ישראל – פסיפס גיאוגרפי מופלא שבו מדבר פוגש יער, והיסטוריה חופפת נופים שכמו נבראו להפעיל את כל החושים. אם תרצו, זו מדינה קטנה עם חלום גדול למלא את תושביה ברוח חופש. אבל איך באמת מטייל הישראלי? האם הוא רץ לארוז תיק ברגע שהוא שומע את המילה "סופ"ש"? או אולי הוא נאנח ונשאר בבית?

סקר מטיילים מקיף שערכנו חושף נתונים מעניינים על הרגלי הטיולים של הישראלים, אך גם רמזים על מי שאנחנו כבני אדם וכחברה. הבה נצלול:

 

קבלו את הכתבות ברגע שהן יוצאות:
לחצו פה לקבוצה השקטה שלנו בווצאפ

מגדר וטיולים: גברים, נשים ומה שביניהם

כאשר בדקנו את נושא המגדר, מצאנו שגברים מובילים את הסטטיסטיקה כמי שמטיילים יותר. למה? אולי מדובר במשהו אינהרנטי – דחף קדמוני לצאת לצוד נופים – ואולי זה פשוט עניין של תפיסה תרבותית. ומי יודע, אולי נשים יודעות את מה שגברים לא מבינים: שהנוף הכי יפה הוא זה שרואים מתוך ספא?

סקר

הגיל עושה את שלו?

רוב משתתפי סקר המטיילים הם בגילאי 70-30 (זהו נתון שמצביע על כך שמרבית העונים חצו את גיל ה-50), כך שמי שלא מכיר את הסוציולוגיה מאחורי הסקר, יכול להסיק שישראל היא ארץ של מטיילים בוגרים – כאלו שכבר מבינים שלהתחבר לטבע זה יותר מ"לייק" באינסטגרם. 

אבל אנחנו נסייג פה ונאמר, שגם אם זה נכון, סקר מטיילים זה הוא פשוט שיקוף של קוראי הפאנלים – שהם ברובם בוגרים (וגם משכילים, אינטיליגנטים, יפים ומוצלחים!). מתחת לגיל 30 כבר יודעים רק לעשות swipe על וידאו אחרי 1.5 שניות… לקרוא פסקה שלמה בריכוז? פחחח… הצחקתם אותם…

סקר מטיילים

כמה באמת מטיילים?

רוב הישראלים ציינו שהם יוצאים לפחות שלושה טיולים בשנה. ובין לבין? הם כנראה עסוקים מדי בפקקים, בזום או בהכנת חמין. אבל האם זו תוצאה של סדרי עדיפויות מעוותים, או פשוט של חיים מודרנים שאינם משאירים זמן לחלום בהליכה?

סקר

הלבד מול הביחד

יש שיטענו שטיול הוא רגע של מדיטציה, ומכאן ההעדפה לטיול לבד. אחרים יטענו ש"אם אין עם מי לדבר – למה לטייל?" – שני צדדים של אותה מפת שבילים, אך שניהם מוכיחים שטיול הוא לא רק פעילות פיזית, אלא גם ראי לנפש. כמות המטיילים הגדולה ביותר כתבה "גם לבד וגם ביחד", ואחוז ניכר מטייל בקבוצה בלבד. 

טיולנתעכב רגע על הנתון המצרפי של "גם גם" עם "לבד" ונגלה ש 84% מטיילים לבד מדי פעם וזה נתון מדהים בעינינו. זה המון. 

סקר

טיול יומי או הרפתקה רב-יומית?

התשובה מהסקר ברורה: הישראלי אוהב טיול יומי. מדוע? אולי זה המיזוג בבית שקורא לו לחזור, ואולי זו רק העובדה שהרבה יותר פשוט לסיים יום עם קפה ומאפה מאשר עם שלפוחיות ותרמיל כבד.

אורך המסלול ליום טיול

כאן התשובות התפלגו בצורה מגוונת. 25% מהמשתתפים ילכו בין 10-5 ק"מ ליום טיול. 24% ילכו בין 15-10 ק"מ, 18% ילכו בין 15-20 ק"מ ורק 1.3% מהמשתתפים ילכו עד 1 ק"מ ליום טיול. 

סקר

איפה מטיילים?

רמת הגולן והגליל מככבים ברשימה – היעדים שכבשו את לבבות המטיילים. המים הזורמים, הירוק והשלווה עושים את שלהם. אבל רגע, האם זה באמת הנוף שגורם לאנשים להגיע, או שמא זו הפנטזיה לרגע שבו הם ירגישו מחוברים למשהו גדול יותר?

סקר

מהו מסלול הטיול האהוב עליך (טקסט חופשי)?

כאן שאלנו את המשתתפים מהו מסלול הטיול האהוב עליהם בישראל. בגרף מוצגים עיגולים עם שמות המסלולים, כאשר גודל העיגול גדל ככל שהמסלול שרשום בתוכו נבחר מספר פעמים רב יותר. המסלולים הפופולריים הם בין השאר: שביל ישראל, שביל הגולן, נחל דרגה, נחל צאלים ונחל כזיב.  

טיולים

היכן מעדיפים לישון?

כאן שאלנו באופן כללי, היכן מטיילים מעדיפים ללון כאשר מדובר בטיול של מספר ימים – לינת שטח, או לינה במלון/צימר/AIRBNB. 

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים


מרבית המשתתפים ענו שהם מעדיפים לישון במלון/צימר/AIRBNB, ואילו בפער לא רחוק מכך, שאר המטיילים מעדיפים לישון בשטח. 

שיחקנו עוד קצת עם הנתונים ורואים בצורה ברורה את הקשר בין גיל להעדפת לינה מאובזרת ומפנקת יותר. מתאם חד משמעי, ככל שהגיל גבוה יותר מעדיף לינה במלון או צימר על פני לינת שטח קשוחה. 

גרף

ומילה על טכנולוגיה

הניווט המסורתי עם מפות נייר פינה את מקומו לאפליקציות ניווט. "זום אין", "זום אאוט", וגוגל יודע הכול. האם זה הופך אותנו למטיילים מדויקים יותר, או פשוט לעבדים מודרנים של הטכנולוגיה?

תוצאות סקר

לסיום, מחשבה משבילי הטבע

הסקר שמוצג בכתבה זו (כמו כל סקר), מאפיין חלק מסוים של האוכלוסייה (450 איש ואישה), אשר לעולם לא נדע אם הם מייצגים את כלל האוכלוסיה. הם מייצגים קצת יותר את קוראי שלושת הפאנלים (שלחנו את הסקר לכל קבוצות הווצאפ שלנו – משלושת האתרים: אאוטפאנל, בייקפאנל וראנפאנל). ניתן לומר שרוב העונים על הסקר הם גברים, שמרבית העונים על הסקר הם מעל גיל 50, ושמרבית העונים יוצאים ליותר משישה טיולים בשנה.

התוצאות מצביעות על כך שמחצית מהמשתתפים מטיילים גם לבד וגם בקבוצה, ושמרבית העונים מעדיפים ללון בטיול רב יומי בחללים סגורים, על פני לינת שטח. מצאנו שהרוב המוחלט מנווט את דרכו בטיול באמצעות אפליקציות ניווט שטח דיגיטליות, וכי האזור המועדף על העונים הוא הגליל על שלל נופיו ומסלוליו, ולאחר מכן הנגב.

כאשר בדקנו קשרי מתאם, גילינו שככל שגיל המטיילים עולה, כך גוברת ההעדפה של לינה במקום סגור על פני לינת שטח, וכי אין קשר מובהק בין מגדר לבין טיול לבד או בקבוצה. גילינו גם שאין קשר בין גיל המטיילים לבין שימוש באפליקציות ניווט שטח, אך שדווקא קבוצת הגילאים הצעירה, שבין 20-10, מעדיפה לנווט באמצעות מפות סימון שבילים מודפסות, אז כנראה שיש תקווה לדור הY.

טיול הוא לא רק תנועה במרחב – הוא תנועה בנפש. הוא שאלת היסוד של "מה אני מחפש?" והתשובה תמיד רחוקה, מעבר לפיתול הבא של השביל. אז בפעם הבאה שאתם שוקלים אם לצאת לטיול – אל תשאלו "מה יקרה אם לא אצא?" אלא "מה עלול לקרות לי אם כן?".

כתב וצילם: רתם אלינסון.
ניתוח נתונים ועזרה בדרך: דב טיבי.

אלפים הצטרפו לניוזלטר – הכניסו מייל פה וקבלו את אאוטפאנל פעם בשבוע:

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים