בתור מטייל, לא פעם דווקא הדרך בין אתרי הטיול יכולה להיות חוויה משמעותית לא פחות מהטיול. בכתבה אפרט את הסיבות שהופכות את כביש הצפון לאחד מכבישי הנוף המרשימים בארצנו (לדעתי – בכל עונה)

לחצו פה והגיבו על הכתבה בטלגרם!

כביש הצפון – מאיפה ולאן?

כביש הצפון (899) הוא כביש רוחב (שכיוונו ממערב למזרח) ממוקם בקצה הצפוני של מדינת ישראל, סמוך (ולעיתים אף צמוד) לגבול לבנון. תוואי הכביש המקורי נסלל לראשונה בשנת 1937 על ידי הבריטים, ושרידי מצדיות (טיגרט), ועמדות שמירה (פילבוקס), עדיין פזורים לאורך הכביש כעדות לאותה תקופה.

 

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

 

הכביש מתחיל במערב, בצומת בצת, במפגש עם כביש 4, וחוצה את הגליל לכיוון מזרח, עד למפגש עם כביש 90 בצומת כ”ח. כך בעצם הכביש מחבר בין שני כבישי האורך הכי ארוכים בישראל – כביש 4, לאורך חופי הים התיכון, ומישור החוף, וכביש 90 (שהוא הארוך בכביש ישראל), דרך בקע ים המלח, ממטולה ועד אילת. 

כביש 90 מפה

כביש הצפון – מפת התמצאות

הכביש כחוויה נופית מרחיבת לב

כפי שכתבתי בהתחלה, לטעמי הנסיעה בכבישים יכולה בקלות להפוך ממטרד לתענוג. בשל ההתוויה שלו, ומיקומו הטופוגרפי, כביש הצפון מספק נופים מרשימים של הגליל והגולן, החל מסטייה קטנה מהכביש, ונוף של הים התיכון בראש הנקרה (תצפית דרומה עד חיפה), ממשיך בנופו של הגליל המערבי, הירוק עד מאוד, שכולל בתוכו נופי חורש ירוק עד, חקלאות מטעים וגפנים, ואת הרי הלבנון כבונוס.

כבישי נוף בצפון

עם קצת הפניית תשומת לב, ומבטים לצדדים, הנסיעה הופכת לחוויה, וניתן לעצור באתרים לצד הכביש כדי להינות ממנה אפילו עוד יותר.

חתך גבהים

מהלך הכביש, והנוף המתחלף לאורכו

אז למה הכביש הזה כל כך מיוחד לטעמי? הנופים לאורך הכביש מתחלפים, כתלות בנקודת המבט, ובאופי התבליט והתכסית של הנוף. בחלקו המערבי של הכביש אנחנו יכולים לחוות את נופו של הגליל המערבי, החל מהים התיכון (קפיצה קטנה לתצפית ראש הנקרה), דרך רכס הסולם, ממשיך בנוף גלילי ירוק עד, עם אפשרות לגיחה קטנה לפארק גורן. 

 

 

ככל שממשיכים לכיוון מזרח, גם עולים בגובה הטופוגרפי, ואז הנוף נפתח יותר. דוגמא טובה לכך אפשר למצוא אחרי היישוב אבן מנחם, כאשר ברגע אחד נפתח נופו הייחודי של הגליל המערבי, בדמות עמק עקרב, וקו האופק של רכס הרי מירון.  עוד דוגמא לכך ניתן למצוא בחוויה נופית מרהיבה, מכיוון הר אדיר והתצפית שלו, שמאפשרת מבטים ייחודיים לכיוון מזרח הגליל העליון, הגולן והחרמון שנם לו הרחק בצפון מזרח.

טיול נוף בצפון

פריחת השקדיות באגן נחל אביב

הכביש מאפשר גם חוויה נופית ייחודית של נסיעה בתוך יער, בעמק נחל. חוויה זו מתקיימת כאשר פונים מעט לפני גן לאומי ברעם, ויורדים אל עבר נחל דישון. שם למעשה מתחיל מקטע של כמה קילומטרים, של כביש עקלקל (סעו בזהירות), עם מדרונות מיוערים, וגיחות אפשריות אל עבר נחל דישון המקסים שזורם בחורף ולעיתים באביב.

 

 

אבל לעניות דעתי, המקטע המרגש ביותר של הכביש מתחיל כאשר יוצאים מנחל דישון אל עבר מושב אביבים וקיבוץ מלכיה. שם אפשר לחוש בקסם שמתחולל. בשניה אחת, נפתח נוף מרשים לכיוון אגן נחל אביב ודישון, התקופה הכי יפה של המקטע הזה היא באביב – תקופת פריחת הנשירים, או מעט לפני – תקופת פריחת השקדיות. במקטע זה, מאביבים ומזרחה, ניתן לצפות בשילוב הנדיר שבין חקלאות וטבע. השילוב בין שניהם הופכים את המרקם הנופי לציורי, קסום, וככל שממשיכים מזרחה, ניתן להבחים באופק בהרי הגולן, החרמון, רכס רמים, בקעת קדש ועוד רבים וטובים!

כביש 90

פריחת החלבלוב על רקע אגן נחל דישון מכביש הצפון.

לאחר שחוצים את בקעת קדש (ואפשר לעצור בדרך לתצפית ממצודת כ”ח), מגיע בונוס נוסף של הכביש הזה – נופו של עמק החולה יתגלה בפנינו, ונתחיל לרדת לכיוון העמק, אל צומת כ”ח.

הר החרמון

החרמון המושלג מהר אדיר. סטיה של 10 דקות מהכביש לטובת נוף מטריף

למה הכביש יפה בכל עונות השנה?

כמובן שנוף הוא דבר סובייקטיבי. נוף של חקלאות מטעים יחשב בעיניי האחד ייחודי ומרשים, ובעיניו של אחר משעמם וחד גוני. לדעתי, ייחודיותו של הכביש הזה היא, פעם אחת במגוון הנופים שהוא מאפשר, ופעם שניה בעונתיות שלו. בעונת החורף, הנופים ירוקים, האוויר נקי, המבטים צלולים (בימים שאין עננים), והחרמון מושלג. בעונת האביב, הפריחה בשיאה, גם הפריחה הטבעית (ראו את החלבלוב הנהדר שבתמונה), וגם פריחתם של מטעי הנשירים על שלל גווניהם.

כביש הצפון

יפה גם בעונות היבשות. הנוף מהכביש, בתחילת יוני, שימו לב לחרמון באופק

תופתעו (ואולי תחלקו עלי), שגם בסוף האביב ותחילת הקיץ הנוף הנשקף מהכביש מרשים. בנסיעה האחרונה שלנו בכביש, בתחילת חודש יוני, ראינו מחזה נהדר ברגע אחד, אחרי שעברנו את קיבוץ מלכיה, נגלה לעינינו  החרמון (הלא מושלג), באופק, ובינינו לבינו -שמיכת עננים לבנים. מה שלא הפריע לנו לצפות ללא משקפת גם בהרי הגולן, בבקעת קדש ועוד רבים וטובים. הנוף בעונה הזו יכול להיות מעניין מאוד, כי הוא משלב נוף של עצים ירוקי עד, עם עשב יבש, והרים רחוקים, שקו המתאר שלהם מהווה רקע ייחודי ומרשים.

רכס החרמון

מה רואים בחרמון? הנה הרכס עם שמות הפסגות שלו

האתרים לצידו – סיבה נוספת לנסוע בכביש הצפון

מלבד הנוף הנשקף מהכביש, בגיחות קצרות יחסית, ניתן להינות מאתרי טבע ונוף מרשימים, שמפורטים כאן ממערב למזרח:

ראש הנקרה, חוף אכזיב, מערת קשת, פארק גורן, חניון שרך (חירבת דנעילה), הר אדיר, מערת פער, גן לאומי ברעם, נחל דישון, תל קדש, מצודת כ”ח ועוד אתרים רבים.

כתב וצילם: רתם אלינסון