוחת ערב- מומלץ לאכול ארוחה או נשנוש קל לפני השינה. פעולת העיכול מסייעת בחימום הגוף.
- משקה חם- שתו משקה חמים ולא אלכוהולי לפני השינה.
- היגיינה- החליפו לפני השינה לתחתונים וגרביים נקיים (אם אפשרי – החלף לסט בגדים נקי).
- חימום- שמו בקבוק מים חמים קרוב למרכז הגוף או בין הרגליים.
- חימום נוסף- במזג אוויר קר מאוד מומלץ להשתמש בשקיות חימום מכיוון שהן שומרות על חום להרבה שעות רצוף.
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:
איך בוחרים ליינר לשק השינה
בין אם אתה תרמילאי מקצועי או מטייל מהוסטל להוסטל אחרי הצבא, בוודאי שמעת על היתרונות של ליינר- זהו שרוול שינה המשמש גם לחימום נוסף של שק השינה וגם כפריט המשמש בשטח כמו מצעים במיטה. בחלק זה ננסה לרכז את כלל הסיבות אשר יסיעו לך לרכוש את הליינר המתאים עבורך.
עבור תרמילאים שמשתמשים יום אחרי יום בשק השינה בשטח, ללא אפשרות להתקלח על בסיס יום יומי, ליינר יסייע לשמור על היגיינה וניקיון של שק השינה וימנע ספיקת שמני גוף שעלולה לפגוע בפוך (לכבס את הליינר הרבה יותר קל מאשר את שק השינה). בנוסף, במקרה של נסיעה למקום קר ורצון לרכוש שק שינה לא יקר, אפשרי לרכוש ליינר ובכך להעלות את הטמפרטורה הפנימית של שק השינה. ליינרים מסוימים יכולים להוסיף עד כ – 10 מעלות אקסטרה של חום לשק השינה.
הליינר יגיע בדרך כלל בשתי צורות עיקריות – עיצוב דמוי מומיה שמכוון לכך שיוכנס היישר לתוך שק השינה וליינר מלבני (נקרא במקרים רבים גם דפי טיול) אשר מעוצב לשימוש כפריט עצמאי (ללא שק שינה) או לשימוש בתוך שק שינה מלבני.
למטיילים באקלים חם קיימת אפשרות לוותר על שק שינה ולהשתמש בליינר הדק בלבד כשק שינה חלופי או כשמיכה. לתיירי בקתות ליינר יכול לשמש כתחליף למצעים מלוכלכים או במקומות עם פשפשים, פשוט לפרוס אותו מעל למצעים הקיימים כמחיצה.
סוגי חומרים בליינרים
- משי – קל מאוד (150 גרם) וקומפקטי. משי הינו חומר מבודד המושלם לשימוש במזג אוויר קר ובו בזמן הוא חומר נושם שמתאים לשימוש גם במזג אוויר חם. מחיר – בינוני עד יקר.
- כותנה – חומר חזק, עמיד, סופג, וקומפקטי. החיסרון שלו מתבטא במשקל לא קל. מחיר – חסכוני.
- פליז ומיקרו פליז – חם (מוסיף עוד כ – 5 מעלות), כבד, רך ומתייבש במהירות. מחיר – בינוני.
- חומרים סינתטיים – נושמים (אידאליים לתנאי לחות) ומאפשרים גמישות של הבד. מחיר – בינוני.
- בדים מבודדים- מוסיפים עד כ – 15 מעלות חום. מתייבשים בכ – 50 אחוז מהר יותר מכותנה. מחיר – בינוני עד יקר.
לסיכום
ההכנות המוקדמות לשינה בשטח חשובות ביותר והבחירות שתעשו מבעוד מועד ישפיעו בצורה דרסטית על הטיול שלכם ועל השינה בפרט. בנוסף, חשוב מאוד להתאים את ציוד השינה שלכם למימדים וההעדפות שלכם בהתאם לתנאי מזג האוויר והשטח ביעד הטיול שאליו אתם נוסעים. מומלץ לבדוק מראש עם מטיילים ולהתייעץ עם המוכרים בחנויות לגבי הציוד שהם ממליצים עליו. כמו כן, חשוב מאוד לייצר בשטח סביבת שינה אידיאלית מכיוון ששינה טובה תשפיע על הטיול כולו. והכי חשוב – צאו לשטח ושנו תחת כיפת השמיים! זוהי חוויה ייחודית וקסומה בעולם שהולך ונהייה יותר ויותר מודרני ותעשייתי.
על הכותב: יוסי ארד, בן 63, אגרונום במקצועו, אחראי על מחלקת הקמפינג והטיולים ב”חיה של חנות”. הלך פעמיים את שביל ישראל, מטייל בכל העולם (התחנה האחרונה שלו הייתה איסלנד) וחי את ענף הקמפינג בכל יום ויום.
קישורים לקטגוריות המוצרים המוזכרים בכתבה: