כשהשטח הוא חלק מהחיים שלך, כל פסיעה מרגישה כמו הרפתקה. אבל כדי להפוך את האתגר הזה לחוויה אמיתית, נעלי ריצה מתאימות (שיכולות לשמש גם להליכה וטיולים) הן המפתח. הפעם, יצא ודים לינצקי לבדוק את Scarpa Ribelle Run – נעלי שטח חדשות שמבטיחות איזון בין ביצועים, אחיזה ונוחות. האם ריבל ראן של סקרפה באמת עומדות באתגרים הקשוחים ביותר של שטחי המדבר והדרדרת?
1318 קילומטרים של סיפור אישי
אי אז, עוד לפני שהקורונה הגיחה לעולם, הצלחתי לשים את ידי ולהכניס את רגלי לזוג נעלי שטח של החברה האיטלקית Scarpa. אז זה היה דגם אחר (Spin Ultra) מהדגם שעומד היום למבחן אצלי ולא הצלחתי למצוא אותו בארץ, אז רכשתי בחו"ל. בתור רץ שטח, מוצרי החברה נראו לי אז מאוד מסקרנים ומתאימים למה שחיפשתי בנעלי הריצה שלי. עד לדגם הזה של Scarpa רוב נעלי השטח שלי החזירו את נשמתם לבורא אחרי כ- 650 ק"מ קשים ומענים. בודדים הם הזוגות שחצו אצלי את קו ה- 800 ק"מ. הדגם ההיסטורי ההוא של Scarpa החזיק אצלי 1318 ק"מ (!) ונכנס בכך להיסטוריה כנעליים בעלות כושר השרידות הכי גבוה שניסיתי בעצמי.
הצטרפו לאלפי הרצים שמקבלים את ראנפאנל בפרטי:
הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:
מאשר משלוח פרסום ועדכונים
כיום, אחרי כניסת היבואן גרביטי ישראל לזירה יש יבוא סדיר ולכן מאוד שמחתי להצעה לבחון דגם ייעודי לשטח טכני – Rebelle Run. גרביטי משווקת את הנעליים בחנויות ציוד הטיולים המובילות לצד מותגי האאוטדור המעולים שלה.
דגם סקרפה Rebelle Run – כרטיס ביקור
Rebelle Run נמצא בראש הדגמים הטכניים של Scarpa ואפשר לומר שהוא הכי קשוח במשפחה. הוא בא עם כל ההגנות האפשריות על הרגל ולא משאיר שום דבר ליד המקרה. הוא כמו רתמת טיפוס ומצנח רחיפה לכף הרגל של רץ שטח – לא משנה איפה תצניחו אותו, הוא תמיד ידע לנחות טוב ולאחוז בקרקע.
- יעוד: ריצת טרייל קלה למרחקים קצרים ובינוניים בשבילים טכניים וסקיי ראנינג
- משקל: 280 גר' (מידה 42)
- דרופ: 4 מ"מ
- עובי הסוליה בעקב – 24.5 מ"מ (גובה הסוליה: 24.5 – 20.5)
- שריכה: מהירה, ללא קשירה, fast lacing
- סוליה חיצונית – Presa עם זיזים של 4 מ"מ
- מחיר: 759 ש"ח באתר היבואן הרשמי
השוואת דגמי שטח של Scarpa
כדי לשים את הדברים בקונטקסט הנכון שווה להכיר את הליין כולו של סקרפה – חברה שהולכת ותופסת רצי שטח גם בישראל. לפרטים נוספים, בקרו באתר גרביטי ישראל.
סקרפה ריבל ראן – כלי עבודה לשטח
מבט חטוף על Rebelle Run לא משאיר הרבה ספקות לגבי ייעוד הנעליים: הן לא מנסות להתחפש למשהו אחר וכל המראה שלהן צועק – תביאו לי סלעים, תביאו לי דרדרת ותביאו לי שיפועי צד! אהבתי את המראה הקשוח שלהן עוד לפני שקיבלתי הסבר איך וממה הן עשויות. צבען כחלחל, לא צעקני ומאוד פרקטי – אבק שבילים ובוץ פחות יבלטו עליו. רוב הגפה העליונה מכוסה במיגונים מסוגים שונים והדבקות תרמיות של חומרי ההגנה.
עיצובית לפחות הסוליה נראית יחסית עבה ואגרסיבית למרות שעוביה המצוין במפרט אינו מקסימליסטי כלל וכלל. הדבקת המיגון בצד על הסוליה עושה אותה וויזואלית הרבה יותר עבה ממה שהיא באמת. היא מספקת הגנה רציפה בחלקה התחתון ע"י פס רציף עם זיזי אחיזה של 4 מ"מ בסוליה החיצונית. הזיזים מסודרים בסוליה בהתאם לייעודם ומיקומם. לשון הנעליים היא בעצם חלק אחיד של כל הגרב הפנימית ונראית כמו גרב אלסטית, שעוטפת את הרגל. פתח כניסת הרגל לנעליים אינו דומה למה שתראו בחברות אחרות – אין לו שפתיים עבות מסביב והוא קצת מזכיר גייטר. הוא עוטף את הרגל וחוסם כניסה של עצמים לא רצויים.
תכונות בולטות
גפה עליונה
החלק העליון בנוי בטכנולוגיית Sock-Fit LW (פיתוח עצמי של SCARPA), הכוללת רשת נושמת עם חיזוקים מודבקים בחום. זה מבטיח התאמה מדויקת ואחידה מסביב לכף הרגל ושומר על נוחות וגמישות באזור הצווארון, הלשון והחלק הקדמי של הנעל. הנעל מתוכננת לעטוף את כף הרגל כמו כפפה, מה שהופך אותה מצויינת עבור ריצות בשטחים טכניים. העקב מיוצב על ידי רצועת TPU שעוטפת את הנעל כולה. הלשון בנויה מחתיכה אחת של בד אלסטי, המאפשרת עטיפה סביב כף הרגל ומשפרת יציבות צידית. ההגנות הצדדיות משולבות עם החלק העליון, ויוצרות שלד המספק הגנה, תמיכה ואחיזה טובות יותר של כף הרגל.
מערכת שריכה מהירה: מערכת שריכה עם נעילה עצמית שמאפשרת לחוטים האלסטיים להחליק במהירות ולהתאים את הנעל בצורה מושלמת. בקופסה מצורפת ערכת שריכה נוספת "רגילה" לצד זו עם פטנט הנעילה – כמו לקבל גם מזלג וגם צ'ופסטיקס.
סוליית PRESA® TRN-01 עשויה מגומי עמיד בפני שחיקה עם זיזים בגובה 4 מ"מ ואחיזה מצוינת על משטחים יבשים ורטובים כאחד.
לריבל ראן יש הגנות בשפע
במבט חטוף הנעליים נראים מאוד מוקשחות. המיגון שלהן מזכיר לי גיבור-על איטלקי. קשוח, אבל יודע להיראות טוב. מערכת השריכה שלהן מזכירה את זו של חברת סלומון, רק במקום כיס בלשון לאחסנה של עודפי השרוך יש תופסן במרכז השריכה. הנעליים מגיעות עם זוג שרוכים קונבנציונאלי נוסף, במידה ולא מסתדרים מסיבה כלשהי עם השרוכים המהירים. לאחר מדידת רוחב כף הרגל בחנות היבואן בה אספתי את הנעליים באזור התעשייה של קדימה-צורן, גיליתי ש- Rebelle Run מתאימות גם לרגליים יחסית רחבות. במדידה בחנות לא זיהיתי נקודות לחץ או אי נוחות, שהם מבחינתי (ומבחינת הרבה מאוד רצים בישראל) אור אדום וכך התחיל המבחן.
קבלו את כתבות אאוטפאנל ברגע שהן יוצאות:
לחצו פה לקבוצה השקטה שלנו בווצאפ
ריצה בשטח טכני קל (הנעלים כמעט נעלבו)
ריצה ראשונה עם Rebelle Run עשיתי במגרש הביתי שלי – סינגלי בן שמן. לא טכני, זורם עם אלמנטים קטנים פה ושם ונותן הרבה "פתחי מילוט" במידה ומשהו משתבש. הריצה הזו הציפה מיד את הייעוד של הנעל, היכן היא תזרח והיכן היא תשאיר את הבמה לדגם אחר של סקרפה – ספין פלאנט שבחנו לא מזמן, המיועד למטרה ושבילים מסוג אחר.
תחילת הריצה הייתה על שביל עפר מהודק על גבול אספלט. להפתעתי, הנעליים הרגישו קשות ולא משכחות מספיק. היתה מין הרגשת "פלסטיקיות" שעטפה את הרגליים בגלל כל המיגונים בגפה העליונה. דריכות על שביל מהודק היו פחות נעימות. המצב השתנה בצורה קיצונית ברגע שעברתי לסינגל עם קצת סלעים ואבנים. כאילו החלפתי נעליים – פתאום מרגישים את השיכוך ואת האחיזה. שעה וחצי של ריצת שבילים לא גילתה בעיה כלשהי ביחסים ביני לבין ה- Rebelle Run והחלטתי ללא דיחוי לעלות לשלב הבא – מדבר.
טבילת אש מדברית מול זיזי הסלע
המסלול שנבחר היה סיבוב וואדיות ושבילי גמלים באזור ערד. שטח קשוח לכל הדעות עם שפע סלעים, דרדרת, שיפועי צד ושבילים טכניים. הדבר הראשון שהתגלה היה שחלקה הקדמי התחתון של סוליית הנעלים מבודד יפה מאוד את הרגליים מאבנים חדות וקטנות, כאשר נוחתים עליהן. כאן מתגלה היתרון של קשיחות הסוליה – היא לא נכנעת לכל אבן מזדמנת ומפזרת יפה מאוד את הלחץ על פני שטח יותר גדול מאשר סוליות רכות יותר. אני לא אדם קל משקל ונחיתה של כל משקל הגוף שלי על רגל אחת על אבן היא לא דבר של מה בכך מבחינת הסוליה.
סקרפה ריבל ראן – לשליטה טכנית מושלמת
הרגליים לא זזות בתוך הנעליים בשיפועי צד בזכות זה שהרוחב שלהן הוא לא כמו של נעליים בעלות קופסת אצבעות רחבה מלפנים (עיצוב שהולך ותופס אצל רבים). בנעליים בעלות קופסת בהונות רחבה מאוד, כפות הרגליים אומנם מתפרסות להן בכיף בתוך הנעליים, אבל הכיף הזה נגמר מהר מאוד ברגע שנכנסים לשטח טכני עם שיפועי צד. בנעליים רחבות אין מנגנון שמחזיק את הרגליים דבוקות לנעליים והן מתחילות "לשוט" בסיבובים חדים ובכל שיפוע צד או סלע. Rebelle Run עוטפות את הרגליים בפנים כמו כפפה והרגליים הופכות להיות מקשה אחת עם הנעליים – אין תזוזות צידיות לא בפניות חדות ולא בשיפועי צד.
"כיפת ברזל" לכף הרגל
יציאה למדבר טומנת בחובה הרבה הפתעות בשבילים שלא מצפים להן, כמו למשל היתקלות חזיתית של הרגל באבן עם חלקה הקדמי של הנעל. בגלל קשיחות הסוליה של ה- Rebelle Run, האימפקט בה אינו גורם להימעכות של חלקה הקדמי בלבד, אלא מתפזר לאורך כל הסוליה והגפה העליונה. זה לא שלא מרגישים שנתקלנו במשהו, אלא שההרגשה היא לא נקודתית ולא ממוקדת, אלא יותר מרחבית. יש להן הגנות מולחמות בצדדים והגנה שעוטפת את כל החלק התחתון של הנעל – הגנה חשובה בריצה בסביבה טכנית וסלעית.
אחיזה מדהימה עם סוליית ה Presa
עוד פרט חשוב לציון, כשמדברים על הסוליה התחתונה – האחיזה שלה בסוגים שונים של קרקע. האחיזה של הנעל נובעת מזיזים של 4 מ"מ על סוליה חיצונית PRESA מחומרים בפיתוח מקורי של סקרפה שהיה חשוב לה לשלוט הפעם בהרכבו ללא Vibram, ולטענת סקארפה, הסוליה החיצונית הזו היא הטובה בתחומה.
רוב הריצות שלי ב- Ribelle Run היו או בשבילים מאוד טכניים במדבר, או בסינגלי יערות. פעם אחת אף בדקתי אותן על קרקע בוצית אחרי גשם באזורים חקלאיים. לא קרה, ולא פעם אחת, שאיבדתי אחיזה בקרקע. סולית ה- Presa סיפקה אחיזה מעולה גם כשהיא צברה קצת בוץ רטוב.
סקרפה ריבל ראן לריצות ארוכות?
ניסיתי סוגים שונים של מסלולים עם אורכים שנעים בין 12-14 ק"מ זורמים עד לריצות מדבר מאוד טכניות של 20-24 ק"מ, על מנת לראות איפה יכול לעבור הגבול של הרגשת הנוחות. מבחינת הגדרת היצרן, ה- Ribelle Run הן נעלי טרייל קלה ומיועדות למרחקים קצרים ובינוניים בשבילים טכניים וסקיי ראנינג.
עניין המרחקים בריצות שטח הוא מאוד טריקי. אפשר לרוץ למשל במסלול מדברי קצר במרחק, אבל שיהיה מאוד טכני. מבחינת הזמן, מסלול כזה יהיה די ארוך, למרות שהמרחק על הנייר הוא קצר.
המבחן נעשה בחודשי חורף קרירים ונעימים בארץ הקודש. גם כשהריצה התארכה לשעות הצהריים המוקדמות, הטמפרטורות לא עלו מעל 22 מעלות בשמש. מבחינת הרגשת נוחות, בריצות יותר ארוכות שגלשו לשעות יותר חמות של היום, הרגשתי שאני מאתגר במקצת את יכולת הנעליים לפנות חום ולחות מהרגליים. ברגע שהלחות מתחילה להצטבר בתוך הנעליים, זה גורם לשפשופים והרגשה פחות נעימה בכללי. האתגר והמבחן האמיתי ליכולת האוורור של הנעליים יהיה בקיץ, ואז יהיה כנראה פחות נעים לעשות ריצות יותר ארוכות ב- Ribelle Run. ההמלצה שלי להיצמד להמלצות היצרן מבחינת המרחקים.
אז מי אתן סקרפה Rebelle Run
אם סקרפה Rebelle Run הייתה טיפוס, היא כנראה הייתה ההרפתקן שבחבורה. זה שמסרב לשבת בשקט בקפה עם כולם ומעדיף לגלות שביל חדש שיגרום לכולנו להתלונן יום אחרי. היא קשוחה, אולי קצת עוקצנית בהתחלה, אבל ברגע שנפתחים אליה, קשה לחזור אחורה. עם אחיזה שאומרת לשטח "בוא, נראה מי נכנע ראשון", ותחושת נוחות שמתפתחת כמו ידידות אמיצה, הנעל הזו היא לא בשביל חולמי אולטרה בדרכי 4×4. סקרפה ריבל ראן כאן כדי ללכלך את עצמה בבוץ, לאתגר אתכם בירידות תלולות ולגרום לכם לתהות אם אתם רצים מספיק חזקים בשבילה. היא מחזיקה את הרגל מצוין, מספקות שליטה, תחושה, ודיוק שאתם תאהבו בסינגלים ובריצות בשטח מאתגר.
שורה תחתונה? אם אתם מחפשים נעל שלא רק הולכת איתכם את הקילומטר הנוסף, אלא גם דוחפת אתכם לגלות עוד ועוד שבילים לא מסומנים, Rebelle Run היא הימור מצוין. רק קחו בחשבון, היא לא תוותר לכם – וזו בדיוק הסיבה שתתאהבו בה.
יתרונות
- אחיזה מצויינת ברגל בשטחים טכניים ומשופעים
- עיצוב סולידי
- מיגון מצוין שעובד
- משקל קל
- אחיזת קרקע מצויינת בזכות הסוליה
חסרונות
- שיכוך פחות מפנק בשבילים לא טכנים
- אוורור ופינוי לחות בתקופה חמה
מאת: ודים לינצקי