אחד הדברים שמטרידים את מי שמצטרף פעם ראשונה לטיול קניונינג זה נושא החזרת החבל. הרי כולנו גולשים מאובטחים עם קשרים מורכבים לעגינה אז איך הם עושים את זה? איך החבל מגיע בסוף חזרה ולא נשאר למעלה?  

כתב: ירון רוזינר

איורים: מיכה יניב מתוך “האנציקלופדיה של הטיפוס

גולש רגיל, גולש לפני אחרון וגולש אחרון

על מנת להסביר איך אנחנו עובדים נדרש לקצת טרמינולוגיה: 

  • גולש רגיל – כל אדם שגולש בקבוצה והוא לא הגולש האחרון או הלפני אחרון.
  • גולש לפני אחרון – נפוץ בד”כ בקבוצה של גולשים עצמאיים. זהו גולש שעוזר לבדוק את העגינה בה ישתמש הגולש האחרון.
  • גולש אחרון – הגולש האחראי להחזרת החבל. בקבוצה מאורגנת יהיה זה מן הסתם המדריך. 

גולש רגיל

עבור הגולש הרגיל נשאף לבנות תמיד מערכת בטוחה ככל שניתן. כללי האצבע אליהם אנו שואפים הם לייצר יתירות משמע נגלוש עם שני חבלים נפרדים (לא נפוץ בקניונינג רטוב אך מאוד נפוץ בקניונינג יבש) וכל חבל נחבר בעזרת קשר מתאים לעגינה נפרדת. המהדרין יקשרו כל חבל לשתי עגינות נפרדות כך שאם עגינה קרסה אזי העגינה השניה תגן עליו ותחזיק את החבל.

במתאר הישראלי של גלישה בקבוצה עם לקוחות ומדריך, הלקוח מחובר לחבל אחד בעזרת מכשיר חיכוך ומאובטח מלמעלה על ידי המדריך בעזרת החבל השני ומכשיר חיכוך נוסף. 

הגולש העצמאי פשוט יתחבר עם מכשיר החיכוך לשני החבלים, בהעדר שחיה או זרם בתחתית הגלישה יאבטח את עצמו אליהם בעזרת מיתר אבטחה (על כך בכתבה נפרדת) והרי הוא מוכן לפעילות.

 

איך נראת עמדת גולש יחיד

מכינים את המערכת להחזרת החבל

כל חברי הקבוצה עברו ונותרו למעלה שני גולשים (הלפני אחרון והאחרון) או במקרה של קבוצה ומדריך הרי שכולם ירדו ונותר רק המדריך.

השלב הראשון יהיה ל”ייצר” חבל אחד ארוך שמושחל דרך הלולאה של עגינה אחת בלבד ומגיע עד לקרקע משני צידי העגינה. החבל רק עובר דרך הלולאה ולא מחובר אליה בשום קשר כך שניתן למשוך אותו בקלות על ידי משיכה באחד מצידי החבל.

מדוע עגינה אחת בלבד? משיכה של חבל מייצרת חיכוך רב. אם נעביר את החבל דרך שתי עגינות יש סיכוי טוב שיקשה עלינו למשוך אותו חזרה. כמובן שאם אפשר להעביר את החבל בשתי עגינות נפרדות מבלי להוסיף חיכוך רב נעדיף זאת על מנת להשאר עם יתירות גם לגולש האחרון. אם העברנו את החבל בשתי עגינות ניתן לדלג כל שלב הגולש לפני אחרון ולעבור ישר לתצורת גולש אחרון.

איך מייצרים חבל ארוך מספיק? או שיש לנו חבל באורך מספק (חבל 90 מטר למפל של 45 מטר) או שנחבר שני חבלים זה לזה בעזרת קשר מתאים על מנת ליצור חבל ארוך מספיק (חיבור שני חבלי 45 מטר מיצר חבל 90 מטר שמספיק למפל 45 מטר).

מכיוון שאנחנו עדיין מעוניינים לתת בטיחות רבה ככל שניתן לגולש הלפני אחרון, את העגינה היחידה (הראשית) הזו נאבטח לעגינה נוספת בעזרת חבל או רצועה או את החבל עצמו נאבטח לעגינה נוספת. את האבטחה נעשה בצורה מעט רופפת על מנת שהעומס של הגולש הלפני אחרון יהיה כולו על העגינה הראשית והוא בעצם יבדוק אותה עבורינו אך במקרה כשל של העגינה יש לנו גיבוי שיכנס לפעולה.

איך נראת עמדת גולש לפני אחרון

 

גולש לפני אחרון

רק מזכיר, לא קיים במצב של קבוצה ומדריך אלא רק בקבוצה של גולשים עצמאיים.

הגולש הזה בעצם בוחן את יציבות ושלמות המערכת לקראת הגולש האחרון. העגינה איתה הוא גולש מגובת לעגינה נוספת אך הוא גולש על חבל יחיד שפשוט מושחל בלולאת העגינה (שני צדדים של חבל ארוך מושחל או שני חבלים שמחוברים בקשר). הגולש הלפני אחרון עוזר לנו עם משקלו להדק את הקשר בין שני החבלים (אם אין לנו חבל מספיק ארוך), לבדוק שהקשר לא נתקע לנו בלולאת העגינה וסתם לזהות תקלות אפשריות לקראת המשיכה. המהדרין ומהקשים יכולים לייצר לגולש הזה גם אבטחה לחבל כך שהוא יגלוש על חבל אחד אבל במקרה חרום כל צד של החבל יתפקד כחבל עצמאי.


אאוטפאנל – בטלגרם, לחצו פה: https://t.me/OUTPANEL

חבל


גולש אחרון

הגולש הלפני אחרון הגיע למטה בשלום ואנחנו בטוחים שיש לנו מערכת יציבה. העגינה היחידה מצליחה להחזיק משקל של גולש, חיבור החבלים מחזיק היטב והכל תקין.

הגולש האחרון יפרק את האבטחה שעשה לעגינה הנוספת, יבדוק שניתן בקלות למשוך את החבל דרך לולאת העגינה, יסרוק שלא נותר ציוד בשטח ויתחבר לשני צידי החבל שמושחל בלולאת העגינה. הוא יגלוש לו בבטחה ובזהירות למטה, יוודא בדרך שהחבל לא יתקע או יעבור בחריצים שעלולים לתקוע את הקשר במשיכה, ישמור שהחבלים לא יעלו אחד על השני (הצלבות), יגיע למטה, ישתחרר ואז פשוט… יתפוס באחד מצידי החבל וימשוך את החבל חזרה 🙂

אם יש קשר שמחבר שני חבלים ברור שצריך לוודא שמושכים את הצד בו נמצא הקשר אחרת הקשר לא יעבור בלולאת העגינה.

עמדת גולש אחרון

 

מושכים את החבל

החבל מגיע חזרה

מי הכי מסתכן?

שאלה מעולה. במתאר של פעילות מודרכת בה יש לקוחות ומדריך מקצועי אין ספק שהמדריך המבצע את הגולש האחרון מסתכן הכי הרבה. כמו שתארנו קודם הוא גולש על חבל יחיד ועגינה יחידה ולכן אין לו יתירות במערכת.

במתאר של פעילות קניונינג של קבוצת גולשים מנוסים, לא אחת נראה שמי שמסתכן הכי הרבה הוא דווקא הגולש הראשון שיורד לתוך הלא נודע ומתמודד עם בעיות וסכנות אותם הוא יפתור למען הגולשים הבאים. הגולש הראשון הוא זה שבוחן בפועל את חוזק העגינה, זה שיתמודד עם חבל שנתקע בזריקה, יגלה אם החבל מגיע עד הקרקע או לא, יגלה את המים והמפל מייצרים מלכודת וכן הלאה.  לא אחת במתאר של פעילות קבוצתית ולא של לקוחות, הגולש המנוסה ביותר דווקא יהיה הגולש הראשון ולא האחרון. 


מעל 16,000 איש רשומים לניוזלטרים של הפאנלים! הצטרפו אלינו (אפשר להסיר בקלות):

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים