נחל אשלים גובה את מחיר המטיילים: שלושה חילוצים מורכבים ועוד כמה אירועים קרובים לחילוץ בזמן קצר. אחרי עוד חילוץ החלטנו במערכת OUTPANEL לא להמתין לאסון הבא ולצייד אתכם בטיפים לטיול בטוח באחד הנחלים הכי יפים בארץ

המסלול הכי יפה והכי מורכב בנגב 

נחל אשלים מגיע ממישור רותם בחלקו הצפון מזרחי של הנגב. היובלים השונים מתאחדים לערוץ מרכזי המתחתר בסלע הדולומיט ונופל במפל מרהיב שגובהו 90 מטר. אחרי המפל מתפתח מעוק מרשים שאורכו כשני קילומטרים ובתוכו בריכות שמתמלאות מים לאחר שיטפון. המעבר בגבי המים רצוף מעברים הכוללים שחיה בגבי מים קפואים טיפוס בסולמות, עליות חשופות במאחזי יד, בקיצור פארק מים מדברי. זהו מסלול טכני שמתאים למטיבי לכת, שהוא כיף בלתי רגיל אבל גם טומן בתוכו לא מעט סכנות. 


אאוטפאנל בטלגרם- לחצו פה!


מסלול הטיול הקלאסי – מעגלי עזגד אשלים 

  • נקודת התחלה וסיום – מכביש 90 נפנה בשביל האדום לכוון חניון לילה עמיעז. נעבור את החניון ונמשיך בשביל עביר לכל רכב עד חניית רכבים ממש לפני הירידה שיורדת לנחל עזגד.  
  • נלך על המסלול הירוק במעלה נחל עזגד, מסלול אשר יעקוף מספר מפלים לאורך הדרך. נמשיך בו עד שנפגוש את המסלול האדום שם נפנה שמאלה, נגיע לרמה ונמשיך דרומה עד שנרד עם השביל לנחל אשלים. המסלול יורד לנחל (סדרת יתדות ראשונה) וחוצה מעל המפל הגדול (שווה מבט). נמשיך במעלה הנחל עד מפגש עם שביל כחול בו נפנה שמאלה לכוון אשלים תחתון. 
  • המסלול עובר לגדה הדרומית של הנחל ופה נפגש בהפתעה הראשונה – טיפוס בעזרת יתדות על פני הקיר החשוף של הנחל. נגיע למעלה ונמשיך על הכחול לכוון המעקף של המפל הגדול.
  • סדרה של יתדות ומעברים שונים תוריד אותנו על פני המצוק החשוף עד שנגיע לנחל עצמו. נמשיך לכוון המעוק עד שנתקל בבריכות הראשונות שדורשות שחיה. זה המקום להתארגן למצב צבירה רטוב!
  • מנקודה זו נמשיך בסדרה של שחיות, דרגיות ומעברי בולדרים לאורך המעוק (כשני קילומטרים) עד שנצא מהמעוק. נמשיך בשביל עד שנפגש עם שביל הג’יפים האדום בו נפנה שמאלה ונלך לאורכו עד הרכב.

טיול נחל במדבר

נשמע פשוט? אבל בפועל זה מורכב הרבה יותר 

קודם כל המסלול ארוך וטכני, במיוחד החלק שכולל את מעבר הגבים. החלק הזה עלול להיות מבלבל, על המפה זה נראה קטע קצר כמה ק”מ בודדים לכל היותר, בפועל המקטע הזה כאשר הגבים מלאים לוקח זמן רב. למרות שמדובר בטיול מים זה לא טיול שמתאים לילדים קטנים, וזה לא טיול לבוא עם סנדלים או כפכפים ובמיוחד לא טיול להקל בו ראש.  

צאו מוקדם לנחל אשלים

כל החילוצים שהיו בשנה האחרונה הוא כתוצאה מאנשים ובמיוחד משפחות שנתקעו רטובים בחושך עמוק בתוך המסלול בלי הציוד הנדרש ליציאה בטוחה. למטייל הממוצע אפשר להניח שהטיול יקח כשש עד שמונה שעות בקלות. קצת עיכובים, קצת תורים בנחל והנה הגעתם לשעות החושך הקפואות ויתכן ותזדקקו לחילוץ אלא אם נערכתם לכך מבעוד מועד.

המסלול עמוס והחלק המסוכן והבעייתי בסופו. אתם לא רוצים להיות בנחל בשעות אחה”צ ובטח לא בחושך. צאו למסלול מוקדם ויהיה לכם זמן לכל תקלה שלא תקרה וכבונוס גם תזכו להגיע לפני ההמון. מה זה מוקדם? אם אתם עוד לא הולכים בשעה 08:00 סימן שהתחלתם מאוחר מדי. 

ננסה לעשות קצת סדר בזמנים, כמובן שלכל אחד יש את הקצב שלו, אבל זה יתן לכם גם תוך כדי המסלול הבנה מה עומד מולכם. 

  1. העליה –  תחילת המסלול בערוצו של נחל עזגד שדורשת מעברי בולדרים וחשופה לשמש. לטיילים מאוד מנוסים היא תיקח כשעה ורבע בקצב מהיר (כן כן.. קצת כמו במסעות בצבא) מה שאומר שאם אתם מטיילים עם הילדים או רוצים להנות מהפריחה תכננו לפחות שעתיים.
  2. הסולמות – אחרי היציאה מנחל עזגד תתקלו בסדרה של סולמות ומאחזי יד חשופים על מצוק גבוה בטיפוס. אם יש לכם פחד גבהים, פחד ממקומות חשופים או פשוט אין לכם ניסיון בלרדת 90 מטר על סולמות אז כנראה שתתעכבו פה עוד המון זמן. אם יש לפניכם עוד אנשים שמעכבים כי גם הם קצת חוששים הרי שהנה הגענו לעיכוב גדול.
  3. מעבר הבריכות – זו הבעיה המרכזית במסלול והסיבה האמיתית לריבוי החילוצים. הגבים והיתדות, המים קפואים, הנקיק צר בלי טיפת שמש, היתדות לא קלות, הסלע מחליק והשחיות ארוכות.

מדבר יהודה

מתאימים מסלול לאופי הקבוצה

מסלול הטיול הקלאסי שכולל עליה בנחל עזגד וירידה בנחל אשלים הוא מסלול ארוך המתאים למיטבי לכת, משפחות שרוצה להנות מקצת מים ולטעום מהמסלול המאתגר יכולות לעשות מסלול הלוך וחזור אל מעוק נחל אשלים וחזרה. 

חונים בתחילת נחל עזגד, אולם במקום לעלות עם הנחל ממשיכים דרומה על דרך העפר, בעלי רכב שטח יוכלו להמשיך בנסיעה. מגיעים אל השביל האדום העולה בנחל אשלים, עולים איתו עד המעוק וחוזרים באותה דרך. סיבוב כזה יתן לכם את היכולת להעריך את המים והקושי כאשר אתם קרובים ליציאה וכמובן יכולת לנטוש בקלות ומהר. 

הבעיה? יש סיכוי גבוה שתתקלו במבטים זעופים של טיילים אחרים שתפריעו להתקדמות שלהם כי אתם הולכים נגד הכוון. 

נחל עזגד

מים לשתיה ומספיק אוכל

אמנם יש מים בגבים ונראה לנו שיהיה אפילו קר אבל חם ומזיעים. העליה בעזגד קשה וחשופה וגם בתנועה באשלים אנחנו מתאמצים ומזיעים. הסיכוי להתייבש גבוה מאוד. קחו הרבה מים, לפחות 3 ליטר לאדם. 

המסלול עלול להתארך לכם ולכן צריך מספיק אוכל יעיל לטיול של 8 שעות לפחות. קחו לא רק במבה ומתוקים אלא גם משהו מזין ומתאים לחרום כמו חטיף אנרגיה או ג’ל.

בגדים להחלפה

נראה לנו שכבר ציינו שהמים קפואים ואין שמש. קחו אתכם בשקית אטומה, ליתר ביטחון, בגדים להחלפה (ארוכים) למקרה שתתקעו בחושך או פשוט נהיה קר. בגד יבש וארוך ישמור אותכם חם.  

הצטרפו לניוזלטר השבועי וקבלו עוד כתבות מושקעות כמו זו:

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

ציוד חרום

הכנו בשבילכם כתבה מפורטת על ציוד החירום הנדרש – כנסו גם אל: ציוד החירום המומלץ למטיילים! במינימום דאגו שיהיו לכם הפריטים הבאים (במארז אטום למים): 

  1. פנס ראש – יאפשר לכם להמשיך לנוע גם אם נתקעים בחושך. בתוך המעוק הוא מגיע מאוד מוקדם.
  2. שמיכת מילוט – פתרון נפלא למנוע היפותרמיה. לא שוקלת כלום ויכולה להציל את החיים שלכם במקרה חרום
  3. ערכת עזרה ראשונה בסיסית
  4. בטריית חרום לסלולארי

מסלול מעגלי עזגד אשלים

תנועה מהירה בגבי המים

הרטיבו את הנעליים

סנדלים הם נפלאים לים. בטיול העובר במקומות חלקים ובגבים מלאים סלעים נסתרים הולכים עם נעליים. סנדלים יעכבו אותכם ובסיכוי גבוה יביאו לפציעה. אל תעצרו לחשוב, כנסו למים עם נעלי הטיול. אחרי זה תוכלו ליבש אותם והם יהיו כמו חדשות. לזכור גם לקחת נעליים להחלפה לאוטו. זה דרך אגב המקום הנכון להשאיר את הסנדלים ולתת לרגליים להנות בתוכם אחרי הטיול המתיש.

הכל נרטב – מגיעים עם שקיות איטום

הסיבה המרכזית לחילוצים היא התעכבות של אנשים בגבים ונסיון לא להרטב ולא להרטיב את הציוד. אם רוצים גם להנות וגם לטייל בטוח צריכים לשנות דיסקט ולהבין שהכל יירטב ואין טעם להילחם בזה. את הציוד אוטמים בשקיות יעודיות או “תופים”, בתיק שמים בקבוק ריק כדי שיצוף ולא יטבע לנו בגב וכשמגיעים למים פשוט נכנסים לתוכם עם התיק ושוחים/עוברים. 

אין טעם לנסות הליכת ספיידרמן, לעקוף דרך הקירות וכו’ זה רק יעכב במקרה הטוב ובמקרה הרע יגרום לכם לשבור רגל או יד. אל תקחו אתכם סירה או גלגל ים להעביר את התיקים. הטעות הזו רק תעכב אותכם ובסוף ברגע של עייפות או אי תשומת לב התיק שהשקעתם בשמירתו יבש במשך כל הטיול יטבע בגב האחרון ואיתו הטלפון והמפתח לרכב. 

חייבים לדעת לשחות! הגבים עמוקים והשחיות ארוכות. זה לא המקום להביא את הילד שלא יודע לשחות, לא לבנות על המצופים שלו, גלגל ים או שניקח אותו על הגב. זה יעכב אותכם מאוד ויקרב אתכם לאירוע חירום.

קניונינג בישראל

לסיכום

נחל אשלים הוא חווית טיול יוצאת דופן, ואם מתכוננים אליה כמו שצריך היא גם כיפית ובטוחה. נעבור שוב על הדגשים המרכזיים: 

  1. תכנון זמנים והכרת המסלול
  2. התאמת המסלול לאופי המטיילים 
  3. ציוד מתאים כולל ציוד חירום
  4. מעבר מהיר של קטעי המים

נחל אשלים

כתבו: ירון רוזינר ושי יגל
תמונות: עידן לאתגרים חדשים

לכל כתבות הקניונינג באאוטפאנל לחצו פה

לכל כתבות הטיולים בארץ לחצו פה