השנה הצטרפתי לעשרת הימים האחרונים של המשלחת למערה Sternes, כרתים (עומק נוכחי -616 מטר) השנה הצלחנו להכפיל את אורך המערה בכרתים אך בינתיים לא להעמיק אותה עוד, אבל גם זה עוד יגיע כנראה. זה רק עניין של התעקשות ועבודה שיטתית.

מהי משלחת מערנות?

אנחנו מכירים את המושג ״משלחת״ בהקשר של טיפוס הרים. אבל דווקא בהקשר הזה המושג ״משלחת״ איבד את משמעותו המקורית מכיוון שבטיפוס הרים המשלחות יוצאות לטפס על פסגות שכבר נכבשו. בעולם המערות המשלחות עדיין עומדות בחזית הגילוי והמחקר של המעמקים. בכל שנה מתקיימות עשרות משלחות בינלאומיות בכל מיני מערות בעולם. לכולן בד״כ יש את אותה המטרה – להמשיך ולהתקדם אל מעמקי המערה, לגלות מעברים חדשים, לתעד ולא לוותר על שום חלון צדדי או מעבר צר. 

אבל משלחות הן לא רק המעמקים וההישגים. הן גם הווי והזדמנות ליצירת קשרים בין מערנים מכל העולם. קבוצה של מערנים מכל העולם צריכה ברגע אחד להתגבש וללמוד לעבוד יחד ולסמוך האחד על השני. במשלחת הזו יצא לי גם להוביל להתנסות ראשונה בעומק כמה מערנים צעירים – אחד ישראלי ושלושה יוונים.

כרתים

מחנה הבסיס

מערת סטרנס, כרתים

ממוקמת בגובה של 2095 מ’ בהרים הלבנים של כרתים. המערה התגלתה ונחקרה בתחילת שנות ה-90 על ידי ה- GSO (מועדון המערנות של אורסיי, צרפת) , אך בשנת 1992 הופסק המחקר בה. בראשית שנות ה 2000 מועדוני המערנות היוונים גילו עניין מחודש במערה ובשנת 2005 ועד 2012 יצאו לגיחות רבות שאורגנו על ידי מועדון המערנות היווני SELAS (חלקן בינלאומיות), עיקר המאמץ היה מושקע בניסיון להרחיב מעבר צר מאד וארוך בעומק 428 מ’. העובדה ששתי המערות העמוקות ביותר ביוון ממוקמות בסמוך והעובדה שהכניסה למערה היא ברום של מעל 2000 מטר המשיכה לעורר עניין בקרב מערני יוון. משנת 2017 ועד היום מוביל את המחקר במערה מועדון המערנות של כרתים – SPOK שמארגן כל שנה משלחת בינלאומית. אורך מערת סטרנס כעת הוא 5.6 ק”מ ועומקה 616 מ’ (עד להודעה חדשה). זה מציב את המערה במקום השלישי ברשימת המערות הארוכות ביותר בכרתים, מאחורי אנו פריסטראס וטפקורה.

למערה פתח ענק הפעור בסלע שחור מותמר והיא ממוקמת על מדרון תלול. חלקה העליון של המערה אנכי כמעט לחלוטין עד לעומק 500 מ׳. משם נפגש פיר הכניסה האימתני עם סדרה של קניונים תת קרקעיים מרהיבים המתפתלים בסלעים מטאמורפיים שחורים חלקים כשיש וגלריות ארגוניט מהיפות שראיתי בעולם. מיפוי וסקר חלק זה של המערה עוד רחוק רחוק מלהסתיים. הערכה שלי היא שהמערה תהפוך לארוכה ביותר ביוון ולדעתי מתישהו תעשה גם פריצת דרך לכיוון העומק.

הצטרפו לקב’ הווטסאפ השקטה של אאוטפאנל:
הצטרפו לקבוצות אאוטפאנל

התפקיד שלי במשלחת

אני הגעתי למשלחת יחד עם שלושה ישראלים – יערון עינב פוזננסקי, יערה עינב פוזננסקי ויובל גרין. בנוסף חלק מהמערנים הכרתי ממשלחות קודמות. להיכרות מוקדמת יש משמעות לא רק מבחינה חברתית אלא גם מבחינת הציוותים לקבוצה מסויימת. לא תרצה להתחבר לקבוצה איטית ממך בהרבה וקל וחומר לא תרצה להתחבר לקבוצה חזקה ומהירה ממך בהרבה.

מבחינת ההשתבצות למשימות הצלחתי לנווט את עצמי כדי לקבל משימות מעניינות ומשמעותיות. הרבה בגלל העובדה שאני יודע לבצע מגוון גדול מאד של משימות בתחומים שונים ולהגיע ממש ממש לקצות המערה.
ביום הראשון ירדתי להתאקלמות במינוס 235.  ביום השני ירדתי למשימות שונות במינוס 460.

מערה בכרתים

יערה בקרקעית של מערת לגוניה

היום השלישי הוגדר כיום מנוחה אז יצאנו לסיור רגלי באיזור בעקבות דיווחים על נקודות חשודות כמערות. יצא 16 ק״מ. לא מנוחה אבל גם לא נורא. הנופים מרהיבים וזה היה שווה.
ביום הרביעי והחמישי ירדתי לחלקים התחתונים של המערה על מנת למפות את אחד הקניונים התת קרקעיים הרחוקים ביותר ממחנה מינוס 500 וישנתי במערה. לפני שסיימנו למפות עוד רצתי קדימה לבדוק אם יש סוף לחלק שאותו אני מיפיתי. לא רק שלא זיהיתי שום סוף רק ראיתי עוד ועוד התפצלויות במה שנראה כמו מבוך אין סופי.
ביום השביעי ירדתי שוב ל 460 ליום צילומים ולטובת פירוק החבלים מהמערה והוצאת תיקים וביום השמיני ירדתי למערת לגוניה הסמוכה למערת סטרנס ליום צילומים נוסף.

מערה בכרתים

מטפסים את אחד הפירים באיזור מינוס 350

הישגי המשלחת

במשלחת השנה הצלחנו להכפיל שוב את אורך המערה ולהעמידו על 5.6 ק״מ ובנוסף גם למצוא המון מעברים חדשים והמשכים שיצטרכו להבדק ע״י המשלחת של שנה הבאה.
הקמנו מחנה באחת הגלריות באיזור מינוס 500 ומצאנו מקום למחנה נוסף קרוב יותר לקצוות המערה.
הרחבנו חלק מהמעברים הצרים במערה ובכך הפכנו את התנועה בה עם ציוד כבד לקלה מעט יותר
שיפרנו את החבלול במערה כך שיהיה בטיחותי יותר. 

הגעתם עד לפה? אתם מוסמכים להצטרף לניוזלטר שלנו:

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים
 
כרתים

תמונת סוף המשלחת

מיפינו את מערת לגוניה, חידשנו את קו התקשורת במערה, וחשוב לא פחות יצרנו המון קשרים חדשים וטובים שעוד יולידו שיתופי פעולה מעניינים.

כתב וצילם: יואב נגב

שתפו את זה! פה בכפתורים למטה: