רגע לפני שהעונה נפתחת ואתם מצטרפים לאלפי המטיילים במסלול הכתום-כחול-לבן, ודאו שיש לכם את כל מה שצריך לטיול מוצלח ומהנה. ביחד עם המומחים של “חיה של חנות” יצרנו ב-OUTPANEL את המדריך המלא ליוצאים אל שביל ישראל:
מאת: יוסי ארד, חיה של חנות
צילומים: חיה של חנות, דניאל בר, אורי אהרונוב
שביל ישראל הוא חוויה רב-חושית לכל מטייל: נופים משתנים מהגליל הירוק עד הנגב המדברי, אתגרי גוף במאמץ מתמשך, מפגשים עם מטיילים אחרים, ואירוח אצל “מלאכי השביל”. כל אלו מחייבים הכנות מדוקדקות והבנת המאמץ הנדרש. חשוב לציין שיש תפיסות רבות בקשר לציוד הנדרש – ממטיילי Ultralight ועד מטיילי Backpacking. תפיסתי האישית היא לשלב בין התפיסות. מה שכן, דבר אחד ברור: סוחבים הכול על הגב. לכן הסלוגן המתאים ביותר – כל מה שצריך, רק מה שצריך.
נעליים
נעליים טובות הן הבסיס לטיול מוצלח. נעלי ההליכה הן נקודת המפגש הישירה שלנו עם השביל, ועליהן להתאים למגוון תוואי השטח לאורך המסלול. ההמלצה שלנו היא לבחור בנעלי תרמילאים גבוהות ועמידות, המאפשרות אחיזה טובה של הרגל (בעיקר הקרסול והעקב) ומתאימות לטיולים ארוכים המצריכים נשיאת משקל רב על הגוף.
נעליים אלה בעלות סוליה קשיחה המתאימה לתוואי השטח הסלעי המאפיין את השביל בעיקר בחלקו הדרומי. הגפה העליונה לרוב עשויה משילוב של עור ובד, או עור בלבד, המסייעת לעמידות הנעל מפני שפשופים וקרעים. כמו כן, רוב הנעליים בקטגוריה זו בנויות עם ממברנת Gore-Tex המאפשרת מחד אטימות למים ומאידך נידוף זיעה. מאפיין נוסף של נעלי תרמילאים הוא בולם זעזועים קשיח המסייע להתמודד עם המשקל הכבד שהמטייל סוחב במהלך הטיול ותורם לבריאות הברכיים והגב התחתון.
חשוב לזכור שנעלי טיולים, במיוחד נעלי תרמילאים גבוהות וקשיחות יותר, דורשות תקופת הסתגלות. מומלץ “לשבור את הנעל” לפני היציאה לשביל, על ידי הליכה עם הנעליים למשך תקופה קצרה לפני הטיול באופן הדרגתי.
ערוץ אאוטפאנל בטלגרם – תנו מבט!
טיפ חשוב: לרגישים לשפשופים ויבלות מומלץ לגרוב גרב ספורט דקה על הרגל ומעליה גרב טיולים מנדפת (כך החיכוך בין הרגל לנעל יהיה בין שכבות הגרביים וימנע יבלות).
בנוסף לנעליים, כדאי להצטייד גם בסנדלי טיולים המתאימים להליכה במים או במקומות אחרים המאפשרים זאת וגם לטובת אוורור הרגליים בסוף היום.
על מנת למנוע שחיקה של הנעליים בשביל, המאופיין כאמור בתוואי שטח קשה וסלעי, חשוב מאוד לא להתפשר בבחירת נעל איכותית, חזקה ותומכת. בין הדגמים המובילים בקטגוריית נעלי תרמילאים קשיחות ניתן למצוא את: Aku Alterra, Lowa Renegade ,Garmont DragonTail / Lagorai, Salomon Quest 4D, Scarpa ZG Lite, Asolo Finder ועוד. מחירי הנעליים בקטגוריה זו נעים לרוב בין 800 ל- 1,200 ש”ח.
דגמי ה-Lagorai וה-DragonTail של Garmont הם נעליים בעלות סוליות עמידות מאוד לאורך זמן ובנויות לטיולים אגרסיביים, הן מבחינת תפרים והן מבחינת הדבקות. לשני הדגמים ממברנת גורטקס אטומה למים, סוליות Vibram עמידות, חיפוי קדמי להגנה מפני שפשופים וקרעים ונעילת קרסול למניעת נקעים. דגם ה- DragonTail בנוי עם בולם זעזועים כפול בעקב וגומי ניאופרן בלשונית לשיפור הנוחות.
ה-Scarpa ZG Lite מהווה אופציה טובה למטיילים המעוניינים בנעל עמידה שאינה מסיבית מדי. נעל זו מאופיינת במבנה רחב באזור ראש הרגל והאצבעות, בולם זעזועים PU התורם לנוחות ולבריאות גם בהליכה עם משקל בינוני, וסוליה עמידה בעלת מבנה המעניק אחיזה משופרת לשטחים בוציים ולשבילי כורכר ואבנים.
תרמיל
בין אם אתם מתכננים לטייל במקטעים או בלג אחד, תרמיל הטיולים הוא הבית הנייד שלכם לאורך המסלול. נפח התיק צריך להתאים לסוג הטיול בו תבחרו – מימים בודדים ועד מספר שבועות או חודשים. מכיוון שמרבית המטיילים בשביל עושים זאת במקטעים של שבוע או יותר, נפח התיק המומלץ הוא 60-65 ליטר, כאשר גם תרמילים מעט גדולים או קטנים יותר יכולים להתאים, הכל כמובן תלוי בהעדפות האישיות של המטייל ובכמות הציוד שהוא בוחר לקחת איתו.
לאור העובדה שרוב המטיילים נושאים על גבם משקל רב, חשוב לבחור בתרמיל איכותי שיעניק תמיכה אופטימלית לגב ויאפשר פיזור מאוזן של המשקל. החברות המובילות בתחום מציעות מגוון תיקים מצוינים עם טכנולוגיות מתקדמות לתמיכה בגב. מחירי התיקים בנפחים של 60-65 ליטר נעים לרוב בין 700 ל-1,600 ש”ח, כאשר מנעד המחירים הגדול מייצג מגוון רחב של תרמילים בעלי פיצ’רים שונים, חומרים שונים וטכנולוגיות שונות.
בראש רשימת התרמילים המובילים בקטגוריה, ומומלצים למטיילים בשביל ישראל, תמצאו את Osprey Atmos/Aura ואת Gregory Baltoro/Deva.
לכל כתבות שביל ישראל ב OUTPANEL לחצו כאן!
לסדרת ה- Atmos-AG מערכת גב ייחודית (Anti-Gravity Suspension) אשר מורידה עד 25% מעומס הגב לרגליים ותורמת להרגשה קלילה של המטייל. בנוסף, מערכת הגב מסוג רשת מרחיקה במעט את התיק מהגב ותורמת לאוורור האזור במהלך הטיול. בנוסף למערכת הגב, גם הכתפיות והמותניות עשויות מבד מאוורר.
לתרמילים בסדרת ה- Baltoro/Deva (נשים/גברים) מערכת גב מסוג RESPONSE A3 המגיבה לתנועות הגוף ומחלקת את עומסי המשקל בצורה אופטימלית. בנוסף, טכנולוגיית 3D ייחודית מסייעת באוורור ויכולת ספיגת זיעה להפחתת חום וחיכוך באזור הגב. בתחתית מערכת הגב ישנה כרית קטנה הניתנת לשליפה, להתאמה מירבית של המערכת לקימור הגב התחתון.
מעבר לטכנולוגיות המתקדמות במערכות הגב, סדרות ה-Atmos וה-Baltoro עשויות מבדים קלים וחזקים ביותר ומציעות מגוון יתרונות נוספים למטייל, מבחינת משקל התיק, אחסון הציוד ונוחות שליפתו במהלך ההליכה, רצועות לנשיאת פריטים מחוץ לתיק, תא ייעודי לשק שינה בתחתית התיק, ועוד.
בהיבט פיזור העומס, שימו לב שכ-65 אחוזים ממשקל התיק צריכים להיתמך על ידי המותניים, והיתר על הכתפיים. לכן יש לשים דגש על אריזה נכונה של הציוד בתרמיל.
קראו עוד על שיקולים בבחירת תרמיל טיולים
ציוד ללינה בשטח
אוהל: האקלים הנוח יחסית בעונת הטיולים (פברואר-מרץ עד אפריל-מאי למטיילים מדרום לצפון וספטמבר-אוקטובר עד נובמבר למטיילים בכיוון ההפוך) מאפשר להצטייד באוהלי טרקים Ultralight – אוהלים קלי משקל, קומפקטיים ונוחים לנשיאה. מומלץ לקחת אוהל המתאים לאדם אחד או שניים לכל היותר. יחד עם זאת, מטיילים רבים מעדיפים לוותר על אוהל ולהסתפק בכיסוי חיצוני לשק שינה (נגד רטיבות ורוח), וכמובן להיעזר ב”מלאכי השביל”.
מזרון: תפקידו העיקרי של המזרון, מעבר להיותו משטח רך לשינה, הוא ליצור שכבה מבודדת בין שק השינה ורצפת האוהל לבין הקרקע הקרה. עובי מזרוני השטח משתנה, ומטיילים יכולים לבחור בין מזרון דק וקומפקטי יותר למזרון עבה ורך יותר. גם תצורת המזרון משתנה – חלק יעדיפו מזרון חלק מגולגל בעוד אחרים יבחרו מזרון ביצים מתקפל או מזרון מתנפח.
שק שינה/ליינר: גם בגזרת שק השינה השאיפה היא כמובן למינימום משקל ונפח, אך כאן הדעות חלוקות בין שתי אסכולות: גישה אחת דוגלת בנשיאת שק שינה בלבד בטמפרטורת COMFORT של 0oC (בתקן אירופאי), בעוד הגישה השנייה טוענת שעדיף לקחת שק שינה עם טמפרטורת COMFORT של 10-15oC ובנוסף להצטייד גם בליינר כתוספת לבידוד מפני קור. לכל אחת מהגישות יתרונות וחסרונות:
- שק”ש בלבד: יתרון – פריט אחד קל משקל (לרוב פחות מ-1 ק”ג). חיסרון – לרוב יקר, במיוחד כשמדובר בפוך איכותי. יש לשים לב שבמקרים מסוימים, אם שק”ש מפוך נרטב הוא מאבד את יכולת הבידוד שלו.
- שק”ש + ליינר: יתרון – שק”שים אלו לרוב דקים יותר ולכן קומפקטיים יותר. בנוסף, הם זולים יחסית לאופציה הקודמת ומאפשרים גמישות בשימוש (בלילות חמים או בלינה אצל “מלאכי שביל”, למשל, אפשר להסתפק רק בליינר). חיסרון: בלילות קרים נדרשת שכבה נוספת.
בשתי הגישות רצוי להוסיף ליינר חיצוני מבד מצנח שעמיד לרוח וללחות, ומאפשר לינה בלי אוהל.
ציוד לבישול בשטח
אין כמו לסיים יום הליכה מייגע עם ארוחה חמה. אלה הם פריטי החובה במטבח הנייד שלכם:
- קערה/צלחת
- כוס
- סכין
- כף/מזלג (spork)
- סיר
- מצית/גפרורים
- פותחן שימורים
- גזייה + בלוני גז (2 לפחות)
- מגן רוח לגזייה
כמובן שכמות כלי הבישול וגודלם תלויים במספר המטיילים בקבוצה.
אוכל ושתייה
בין אם אתם מבשלים לעצמכם את הארוחה העיקרית של היום או אוכלים במקום כלשהו בצד השביל, חשוב להקפיד לאכול באופן מסודר לאורך כל היום על מנת לשמור על מסת שריר ולמנוע את היחלשות הגוף.
“הבעיה בשביל ישראל היא כפולה”, אומר חן שרייבר (RD, MSc), הדיאטן של חיה של חנות. “מצד אחד שריפת הקלורית היא מוגברת עקב ההליכה הארוכה במהלך היום, ומצד שני, רוב המאכלים היבשים שקל לסחוב יכללו בעיקר פחמימות פשוטות. המחסור בחלבון, מינרלים וויטמינים יוביל לירידה ניכרת במסת שריר ובתפקוד לאורך המסע.
“מה עושים? משלבים מאכלים עשירים בחלבון על בסיס יומי. חלבון מהחי יהיה קשה יותר לצרוך משום שלרוב מצריך קירור. שימורים של טונה, סרדינים ומקרל קלים לנשיאה ויספקו חלבון איכותי, וחומצות שומן אומגה 3. לעומת זאת, חלבון מהצומח הכולל את כל הקטניות (חומוס, עדשים, אפונה, שעועית) ניתן לצרוך גם משימורים וגם מאריזות יבשות לבישול כל יום, ומעשיר את התזונה שלנו גם בסיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים רבים.
“בבחירת הפחמימות רצוי לשלב דגנים מלאים המכילים יותר חלבון ביחס לדגנים הפשוטים, וגם מכילים סיבים, ויטמינים ומינרלים החיוניים לתפקוד השריר, כמו ויטמינים מקבוצת B ומגנזיום. במהלך היום ניתן להשתמש בחטיפי חלבון כאלה ואחרים, במיוחד עבור אלו שגומעים קילומטרים רבים ולא עוצרים במהלך היום לבשל. מומלץ לשלב פירות בכל הזדמנות שיש במהלך היום על מנת לספק ויטמינים (במיוחד ויטמין C) וירקות בארוחות הערב לאחר יום ההליכה, כדי לא להכביד”.
בנוסף, תערובות שונות של שקדים, צימוקים, אגוזים, ופירות יבשים יכולים לשמש תוספת מעולה לנשנושים במהלך ההליכה. “יש לשים לב שלא עברו שעות רבות של הליכה בלי שהכנסנו כלום לפה על מנת למנוע ירידה של סוכר בדם וחולשה”, מדגיש שרייבר.
כמה מים לקחת?
הכמות המומלצת ליום הליכה נעה בין 4-6 ליטרים, ותלויה במידת החום ובמאמץ. חשוב להצטייד בכמות מספקת מראש ולהקפיד למלא מים היכן שניתן. כדאי גם להטמין מים מראש בחלקים בהם מקורות המים מוגבלים או להיעזר ב”מלאכי שביל” לצורך כך. בנוסף, יש לקחת בחשבון גם מים לבישול ולשטיפת פנים וצחצוח שיניים בחניונים בהם אין ברזי מים. על מנת שלא להיסחב עם הרבה בקבוקים, מומלץ לקחת גם שקית שתייה (שלוקר) בנפח של 2-3 ליטר.
ביגוד
כמה שפחות – יותר טוב. כדאי לקחת את המינימום ההכרחי ולכבס/לשטוף במהלך הטיול.
ככלל, הביגוד שניקח צריך להתאים לעונה בה אנו מטיילים. מומלץ להצטייד בביגוד הבא:
- שני זוגות מכנסי טיולים כאשר לפחות אחד מהם “מתפרק”.
- שלוש חולצות טיולים עם הגנת UV (עדיף ארוכות).
- 2-4 זוגות תחתונים ומספר דומה של זוגות גרביים. חשוב להצטייד בגרבי טיולים מנדפות זיעה שיסייעו בשמירה על רגליים יבשות ומניעת יבלות (גרביים עם בולמי זעזועים יעזרו גם הם למטרה זו).
- ביגוד תרמי (זוג מכנסיים וחולצה אחת) המסייע לשמירה על חום הגוף ובמקביל עוזר בנידוף הזיעה.
- בתור שכבה עליונה כדאי לקחת סופטשל, פליז או מיקרופליז (שיכול לשמש גם כשכבת ביניים).
- בחודשים הקרים יותר מומלץ להצטייד גם בכובע גרב וחם-צוואר, ובהתאם למזג האוויר – גם במעיל גשם הנארז לגודל אגרוף (יעיל גם נגד רוח וגם נגד לחות וגשם).
מה ללבוש לשינה?
הקפידו לישון עם סט בגדים נקי ויבש (כולל גרביים) והימנעו מלישון עם אותם בגדים איתם אתם מטיילים במהלך היום. מומלץ לשמור את הפריטים הנקיים בתא נפרד בתיק, ולאוורר אותם ככל הניתן. בלילות קרים עדיף ללבוש שכבה אחת של ביגוד תרמי מאשר שכבות נוספות של בגדים.
ציוד עזרה ראשונה והיגיינה אישית
- ערכת עזרה ראשונה (פדים, תחבושות, סרט הדבקה, חומר חיטוי, פלסטרים)
- ערכת תיקונים (חוט ומחט לתפירה, מספריים, איזולירבנד חבלה)
- משחה לטיפול בכאבי שרירים
- משחת שיניים ומברשת שיניים
- נייר טואלט
- דיאודורנט
- תכשירים נגד שפשפות
ציוד נוסף שכדאי לקחת
- מקלות הליכה (חובה)
- מפות סימון שבילים (מומלץ לשמור בשקית אטומה למים)
- פנס ראש + סוללות
- מולטי-טול
- חומר דוחה יתושים
- כובע רחב ומנדף זיעה
- משקפי שמש וקרם הגנה
- מגבת טיולים קומפקטית ומתייבשת במהירות
- בגד ים
- טלפון סלולרי + מטען נייד
- שקיות זיפלוק
- מיתר 10 מ’
ברחבי הרשת קיים חומר רב על שביל ישראל, כולל המלצות בכל תחום, רשימות ציוד, נקודות עניין וכו’. חשוב מאוד ששלב ההכנה יהיה יסודי גם בהיבט לימוד המסלול וסביבתו, וגם בארגון הלוגיסטי מבחינת היכרות עם “מלאכי שביל”, נקודות מילוי מים, נקודות הצטיידות במזון, נקודות מפגש, אזורי לינה אפשריים ועוד.
***
על הכותב: יוסי ארד, בן 64, אגרונום במקצועו, אחראי על מחלקת הקמפינג והטיולים ב”חיה של חנות“. הלך פעמיים את שביל ישראל, מטייל בכל העולם וחי את ענף הקמפינג בכל יום ויום.
אהבתם? הכניסו מייל ונעדכן אתכם רק כשיהיה לנו משהו מעניין לספר!
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו: