יעל דגן (42) היא אלופת ישראל בירי מעשי כבר 16 שנה, מקום שישי באירופה, מדורגת 17 בעולם! יצאנו להכיר אותה בסרט חדש באאוטפאנל אחרי ש RUDY הכירו לנו אותה כספורטאית חסות שלהם. 

 מהו ירי מעשי? 

ירי מעשי משלב שלושה מרכיבים: מהירות, כיוון שהתחרות היא נגד השעון, דיוק כי צריך לפגוע תוך כדי המהירות הזו, ועוצמה מתייחסת לעוצמת הקליע, התחמיש שיורים. זו דיסיפלינה שהחלה אצל הכוחות המיוחדים בארה”ב בשנות ה50 בהכשרות לתפעול נשק במצבי אמת. 

 

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

 

הכירו את יעל דגן, אלופת ישראל בירי מעשי שנים רבות אותה הכרנו דרך מותג המשקפיים האיטלקי רודי פרוג’קט נותן החסות שלה (משקפי מגן הם חובה במטווח). היא מובילה את התחום הזה בישראל בעקביות מרשימה כבר מעל 20 שנה. 

למרות שיש אליפויות אירופה, יש אליפות עולם והרבה מדינות שמשתתפות, אבל – באולימפיאדה הקרובה זה לא יהיה – כי לא ניתן להכניס למשחקים האולימפיים נשקים אמיתיים עם תחמושת אמיתית. 

אם זה נשמע לכם כמו ההתגלמות האמיתית של משחק מחשב מגניב, אתם צודקים. אז למה הילדים תקועים על המסכים ולא עוברים לדבר האמיתי? נזכיר, מדובר בתחמושת חיה ואמיתית ולכן הספורט הזה מותר רק מגיל 16 באישור הורים.

איך נראית תחרות של ירי מעשי? 

“תחרות יכולה להיות הכל מהכל, וגם דברים שלא מדמיינים אותם. זה יכול להתחיל מירי מהמקום, שכל מה שצריך זה לשלוף ולירות מול מה שנגלה לך לעין. יכול להיות שחלק מהמטרות יזוזו לך, אבל אתה תשאר במקום, וזה יכול להיות בדיוק ההפך מזה: אתה תצטרך לתפור את המטרות מכמה כיוונים, לרוץ מצד לצד, לרדת לשכיבה, לרדת לקריעה, לעמוד לקפוץ… מאוד דינמי. לכן זה נקרא ירי מעשי כי זה מדמה מצבים שהיו מצבי אמת.

איך נכנסת לעניין הזה?  

נכנסתי בטעות בגלל אבא שלי. הוא לקח אותי בגיל 19 לחידוש רישיון שלו. נכנסו למטווח, שמו אותי בצד, אמרו לי “זה אקדח תכווני לשם, תכף נתפנה אליך”. בסיום האימון בדקו את המטרות והמאמן מסתכל על אבא שלי ואומר לו – תקשיב, אני לא חותם לך, עד שתרשום אותה לקורס ירי מעשי. נדבר אחרי זה..” ומאז אנחנו 23 שנה ביחד. 

אאוטפאנל גם בטלגרם- הצטרפו והגיבו על כתבות!

זה ספורט שמתאים לכולם! הכי מבוגר בירי מעשי בן 90 והצעיר ביותר בן 10 (בארץ כאמור 16). זה ירי מעשי: כולם יכולים לעסוק בו. מי שרוצה להגיע לרמות הכי גבוהות, להיות אלופת עולם, להיות אלופת אירופה אז כמו בכל ספורט צריך להשקיע וצריך להתאמץ יותר. לעבוד יותר, להתאמן יותר, ולא רק על החזקת אקדח וירי אלא גם על אלמנטים שונים. זה גם לקחת את הגוף שלך בחשבון ולעשות אימונים פיזיים. אני עובדת בחדר כושר שלוש פעמים בשבוע ועובדת על כח, זריזות, כח מתפרץ, וכן – אני מנסה לעבוד כמה שיותר על סבולת. כי בשבוע של אליפות עולם גם אם אתה יורה במצטבר דקה וחצי, זה שבוע שלם שאתה נמצא במטווח וצריך לשרוד את השבוע הזה. צריך להיות מסוגל לבצע מעברים מאוד מהירים ממצב סטטי שאתה יושב ומשתזף בשמש ומשחק בטלפון למצב של תפקוד וירי והכי מתפרץ שאפשר בתרגיל שהוא בין 2 ל 30 שניות. 

איך הצלחת לשמור על המתח הספורטיבי כ”כ הרבה שנים? 

קודם כל זה באמת מאוד קשה. אני הגעתי למסקנה שאם אני לא נהנית אז נגמר הסיפור, חייבים להנות. אז בשביל להנות צריך למצוא את האנשים הנכונים, להיות איתם, ולהתאמן איתם, לטוס איתם לתחרויות כשצריך ולבחור את התחרויות הנכונות בשביל לפגוש את החברים שם. יש קהילה בינלאומית והחברים הכי טובים שלי לא בארץ. 

זה גם לדעת לעשות את ההפסקות – ובד”כ זה לעשות את ההפסקה כשאתה מרגיש הכי חם בעולם ובדיוק כשאתה זכית בתחרות. אז אתה עושה את ההפסקה ולוקח את הברייק שצריך: לא להכנס למטווח, לא להתחרות, לא כלום. פשוט לדעת מתי לעשות את ההפסקות בשביל שהרעב יחזור עם עוד יותר מרץ.

וכמובן לצאת מנקודת הנחה שתמיד יש מה ללמוד. כי אם הייתי מפסיקה ללמוד בתחרות הראשונה שהייתי בה לא הייתי ממשיכה לנצח ב 15 הנוספות שניצחתי בהן. 

רוצים גם? חפשו קורס ירי מעשי במטווח הקרוב לביתכם, כנסו לקבוצת IPSC ישראל בפייסבוק או פנו לאיגוד הקליעה הישראלי.