בקבוק, ווסט או פאוץ' של Outdoor? חקרנו מה באמת נוח יותר לריצה, רכיבה והליכה – וחזרנו עם מסקנות שיכולות לשנות את הציוד הבא שתרכשו.
לא כל יציאה לטבע דורשת תיק גב או ווסט מסיבי ומחמם. למעשה, רוב הטיולים קצרים, וכל שנדרש בהם הוא מים וכמה נשנושים. בדיוק לשם כך נועד הפאוץ' של חברת Outdoor מבית קל-גב, שחוסך את הצורך לשאת על הגב שכבה נוספת שאינה נושמת.
רק פעם בשבוע:
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:
למה לבחור פאוץ' במקום תיק גב – יתרונות ושימושים
רובנו רגילים לשאת ציוד בתרמיל גב, ולעיתים שוכחים שיש דרכי נשיאה נוספות. הרעיון הראשון של תיק לנשיאת דברים ומים נולד בשנת 1989 בארה"ב. אז, טכנאי רפואת חירום אלמוני בשם Michael Eidson, חיבר צינור לשקית של נוזל עירוי רפואי, הכניס אותה לשרוול בד עם רצועות כתפיים והשתמש בה במהלך מירוץ אופניים בטקסס כמערכת מים שנשא על גבו. אותו רוכב אופניים אלמוני פתח לאחר מכן חברה שהפכה עם השנים לשם דבר בתחום מערכות שתיה נישאות – CamelBak. פאוץ' למותניים היה אחד מהגלגולים של תיק לנשיאת מים על הגב וחברת Ultimate Direction האמריקאית הייתה הראשונה שהשיקה דגם כזה בשנת 1985. חברת Outdoor Revolution, מותג הבית של "קל-גב", נוסדה בתחילת שנות ה-80 ומציעה גרסה שלה לפאוץ' – דגם Puffin 4L.
מפרט טכני לפאוץ' Puffin 4L – כמה נכנס, מה מקבלים
- נפח שקית שתיה – 2 ליטר
- נפח תא מטען – 2 ליטר
- מערכת גב Air Flow
- כיס פנימי נסגר עם רוכסן
- מחיר: 149 ש"ח באתר היבואן
עיצוב הפאוץ' והחומרים – עמידות, נוחות ונראות
מי שמכיר את תיקי Outdoor Revolution יזהה את החומרים והעיצוב המוכרים. הפאוץ' עשוי מבד עמיד ודוחה מים, ומערכת המותניים מזכירה את מערכות הגב בתיקים הגדולים יותר של החברה. הפאוץ' מגיע בצבעים שחור ונייבי – והצבע שקיבלתי לסקירה (נייבי) נראה לי המוצלח ביותר.
הפאוץ' כולל:
- כיס פנימי פתוח לשקית מים ייעודית
- כיס נוסף עם ריצ'רץ'
- לולאת תלייה
- פס מחזיר אור המשמש גם כתפס לפנס
שקית המים מתוצרת החברה תואמת למבנה הפנימי של הפאוץ'. הצינורית ניתנת לניתוק, זוויתית ויוצאת מהצד למניעת קיפולים. רצועת סקוץ' שומרת שהשקית לא תזוז, ופתח קטן ברוכסן החיצוני מאפשר מעבר לצינור. תפס מגנטי על המותן השמאלית מחזיק את הצינור במקומו.
ניסיון בשטח: איך הפאוץ' מתפקד בריצה
לפני הריצה הראשונה, קיבלתי טיפ לא למלא את השקית ביותר מ־1.5 ליטר – וזה אכן הוכיח את עצמו. הפאוץ' הכיל גם טלפון, מפתחות, ושקית פירות יבשים. כדי למנוע קפיצות, הידקתי היטב את הפאוץ' על המותניים. נאלצתי להזיז את המגנט פנימה כדי להצמיד את הצינור לגוף – פתרון פחות אידיאלי אך יעיל. מניסיוני בריצה עם רצועות מותניים של חברות אחרות, ידעתי שהפאוץ' חייב להיות מהודק מאוד על עצמות האגן במותניים, אחרת קפיצות במהלך הריצה יהיו בלתי נמנעות. בזמן הריצה הפאוץ' אכן קיפץ קצת אבל לאחר הידוק נוסף של הרצועה, זה הסתדר.
בריצה, על מנת שהצינור לא יתנפנף, הוא חייב להיות צמוד לגוף ונדרשתי למצוא לו "סידור" – אחרת המגנט לא מצליח להחזיק את הצינור במקום. מצאתי שניתן להכניס את שארית הצינור בתוך רצועת הידוק צידית וכך למנוע את יציאתו לחופשי. לא סידור אידיאלי וכנראה לא אחד שאליו התכוונו המהנדסים, אבל עושה את העבודה.
אחד היתרונות של הפאוץ' בריצה הוא שהגב נשאר לא מכוסה ויכול לשמש לקירור הגוף. מערכת גב של כל תיק, טובה ככל שתהיה, עדיין תמנע נידוף יעיל של זיעה ופליטה של חום. פאוץ' פותר את העניין מאוד פשוט – הוא לא יושב על הגב. בתור אחד שרגיל לרוץ עם ווסט, ההרגשה בזמן הריצה עם הפאוץ' היא תחושת חופש.
ברגע שמגיעים למצב שבו צריך לשתות, מוציאים את הצינורית מתוך הרצועה, מורידים את הפקק ומוצצים. בניגוד למערכות שתיה של הגב, שבהן השקית נמצאת יותר גבוה וקרוב יותר לפה, כאן היא למטה והמים לא זורמים מעצמם לתוך הפה. חייבים לשאוב ולעלות אותם. יחסית לקוטר הצינור, הפיה קטנה וצרה והיא מקשה על השאיבה תוך כדי ריצה. גם נגיסה יותר חזקה של קצה הפיה לא משפרת בהרבה את קצב הזרימה. מי שלא התנסה בפיות של חברות מתחרות, פחות ישים על זה לב. בסיום השתיה חייבים לסגור את מכסה הפיה ולהכניס את ראש הצינור חזרה לתוך רצועת ההידוק וזו לא בעיה גם בתנועה.
ברגע שצריכים להשתמש בתא האחסון של הפאוץ' לשליפת טלפון או אוכל, חייבים להתמסר לתחושות הידיים במישוש. שקית המים בתוך הפאוץ' נוטה לתפוס את המקום בתוכו בצורה שבה היא עוטפת את כל שאר הדברים והם "נבלעים" בתוך קיפוליה. מחד, זה מעולה – הם לא ינועו בצורה חופשית בפנים, אבל מאידך, זה מקשה למצוא אותם ובמידה ויש כמה פריטים, זה עלול להקשות עוד יותר. מה שעבד בשבילי הוא סיבוב התיק על הבטן וחיפוש ישיר, כאשר אני רואה את התכולה בעיניים. זה אפשר איתור מהיר ומניעת אובדן דברים תוך כדי החיפוש, כאשר הפאוץ' מקפץ מאחור.
רצועות הפאוץ', כאשר הוא עמוס ומקפץ, נוטות להשתחרר עם הזמן וחייבים להדק אותם תוך כדי תנועה. פעולת ההידוק מצריכה מאמץ ולא תמיד מצליחה בלי להוריד את הפאוץ'. עם הזמן, כשהשקית מתרוקנת ממים והפאוץ' הופך יותר קל, הוא פחות מקפץ. הרצועות מפסיקות להשתחרר וכל העסק יותר זורם.
מבחן רכיבה: התאמה של פאוץ' Puffin לרוכבים
רוב רכיבות אמצע השבוע אצלי, לא מצריכות יותר מליטר אחד של מים. אני חייב מקום אחסון לטלפון, אוכל טכני וכמה כלים בנוסף למים. כך ברכיבה אני מוצא את עצמי עם תכולה יותר מגוונת מאשר הייתה בריצה.
מכיוון שרכיבה פחות קופצנית מריצה, הידוק חזק של הפאוץ' פחות קריטי, אבל סידור הצינור דווקא כן. אף אחד לא רוצה למצוא את עצמו עם צינור מערכת השתיה מסתבך בתוך אחד הגלגלים של האופניים תוך כדי רכיבה. גם כאן, הסידור של קצה הצינור בתוך רצועת ההידוק הצליח. הפאוץ' יושב על המותניים טוב ונע כמקשה אחת עם הגוף, גם כשהרכיבה הופכת ליותר טכנית ומצריכה יותר תנועת גוף.
הצטרפו וקבלו כתבות לווצאפ בקבוצה שקטה
שתיה מהצינורית בזמן הרכיבה יותר מאתגרת, מאשר בריצה. אחרי ששולפים את הצינורית מהרצועה, חייבים לפתוח את מכסה הפיה ואז ניתן להתחיל לשאוב. עד כאן – סביר. ברגע שסיימנו לשתות וצריך לסדר את הצינורית בחזרה – כאן זה הופך ליותר מסובך. אומנם לא חייבים, אבל רצוי לסגור את פקק הפיה, אחרת למים יהיה טעם של אבק שהפיה תצבור. סגירת הפיה עם פקק התגלתה כפעולה מאתגרת לעשיה ביד אחת. אם אתם רוכבים עם כפפות מלאות – רמת הקושי עולה עוד יותר. גם הכנסת הצינורית חזרה מתחת לרצועה אינה פעולה פשוטה תוך כדי רכיבה. בקיצור – זה מעולה לשתיה בעצירה קצרה.
אם להשוות את פתרון הפאוץ' לשתיה מבקבוק – הבקבוק לוקח את הפאוץ' בקלות, גם כשמתפעלים את הכל ביד אחת תוך כדי רכיבה. החיסרון הוא שברוב שלדות האופניים היום יש מקום לבקבוק אחד של 650-850 מ"ל וזה לא תמיד מספיק. אם יש לכם גם כלים ואוכל לסחוב – תצטרכו מקום נוסף או בתוך כיסי חולצת רכיבה (מי שרוכב עם חולצות XC), או בתיק. כאן בא היתרון של הפאוץ' – קומפקטיות וקלות. יתרון נוסף של הפאוץ הוא ייבוש מהיר.
הליכות רגועות עם פאוץ': בדיוק לזה הוא נועד
מבחינת חברת Outdoor Revolution, הפאוץ' נועד במקור לטיולי הליכה וכל מה שעשיתי לו בריצה ורכיבה היה סוג של מתיחת גבולות השימוש. בהליכה רגועה רוב החסרונות שציינתי קודם, כמעט ואינם מורגשים, מכיוון שמדובר בפעילות יותר רגועה ואיטית. בהליכה ניתן בלי לחץ להשתמש בשתי הידיים ואף להוריד את הפאוץ' ולחפש בו את מה שצריכים.
אין כאן צורך להדק למוות את הפאוץ' על המותניים, כי הליכה לא תקפיץ אותו כמו ריצה או רכיבה. כאן כבר ניתן להעמיס את שקית המים עד הסוף עם 2 ליטר ולהוסיף לתיק איזה סנדוויץ עם בר לקינוח – הכל ילך בכיף ולהכל ימצא מקום.
סיכום סקירה: למי מתאים פאוץ' Puffin 4L ולמה
חלק מפרטי לבוש שמוגדרים לשימוש בפעילויות מסוימות, ניתן להשתמש בהם גם בפעילויות אחרות. זה נכון שיהיו מגבלות מסוימות, אבל לא ברמה שתמנע שימוש. במובן הזה, הפאוץ' של Outdoor הוא פריט מאוד רב שימושי ויכול להתאים למספר סוגי פעילויות – החל בטיול הליכה רגוע ועד ריצת שטח קשוחה. רב-גוניות הוא אחד היתרונות שלו. למרות התעללות שהעברתי אותו בריצה ורכיבה, הוא החזיק מעמד יפה ואף הדגים שימושיות לא רעה בכלל.
יתרונות הפאוץ' – נוחות, אוורור, רב-שימושיות
חובבי הז'אנר של הפאוצ'ים לא יחליפו אותו. היתרונות של חלק גוף עליון חופשי מעוד שכבה והזעה הם גדולים, במיוחד במזג האוויר הישראלי:
- מאפשר גב חופשי – לאוורור ונידוף טוב יותר
- רב־שימושי: מתאים לטיולי הליכה, ריצה ורכיבה כאחד
- מבנה קומפקטי וקל משקל – מתאים לפעילויות מגוונות
- עשוי מבד עמיד ודוחה מים
- כולל שקית שתיה בנפח 2 ליטר עם צינורית זוויתית
- שפע מקום אחסון נוסף (2 ליטר)
- פתח ייעודי לצינור וסקוץ' פנימי לקיבוע השקית
- תפס מגנטי לצינור שמפנה את הפיה קדימה
- צבע נייבי אסתטי ונעים לעין
- פתרון טוב לפעילויות שאינן מצריכות תיק גב גדול
- מתייבש במהירות
- נשיאה יציבה ונוחה ברכיבה, גם טכנית
חסרונות – בעיקר בעת פעילות אינטנסיבית
אנחנו חייבים להודות שרוב החסרונות פה הם גנריים, ותמצאו אותם ברוב הפאוצ'ים. ההחלטה נוגעת בעיקר לשאלה האם אתם מעוניינים בז'אנר הפאוץ' עבור יתרונותיו. המוצר הספציפי מושקע ומומלץ.
- מחייב הידוק חזק וחוזר בריצה – למניעת קפיצות
- מיקום מגנט הצינור חייב שיפור
- זרימת מים איטית ודורשת שאיבה חזקה דרך פיה צרה
- קשה לשלוף פריטים מהפאוץ' כשהשקית מלאה
- דורש לעיתים להוריד את הפאוץ' כדי לגשת לתכולה
- ברכיבה שותים בעיקר בעצירות (עקב תפעול הפיה והצינורית)
- פחות נוח לתפעול ביד אחת, במיוחד עם כפפות
מאת: ודים לינצקי
לחצו פה לקבל את הכתבות בטלגרם: