יום קריר, אני צועד במעלה הנחל עם תרמיל הכולל, בין השאר, מערכת שינה של אוהל קטן, שק שינה קל ומזרן מדגם ראב Ionosphere 5. מבחן אאוטפאנל למזרן מתנפח קל לנשיאה שיבודד אתכם מהקרקע.

Rab ,פשוט, אמין, מתפקד

חברת Rab הוקמה בשנת 1981 ב Sheffield UK על ידי Rab Carrington , מטפס הרים וחובב טבע סקוטי שהתחיל לעצב ולתפור שקי שינה כבר בשנת 1973. אט אט שקי השינה הפכו לשם דבר בעולם הטיפוס וה Outdoor והפעילות הורחבה למגוון רחב של מוצרים כמו: תרמילים, מזרנים, לבוש המאפשרים למטייל ולמטפס לנוע בנוחות ובבטחה. המוטו של “אנשי ההרים” (כך הם מכנים את עצמם בחברה): Nothing fancy or over-engineered – just honest, hard-working pieces that you’d rather repair than replace.

בואו איתנו למקומות יפים! הצטרפו לניוזלטר: 

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

במבחן: מזרן Ionosphere 5

מזרן Ionosphere 5 של חברת Rab, הוא מזרן מתנפח קל משקל וקומפקטי בעל כושר בידוד תרמי מעולה מתאים לסביבות קרות במיוחד. המזרן מיועד בעיקר למטיילי שטח נטולי תמיכה לוגיסטית שצריכים לסחוב את ציוד השינה איתם… ונהנים מזה..

מזרן טיולים

מזרן מ”אנשי ההרים”

מפרט טכני 

  • משקל: 550 גרם (רגיל), 810 גרם (ארוך / רחב). 
  • בידוד: מלכודות אוויר כלוא למניעת איבוד חום בהסעה. ציפוי רפלקטיבי פנימי (TILT) למניעת איבוד חום בקרינה. 
  • אריג עיקרי: פוליאסטר ממוחזר 20D כולל ציפוי פנימי. 
  • מקדם בידוד: R VALUE 4.8 (הסבר מפורט בהמשך). 
  • עובי במצב מנופח: 8 ס”מ.
  • מידות: 185X51 ס”מ (רגיל), 196X64 ס”מ (ארוך /רחב).
  • מידות ארוז: 23X11 ס”מ (רגיל), 28X12 ס”מ (ארוך /רחב).
  • מחיר: 660 ש״ח – לינק לאתר לקנייה.
שינה

לילה טוב

מה זה R-VALUE ומה חשיבותו

שינה טובה בטיול שטח, בוודאי בטיול רב יומי, היא אחד הגורמים החשובים ביותר להצלחת הטיול מבחינת תפקוד והנאה. אחד המאפיינים המאתגרים שינה טובה הוא טמפרטורת סביבה נמוכה ולפיכך מערכת שינה איכותית המבודדת את גופנו מקור הסביבה חשובה ביותר. חלק משמעותי מאיבוד חום הגוף לסביבה נובע מטמפרטורה נמוכה של הקרקע. תפקיד מזרן השינה הוא לבודד ולצמצם למינימום את מעבר החום מהגוף החם לקרקע הקרה. כדי להשוות כמותית בין מזרנים שונים בהיבטי בידוד תרמי, פותח תקן (מדד פיזיקלי) במכון התקנים האמריקאי ASTM המגדיר את רמת הבידוד התרמי של המזרן. התקן F3340-18 , מציג ערך R-Value המייצג את רמת הבידוד התרמי של המזרן (מ 1 עד 8). ככל שהערך גבוה יותר, המזרן בעל יכולת בידוד גבוהה יותר ומתאים לסביבות אקלים קרות יותר. קיימות המלצות רבות ברשת לגבי מה ה R-Value המתאים למערכת שינה כתלות בטמפרטורת הסביבה. כדי לפשט זאת נוכל להגדיר לגבי הדרישה מהמזרן: קיץ 1-3. שלוש עונות 3-4. חורף 4 ומעלה. שיטת מדידת ה R-Value מתוארת בתרשים הבא:

R-VALUE

מדידת R-VALUE

ככלל, יצרן מזרני שטח ינסה לבחור נקודת עבודה אופטימלית בין משקל המזרן ליכולת הבידוד שלו. בחנתי קשר זה עבור מספר מזרני שטח של חברות מובילות והתוצאות מוצגות בתרשים הבא:

משקל ובידוד

יחסי משקל/בידוד- ה Ionosphere 5 במקום טוב באמצע: בידוד גבוה במשקל סביר.

מזרן ראב – מארז קטן ומוצלח

אני פותח את המשלוח שהגיע מטעם היבואן של המוצר, חברת קל גב, ומופתע עד מאוד מגודל המארז. החבילה קטנה וארוזה היטב. כל המידע אודות המוצר נמצא על גליל הנייר העוטף את המארז, משם אני למד שהמידה שקיבלתי היא Regular, מתאימה בדיוק לאנשים הנמוכים מ 1.9 מטר ו”מרוויחים” 260 גרם ביחס לאלה שחייבים לבחור מידה Large, זהו פער משמעותי. כיסוי המזרן מעוצב בצורה מיוחדת וכולל בתוכו כיס ייעודי ובו ערכת מדבקות לתיקון תקרים. בנוסף הכיסוי כולל שק ניפוח (תחליף למשאבה). המזרן נשלף מהכיסוי. בקצהו שסתום אל חוזר הניתן לפתיחה. העיקרון פשוט: בזמן הניפוח, האוויר הכלוא אינו משתחרר מפעימה לפעימה וכדי לרוקן את האוויר במהירות, שולפים את השסתום כולו…פשוט, אמין, יעיל. 

לאחר ניפוח המזרן, חלק בעזרת שקית הניפוח (בטכניקה הדורשת תרגול) וחלק בעזרת הפה (טכניקה הדורשת נפח ריאות), המזרן מקבל את צורתו הפרוסה: שישה פסי אורך מנופחים. המזרן רחב בחלקו העליון וצר בחלקו התחתון- כלומר בגזרה עם התאמה מלאה לגוף כדי לחסוך במשקל. חלקו העליון של המזרן צהוב ועליו תבנית פסים מעניינת, לטענת היצרן, טיב השטח הרך של משטח זה משפר את האחיזה בין המזרן לשק שינה ומקטין את פוטנציאל ההחלקה ביניהם במהלך השינה. אני ממשש את האריג הדק, מציץ שוב בערכת תיקון התקרים המינימליסטית והחשש המקנן צף ועולה… מה עמידותו של מזרן כזה לתקרים? החלטתי לפתח מבחן השוואתי לעמידות מזרנים בתקרים.

ראב Lonosphere 5

אירוע הפתיחה

עמידות בתקרים

כדי לאמוד כמותית את עמידות מזרן בתקרים יש לפתח שיטה אחידה, מוגדרת וחזרתית בה יושוו מזרנים שונים. השיטה מבוססת על הפעלת כוח הולך וגדל (עם חוד מתכתי קבוע ומוגדר) על דגימה שטוחה מהמזרן ומדידה באיזו כוח הדגימה נפרצה (בשפה עממית: פנצ’ר). הציון (כוח הפריצה) הוא יחסי השוואתי ולערכו המוחלט אין משמעות.
כדי לזהות מתי בדיוק התרחשה הפריצה, החוד המתכתי והבסיס שעליו יושבת הדגימה מחוברים במעגל חשמלי לבדיקת התנגדות. רגע הפריצה מראה מעבר מנתק לקצר. הכוח נמדד על ידי מאזני מטבח דיגיטליות המודדות את הכוח בגרמים עד 5 קילוגרם.
כדי לדמות ככל האפשר את מנגנון היווצרות התקר בעולם האמיתי, דגימת המזרן הונחה פעם אחת על משטח ספוגי המאפשר לדגימה לשקוע אלסטית עד להיווצרות התקר ובפעם השניה על משטח קשיח (פחות מדמה את המציאות). הערה: דרך מדויקת יותר לבצע מבחן זה היא על דגימת מזרן מנופח אך זה היה מוביל להרס המזרן. התוצאות המוצגות כאן מתייחסות למבחן על המשטח הספוגי.

מדידות

מערך למדידת עמידות מזרן בתקר

מאחר ועמידות המזרן בתקר תלויה בסוג החומר ועוביו, עובי הדגימות נבדק בקליבר ברמת דיוק של מאיות מילימטר ספורות. הערה: כדי לא להרוס את המזרן על ידי תקר, המדידה בוצעה על שולי המזרן (עובי כפול) והתוצאה נורמלה לעובי האמיתי של המזרן. התוצאות של שני מזרני שטח ומזרן ים “פשוט” וזול של ילדים, מוצגות בטבלה ובגרף הבאים: (הערה: כל מדגם כלל 5 נקודות דגימה ובוצע מיצוע שלהן.)

מדידות

הסבר: עמידות המזרן במבחן Ionosphere 5 היא 667 גרם, נמוכה מעמידות מזרן Napa שהיא 1033 גרם  אך שוקל 750 גרם (כמעט פי 1.5 מ Ionosphere 5) וגבוהה מעמידות מזרן ים פשוט שהיא 430 גרם. ניתן לראות שעמידותם של חומרי מזרני השטח דומה וגבוהה משמעותית מעמידות החומר של מזרן הים הפשוט. המסקנה היא: חומר מזרני שטח מתנפחים איכותי בהיבט עמידות בתקרים ומאפשר לחברות לבחור עובי דופן נמוך (ובכך לחסוך משקל) מבלי להתפשר על עמידות לתקרים.

גרפים

עמידות בתקרים גרף השוואה

מבחן שטח 

המבחן בוצע בחודש אפריל במזג אוויר חם יחסית, הטמפרטורה הנמוכה ביותר הייתה סביב השעה 03:00 והגיעה ל 13 מעלות, לפיכך תכונות הבידוד התרמי של המזרן לא אותגרו באופן משמעותי. המבחן בוצע עם שתי מערכות שינה שונות. מערכת שינה אחת כללה: אוהל, מזרן Ionosphere 5 ושק שינה קל. המערכת השנייה כללה: מחצלת תחתונה דקה, מזרן Ionosphere 5 וליינר פליס. ההיבטים שנבחנו:

אאוטפאנל בווצאפ:
הצטרפו לקבוצות אאוטפאנל

בידוד

ללא ספק זו התכונה החשובה ביותר של המזרן, אלא שמזג האוויר בעת ביצוע המבחן לא היווה אתגר משמעותי. טמפרטורה של 13 מעלות ורוח מערבית קלילה השרו תחושה של קרירות נעימה ולא יותר, האוהל ושק השינה מנעו מעבר חום בהסעה מלמעלה. המזרן התמודד היטב עם מנגנון הולכת החום מהגוף לקרקע הקרה. שמונה סנטימטר של אוויר עשו את העבודה בצורה יוצאת דופן. תרומת הציפוי המיוחד Tilt המונע מעבר חום בקרינה, לא נבחנה באופן כמותי ואני סומך על ניסויי המעבדה של היצרן שהובילו למסקנה שציפוי זה הכרחי כאשר כל מעלה קובעת. לאור התוצאה החיובית של מבחן ראשון זה, ביצעתי מבחן נוסף בטמפרטורה של 17 מעלות, כאן הסתפקתי במחצלת דקה שהונחה על הקרקע (הפחד מפנצ’רים לא עוזב אותי) ועליה המזרן, ליינר פליס וכרית מאולתרת השלימו את מערכת השינה … לולא קריאות המואזינים בשעה 04:30 הייתי מגדיר זאת כלילה מושלם.

נוחות השינה עם מזרן ראב

גב, צד ימין, צד שמאל, גב… אדם ממוצע משנה את תנוחת השינה שלו לפחות 20 פעם בלילה ואיני יוצא דופן. רוב הזמן אני ישן על הגב, מידי פעם עובר לישון על הצד, בחדר שינה הכל פשוט אך באוהל צר על מזרן ברוחב 51 סנטימטר זה אתגר לא קטן ועם זאת עמדנו בו בהצלחה. המזרן כולל שישה פסי אורך מנופחים, ארבעת הפסים המרכזיים נמוכים משני הפסים הצדדיים, כך נוצרת הגבהה בשוליים המקשה על הגוף להתגלגל החוצה ומשק השינה להחליק. 

כן אציין שעניין הכרית (כמובן מאולתרת מבגדים שהסרתי) המחליקה מהמזרן לאחור הוא עניין לא פתור אצלי והייתי שמח למצוא פתרון משולב במזרן. ניתוח יותר כמותי שמספק גרמין נותן ציון כולל של Fair לאיכות השינה (ציון אופייני אצלי) ומונה 35 רגעים של חוסר מנוחה (Restlessness moments). מאחר שהתעוררתי אחרי 7 שעות ו 39 דקות עם חיוך גדול אני סבור שהיבט זה של המבחן עבר בהצלחה מרובה.

לילה בשטח

לקראת הלילה

ניפוח וריקון

המוצר כולל שק ייעודי לניפוח המזרן (כתחליף כמובן למשאבה כבדה ומסורבלת), בצידו האחד של השק פתח הניתן לאטימה על ידי גלגול השוליים והידוק באבזם (דוגמת שקים אטומים למים) ובצידו השני פיה שמתחברת לשסתום האל חוזר של המזרן. הרעיון הוא לאסוף אוויר על ידי כיוון הפתח מול הרוח או הנעת הידיים, אטימת הפתח הגדול על ידי גלגול השוליים, חיבור הפייה למזרן ודחיסת השק בידיים וחוזר חלילה. מניסיון שלי התהליך היה מסורבל ואיטי (בעיקר בגלל שלא נשבה רוח) ודרש הרבה איטרציות. בשלב מסוים זנחתי את השק לטובת ניפוח בפה וזה סיפק אותי לחלוטין. ריקון המזרן מאוויר פשוט, קל ובעיקר מהיר בזכות האפשרות להסיר את השסתום לגמרי מפתח המזרן ובכך לאפשר שחרור מהיר של האוויר.

אריזת המזרן קלה ונוחה

בניגוד להרבה מוצרים דומים, מזרן זה קל מאוד לאריזה מחדש למימדים ולצורה בה התקבל כמוצר חדש. כפי שכתבתי למעלה, קל מאוד לרוקן את האוויר לגמרי, קיפול פשוט של צידי המזרן לכיוון המרכז וגלגול מהודק שלו מהכיוון הצר לכיוון הרחב הופך אותו לגליל קטן וקומפקטי הנכנס בקלות ובזריזות למארז הייחודי, פתח צידי גמיש עם רצועות חביקה, בניגוד למארז גליל עם פתח צר מקשה הכנסה.

פתחים

פתח רחב

עוד – על ראב Ionosphere 5

המוצר כולל ערכה לתיקון תקרים הנמצאת בכיס פנימי במארז המזרן. הערכה כוללת Patch ריבועי דביק בגודל 7X7 סנטימטר ודיסקת גומי עגולה בקוטר 1.5 סנטימטר שבמרכזה מוט גומי גמיש ודק מאד. הוראות תיקון תקר מתייחסות רק לאופן יישום ה Patch על התקר, דיסקת הגומי לא מוזכרת כלל ואני תמה לגבי תפקידה. האם יש לנעוץ את המוט הדק לתוך החור ועל זה להדביק את ה PATCH או שמא הם בלתי תלויים? אני, בכל אופן, אעדיף להכניס לכיס הנוח הזה עוד שתי מדבקות רגילות לתיקון תקרים ובכך לסגור את הנושא.

ראב Lonosphere 5

מזרן ראב לונוספר 5 – סיכום

המזרן Ionosphere 5 של חברת Rab, הוא מזרן שטח מעולה, בכל היבט, בעיקר לסביבות קרות במיוחד אבל לא רק. נראה שהיצרן השכיל למצוא את נקודת האיזון האופטימלית בין משקל לכושר בידוד האמורה לשרת את רוב המשתמשים הפוטנציאליים. המשקל הנמוך מאוד שלו, הגודל הקטנטן במצב ארוז ופשטות אריזתו הם בהחלט שיקול משמעותי לבחירה בו גם בסביבות ועונות פחות קרות (כמו כאן בארץ). יתרון משמעותי של כושר הבידוד הגבוה הוא היכולת להסתפק במערכת שינה משלימה קלה וקטנה יותר. המחיר, ביחס למזרני אוויר כלוא, אכן גבוה אך אם אינך רוצה להתפשר על איכות תפקודית ומשקל נמוך זו עשוייה להיות בחירה נכונה.   

יתרונות 

  • קל משקל וקומפקטי מאד
  • כושר בידוד תרמי גבוה
  • עיצוב ארגונומי מוקפד
  • מארז נוח מאוד לשימוש

חסרונות  

  • מחיר  

כתב וצילם: דב טיבי
תגובות תשאירו לנו באינסטגרם של אאוטפאנל (אפשר גם בפייסבוק)