כשאתם מטיילים במקומות נידחים, הזמינות של מכשיר תקשורת לוויני יכולה להציל אתכם בקלות מסיטואציות קשות. תאונות ותקלות מסכנות חיים אינן שכיחות, אבל ברגע שתיקלעו לאחת כזאת, ההבדל בין חיים ומוות יכול להיות קטן מאוד ובעלות לא גדולה.

לכם זה לא יקרה, זה יקרה למישהו אחר. אבל יכול להיות שתיתקלו בו במקרה על השביל. בעולם הסלולרי בו אנחנו חיים, זה כמעט נשמע בלתי אפשרי שברגע האמת לא נוכל להרים טלפון למשטרה או מרכז חירום אחר ולעשות בקלות את הדבר הפשוט מכל – להזעיק עזרה. המציאות היא אחרת. גם כשאנחנו מטיילים בארץ ועל אחת כמה וכמה בחו״ל, הכיסוי הסלולרי אינו מושלם. במקומות הרריים ונידחים, טבעי לצפות שלא תהיה לכם קליטה סלולרית, אולם גם במקומות פחות מרוחקים לא נדיר להיתקל בתאי שטח נטולי קליטה. במקומות כאלה, הסיכון שלכם עולה היות ואמצעי החירום המשמעותי ביותר אינו זמין.

אנחנו נוטים להדחיק את האפשרות שדברים ישתבשו בצורה כל כך קיצונית, אולם את המילים האלה אני כותב עכשיו לאחר אירוע חירום, אשר נטלתי בו חלק בטרק האחרון והוכיח בצורה חד משמעית, שמכשיר הגרמין הלוויני אותו אני נושא עלי יכול ממש להציל חיים. במקרה שאתם מטיילים גם לבד לפעמים, אין כאן בכלל שיקול. במקרה של תאונה משביתה, הסיכוי שלכם לשרוד עולה בעשרות אחוזים אם תשאו מכשיר כזה על גופכם.

הצטרפו לקבוצה השקטה של בייקפאנל בווטסאפ:
הצטרפו לקבוצות אאוטפאנל

איך הפעלתי מצב חירום והצלתי חיי אדם

במהלך אתגר שטח בן שבועיים בסקוטלנד, באחד השבילים הנידחים, ניתקלתי בתיק שהיה זרוק לא רחוק מהשביל, ליד נחל זורם. הסקרנות הביאה אותי לסרוק את האזור וכך ניתקלתי בראש אדם שביקש ממני באדיבות להתקרב אליו, בכל זאת בריטניה, מנומסים שם. זיהיתי כי מדובר באדם המשתתף גם הוא באתגר ולמעשה רק שעה לפני כן אכלתי איתו צהריים במסעדה קטנה בישוב הסמוך.

Caburn (זה שמו) היה תחת כאבים עזים. חשבתי כי שבר רגל אולם הוא טען כי מפרק הירך שלו פשוט יצא מהמקום. מסתבר כי עבר ניתוח החלפת מפרק לפני כ-5 שנים ומדי פעם יש ״בריחה״ של חלקי המפרק אותם הוא הצליח עד עתה להחזיר בעצמו. הפעם, נראה שהפריקה משמעותית יותר. הוא לא היה מסוגל לזוז סנטימטר, אפילו לא להגיע לתיק שלו שהיה מרוחק 2 מטר ממנו. הוא היה ללא חולצה כי ירד לרחוץ בנחל ושעת אחר הצהריים כבר הייתה עם צניחת הטמפרטורות. לאחר שניסינו להשיג קליטה כולל שימוש ברשת לשיחות חירום שלא היתה זמינה, הבנתי שהדרך הטובה ביותר היא שימוש במכשיר ה-Garmin InReach שאני נושא עלי בטיולים קיצוניים יותר. הזדמנות טובה לבדוק את התהליך.

לחיצה ארוכה על כפתור ה-SOS מפעילה ספירה לאחור. זה מאפשר לכם להתחרט אם לחצתם ״בטעות״ או רק שיחקתם עם המכשיר. ברגע סיום הספירה המכשיר נכנס למצב SOS והודעה עם מיקומי המדויק משוגרת למוקד החירום.

חילוץ

הרופא מגיע לקייבורן – הכל בזכות הגרמין

תוך זמן קצר התקבלה הודעה שאישרה את קבלת מצב החירום והתחיל תהליך של תשאול ובירור על מנת לקבל תמונה ברורה על צורת הפגיעה, מספר הנפגעים, מצב הפצוע ועוד המידע הנדרש על מנת להכין את צוות החילוץ בצורה המיטבית. 

מוקד החירום ממוקם כנראה בארה״ב (יוסטון, טקסס) ומשם הועבר המידע למרכז החירום הלאומי בבריטניה שדאג לחבר את משטרת סקוטלנד, המטפלת באירועים בשטחה.

בגלל חוסר בנגישות לשטח ומרחק די גדול מכביש – ביקשתי מפורשות שליחה של מסוק ונעניתי בחיוב שהמסוק בתהליך הכנה. לאחר זמן נוסף קיבלתי הודעה עם שעת הגעה צפוייה של המסוק ובאיחור לא רב שמענו את הרעש המיוחל של להבי ההליקופטר.

חילוץ

ההודעה המיוחלת – זמן הגעה משוער של המסוק

מאותו רגע כל מה שנותר לנו זה לצלם את החילוץ הדרמטי, שכלל נחיתה לא פשוטה של המסוק בשטח מאתגר, רופא מצוייד בתיק ענק שדאג למלא את קייבורן ידידנו במשככי כאבים מסוגים שונים וכמה גברתנים עם אלונקה שדאגו להוציא אותו מהתנוחה המקובעת שלו ולהעביר אותו למסוק להטסה לבית החולים הקרוב. כל התהליך לקח כשעתיים, אשר לטעמי הינו זמן סביר בהחלט.

 חשוב לציין כי השביל המדובר היה אכן נידח, לא היו צפויים לעבור שם עוד אנשים באותו יום וגם למחרת, בגלל גשם שהחל בלילה, צוותים שהיו מתוכננים לעבור שם שינו לנתיב עוקף. בגלל הגשם, צניחת טמפרטורות והעובדה שקייבורן לא לבש חולצה, הסכנה להיפותרמיה ומוות היו מוחשיים מאד.

חילוץ

אני וקייבורן חוגגים את החיים על כוס וויסקי – היות ומדובר בפריקת מפרק ולא שבר, הוא חזר לאתגר ההליכה כבר למחרת ונפגשנו בהמשך הדרך.

רגע אישי

מעבר למהלך הטכני בו השתלשלו העניינים, הזמן שעבר מאירוע החילוץ אפשר למחשבות רבות להבשיל ולהתגבש דרך ימי ההליכה והמפגשים עם קייבורן, שחזרו במהלך הדרך. כשאתה בתוך אירוע מתגלגל, הפעולות הן אוטומטיות, מכניות ומושגים הרואיים כמו “הצלת חיים” אינם חלק ממסדר היום. כשהכל שוקע, המשמעות מתבהרת יותר. באתגר ההליכה, ה-TGO Challenge, משתתפים כ-350 מטיילים. קייבורן פירסם כבר למחרת את פרטי האירוע והוא יצר גלים. בכל מקום אליו הגענו בהמשך ידעו והכירו את הסיפור ולמבוכתנו אנשים רצו לשמוע על המקרה עוד ועוד פרטים. קייבורן בעצמו, החל מגדיר אותנו כ”מלאכים המצילים שלו”, מה שהוסיף למבוכה.

בסיום האירוע, בארוחת הערב החגיגית, קייבורן שלח לנו כמתנה וכיאה לסקוטלנד, בקבוק ויסקי מקומי מכובד. צירוף המקרים שהביא לחילוץ המוצלח הוא לא פחות ממדהים. בעיקר בשל העובדה שהקדמנו את קייבורן על השביל ורק בגלל קיצור דרך מקרי הוא עקף אותנו זמן לא רב לפני האירוע. אף אחד אחר לא עבר על השביל הזה במשך יומיים. באותו לילה התחיל לרדת גשם מה שמעלה את השאלה מה באמת היה קורה בקור הלילה לולא היינו שם באותו זמן. לנו זה נראה פשוט ואנושי. על השבילים כולנו ערבים זה לזה. אם מטייל אחר זקוק לעזרה, זה יכול להיות גם אנחנו בפעם אחרת. תחושת הקירבה מתחזקת גם כך בין אנשים בשטח. להישאר עם אדם הנמצא בכאב זה בסיסי. להקל עליו, לחמם אותו, להשקות אותו תה ובעיקר לחזק ולתת לו תקווה עד שתגיע העזרה. זה לא דבר עצום. זה המובן מאליו. מבחינתנו זו היתה זכות לעזור ברגע הנכון.

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

איך מתחבר הביטוח שלכם לעניין הזה? 

זו שאלה חשובה שחוזרת רבות בהקשר של מצבי חירום. אירוע חילוץ מתבצע בדרך כלל על ידי צוות חילוץ מקומי. אם אתם מטיילים במדינת עולם שלישי, לא בטוח שיהיה כזה. זו בעייה. ביטוחי בריאות כוללים היום בדרך כלל גם מרכיב של חילוץ אבל אם הביטוח שלכם יהיה מעורב – זה יקח יותר זמן.

כלומר, במדינה מערבית או קרובה לזה – שרשרת החילוץ של גרמין תגיע במהרה לצוות החילוץ המקומי. ברוב המדינות המתוקנות מדובר בצוותי מתנדבים הפועלים לחלץ מטיילים בשטח – אין פה עלות כלל (גם בישראל זה עובד כך) והביטוח לא צריך להתערב. 

חילוץ

המסוק לאחר נחיתה בשטח – מדובר בשטח מאתגר ולא יציב ונדרשה נחיתה איטית וזהירה עד המגע עם הקרקע

במדינה שאין בה ארגון חילוץ מסודר, שרשרת ההפעלה של הודעת החירום מגיעה בדרך כלל לאנשי החירום שהגדרתם מראש – עליהם לפנות אל חברת הביטוח ומכאן ינוהל החילוץ על ידי חברת הביטוח שתפעיל את האמצעים העומדים לרשותה בכפוף לתשלום ששילמתם בפוליסה. חברת הביטוח יכולה למשל להפעיל בתשלום צוותים שונים בארץ היעד, אשר אינם נמנים על שירותי חירום לאומיים של המדינה.

במידה ונדרש טיפול רפואי נוסף לאחר החילוץ – כאן מדובר באירוע רפואי סטנדרטי אותו יש לנהל באמצעות ביטוח הבריאות שרכשתם לפני הנסיעה לחו״ל וגם זה חייב להתבצע באמצעות אנשי קשר החירום שהגדרתם ואמורים להיות מיודעים לשרשרת הודעות החירום בצורה אוטומטית.

הצלה

איך ממשיכים מכאן

בשלב הזה של הסיפור אתם בטח כבר מבינים שמכשיר כזה הוא הכרחי עבורכם. ״לי זה לא יקרה״ היא קלישאה מטעה, אשר ברגע האמת תתגלה כקטסטרופלית. מכשירי חירום לוויניים לא מתאימים לכל מטייל והצורך בהם בהחלט תלוי בפרופיל הטיול שלכם – אבל אם אתם יודעים שאתם מטיילים לפעמים באזורים נטולי קליטה סלולרית אתם חייבים אחד כזה. בפרק הבא נצלול אל האפשרויות השונות והזמינות היום למכשירי חירום, ההבדלים ביניהם ואיך אתם יכולים להצטייד באחד כזה.

מוזמנים לקרוא את פרק ההמשך על סוגי המכשירים

מאת: אריה פישלר
אם אהבת את התוכן שלנו, שתף אותו לקבוצות הווטסאפ והפייסבוק שלך – הנה פה במלבנים האלה: